Se bo imperij družine Janković zrušil?

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
AVTOR
24UR ZVEČER/ U.Z.
KOMENTARJI
383
Kakšne so posledice razveljavljene prisilne poravnave za eno od podjetij družine Janković? Kako velik vpliv je imela na razveljavitev javnost, ki je skočila na noge zaradi nameravanega manevra Jankovićev, da skoraj 29 milijonov evrov dolgov kar odpišejo? Kaj sledi? O tem z ekonomistom Matejem Lahovnikom.

VEČ VIDEOVSEBIN

02:16

Iz 24UR ZVEČER: Matej Lahovnik o razveljavitvi prisilne poravnave ene od Elect

02:34

Iz 24UR: Razveljavitev prisilne poravnave

Imperij in vpliv družine Janković se, kot kaže, rušita. Potem ko so ljudje skočili na noge ob nameravenemu odpisu 29 milijonov evrov dolgov njihovim podjetjem, so se pristojni končno zganili. In prvi rezultat je tukaj – višje sodišče je razveljavilo prisilno poravnavo ene od Elect – govorimo o odpisu okoli sedmih milijonov evrov Electi Holding.

Kaj sledi zdaj, ali lahko družini Janković še uspe izpeljati poenostavljeno prisilno poravnavo ali smo priča koncu Elect, na katerih je včasih slonela ekonomska moč družine Jankovič?

Zoran Janković
Zoran JankovićFOTO: Miro Majcen

Ekonomist Matej Lahovnik je v oddaji 24UR ZVEČER povedal, da so zdaj odprte vse možnosti."Ena je, da bo sodišče, potem ko bo Electa Holding predložila dodatne listine, ponovno uvedlo poenostavljeno prisilno poravnavo, druga možnost pa je stečaj."

Na vprašanje, zakaj se družina Janković zavzema za poenostavljeno prisilno poravnavo in se boji stečaja, je pojasnil, da v primeru poenostavljene prisilne poravnave še naprej upravljajo z Electo Holdingom in preko njega tudi z drugimi družbami Electe."V primeru stečaja pa bi škarje in platno prevzel stečajni upravitelj, ki bi prevzel upravljanje, s tem tudi posredno nadzor nad nekaterimi drugimi družbami, vse naložbe Electa Holninga bi bile del stečajne mase. Pomembno pa je tudi, da so vsi posli pred stečajem v obdobju treh oz. petih let lahko izpodbojni, če se zgodijo na škodo upnikov, in očitno se marsikdo boji tudi tega, da bo stečajni upravitelj izpodbijal določene posle."

Matej Lahovnik pravi, da so vse možnosti odprte.
Matej Lahovnik pravi, da so vse možnosti odprte.FOTO: POP TV

Bi se torej pristojni organi lahko zganili prej? "Lahko bi se, to kaže tudi praksa Hete, ki je v preteklosti že izpodbijala poenostavljeno prisilno poravnavo na sodišču in sodišče je enkrat že razveljavilo poenostavljeno prisilno poravnavo, medtem ko so se državni upniki pravzaprav zbudili šele zdaj. Predvsem verjetno zaradi velikega ogorčenja v javnosti so se odzvali tako, kot bi se morali že zdavnaj, zdaj bomo pa videli, ali se bo tudi sodišče odzvalo tako, kot se lahko oz. kot ima pristojnosti, ali pa se bo postavilo na stališče, da samo tehnično preverja tisto, kar je bilo dogovorjeno že pri notarju,"je še povedal Lahovnik.