Slovenija

Arome v vejpih in kadilnice bi se lahko poslovile še pred poletjem

Ljubljana, 06. 03. 2024 18.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Karmelina Husejnović
Komentarji
70

V Sloveniji bi lahko že kmalu dobili strožjo zakonodajo glede uporabe tobačnih in povezanih izdelkov. Predlog novele zakona bosta v kratkem obravnavala Državni svet in Državni zbor. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje pozdravljajo zaostrovanje zakonodaje, saj elektronske cigarete, vejpi in drugi izdelki z različnimi aromami privlačijo predvsem mladostnike in otroke. V šolah opažajo, da po njih posegajo že osemletniki. Nikakor pa ne gre za nedolžno razvado, saj so v njih škodljive snovi, opozarjajo na NIJZ. Med drugim pogosto tudi nikotin, ki je med snovmi, ki povzročajo zasvojenost, ena najtežje obvladljivih.

Zasvojenost z nikotinom lahko primerjamo z zasvojenostjo s heroinom, pravi specialist splošne medicine Tomaž Čakš, sicer strokovnjak na področju nikotinske odvisnosti na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). "Določene raziskave celo kažejo, da je zasvojenost z nikotinom večja kot s heroinom. Metode pa so enake kot pri heroinu, se pravi, vse gre preko možganov, preko nikotinskih receptorjev v možganih, preko nevroreceptorjev, dopamina, adrenalina itd. In seveda se ustvarja začarani krog, ko se nekdo zasvoji. Čim mlajši je nekdo, tem hitreje pride do zasvojenosti. Problem pri adolescentih je, da se pri njih še razvijajo možgani in nikotin, ali pa heroin ali katera druga droga, vplivajo na ta razvoj," je jasen. 

Uporaba elektronskih cigaret in vejpov je med mladimi priljubljena predvsem zaradi arom
Uporaba elektronskih cigaret in vejpov je med mladimi priljubljena predvsem zaradi arom FOTO: Shutterstock

Poleg tega lahko raba nikotina v adolescenci škoduje delom možganov, ki nadzorujejo pozornost, učenje, razpoloženje in nadzor nad impulzi. "Vsakič, ko se ustvari nov spomin ali se nauči nova spretnost, se med možganskimi celicami vzpostavijo močnejše povezave ali sinapse. Možgani mladih gradijo sinapse hitreje kot možgani odraslih. Nikotin spreminja način tvorjenja teh sinaps," pravi.

Pri elektronskih cigaretah, t.i. vejpih in nikotinskih vrečkah je težava tudi v tem, da posameznik hitro lahko v svoj organizem vnese precej več nikotina kot s klasičnimi cigaretami. Čakš je opozoril, da je tudi pri nas vse več primerov zastrupitev z nikotinom med najstniki, celo predoziranja. Pred kratkim se je takšen primer zgodil na Koroškem. "Našli so ga ležečega na tleh in so ugotovili, da je bil predoziran, ker je uporabljal tako nikotinske vrečke kot tudi določene vejpe," je navedel. 

A tudi, če v elektronskih cigaretah ni nikotina, to ne pomeni, da so ti izdelki varni. Še vedno vsebujejo številne arome in druge kemikalije, ki imajo lahko škodljive posledice za zdravje. Nenazadnje te izdelke posamezniki vdihavajo. "Kapilare v pljučih to neposredno absorbirajo. Para gre še hitreje v pljuča in ostaja v njih, zato je tudi absorbcija hitrejša," je ponazorila Melita Vujnović, vodja Urada Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) v Sloveniji.

Po elektronskih cigaretih posegajo že osemletniki

Velika težava je, da so tobačni in podobni izdelki danes zelo dostopni in mladi brez težav pridejo do njih. "Ugotavljamo, da so trenutno elektronske cigarete najbolj uporabljan izdelek med mladostniki. Beležimo njihovo uporabo že med 11-letniki, kjer imamo okoli dva odstotka uporabnikov. To govorimo o trenutni uporabi, ne kadarkoli v življenju – pokusilo jih je še veliko več. Med 13-letniki imamo okoli šest odstotkov uporabnikov, potem pa se odstotek dvigne na skoraj petino med 15-letniki, 17-letniki in mladimi odraslimi," je nekaj podatkov nanizala Helena Koprivnikar, specialistka javnega zdravja z NIJZ, ki je sodelovala pri pripravi predloga spremembe zakonodaje. 

Ravnateljica Osnovne šole Danile Kumar in predsednica Združenja ravnateljev in pomočnikov ravnateljev Mojca Mihelič je opozorila, da zaznavajo njihovo uporabo že med otroci v prvi triadi. "Če smo včasih otroke preganjali v zadnji triadi, od 12. leta, ko so začenjali kajenje ali recimo pitje alkohola, potem danes ugotavljamo, da se to začne že pri osmih letih," poudarja.

Tudi predsednica Zveze aktivov svetov staršev Slovenije Lara Romih predlog novele podpira. Strinjala se je, da je preprečevanje kajenja med otroki in mladostniki zelo težka naloga, da pa jo morajo začeti naslavljati predvsem z lastnim zgledom, pa tudi večjim ozaveščanjem, denimo prek vplivnežev na omrežjih, kot je TikTok.

Kaj prinaša sprememba zakonodaje?

Predlog novele med drugim predvideva prepoved arom v ogrevanih tobačnih izdelkih, razen okusa tobaka, v elektronskih cigaretah pa vse arome, razen okusa tobaka in mentola. Prepoveduje dodatke v elektronskih cigaretah, denimo vitamine in poživila. Regulira tudi uporabo nikotinskih vrečk (beli snus), ki so bile doslej neregulirane in jih sedaj lahko kupujejo tudi mladoletniki. Tobak za segrevanje bi na škatlice dobil opozorilne fotografije, kot smo jih vajeni pri običajnih cigaretah. Prav tako pa novela predvideva tudi ukinitev kadilnic. 

Nikotinske vrečke (beli snus), ki so se na evropskem trgu pojavile leta 2019, še niso vključene v veljavno zakonodajo.
Nikotinske vrečke (beli snus), ki so se na evropskem trgu pojavile leta 2019, še niso vključene v veljavno zakonodajo. FOTO: Shutterstock

Koprivnikarjeva je ob tem opozorila, da si NIJZ prizadeva, da bi iz predloga novele izključiti del, ki pri elektronskih cigaretah dovoljuje aromo mentola. "Menimo, da interes prodajalcev ne sme nadvladati nad interesom za zdravje otrok in mladostnikov," je izpostavila. Na NIJZ predlagajo še, da bi skrajšali prehodno obdobje pri prepovedi arom z enega leta na največ tri mesece, pri ukinitvi kadilnic pa s pet na eno leto, saj bi s tem prebivalce hitreje zaščitili pred tobačnim dimom iz okolja.

Na trgu obstaja več kot 16.000 arom elektronskih cigaret, pa je izpostavila vodja slovenske pisarne WHO. In njihov namen je, kot pravi, da ustvarijo prijeten občutek med kajenjem. "Mentol je ena od arom, ki skupaj z nikotinom povečuje zasvojenost," je poudarila Vujnovičeva.

Arome v elektronskih cigaretah in ogrevanih tobačnih izdelkih so eden najbolj pogostih razlogov za poskušanje teh izdelkov, še posebno med mladimi, poudarja Koprivnikarjeva. Ravno za otroke in mladostnike so ti izdelki v zadnjih desetletjih postali zanimivi. Toda izpostavila je, da so zdravju škodljivi: "Lahko imajo že kratkoročno resne učinke na zdravje."

Koprivnikarjeva je še opozorila, da lahko uporaba elektronskih cigaret vodi do epileptičnih napadov, akutnih poškodb pljuč in opeklin. Poleg tega zvišuje tveganje za bolezni srca in ožilja, dihal in rakava obolenja. "Uporabnik teh izdelkov je izpostavljen podobnim, pa tudi višjim ravnem nikotina, kot če bi kadil," je dejala Koprivnikarjeva.

Čakš se je odzval tudi na mnenje Združenja vejperjev Slovenije, kjer so v sporočilu za medije poudarili, da lahko uporaba elektronske cigarete pomaga pri zmanjševanju kajenja. Čakš meni, da to ne drži in da je uporaba elektronskih cigaret škodljiva in primerna le izjemoma, denimo pri vzdrževanju hude nikotinske zasvojenosti. 

"Če želite nehati kaditi, morate zmanjšati količino snovi, ki povzroča odvisnost in ki jo jemljete dnevno. Te naprave počnejo ravno nasprotno, kajti vaša odvisnost od nikotina ostaja ali pa se celo povečuje," dodaja Vujnovićeva. 

Ljudem, ki želijo opustiti kajenje, Čakš svetuje individualne in skupinske delavnice, ki jih izvajajo izkušeni terapevti. Namesto elektronskih cigaret pa za odvajanje od kajenja priporoča uporabo izdelkov, ki so registrirani pri javni agenciji za zdravila in medicinske pripomočke.

Predlog novele bodo jutri obravnavali v Državnem svetu, v torek pa bo o njem razpravljal tudi odbor DZ za zdravstvo, nato pa bo sledila še obravnava v Državnem zboru. Tako bo morda zakon sprejet še pred poletjem.  

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (70)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zdravkob
07. 03. 2024 11.30
Na bruhanje mi gre ko berem to svetohlinsko skrb za naše zdravje. In to celo s strani "strokovnjakov". Smo imeli priložnost spoznati te strokovnjake med korono. Sramota.
Koronavirusovec
07. 03. 2024 09.22
+3
zakaj bi ukinli kadilnice? kdor kadi bo kadil, kadilnice pa nič ne škodijo nekadilcem, tisto sekundo ko greste mim kadilnice pa je neškodljivo
Koronavirusovec
07. 03. 2024 09.25
+1
kaj bi se imel za rečt na rojstnih dnevih/pogrebih ko smo bili otroci prisotni ko se je kadilo vsepovprek in smo sedeli za mzo polno kadilcev v 80-90 letih ni skoraj noben pomislil da s svojim kajenjem škodujejo otrokom
zdravkob
07. 03. 2024 11.32
Sej ne škoduješ nikomur. Število kadilcev se je zmanjšalo, raka na pljučih pa je še več kot ga je bilo. Kakšna je potem škodljivost?
Šlaubi
07. 03. 2024 08.51
+3
Črni trg bo spet cvetel. Državi je vseeno za zdravje ljudi. Važni so samo davki in trošarine. Če bi te arome v vejpih bile zelo obdavčene bi država te zelo promovirala. Tako pa nastane paradoks, saj v tujini ni nekega davka razen ddv na te izdelke
vvvilice
07. 03. 2024 08.23
+10
Ja, kajenje je res brezbezna razvada. Bi pa rekel, da je zežko primerljiva z resno težavo, alkoholizmom. Kadilec zaradi kajenja redkeje povzroči prometno nesrečo, pretepe partnerko ali otroke, ... od alkoholika. Ja, dajte se lotiti alkohola, to bo bolje.
nekodnas
07. 03. 2024 08.06
+2
Ursula von der leyen ne kadi ,ne uživa alkohola, trave niti ne pogleda, maščobe sploh ne pozna, da o sladkorju sploh ne govorim a vidite in še predobro občutite kako dobre odločitve predlaga in sprejema v Bruslju. Njena " slabost " so samo obvezna cepiva.
Podlupo
07. 03. 2024 08.00
+9
Raje naj se potrudijo narediti kaj v zvezi z alkoholizmom, je večji problem, kot pa cigareti, vejpi in podobno. Nisem kadilec ampak, je kje drugje potrebno več preventive!
Volja
06. 03. 2024 21.38
+0
Neverjetno koliko je tega v blokarskih krogih t.i. jet set mladih, ki sami sebe tako imenujejo. 😆
ipissimus
06. 03. 2024 21.23
+5
Mene bolj zanima kdaj bojo v Sloveniji ukinili vlado in parlament
_Heisenberg_
06. 03. 2024 21.09
+2
In pol folk misli,da bodo legaliziral marihuano 😅😝 se bolj strogo bo haha
Harnandez
06. 03. 2024 21.06
+19
Prov nadlezni ste anti kadilci ste res tiste sorte woke, ob enem se pa derete moje telo moja izbira. Ja moje tole in bom kadil. Tvegam za zdravje kakor debeluhi in naj tudi njim zarovanje po kilah zaracunajo. In sportnikom za kolena in kolke. Toj zacaran krog. Raje reste kej drugega kakor se z tem ukvarjate. Pa vse mace oz. nasplosno ves fastfood ukint
_Heisenberg_
06. 03. 2024 21.10
+5
Berth
06. 03. 2024 21.03
+3
Kako nor moraš biti, da v pljuča vlečeš dim, poln kemikalij?
Harnandez
06. 03. 2024 21.07
+0
preprosto kakor tvoje bedne poste brat pac gre
Ursica
06. 03. 2024 20.39
+4
V1981
06. 03. 2024 20.38
+2
Skoda, ker novela vsebuje ukinitev kadilnic, upam, da ne vsebuje prepovedi kajenja na terasah lokalov. Sama kadim domac tobak, ki je veliko manj skodljiv kt industrijski, ki ima dodane razne snovi. Sem pa spremljala clanke raziskovalcev v katerih je omenjano, da so elektronske cigarete celo bolj skodljive od navadnih. Ko sem pri enemu poskusila vajp sem vsakic kasljala.
Sailer2
06. 03. 2024 20.41
-3
probej tvojo nikotinsko cigareto pokadit brez filtra, k je tok dobr 🤣🫡 jaz svoje lahko, samo ni nikotin 🤣
V1981
06. 03. 2024 20.45
+1
Saj jaz tudi svoje, ker se mi vcasih strga filter, ni dost razlike.
urko112
06. 03. 2024 20.37
+11
spet par nadebudnežev pa zakoni zaprite se v svoje koče pa nehajte lajat za brezveze država crkne če ne bi blo kajenja bilokerga to mazanje oči da zarad tega zdravstvo trpi pravljica tavelka sam da vete da vam ne piše to kadilc vsak nej dela s sabo kr hoče tko plačujemo čist preveč za nič od zdravstva
graf
06. 03. 2024 20.25
+15
Podpiram totalno prepoved tobaka v katerikoli obliki .. . hmm , ampak potem bi bilo treba prepovedat tut alkohol in utekočinjen sladkor v pijačah in prigrizkih katerih škodljivost je primerljiva s tobakom, ampak kot vemo se to ne bo zgodilo ker potem ne bo milijonov v državni žakelj od davkov in trošarin ! Država opozarja na škodljivost .. a po drugi strani rada pokasira denar od prodaje teh izdelkov , temu smo včasih rekli licemerstvo ...
Sailer2
06. 03. 2024 20.31
+3
sladkor v pijačah, do neke mere ampak pijače iz sadja prepovedat je pa grand chalem budalizma!! 🤣
graf
07. 03. 2024 09.03
Jack : utekočinjen sladkor v obliki gaziranih energijskih pijač in pijača iz sadja sta kot noč pa dan različna pojma , si že kdaj prebral tisti droben tisk na embalaži ? Pijača iz sadja je pa (žal) SAMO tista ki jo doma sam narediš ...
Sailer2
06. 03. 2024 20.16
+3
South Park je imel leta 2018 že eno epizodo o vaporiziranju, ter kako je največji trg tega vrtec ter prvi razredi OŠ. Ker smo SLO, seveda to hodi k nam ene 5-10 let kasneje 😂
Pikaponca
06. 03. 2024 20.14
+3
Švercalo se bo in prav je tako..
Sarko Sarko
06. 03. 2024 20.13
+1
alkohol je tudi prepovedati in povišati davke kot tobak
mackon08
06. 03. 2024 20.23
+9
Sarko Sarko ja pa sladke pijače tudi prepovedati.
First Last
06. 03. 2024 20.08
+1
ja haha pol pa se prepovedat alko z okusom, tud slivovke ipd banat pa preganjat domace zganjekuhe, sam goli etilni nj bo dovoljen?? 😅🤣🤣
Sailer2
06. 03. 2024 20.14
-3
kje si huda bejba, katera pije alko z okusom? mwa
BožidarBožo
06. 03. 2024 20.26
+7
Neee, pitje alkohola je kultura 🤣 mi kadilci/vejperji smo pa barbari, unicili bomo slovenijo, evropo, svet…
CestniKolesar370Wattov
06. 03. 2024 20.04
-7
Zadnjic sem videl tipa, ki je pokadil cigareto, potem pa 240kmh cez mesto po ovinkih. Stop cigaretom.
Sailer2
06. 03. 2024 20.11
+4
imel je pa RB20ko ane, da je šel po mestu skozi ovinke 240 😂 če je to res mi ga prosim predstavite, da ga spravim v eno dirkaško serijo!!