Slovenija

Umik soglasij: 'Zapirali se bodo celo pediatrični oddelki in porodnišnice'

Ljubljana, 13. 02. 2024 18.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ob doslednem upoštevanju omejitev delovne zakonodaje ob umikih soglasij zdravnikov za nadurno delo se bodo zapirali pediatrični oddelki in posamezne porodnišnice, je v sporočilu za javnost po sestanku s strokovnimi direktorji bolnišnic opozoril predsednik odbora za bolnišnično in specialistično zdravstvo pri zdravniški zbornici Boštjan Kersnič.

Odbor za bolnišnično in specialistično zdravstvo Zdravniške zbornice Slovenije je na današnjem izrednem srečanju s strokovnimi direktorji slovenskih bolnišnic in v sodelovanju z glavnim odborom Slovenskega zdravniškega društva preučil s strani ministrstva za zdravje naročene projekcije za delo bolnišnic v času umika soglasij zdravnikov za delo prek zakonskih omejitev. Sestanka se je udeležila velika večina strokovnih direktorjev splošnih bolnišnic in kliničnih centrov.

Strokovni direktorji po besedah Boštjana Kersniča ugotavljajo, da ni mogoče pripraviti naročenega načrta za delo v napovedanih pogojih dela. Zato so ministrstvo prosili za navodila, kako nadomestiti izpadle programe, saj je glede na obstoječe kadre ob prenehanju kršitev zakonskih omejitev o delovnih obveznostih nemogoče načrtovati varne rešitve za prebivalce. "Zato je nujno, da se odgovorno pristopi k dogovoru s sindikatom in vloži vse napore v končanje stavke," je poudaril.

Opozoril je, da so tako rekoč vse bolnišnice "življenjsko odvisne" od pogodbenih specialistov iz drugih zdravstvenih zavodov in svojih zaposlenih, ki s svojim delom prek 40 ur na teden omogočajo, da se bolnišnice vsaj približajo izvajanju nujne medicinske pomoči in pogodbenim letnim obveznostim bolnišnic do Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Velika večina zdravnikov ne dela pri drugem delodajalcu izven javnega zdravstva, temveč z nadurnim delom zagotavljajo neprekinjeno zdravstveno varstvo v lastni bolnišnici, je zatrdil Kersnič.

Oddelek pediatrije na UKC Maribor.
Oddelek pediatrije na UKC Maribor. FOTO: Bobo

Zaradi napovedanih umikov soglasij za nadurno delo zdravnikov je ogroženo nujno zdravstveno varstvo, saj bo v regijskih bolnišnicah ob doslednem upoštevanju zakonskih omejitev najkasneje šesti dan po uveljavitvi umika soglasij zmanjkalo zdravniškega osebja, kar se bo vsak nadaljnji dan samo še stopnjevalo, je opozoril.

Vsa nenujna dejavnost se bo deloma zmanjšala in nato postopno ugašala, saj se bodo zdravniki preusmerjali v zagotavljanje nujnega zdravstvenega varstva. Posledično to lahko pomeni premik pacientov tako v urgentne službe kot v oba klinična centra, ki nista v tolikšni meri odvisna od zunanjih zdravnikov.

Pričakujemo domino efekt

"Pričakuje se domino efekt zmanjševanja storitev po bolnišnicah. Kakovost storitev bo padla, zaradi pomanjkanja osebja se bodo ob doslednem upoštevanju omejitev delovne zakonodaje zapirali celo pediatrični oddelki in posamezne porodnišnice," je poudaril Kersnič.

Dodatno zaskrbljenost po njegovih besedah povzroča možnost, da po zaključku stavke veliko zdravnikov ne bo želelo ponovno podati soglasja za več kot 48 ur na teden oziroma za neprekinjeno delo več 16 ur. Večina zdravnikov dežurstev ne jemlje kot možnost dodatnega (nekonkurenčnega) prihodka, temveč kot neljubo obremenitev, je zatrdil.

Število umikov soglasij zdravnikov za nadurno delo se sicer, tako Kersnič, spreminja. Prihajajo dodatni preklici kot tudi posamezni umiki preklicev. Ugotavlja se, da so zdravniki v več zavodih opravljali prekomerno delo brez podpisanih soglasij in bi tako lahko praktično takoj prenehali opravljati delo, ki presega 48 ur, je še pojasnil.

Z ministrstva za zdravje so 9. februarja sporočili, da je po njihovih podatkih v bolnišnicah soglasja za nadurno delo skupaj umaknilo približno 33 odstotkov, v zdravstvenih domovih pa okoli 17 odstotkov zdravnikov. Preklici v veljavo večinoma stopijo v začetku marca. V Fidesu pa zatrjujejo, da je delež preklicev soglasij bližje 50 odstotkom.

Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides stavka od 15. januarja. Zahtevajo ureditev plačnega sistema zdravnikov v posebnem zdravstvenem stebru, določitev karierne poti zdravnika in odpravo plačnih nesorazmerij, vključno z dvigi plač starejšim zdravnikom. Po več pogajalskih sejah z vladno stranjo, ki, sodeč po izjavah predstavnikov obeh strani, niso prinesle napredka, je glavni stavkovni odbor Fidesa na seji 30. januarja soglasno sprejel sklep, da vodstvom zdravstvenih zavodov predajo preklice soglasij za nadurno delo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (463)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Betuul
14. 02. 2024 19.23
+4
Seveda se bo podmaldek rojeval! Tako kot negdaj! Ampak bog ne daj da bodo takile stavkokazi! Prvorojencu rojenem brez porodnišnice bo ime FIDES! Za oba spola kot neopredeljeno: deček🧍‍♂️Fides ali deklica 🧍‍♀️Fides
Betuul
14. 02. 2024 19.11
+4
Glih tako bomo rojevale pomladek! Ampak bog ne daj da ko zraste ! Da bo takle kot vi! Prvemu novorojencu brez porodne pomoči bo ime FIDES za obe oblike Deček Fides🧍ali deklica Fides🧍‍♀️! Tako bodi!
Uroš
14. 02. 2024 14.11
+3
Štrukljeve tovarišice pa so zdaj zadovoljne s plačami? Zanimivo.
miabi
14. 02. 2024 18.42
+2
Dokler " dohtarjem" ne zvišajo plač, potem bodo hoteli še oni več.
peresni
14. 02. 2024 12.54
+3
Takole izgleda zdravstvo SDS, NSi, SD ....še pet let in bodo delavci umirali doma in na cestah. Važno jim pa je le to, da volijo tako, kot preberejo v lažnivih medijih.
Andabanda
14. 02. 2024 11.28
+5
Sem enkrat rekel, da ne bom delal nadur. Še f mi je rekel. Ne rabiš. Naredi vse v rednem delovnem času.
Janez23
14. 02. 2024 11.24
+1
Zakaj pa ne zaprejo vsaj polovico od 14 pirodnišnic. V nekaterih imajo povprečno zgolj po en porod na dan. Seveda normalen, če je kaj narobe pa takoj helikopter in via Ljubljana. Tukaj smo svetovni rekorderji, saj imamo eno pirodnišnico na vsakih 1000 porodov.
Jed Knight
14. 02. 2024 17.49
Janez23 dej ne piši bedarij! V bolnišnicah za porodništvo in ginekologijo se ne opravljajo samo porodi ampak tudi veliko drugih stvari ki nimajo veze s porodom. Razne operacije itd..Pa ne vem kje ti ideja o helikopterju in ljubljani. Očitno nimaš otrok, če pa jih imaš ti jih je pa verjetno štorklja na balkon prinesla.
txoxnxy
14. 02. 2024 11.07
+3
Ne se bunit ,razmišljali bi na voliščih preden ste svoj glas dali nesposobnežem.
KaiC
14. 02. 2024 11.18
+1
Kaj pa je vlada zdaj kriva, da hoče pohlepni FIDES več kot si zasluži? Saj razumem, da vlada ni idealna, ampak nekateri imate pa res malo premočno razvit konfirmacijski bias, da naprtite vsako slabost vladi.
Grma53
14. 02. 2024 11.32
+0
Vlada vas bo mirno pustila umirati pred bolnišnicami, na urgencah in v čakalnih vrstah, kriv pa bo Janša, pa Fides, pa Amerika, samo vlada ne, ki je odgovorna , da uredi zdravstvo tako, da le to funkcionira. Obljubljali so 30 dni do zdravnika, sedaj pa ga bodo mnogi videli šele na drugem svetu in to po zaslugi Levice in te vlade. Sicer je pa to značilno za levičarje. Po 2 vojni so pobili več Slovencev, kot je to uspelo okupatorjem, in nekateri so še vedno ponosni na to.
Grma53
14. 02. 2024 11.36
+0
Vlada je tista, ki je zadolžena za zdravstvo. Če ni sposobna to urediti, pač naj gre. Vlada je odgovorna za vse tiste, ki bodo predčasno umirali. Obljubljenih je bilo 30 dni do zdravnika. Sedaj pa ga bo marsikdo videl šele na onem svetu.
mackon08
14. 02. 2024 11.52
+2
txoxnxy če ne bi razmišljali bi bil čelavi PV kapiš?
mackon08
14. 02. 2024 11.54
+2
Grma53 ja no se pravi po tvoje ugoditi FIDESU aja to pa spet ni prav. Daj rešitev, da bo za vse sprejemljiva.
KaiC
14. 02. 2024 13.01
+2
Grma53, obljubljeno je bilo v 30 dni do zdravnika - in po tem ko so prišli gor, so videli da to ne bo šlo - ja, žalostno, ne pa tudi nepričakovano in nerazumljivo. Ti bi raje videl, da tako kot vsakič ko je SDS na poziciji vladanja, FIDES prejema bonbončke po okoli 80.000€ na osebo, tako kot v času co-vida, a ne? Z razlogom so bli le dohtarji tisti, ki so v tistih časih kupovali drage nepremičnine. Ampak vi boste raje krivili vlado, ki je pritisnlo na zdravstvo. Ovce mislite, da je za to, da vas ima zdravstvo za talce, kriva vlada. Ni čudno, da si potem FIDES privošči takšne norosti, ko pa imajo vas, ki raje s prstom kažete na druge.
peresni
14. 02. 2024 14.07
+1
Zadnjih 30 let volite SD in SDS....uživajte v prihodnosti po njihovo
Biba leze biba gre
14. 02. 2024 10.58
+0
Fides ima nerealne zahteve z ločenim plačilnim stebrom. Vlada njihovim zahtevam mislim, da ne bo ugodila. Mislim, da bi morala država vložiti tožbo proti Fidesu, ker so za talce vzeli paciente, ki niso nič krivi. Ustvarjajo škodo ljudem s svojimi nerealnimi zahtevami. Vlada bi morala tudi prepovedati stavkanje, ko gre za kritično infrastrukturo kamor spada tudi zdravstvo. Tako so naredili tudi v Nemčiji. To je izsiljevanje in tem nadutim je treba reči dovolj je. Zanimivo, da takoj ko so ukinili dopolnilno zavarovanje so zdravniki začeli onemogočati delovanje zdravatvenega sistema. Mislim, če jim kaj ni vsec naj grejo v tujino. Zdravniki v Sloveniji imajo najnizji količnik opredeljenih pacientov v Evropi. Torej delajo najmanj, imeli bi pa Nemške plače.
petb
14. 02. 2024 10.47
-1
Toliko imajo povedati čez Tita, a takrat je pol manj zdravnikov postorilo vse.
Biba leze biba gre
14. 02. 2024 11.00
+1
Zaradi tega, ker takrat ni bilo stavkanja in izsiljevanja. Takrat so zadeve resili, da je bil mir.
Mr Nobady
14. 02. 2024 10.42
Mislim da so zdravstvena zavarovanja prepoceni, ker vi eni res ne skrbi za zdravje, liter alkohola vsaki dan, celo škatlico čikov na dan, žrete tiste sendviče mogoče mogoče z kakšnim listom solate.
Mr Nobady
14. 02. 2024 10.39
Če bi jaz bil v politiki, bi takoj ukinil kakršnokoli zavarovanje in ko bi moral iti k dohtarju bi imel gori cenik... recimo strta roka, zdravljenje te stane 20 evrov. Zdravljenja slepiča 40 evrov, če ti presadili srce, bi te stalo 100 evrov plus srce 500 evrov. A nebi bilo to zanimivo.
stoinena
14. 02. 2024 10.37
+4
2 miljona za električna kolesa, 6 miljonov evrov za računalnike, 7 miljonov za stavbo... zdravstvo podražili. zdravstva nimamo. to je vse politika.
stoinena
14. 02. 2024 10.38
zaposlite ljudi, če jih ni. ljudje bi prej zdravstvo kot ostalo, ki gre posameznikom v žep.
bazilika555
14. 02. 2024 10.19
+6
Zdravniki se ne zavedajo, da bodo špostali dokončno osovraženi....Najbrž jim je vseeno, če jih bomo imeli le "za nujno zlo" v bolezni. Žalostno do neba!!!
YourFriend
14. 02. 2024 10.14
+8
Tožit vse zdravnike zaradi ogrožanja življenja, zaradi tega ker zahtevajo več denarja. Postaviti denar pred zdravje pac nesmemo dopustit. Da meni zdaj ko gre moja rodit nekdo reče, da nemore ga na licu mesta likvidiram. Pazite se norih ''pacientov''. Vi se kr igrajte z življenji
bazilika555
14. 02. 2024 10.20
+2
Kako te razumem...!!! čeprav sem z vso dušo proti nasilju.
Mr Nobady
14. 02. 2024 10.52
-1
Naj rodi doma, kot v starih časih in kaj si želiš nekoga likvidirati in ti bo ženska prinesla pokazat otroka v zapor?
Biba leze biba gre
14. 02. 2024 11.02
Ne ves kaj pomeni roditi, zato ne pametuj. Vas moske vse boli in mislite, da boste umrli, če imate 38 stopinj vročine.
Monarch03
14. 02. 2024 10.11
+1
Če ne bi bilo dvoživk, se marsikdo z napotnico ne bi dočakal termina, kjer bi mu postavili diagnozo. Niti tisti, ki ima denar, da si plača pregled, niti tisti, ki je zaradi prvega prišel z napotnico kaj prej na vrsto. Da pa bi marsikateri zdravnik moral malo prebrati in se spomniti, kaj in čemu je zaprisegel, ko je končal medicinsko fakulteto, pa je drugo. Bela halja si zasluži spoštovanje, a še skoz ste samo ljudje in zamenjali ste svojo haljo s haljo , ki jo je nosil Jezus. Samo še manjka, da se oglasijo spet tisti pridigarji o evtanaziji, pa da uzakonijo še to. Takrat pa res ne bo več problema s čakanjem na vrsto in zdravljenje.
KaiC
14. 02. 2024 10.07
+11
Ženevska deklaracija, katero podpiše vsak zdravnik ob končanem študiju: "V trenutku, ko stopam v zdravniški poklic, svečano obljubljam, da bom svoje življenje postavil v službo humanosti; da bom do svojih učiteljev ohranil vso dolžno hvaležnost in spoštovanje; da bom svoj poklic opravljal vestno in dostojanstveno; najpomembnejša mi bo skrb za zdravje mojega pacienta; spoštoval bom skrivnosti, ki mi jih je zaupal, tudi po njegovi smrti; z vsemi svojimi močmi bom ohranjal čast in plemenite tradicije zdravniškega poklica; moji kolegi mi bodo bratje in sestre; pri izvajanju svoje dolžnosti do bolnika name ne bodo vplivale nobene od naštetih okoliščin: starost, bolezen, nemoč, vera, etnično poreklo, nacionalnost, spol, politična pripadnost, rasa, seksualna usmerjenost, razredna pripadnost ali katerakoli druga osebna okoliščina; absolutno bom spoštoval človeško življenje; niti pod vplivom grožnje ne bom dopustil, da se izkoristi moje medicinsko znanje z namenom kršenja človekovih pravic in svoboščin. To obljubljam svečano, svobodno, sklicujoč se na svojo čast. " Zakaj imajo ti psihopati še zmeraj licenco?
Obala31
14. 02. 2024 10.05
+10
Zdravniki,dovolj vas imamo...začnite pošteno delati,ali pa na cesto...se bomo zdravili v tujini ali še bolje sami...
Mr Nobady
14. 02. 2024 10.32
+1
Prosim te... kot da te bodo v tujini pričakali z kozarcem šampanjca, razen če boš na veliko denar metal ven. Kar se pa tiče zdravljenja doma.. rad bi te videl, če bi si strl kakšno okončino, da si boš dal dve palci pa malo frpanta na roko, če ti bo kaj pomagalo.
Mr Nobady
14. 02. 2024 10.32
Obala31
15. 02. 2024 13.46
+1
Tudi doma bomo vse plačevali sami,že sedaj plačujemo... Kar sse tiče zdravljenja doma,pa ni bilomišljeno na take poškodbe in hude bolezni...pol pregledov in kontrol je po nepotrebnem vpisanih in to zato,ker si zdravniki sami določajo na koliko časa bodo kontrole..
Kostorog
14. 02. 2024 10.03
+8
In zaropotalo bo slej ko prej, potem pa bo spet jok in stok ko bo kateri po Riglu dobil ali pa še kaj hujšega,,,,,, tik, tak, tik, tak še malo.
bazilika555
14. 02. 2024 10.22
+4
Če bi bil jaz vlada, ne bi popustil...Tokrat je VSA odgovornost na zdravnikih, ki kršijo najsvetejše: pravico do zdravja in življenje. Amen.
inhabitant
14. 02. 2024 09.59
-1
Kaj vam bodo bolnišnice? Plešite in boste zdravi.
zmerni pesimist
14. 02. 2024 09.49
+7
Ne bo prej miru dokler ne bo zaropotalo