Slovenija

'Govoriti, da zdravniki pri koncesionarjih delajo samo za profit, je nesprejemljivo'

Ljubljana , 14. 07. 2022 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
24UR ZVEČER
Komentarji
264

Levica v svojem ideološkem boju ne popušča, tudi čez trupla bolnikov, pravi kirurg onkolog Erik Brecelj. Interventni zakon ministrstva za zdravje za skrajševanje čakalnih vrst so po rekordnih sedmih urah in serijskem vlaganju amandmajev na matičnem odboru poslanci potrdili, a med drugim brez podpore Levice. Da so v tej že začeli novo predvolilno kampanjo, so jim očitali celo koalicijski partnerji v stranki Svoboda, z Levico se je v nekaterih točkah presenetljivo strinjala celo SDS. Kaj na vse to, tudi na kritike stroke, pravi zdravstveni minister Danijel Bešič Loredan?

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Minister Bešič Loredan o interventnem zakonu
    07:48
    Iz 24UR ZVEČER: Minister Bešič Loredan o interventnem zakonu
  • Iz 24UR ZVEČER: Potrdili interventni zakon
    03:17
    Iz 24UR ZVEČER: Potrdili interventni zakon

Miha Kordiš iz stranke Levica upa, da bodo do četrtkove seje v državnem zboru v koalicijskem usklajevanju postavili zakon v gabarite koalicijske pogodbe, kar bi pomenilo, da pri skrajšanju čakalnih vrst ne bi sodelovali tudi koncesionarji. Se bo to zgodilo? 

Danijel Bešič Loredan ob tem pove: "Ne, to se ne bo zgodilo. Sam sem osebno govoril z vodjo Levice, Luko Mescem, midva sva usklajena, po naše je predlog usklajen s koalicijsko pogodbo, kar smo naredili, je, da smo prvo in drugo kaskado združili zato, ker je javni zdravstveni sistem sestavljen iz javnih zdravstvenih zavodov in koncesionarjev in tega ločevali ne bomo."

Toda poslanci Levice niso podprli zakona, bili so vzdržani in Loredan je ob tem povedal, da zna biti tako tudi jutri. "Na to na nek način gledamo pozitivno, to je demokracija. Naša obveza ministrstva za zdravje in tudi predsednika vlade so spremembe v zdravstvu. Narediti moramo tako, da postavimo pacienta na prvo mesto, ne glede na to, ali so to javni zavodi ali koncesionarji, vsi skupaj v obstoječi mreži predstavljajo javni zdravstveni sistem." 

Iz vrst Levice je bilo tekom tedna lahko slišati kar nekaj očitkov na predlog. Ob tem so se v Gibanju Svoboda tudi spraševali, ali so v Levici že v novi predvolilni kampanji. Ob tem pa po Sloveniji tudi odmevajo besede, ki jih je stanovski kolega Loredana, Erik Brecelj, povedal za našo oddajo, da gre Levica pri tem zakonu ideologijo preko trupel bolnikov.

Loredan ob tem pove, da je to izjava Erika Breclja in da se mu ne zdi sprejemljivo, da so ga obtožili, da naj bi mu on naročil, da naj to pove javno. "Glejte, jaz mislim, da ima Levica premalo vpogleda v zdravstveni sistem. Mogli bi v zdravstvene domove, k zasebnikom, h koncesionarjem. Govoriti, da zdravniki ne delajo pri koncesionarjih za prid bolnika, ampak za profit, je vendarle nekaj, kar ne moremo sprejeti. To je družbeno nesprejemljiva izjava, da koncesionarji delajo za profit in ne v dobrobit pacienta. Če imamo pač tako mrežo, ki smo jo gradili 20 let, tak sistem imamo. Koncesionarji so del javnega zdravstvenega sistema. Pacienti pri koncesionarju dobijo marsikje tako storitev, kot bi jo dobili v javnem zavodu, hitreje in s tem diskurzom moramo preprosto nehati. Mi imamo danes javni zdravstveni sistem, ki je, takšen kot je. Iz tega moramo iztržiti največ, da pacienti pridejo do storitve takoj in čim prej."

V stroki se ob tem pojavljajo pomisleki, da bodo s tem zakonom prišli pacienti hitreje do storitev. Nekdanji zdravstveni minister Samo Fakin je dejal, da smo plačevanje dodatnih storitev v zdravstvu že poznali v preteklosti, da pa ta ukrep doslej ni bil učinkovit. 

Loredan odgovarja: "Da, zato, ker je bil sistem selektiven. Vedno smo imeli enkratne, dodatne programe, selektivne razpise. Zdaj imamo sistemski ukrep, ki pravi, da bodo za 16 mesecev plačane vse zdravstvene storitve, je pa res, da smo posegli v Svet zavodov, cela Slovenija se je oglasila, posegli smo delno v kompetence, v pristojnosti ZZZS-ja, cela Slovenija je na nogah, torej očitno smo na pravi poti, če so vsi zdaj skočili."

Fakin ob tem meni še, da bi morali v bolnišnicah uvesti normativ števila pacientov, ki jih morejo zdravniki pregledati, kar pa dodatno naredijo, pa dodatno plačati, torej plačilo po delu, kar pa zakon ne predvideva. 

Loredan glede normativnega števila pacientov, ki bi jih morali zdravniki pregledati pravi, da jih zakon res ne predvideva in da so vse to stvari, ki jih morajo še uskladiti z vsemi akterji, zdravniki in z zdravstvenim kadrom. "To je implementacija standardov in normativov, to je družbeni strokovni konsenz, do tam moramo priti. Ampak, da bomo do tega prišli, da bodo to vsi sprejeli in bomo lahko to implementirali, bomo morali zelo hitro in trdo delati. To bomo dosegli čez leto in pol, nič prej." 

Loredan dvomi, da lahko s 500 milijoni evrov trajno nadgradimo svoje zaposlene. "Pogledi Fidesa so jasni. Ni takojšnje rešitve. Vsi pričakujejo nek sistemski zakon jutri, da bo stvar rešena."

Pojavili so se tudi očitki s strani sindikata Pergam, da so bili socialni partnerji izključeni iz tega dialoga, v Sindikatu delavcev v zdravstveni negi Slovenije so bili razočarani in presenečeni, ker nihče s področja zdravstvene nege ni bil vprašan za mnenje. Loredan to kritiko sprejema. "Opravičujemo se, vendar v opravičilo lahko rečemo, da mandata za spremembo plač oz. za spremembe plačnih razredov nimamo. Mi smo šli samo v tisto, v kar lahko gremo. Se pravi v to, da bodo vse storitve plačane, zato da bo boljši nadzor. Z vsemi sredstvi gremo na primarno raven medicine in jo poskušamo aktivirati, da bo bolj privlačna še z nekaterimi ukrepi. Glede plač ima pristojnost ministrica za javno upravo. Nima smisla, da minister za zdravje, torej jaz, kakorkoli posega v to in se selektivno pogaja plačah v zdravstvu. To je nesprejemljivo."

Ko bo zakon sprejet, jih čaka na ministrstvu šest tednov intenzivnega dela, napoveduje minister. "Spraviti moramo skozi vse podzakonske akte in pravilnike. Vendarle računamo, da bi proti koncu leta moral biti trend bistveno boljši. Čakalne dobe bi se morale skrajšati za približno 10-15 odstotkov, razen če nas ne ustavi neka huda epidemija. Ampak do marca bi morali priti na 30 odstotkov." Kot pravi, je njihov edini cilj analiza dobrega in slabega v zdravstvu, na podlagi katere bi rešitve v nadaljevanju implementirali v krovni sistemski zakon. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (264)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kapljač1
14. 07. 2022 15.54
+6
"Dvoživke" je že prava ocena stanja!
dober-man
14. 07. 2022 15.16
+5
kako se reče koncesionarjem v vojski in policiji? dajmo jih še tu "ustvarit" dragi zdravniki, ali se jim ne reče plačanci, zakaj???
brezvode
14. 07. 2022 15.09
-1
Vsak pacient bi pri zdravniku moral dobiti račun, tako kot v lekarni, kjer se vidi koliko njegov obisk stane, koliko gre iz katere blagajne potem bi bila slika jasna, enako pri zobozdravnikih. Otroci bi morali imeti zdravstveno zavarovanje avtomatsko do 5 leta starosti in vse storitve dostopne 100 %
AlesX1X
14. 07. 2022 15.16
+0
Leni50
14. 07. 2022 16.59
Ko mi je koncesionar delal protetiko, mi je med. sestra vedno natisnila račun!
DR. RNR
14. 07. 2022 14.10
+4
Kadar politika sestankuje in kao resuje nasa zivljenja,nam raji gre slabse. Levi,desni,umesni...gledajo na svojo korist....
nikhrast
14. 07. 2022 14.07
-5
Ne vem zakaj sploh koncesionarji, vsi zdravniki naj delajo privatno, vse servise bi pa plačevalo državno zavarovanje, privatno plačevanje pa prepovedano. To sem že omenil nekajkrat, zdravniki bi se borili da bi čim več delali, skakali bi iz sobe v sobo, tam pa že vse pripravile tajnice in medicinske sestre. Zdravnik ne čepi v svoji sobi, pacienti ne prihajajo k njemu, zdravnik prihaja k pacientom. Moja zdravnica prileti v sobo, se usede za komputer, sprašuje in tipka bolj hitro kot jaz govorim, tajnici pošlje navodila in recepte, pa spet odleti v drugo sobo k drugemu pacientu.
AlesX1X
14. 07. 2022 15.13
+2
Ok potem se morajo zavarovanja ukinit.. Privat klinike bi potem isto pricele sprejenat podobno kot narocnino za internet... Kdor je pri njih dobi to pa to kar puse v pogodbi... In? Ce placam premijo in na poloznici pise za vase zdravje jaz pa ne morem do zdravnika po 10letih...
AlesX1X
14. 07. 2022 15.15
+1
Malo postaja jasno da zdravniki bolj ali manj delajo iz muke po vseh dodatkih in lenuharjenju bi dodal da bo tega vedno vec... Tak ce pride do tezav tozba... Nic covid je kriv itd saj ni covid prisel iz vesolja... Nam to podtaknila kaka zlonamerna rasa nezemljanov... Ne vem se pa obnasajo ravno tako.!!!!
nikhrast
14. 07. 2022 17.46
-2
Enostavno, zdravstvo plačajo delodajalci in in delavci, denar pobere državna zdravstvena zavarovalnica, ta pa plačuje vse servise zdravnikom, ti pa delajo privatno. Več delajo, več zaslužijo, država pa kontrolira plačevanje. Še nikoli pa nisem slišal da bi bolnica delala z izgubo, zgleda da samo v Sloveniji.
Sajeta5
14. 07. 2022 14.06
+7
Celotno zdravstvo bi moralo delovati kot koncesionarji - koliko storitev opravite, toliko dobite plačano.... in samo iz tega kolikor dobite plačano, si lahko delite plače. Pika. Edini socialni korrektiv bi lahko bil, da se bolnišnicam letno nameni nek določen znesek, glede na amortizacijo opreme, za nakup opreme, predvsem modernejše.... hitro bi popoldan dajali dvorane in opremo v najem privatnikom, da si vsaj nekaj denarja spravijo noter, ne pa da je oprema popoldne in čez vikende pač neki razstavni eksponat, ki ne služi ničemur
ZigaZois
14. 07. 2022 13.51
+8
Sem prepričan, da bi naše zdravstvo dosti bolje delovalo, če ne bi bilo "samoplačniškega preskakovanja vrstnega reda. Zdaj imajo že vse zavarovalnice v svoji ponudbi, da za dodatno premijo ponujajo obisk specialistov brez čakalnih dob. Vsak, ki se vsili v čakalno vrsto, izrine nekoga ali pa morajo držati prosta mesta za take, kar je nedopustno za javno zdravstvo. Kdor ima dovolj denarja, da si plačuje zdravljenje naj gre k zasebniku in ne v javno zdravstvo!
srebrnibreg
14. 07. 2022 13.12
+8
Levica ima prav. Zdravnik naj dela v javnem zdravstvu ali pa privat. Sedaj jih pa ogromno samo prešeta po prostorih javnega zdravstva potem pa dela na privat klinika. Plača pa z obeh strani.
Maister1
14. 07. 2022 12.40
+13
Dragi minister-en primer v Mariborski bolnici Kanič se pojavi v sluzbi zbriše brez da se evidentira in hajd privat in to tako preverzno da hoče celo plačo za neprisotnost,Potrč šef kirurgije ga na veliko zge privat in debelo kasira za enostavne operacije ta tezje kjer so szroški pa v bolnici - noben na oddelku velikokrat sploh ne ve kje se nahaja to in še mnogo je zal resnica-je pa veliko predvsem mlajših ki pridno delajo tudi za ta dva
Misika1967
14. 07. 2022 12.29
+5
Da zdravniki pri koncesionarjih delajo za profit je ena in eduna resnica dragi minister. To vemo vsi in res so dvozivke. Placat sestre in drugo osebje te bele halje pa so si ze dovolj nagrable.
resslovenka
14. 07. 2022 12.27
+11
Pred let sem imela osebno zdravnico - koncesionarko. Včasih sem imela občutek, da me sploh ne posluša. Še tiste vsake kvatre, ko in če sem se pojavila. Razni farmacevtski komercialisti, so si podajali kljukl. Pacienti smo potrpežljivo čakali. Ko se je slišalo iz ambulante "a boš kavo?", smo vedeli da bomo čakali še vsaj pol ure dlje. Ampak... Ljudje smo skrajno potrpežljivi, toda ne večno. Zamenjala sem osebnega zdravnika, zaposlenega v javnem zdravstvu, ampak... tu je bila pa druga zgodba. Je odšla. Nimomur pa, še nas ni zdi niti obvestiti. Pa sem se znašla med tistimi 130.000 brez. No, pa ne za dolgo. Za koliko časa, pa tudi ne vem. V bistvu nihče ne ve. To je naše zdravstvo. Kdo smo mi, in kdo so bogovi v belem? 😎
resslovenka
14. 07. 2022 12.28
+6
... Nikomur pa, se nas ni zdelo niti obvestiti...
pusenci
14. 07. 2022 12.26
+12
Levica ne govori o koncesionarjih, temveč o dvoživkah. Problem so zdravniki, kateri dopoldan delajo v javnem zdravstvu, popoldan pa drugje. Tako kot v drugih dejavnostih, tudi tu prihaja do navskrižja interesov. Naj si odprejo svojo ordinacijo in delajo kot konsecionar ali pa v javnem sektorju delajo pač nad ure.
Rookoko
14. 07. 2022 12.23
+12
No, da počivajo v javnem zdravstvu in delajo v zasebnem, tega pač ne morejo zanikati... se vidi od daleč.
WedontneedmoneyWeneedTIME
14. 07. 2022 12.20
-1
Levica je že out, itak nimajo pojma
1236
14. 07. 2022 12.20
+12
Ti ljudje prvo delajo za denar potem šele človek. Tisti ki drugače misli je bedak takih je pa v slo ogromno
brezvode
14. 07. 2022 12.19
+8
Enkrat bo treba naliti čistega vina in dejansko razložit ljudem kako deluje ta naš zdravstveni sistem. Vsi se samo izgovarjajo kaj dela splošni zdravniki, kako so obremenjeni, prideš k zdravniku čakalnica je prazna a zdravnik nima več kot 5 minut za pacienta, greš v v bolnico, hodniki skoraj prazni, se v pišeš v čakalni seznam čakaš v nedogled, nešteto vrat in zdravstveni delavci hodijo sem in tja pacientov nič. Ko prideš k zdravniku specialistu na pregled ne veš kdo te bo pregledoval, nikjer napisa na vratih. Ukinit je potrebno koncesionarje in sedenje na dveh stolih, če si privatnik bodi privatnik, obnašaj se tržno in preživi, ne da sedijo v javnem zavodu koristijo vse ugodnosti in kasirajo in polnijo čakalne vrste, in tudi zakaj se več v javnem zdravstvu ne dela dopoldan in popoldan kot ves normalen svet. Levica naj bije svoj boj ampak ne kot druga opozicija ampak konstruktivno brez izsiljevanja
ZigaZois
14. 07. 2022 12.18
+6
Moj osebni zdravnik je bil koncesionar. Delal je za ljudi, je imel daleč več opredeljenih, kot drugi v zdravstvenem domu, njegova ambulanta je premogla bistveno več opreme on drugih, ker je pripomoglo, da svojih pacientov ni pošiljal na EKG v drugo ambulanto (za primer). Probono ambulanto za tiste, ki nimajo zavarovanja je imel že pred 15. leti, ko v ZD niso še niti razmišljali o tem.
dober-man
14. 07. 2022 12.13
+5
a koncesionare se ne da vkljucit v javno zdravstvo? ne nas basat! se popolnoma strinjam, da min. ne sme biti zdravnik. mora bit nekdo, ki nas bo zaščitil pred njimi.
dober-man
14. 07. 2022 12.05
+4
če ne za denar-profit, za kaj pa te delajo? za kupone, žetone, meso...?
Kritikizštajerske
14. 07. 2022 11.45
+11
Edino res in naj ne jamrajo…gre se jim samo za denar