Slovenija

Se bodo čakalne vrste podaljšale, če bo Fides uresničil napovedi?

Ljubljana, 30. 05. 2019 12.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Fides je v začetku aprila napovedal, da bodo od 1. junija zdravniki in zobozdravniki delali po modri knjigi. Dosledno upoštevanje standardov in normativov bi pomenilo, da bi se čakalne dobe občutno podaljšale. To bo tudi tema petkovega pogovora med Fidesom in ministrom Šabedrom.

Konrad Kuštrin
Konrad Kuštrin FOTO: POP TV

Minister za zdravje Aleš Šabeder se bo v petek sestal z zdravniškim sindikatom Fides. Osrednja tema pogovorov bo Fidesova napoved z začetka aprila, da bodo vsi zdravniki in zobozdravniki od 1. junija delali dosledno po modri knjigi standardov in normativov. Po Šabedrovem mnenju je rok, ki ga je postavil sindikat, nerealen.

Predsednik Fidesa Konrad Kuštrin je odločitev glavnega odbora sindikata o doslednem upoštevanju standardov in normativov sporočil 3. aprila. Poudaril je, da je modra knjiga kot del kolektivne pogodbe zdravniška pravica, od katere ne nameravajo odstopiti. Ob tem je ocenil, da imata vlada in ministrstvo za zdravje do 1. junija dovolj časa, da ukrepata in uveljavita ustrezne rešitve.

Kuštrin se je strinjal, da je Šabeder ob nastopu ministrske funkcije padel v težke okoliščine, za katere ni bil odgovoren. Vendarle pa po njegovih besedah to ne more biti opravičilo, da ne bi takoj ukrepal, zlasti zaradi zamujenega pol leta zaradi zamenjave ministra za zdravje. Opozoril je, da je vlada Marjana Šarca prišla z zgodbo o rešitvi zdravstva, zato v sindikatu pričakujejo, da bo to tudi naredila.

Šabeder se je že nekaj dni po Fidesovi napovedi srečal z vodstvom sindikata, a sestanek ni prinesel konkretnega dogovora. Obe strani sta postregli z razlago, da je šlo predvsem za spoznavno srečanje, na katerem so se z odprtimi zadevami in največjimi izzivi zgolj seznanili, ne da bi določili roke za njihovo rešitev. Tudi v tednih, ki so sledili, ni bilo zaznati, da sta ministrstvo in Fideszbližala stališča.

Šabeder: Rok je nerealen

Fidesova napoved o doslednem upoštevanju modre knjige pri zdravniškem delu je zaradi bližine 1. junija znova postala aktualna minuli teden. Minister Šabeder je namreč ob robu izredne seje skupščine Zdravniške zbornice Slovenije (ZZS) opozoril, da je rok, ki ga je postavil sindikat, nerealen za implementacijo standardov in normativov.

Predsednica ZZS Zdenka Čebašek Travnik je na skupščini podvomila v uresničitev Fidesove napovedi. Ocenila je, da se bodo zdravniki in zobozdravniki "težko odločili slediti nekim navodilom v nasprotju s svojim odnosom do bolnikov". Po njenih besedah bo potrebnih nekaj več priprav, da se zdravniška služba organizira tako, da bo poskrbljeno za bolnike.

Kuštrin pa je v tem tednu za Radio Slovenija znova poudaril, da je modra knjiga standardov in normativov pravica, ki jo imajo preobremenjeni zdravniki in zobozdravniki vselej možnost izkoristiti. Je pa dodal, da v Fidesu nimajo ne želje ne namena kogarkoli prisiliti, da to pravico izkoristi: "Če zdravnik misli, da lahko dela več, torej kot dela zdaj, potem bo pač seveda delal."

Čakalne dobe bi se podaljšale

Sicer pa so vodstva vseh javnih zdravstvenih zavodov že v začetku maja dobila Fidesovo obvestilo, da od zdravnikov in zobozdravnikov ne smejo terjati obremenitev, ki presegajo standarde in normative. Njihovo dosledno upoštevanje bi med drugim pomenilo, da bi sprejeli v povprečju 24 ambulantnih obiskov dnevno, administraciji pa bi tedensko namenili deset ur. Nedvomno bi se v tem primeru čakalne dobe občutno podaljšale.

Fidesova napoved pa odmeva tudi v Sindikatu delavcev v zdravstveni negi Slovenije. Predsednica sindikata Slavica Mencinger je že pred časom opozorila, da je tudi medicinska sestra del zdravstvenega tima, "torej bo lahko delala toliko, kot bo delal zdravnik". Po njenih besedah bo treba še pred 1. junijem ugotoviti, "kdo bo tisti, ki bo odklanjal bolnike, izvajal triažo in odgovarjal za posledice".

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lukeeeeeec
30. 05. 2019 19.43
+7
Kaj pomeni javno zdravstvo. Preplačane žilne opornice, da se lahko potem UČVRSTI Oblast s pomočjo AFER in razni procesov.. In potem imamo največ sudij na prebivalca in največ krišitev in razveljavljenih sodb. In potem nastopi še šolstvo, ki proizvaja ZELO zaposljive kadre, v Nemčiji jih proizvajajo 30% pri nas pa 60 % in ti potem upravljajo državo in KROG JE ZAKLJUČEN.
FAUSTOS1
30. 05. 2019 19.35
+8
NI čudno ,da najbolj desna stranka se imeju fidez in vodi jo populist orban isto ime si je nadela tudi naša populistična klika ,ki jo vodi koštrin ,stalno si izmišlja nove in nove pogoje samo ,da bi veliko služili in malo delali-graz bolnišnica ortopedi delajo v več iznenah ,pri nas opravijo na teden nekaj posegov o kakšnem izmenskem delu ni nič znano njihova izmena je le jutranja nato drage nad ure.
Elendil
30. 05. 2019 19.15
+16
A smo ze prisli naokoli? Je ze nova runda? Se mi zdi, da smo vsakic hitreje naokoli... Zmeraj se tako zacne pri zdravnikih, da jim nekaj ne pase, ali place (prejsnjic ce se ne motim so bile place), potem pa sledijo vsi ostali v javnem sektorju... policija, vojska, šolniki, razni centri za socialno delo, razni zavodi, potem spet malo šolniki in policaji na koncu. Nato pa se krog spet sklene in spet zacnejo zdravniki jamrat... Saj bi nekdo to presekal in je vec kot ocitno da nima jajc za to. Bom se enkrat ponovil, da bo jasno, ce se komu ni. Ves javni sektor je potrebno zmanjsati za vsaj 40%. Kdaj? 1. junija je ze prepozno, par let prepozno. Samo tako se bo nasel denar za vse, za normative, za place za nove zdravnike, za opremo ipd... Kdo bo imel koncno jajca to narest? Nihce? Nasvidenje v naslednji rundi!
lukeeeeeec
30. 05. 2019 19.45
+4
vprašaj SERPENTINŠKA in HANA zakaj je zaposloval NEZAPOSLJIVE politike, ki niso bili izvoljeni in so postali razni sekretarji. Pred tem so bili direktorji raznih študentskih organizacij. kaj se pa tam dogaja pa vsi vemo in sedaj so pri jaslih in način POSLOVANJA je enak!
ZIPPO
30. 05. 2019 18.41
+22
Pri vsem tem denarju, ki ga vsak mesec državljani RS damo v zdravstvene blagajne, pa je še problem, ne moreš verjet!
Kruh+sol!
30. 05. 2019 18.32
+23
Jelka Godec je danes objavila, da oddelek C onkoloskega instituta ne dela, ker ni zdravnikov. Nasi dr. v tujino, k nam pa kvecjemu iz bosne. A je to javno zdravstvo, ki povzroca nepotrebne smrtne zrtve zaradi cakalnih vrst? Kaj je sarec naredil? Samo gobca. Ce ni sposoben, naj ne sili v vlado. E napotnice so ustvarile samo zmedo, informacijski sistem ne deluje - so danes odkrili, da je cakalna vrsta daljsa za 20 000 bolnikov vec, kot so mislili. Slovenci se izseljujejo, rodnost pada, prebivalcev pa vec, kot kdaj koli prej. Cudno. Sociala se pa na veliko tala kosovarjem. Meje se ne varujejo. A smo sploh se drzava???
Tomvojo
30. 05. 2019 19.11
+2
Čim prej meteorit na slolandijo, bo konec trplenja.
mlutherking
30. 05. 2019 18.19
+12
Jaz grem lepo v tujino po zdravniško oskrbo, tu je preveč amatersko.
Zbujen
30. 05. 2019 14.36
+28
Aja, pa cene nabav večine medicinskega materiala še kar niso padle. Ugotovitve državne komisije.
Transformerji
30. 05. 2019 15.07
+19
Jasno, to je jugo politika - če ti izdaš mene, bom pa jaz tebe!
Zbujen
30. 05. 2019 14.34
+13
Blagor Kanačanom, njihova državna zavarovalnica izplača storitev zavarovanemu pacientu pri katerem koli zdravniku z licenco in uporabnim dovoljenjem ambulante v državi.
FC Chelsea2
30. 05. 2019 14.33
+11
ja mogoče je res, da minister ni kriv za trenutni kolaps ampak če bi se vsi zgovarjali na to, da sami niso krivi za sistemski kolaps potem ne bomo nikoli dobili boljšega zdravstva, ker očitno potem takem namenoma menjalo ministre kot po tekočem traku samo, da ni potrebno prevzeti odgovornosti. hkrati pa sem to že večkrat povedal ve se kdo je zavozil zdravstvo in ta stranka oz vse stranke, ki so bile v prejšnji vladi in pomagale pri uničenju zdravstva so tudi zdaj v vladi torej je premier avtomatično prevzel odgovornost za zdravstvo in s tem tudi ministru naložil to odgovornost in zato naj zdaj to rešilo.
Transformerji
30. 05. 2019 14.26
+18
Vrste morajo biti čim daljše, važno je, da vse plačuješ. Ko prideš končno na vrsto, si v zelo slabem stanju in tisti, ki si želimo čimprej umreti in imajo denar, se bodo obrnili na Dignitas. Ostali bodo pa trpeli muke umiranja....škoda, ker nimamo Veterine tudi za ljudi!
komarec
30. 05. 2019 14.12
+8
Korado kdo te je šolal, na čigave stroške?
komarec
30. 05. 2019 14.11
+11
Transformerji
30. 05. 2019 13.41
+20
Ne vem, kaj se bo v tej mafijskem zdravstvenem sistemu še zgodilo. Prvič v svojem kraju pri zobozdravniku sem prišel na vrsto po prijavi po 3 mesecih, potem sem naročen čez pol leta - pa mi v istem mesecu izpadla zalivka in sem prosil, da bi prišel prej, čez pol leta mi lahko zdravi zob že razpade - odgovor, ni možno, razen če vas grozno boli. Torej moram čakati pol leta, da dobim novo zalivko.
ZIPPO
30. 05. 2019 18.30
+7
Ali pa greš jutri k zobarju in rečeš da te zob močno boli, ni druge...
optimistikus
30. 05. 2019 13.33
+18
Če gospodu Koštrinu ni kaj jasno, naj samo prekontrolira koliko časa so zdravniki sploh v službi in koliko časa potem v privat ambulantah, gre za izsiljevanje države po več denarju pa nič drugega, tisti zdravniki ki delajo zelo malo ali pa skoraj nič jih je treba premakniti, pa naj mi tisti ta pridni ne zamerijo, ker jih je še kr nekaj.
ROMELS
30. 05. 2019 13.21
+17
Ljudje naj umirajo, krivdo pa se ve kdo bo nosil.