Slovenija

Han v četveroboj za vrh SD, Fajonova ceni njegovo odločitev v zadnjem trenutku

Ljubljana, 12. 04. 2024 13.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Kaya Kamenarič, STA
Komentarji
194

Matjaž Han je dolgo zatrjeval, da ga bitka za vodenje Socialnih demokratov ne zanima, a zdaj sporočil, da se bo na sobotnem kongresu vendarle podal v boj z vodjo poslancev Janijem Prednikom, evropskim poslancem Milanom Brglezom in ajdovskim županom Tadejem Beočaninom. "Naš skupni cilj mora biti preboj socialne demokracije," je naznanil v izjavi za javnost in dodal, da tudi če na sobotnem kongresu ne bo zmagal, iz stranke ne bo izstopil. Ob odločitvi Hana, da vstopi v četveroboj, je sedanja predsednica SD Tanja Fajon dejala, da so ga dolgo nagovarjali h kandidaturi in da razume tudi zadrego treh kandidatov, ki so v okviru kampanje že delali na terenu.

Več videovsebin
 • Iz 24UR: Han bo kandidiral za predsednika SD
  03:03
  Iz 24UR: Han bo kandidiral za predsednika SD
 • Iz SVETA: Han v bitki za predsednika SD
  04:23
  Iz SVETA: Han v bitki za predsednika SD

 

Od februarja, ko so prvič začeli napovedovati kongres, je minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han zatrjeval, da na njem ne bo kandidiral. Prejšnji teden pa je ob vprašanjih glede tega, ali ga zanima strankarski vrh, ostajal skrivnosten in odgovarjal zgolj z nasmehom. Danes je v izjavi za medije sporočil, da se bo podal v boj s trojico, ki se vidi na čelu Socialnih demokratov (SD). 

"Z vso mirnostjo in odgovornostjo danes trdim, da sem odločen in pripravljen, da sem lahko kandidat za predsednika SD," je povedal. Svojega vodenja stranke ne vidi kot individualno, pač pa timsko zadevo. "Tako bom sam pristopal tako delujem tudi v življenju, doma, v službi in nasploh v svoji politični karieri. Tim je absolutno pred individualcem," je zagotovil. 

"Moja odlika je, da se pogovarjam z vsemi. Sem timski igralec in če kdaj, potem danes socialna demokracija potrebuje to, da so v sprejemanje odločitev vključeni vsi. Naša stranka ta trenutek potrebuje enotnost," ocenjuje. Njegova želja je, da bi sobotni kongres stranko združil in poenotil. "In socialni demokraciji vrnil ta sijaj, ki ga je v preteklosti že imela. In k temu moramo biti zavezani vsi kandidati in člani," je prepričan.

Hanove tri zaveze: 
1. Povezati vse v stranki - tako tiste z leve kot tiste s sredine.
2. Skupaj kot ekipa predstaviti socialno demokratsko vizijo in vrednote.
3. Biti povezani z ljudmi. "Saj smo v politiki samo zaradi ljudi," je pojasnil Han. 

"Naš kongres ni kongres posameznikov, ampak je kongres naših članov in članic. Rad bi iskreno povedal, da je to res moja osebna odločitev, ne glede na številne klice, sporočila in podporo, da se podam v to kandidaturo," je povedal. Hkrati pa se, kot pravi, v kandidaturo podaja zelo pomirjen in sproščen. "Brez računic o podpori, brez lobiranja v ozadju in brez skritih adutov," obljublja. 

Jutri bo tako na kongresu najprej zbral zadostno število podpisov, da bo sploh lahko kandidiral. To pomeni tretjina podpisov delegatov, kar je ob 409 delegatih vsaj 137. Nato pa bo skušal s svojim pogledom zadostno število članov prepričati, da mu dajo svoj glas. 

Če ne bo zmagal, ne bo izstopil iz stranke

Povedal je še, da v primeru, da na volitvah ne bo zmagal, ne bo izstopil iz stranke. "Če bom izgubil, bom stranki z istim žarom pomagal tako, kot znam," je povedal. To, da bi kdor koli izstopil, se mi ne zdi smiselno. "Še več, tiste, ki so izstopili iz stranke, je treba povabiti nazaj," meni. 

Meni, da je v njihovi stranki, kjer imajo delegatski sistem, na nek način težje zmagati, kot če nagovarjaš širšo javnost. "Tudi če bom izgubil volitve, sem pomirjen. Če bo stranka ocenila, da nisem primeren za vodenje, bom tisto sekundo naredil vse, da lahko tej stranki vseeno pomagam," je zagotovil. 

Sicer je povedal še, da bi bilo "bistveno lažje" ostati zgolj minister. 

O tem, da bo kandidiral za predsednika SD, je obvestil tudi predsednika vlade Roberta Goloba

Matjaž Han
Matjaž Han FOTO: Bobo

Spomnil je, da je bil za poslanca izvoljen šestkrat zaporedoma in da se je učil od največjih gospodov tovarišev v politiki. Na očitke, da v primerjavi z drugimi kandidati ni imel časa obiskovati članov na terenu, je Han ponovil, da je član stranke že 20 let in da ga ostali člani dobro poznajo. Prejel je tudi veliko klicev in sporočil s pobudami, naj kandidira. 

Marsikateri član stranke ga tudi zato vidi kot naravnega naslednika Tanje Fajon, hkrati pa naj bi imeli nekateri člani pomisleke, ali je kdo od obstoječih kandidatov res primeren za reševanje strankarske krize.

Fajonova: Mojemu nasledniku ne bo lahko 

Aktualna predsednica Fajonova, ki se od vodenja stranke po kongresu poslavlja, si na čelu SD želi nekoga, ki bo gradil na temeljni ideji socialne demokracije, obenem pa "bo uspel čim bolj poenotiti in povezati stranko in bo tudi operativen človek terena".

V tej luči ceni vse, ki so se podali v tekmo za predsednika stranke, je pa Han "zagotovo nekdo, ki uživa veliko priljubljenosti tako znotraj članstva kot v Sloveniji, izkazal se je kot minister, je človek terena, je operativen, tako da cenim tudi to njegovo potezo v zadnjem trenutku".

Ob tem je priznala, da so Hana tudi v vodstvu stranke nagovarjali h kandidaturi "že kar dolgo časa nazaj", a je večkrat povedal, da ne namerava tega storiti. "Zato smo šli v drugačno kampanjo. Razumem zdaj zadrego treh kandidatov, ki so delali na terenu," je dejala in dodala, da si predvsem želi, da bodo v soboto konec dneva vsi zadovoljni.

Opozorila je, da je SD stranka, ki jo je težko voditi. "Tisti dan, ko postaneš predsednik, predsednica, te začnejo strankarski kolegi tudi rušiti," je bila neposredna. Zato njenemu nasledniku zagotovo ne bo lahko, meni. A po drugi strani znajo po turbulenci tudi "zelo dobro stopiti skupaj" in verjame, da se bo to zgodilo tudi po kongresu.

Na vprašanje, ali bo kandidirala na evropskih volitvah, pa ni odgovorila, saj odločitev stranke še ni sprejeta. Si pa želi voditi ministrstvo za zunanje zadeve še naprej.

Kaj o njegovi kandidaturi menijo njegovi protikandidati?

Han je povedal, da je ostale kandidate vsakega posebej poklical in jim to, da bo kandidiral, sporočil, preden je to javno naznanil. Ostali kandidati, torej vodja poslancev Jani Prednik, evropski poslanec Milan Brglez in ajdovski župan Tadej Beočanin, so za našo televizijo v preteklih dneh Hanovo takrat še morebitno kandidaturo označili za legitimno, a dodali, da bodo tudi sami vztrajali in se poskušali povzpeti na vrh stranke. 

Beočanin je poudaril, da namerava s kandidaturo vztrajati do volitev, glede Hanove odločitve pa je dejal le, da mu statut kandidaturo omogoča. "Ne bi bilo niti korektno, da bi se do takih kandidatur, ne glede na to, čigava ta kandidatura je, opredeljeval," je povedal v sredo.

Prednik se je vprašal, kako bi njegovo kandidaturo sprejeli delegati. "Tri tedne smo vsi kandidati za posamične funkcije tudi hodili po terenu, se predstavljali, odgovarjali na prijetna in neprijetna vprašanja. Delegati so lahko spoznali našo vizijo in si verjetno do danes že ustvarili nek vtis o nas, nekateri so se verjetno že odločili," je povedal. 

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9

KOMENTARJI (194)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

GALARI
13. 04. 2024 09.10
+3
Že po ministrstvih se vidi, koliko so za socialno demokracijo: gospodarsko ministstvo, pravosodno, zunanje s Fajonko, ki ji paše potovati po svetu.
Marcus Aureliuss
12. 04. 2024 21.57
+5
Fajonova ima prav. Njenemu nasledniku ne bo lahko. Namreč, ko enkrat tako zavoziš dobro stoječo stranko, ti tudi bog ne more pomagati.
BakaŽvaka
12. 04. 2024 21.55
+3
Ta Han je res dober igralec, vsa čast. Retoriko ima točno takšno, kot želijo ljudje slišat in nasedajo. Lepo so ga prevzgojili v društvu plesalcev.
Infiltrator
12. 04. 2024 21.55
+6
Nič se oni med sabo dajejo ,to je vse organizirano da se pleni in da vsak na toliko časa pride do plena ,pa naj bo to v stranki medsebojno ali desni ali levi ,ljudje pa se med sabo kregajo ,oni pa ze od osamosvojitve Slovenije lepo plenijo
Betuul
12. 04. 2024 21.50
+0
Ta SD ! Naj prevzame z vsemi dolgovi vred JJ&SDS! SD ja ne bo nič manj; sami en S bodo zraven dobili! SD S
RevenKapitalist
12. 04. 2024 21.49
+7
In kaj je povedal da bi to zdaj bilo dobro za Slovenke in Slovence? Pogovarjal se bo? A potrebuje terapijo? Saj niti enega razumljivega stavka ni izustil. Kaj je to, kdo to voli?
Divji petelin
12. 04. 2024 21.45
+5
SD_socialistična demokracija. Kakorkoli pogledaš tega Hana in vidiš da je njegova strana resnično bolana; je verjetno najboljša izbira za SD, da mogoče ostane še stranka, vse ostalo je tri adijo; tale mariborčan (sicer ga rad cugne) bi tudi bil dobra izbira, samo ne kandidira...
Valkidžija
13. 04. 2024 08.25
+1
Mi okoličani Radeč lahko povemo, da ga Han že od nekdaj rad cugne. Se mu vidi na očeh. Že za časa županovanja je imel občasno pisarno kar v gostilni.
Potouceni kramoh
12. 04. 2024 21.36
+6
Han eno govori drugo pa delaKdo bi mu sploh verjel.Nekredibilnost par exellance..
Defragment
12. 04. 2024 21.09
+10
Stranka s 5% deležem na SLO politsceni, a z izrazitim vplivom nad pretežnimi odločevalskimi pozicijami. Udbomafijska združba s tradicijo.
SEHE
12. 04. 2024 20.56
+11
To je bilo dogovorjeno, Han zmaga, vse ostane po starem! Fajonka ostane na MZZ...
Solatko
12. 04. 2024 20.53
+14
največji grabežljivec prevarant HAN se oglaša, da si reši svojo rit in oddide v EU parlament na plačo in pokojnino..briga ga za Slovenijo, so pokradli vse kar se je dalo, zato pa zdaj hočejo še krast EU
šemalopabo
12. 04. 2024 20.28
-7
še en janšev pajac tako kot pahor. sd=sds
Groucho Marx
12. 04. 2024 21.02
+9
Kuštravec, pipan, boštjančič, hojnik, duh, žibert, šoltes... sami janševi pajaci, kajneda... 😅
Boogieweeed
12. 04. 2024 20.25
+7
Žrtvoval se bo za narod, pardon elite....
Samo navijač
12. 04. 2024 20.07
+4
To bo vse propadl. Ljudje si naveličan na stranke,volitve ;to je pravi bulshit.
Nidani
12. 04. 2024 20.31
-3
To je cilj SDS, da folk rata apatičen in ne bo šel na volitve. Samo tako lahko zmagajo...
Groucho Marx
12. 04. 2024 21.04
+2
Kaj res, nidani.... Kuštravec in ostala falanga torej sledijo cilju SDSja. 😅
Laki je malo nervozan
12. 04. 2024 19.58
+8
Človek, ki zagovarja kapital palamudi o krepitvi socialdemokracje.Res vrhunsko.
portorico 1
12. 04. 2024 19.56
+4
Probajte še z Jako Šraucigarjem. Njegovi predniki so vsi bili veliki komunisti.
lokson
12. 04. 2024 19.54
+10
Kekci, med seboj se dajejo. Vedno ista zgodba. In potem čudenje, zakaj ima "pukl" toliko podpore. Med tem, g. inkvizicija Vonta, masira Telekom in Triglav, zaradi par jurjev, kateri so dali za reklame na Novi. O silnih milijonih, katere pobere Odlazkov imperij, pa niti besede. Nič sporno!!!! Bolj ji razlagajo, da svoj!!! denar donirajo komu hočejo, bolj g. inkvizicija nažiga in išče dlako v jajcu. Tole se mora nehat, slej ali prej, ker je šlo čez vse meje nekega normalnega komuniciranja
Julijann
12. 04. 2024 19.54
+17
Gre na ziher. Če ne bi vedel, da ne bo zmagal, se ne bi niti prijavil. Se mi pa močno zdi, da je že malo prešvoh, da bi ta voz SD porinil odločno naprej.
portorico 1
12. 04. 2024 19.53
+7
Tako izgleda pravi komunist!
poper00
12. 04. 2024 20.31
-1
Švejk 123
12. 04. 2024 19.47
+15
Sin pravi, da bi bil rad politik, kot je Han, zato se je vpisal na trgovsko šolo. 🤣🤣😂🤣
Julijann
12. 04. 2024 19.56
+12
Navsezadnje se bi treba norčevat iz poklicnih šol. Nikjer ne piše, da imajo osebe s končanim magisterij res obilno strokovnega in vsesplošnega znanja. Pomisli na Alenko, magistra je, pa ni obvladala aktivno angleškega jezika. Pa se ga je 4 leta učila v OŠ v Žalcu, 4 leta na srednji šoli na Lavi, pa še študij.
poper00
12. 04. 2024 20.33
-1
Naj gre v Kumrovec.Z to komunistično šolo bo lahko bilokateri minister ter premier.
Valkidžija
13. 04. 2024 08.28
+1
Res je. Z tistim "šnel kurzom" si lahko diplomiral že z tremi, če pa je bila buča bolj trda, pa z šestimi meseci.