Slovenija

Obsežno operirali bolnika, ki raka prostate ni imel. Inštitut prevzema odgovornost

Ljubljana, 21. 02. 2024 11.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Maja Pavlin, K.K.
Komentarji
567

Minuli teden je prah dvignil primer, ko so bolniku, ki raka ni imel, odstranili želodec. A kot kaže, ne gre za prvi takšen incident. Na Inštitutu za patologijo Medicinske fakultete na ljubljanski univerzi so maja 2023 napačno diagnosticirali raka na prostati in pacienta operirali obsežneje, kot bi ga sicer. Inštitut za patologijo Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani je za napako prevzel celotno odgovornost. Državni sekretar na ministrstvu za zdravje pa meni, da skrb za kakovostno obravnavo v naših zdravstvenih zavodih, ki se pojavlja med pacienti, ni potrebna.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Nova huda napaka v zdravstvu
    03:40
    Iz 24UR: Nova huda napaka v zdravstvu
  • Iz SVETA: Huda napaka tudi prejšnje leto
    03:34
    Iz SVETA: Huda napaka tudi prejšnje leto

 

Po tem, ko smo poročali o bolniku, ki so mu zaradi zamenjave tkiv operirali želodec, na dan prihaja še ena podobna zgodba. Kot poroča MMC, so na Inštitutu za patologijo Medicinske fakultete bolniku zaradi suma na rak prostate vzeli vzorec tkiva, na podlagi katerega so postavili diagnozo raka. Po preverjanju pa so nato ugotovili, da je prišlo do napake pri procesiranju vzorca in posledično do postavitve napačne diagnoze raka pri bolniku. 

UKC Ljubljana
UKC Ljubljana FOTO: Shutterstock

Na osnovi tega, torej napačnega patološkega izvida, kliničnih okoliščin in slikovnih izvidov, so v UKC Ljubljana izvedli kirurški poseg, ki pa je bil obsežnejši, kakor bi bil v primeru negativnega patohistološkega izvida. Na UKC Ljubljana so za MMC povedali še, da bi bil tudi sicer pri pacientu indiciran operativni poseg, in dodali, da je pacient po operaciji okreval v skladu s pričakovanji. 

Kako je do napake sploh prišlo?

Tudi o tem je spregovoril predstojnik Inštituta za patologijo, prof. dr. Jože Pižem, ki je pojasnil kronologijo dogodkov in okoliščine primera zamenjave vzorcev. 24. avgusta so na Inštitut prejeli vzorec kirurško odstranjene prostate. Prostato so odstranili zaradi diagnoze raka, ki so jo sicer postavili na patološkem inštitutu. Vendar pa patologinja v odstranjeni prostati ni ugotovila raka, zato se je odločila pregledati predhodne vzorce biopsije prostate.

Patologinja je ugotovila, da je bil rak v vzorcih, odvzetih 25. maja lani, prisoten le v enem od 12 koščkov tkiva. "Posumila je na zamenjavo, zato je pregledala vse vzorce biopsij, ki so jih tistega dne prejeli na inštitutu za patologijo," je povedal Pižem. Tako je ugotovila, da se vzorec ujema s tkivom drugega pacienta.

Slika je simbolična.
Slika je simbolična. FOTO: Shutterstock

Kot je dejal Pižem, so urologe s kliničnega centra, kirurga, ki je opravil operacijo, in predstojnika kliničnega oddelka za urologijo nemudoma obvestili o zamenjavi, na inštitutu za sodno medicino, pa so izvedli tudi dodatni pregled. Ta je potrdil zamenjavo dveh vzorcev. "Posledica je, da je bila pri pacientu odstranjena prostata na bolj obsežen način, kot bi bila sicer," je dejal.

Na Inštitutu za patologijo s pacientom niso bili v stiku, kot je pojasnil Pižem, so vso komunikacijo prevzeli urologi s kliničnega centra. "O pacientu osebno ne morem govoriti, saj ga ne poznamo. Kot so nam zagotovili na kliničnem centru, pa pacient dobro okreva in se dobro počuti," je dejal. Vse to jih sicer, kot je priznal tudi Pižem, ne odveže napake, za katero se pacientu in javnosti iskreno opravičujejo.

"Zavedam se teže in odgovornosti za te dogodke. Storili smo vse, da se kaj takšnega ne bi več zgodilo oz. da bi to možnost čim bolj zmanjšali. Prizadevali si bomo, da bomo naše delo še naprej opravljali vestno in odgovorno in dobro," je zagotovil na tiskovni konferenci.

'V celoti prevzemamo odgovornost za napako'

Z urologi so izvedli tudi uskladitveni varnostni sestanek, na katerem so, kot je povedal, na Inštitutu za patologijo v celoti in v popolnosti prevzeli odgovornost za napako, naredili popravek izvida, na katerem jasno piše, da je prišlo do zamenjave vzorcev in napake pri izvidu ter da pacient nima raka.

"Sprejeli smo tudi več ukrepov, da se morebitne podobne napake, ne bi več zgodile. Ukrepe smo uskladili tudi z urologi," je dejal ter pojasnil ,da je eden od ukrepov tudi, da že v urološki ambulanti, kjer odvzamejo biopsijo prostate, na sprednjo stran vsake kasete z vzorcem napišejo priimek pacienta. Tudi na inštitutu nato v laboratoriju ponatisnejo njihove lastne kasete ter nato slikajo originalne in njihove kasete. "S tem preprečimo in fotodokumentiramo vsako sled vsakega koraka v našem laboratoriju," je dodal.

Poleg tega da prevzemamo odgovornost za napako, prevzemamo tudi morebitno odškodninsko odgovornost. "O morebitnih zahtevkih za odškodnino nimamo informacij," je dodal.

Ministrstvu napake niso javili, kaj je razlog?

Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Marjan Pintar je dejal, da se napake pri zdravljenju dogajajo v vseh sistemih, da pa je pomembno, da se napake pravočasno prijavijo, da se primeri analizirajo in da do napak prihaja čim redkeje. Prav slednje pa da naslavljajo tudi z zakonom o kakovosti v zdravstvu, ki je trenutno v pripravi. Letno prejmejo prijavo do treh takšnih napak. Sam sicer meni, da je tovrstnih napak več, a da se ne prijavijo. 

V luči nedavnega dogodka odstranitve želodca napačnemu pacientu in tokratne napake v zdravstvu se sicer med prebivalstvom pojavlja vse več skrbi. Vendar pa sam meni, da te niso potrebne. "V Sloveniji imamo kakovosten zdravstveni sistem. Kar naslavljamo v zakonu, ki ga pripravljamo, pa bo stanje le še izboljšalo," dodaja.

Kot je dejal na novinarski konferenci, o napaki urad za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu ni bil obveščen, kljub temu da bi ga moral izvajalec obvestiti v roku do 48 ur po dogodku. Danes je govoril s predstojnikom inštituta za patologijo, prosil ga je predvsem za pojasnila o obveščanju o napaki.

"Nismo vedeli, da moramo kot izvajalec diagnostike na področju patologije, takšen incident javiti ministrstvu za zdravje. Za to se bomo ministrstvu opravičili in sprejeli vse potrebne ukrepe, ki nam jih bodo s strani ministrstva naložili. Menili smo, da kot diagnostični laboratorij, nismo dolžni o tem poročati ministrstvu," je pojasnil Pižem.

Bodo uvedli nadzor?

Kot je dejal Pintar, odločitve o uvedbi morebitnega nadzora na ministrstvu za zdaj še ne morejo sprejeti. Nimajo namreč še vseh relevantnih informacij. "Če bodo okoliščine primera pojasnjene dovolj jasno, morda nadzor sploh ne bo potreben," je še dejal.

Pa bi moral UKC javnost obvestiti tudi o tem primeru? Na ministrstvu za zdravje so za MMC pojasnili, da v tem primeru protokol ne predvideva takojšnjega obveščanja javnosti, a da je prav, da je javnost vseeno obveščena in seznanjena z anonimiziranim poročilom po opravljeni analizi.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (567)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nikhrast
22. 02. 2024 16.42
-14
Za to napako ni kriva vlada ampak zdravstvena stroka ki ne uvaja kontrole pri operacijah. Pri moji operaciji v Torontu se je kirurg moral podpisati na moja prsa ob osmih zjutraj preden so me odpeljali v operacijski sobo.
Rožice so zacvetele
22. 02. 2024 12.54
+1
Vlada se na vse pretege trudi, da bi odvrnila pozornost od svojega slabega /NE/ dela in šuntajo nas, da bi se obrnili proti zdravstvu. Vlada se /še/ ne zaveda, da s tem samo sebi koplje jamo in NE zdravnikom. Zdravnike še kako potrebujemo, take gnile in nesposobne vlade pač ne, ker je nekoristna. Po mojem so zaposlili celo hordo sebi enakih nesposobnjakovičev, ki panično iščejo zdravniške napake...mečejo kost-i ljudem, ki, žal, nasedajo.
Tone 12345
22. 02. 2024 12.36
+0
Vprašanje sploh koliko teh rakavih bolnikov ki jih operirajo je sploh imelo raka!!tega nihce ne ve!tudi pri teh svit preiskavah je vse skupaj vprašljivo!!
jackrussel
22. 02. 2024 11.06
-2
Najbolje bi bilo, če bi vlada,skupaj s hipokritskimi zdravniki, zamenjala vso slovensko prebivalstvo. Da jim končno nehamo težiti glede strokovnosti,plač in preobremenjenosti.
aple2014
22. 02. 2024 11.02
+2
Zdravniki so postali sovražniki ljudstva! Stavkajo za svoje žepe v istem trenutko posledice čutijo pacienti, ki so popolnoma nedolžni! So to zdravniki??
pustolovc
22. 02. 2024 10.52
+2
Kdaj končno bo že šel kdo v zapor zaradi svojega malomarnega dela ? Ljudem uničujejo življenja in se ne zgodi nič. A bodo sodišča res tako dolgo čakala, da bodo ljudje morali pravico vzeti v svoje roke ? Mislim, da se ta čas zelo naglo bliža.
Dr. VodaLj
22. 02. 2024 10.01
-5
kam boste prišli z crnjenjem zdravnikov, nikamor se mi zdi, oziroma upam da nikamor.
mazo111
22. 02. 2024 09.28
+4
v preteklosti so ljudje umirali v bolnicah zaradi neumnosti zdravnikov, mogoče bo tega sedaj manj
bodi
22. 02. 2024 09.25
+0
hah dobra stran je ta da ta človek ne bo imel raka na prostati
ABCPRAVILNO
22. 02. 2024 08.35
+8
rekla je moja pokojna mati- "uspehi zdravikov v nebo letijo, napake pa čna zemlja skriva" Tako je bilo in bo s tem da zdele črna zemlja ima več dela ker se redko zve za veliko neuspehov. Zdravmiki so pač sposobni veliko več da skrivajo podatke.
Nula0
21. 02. 2024 21.59
-4
Bomo že kako.
avgust.
21. 02. 2024 21.55
-6
To bo nova realnost glede na odnos in pomanjkanje kadra, saj naši zdravniki operirajo v "jedrnih" državah EU, kjer so odnosi in plače drugačne-dosti višje. Vlada se pa obnaša, kot da se je to ne tiče.
Mojemnenjeinpika
22. 02. 2024 10.34
+3
Ja, pajade. Ni statistike, ki bi to potrjevala. Odide zelo malo zdravnikov.
T3
21. 02. 2024 21.48
+4
Zakaj me brišete?? Sem samo vprašal , zakaj se ne sme komentirat I.z.r.a.e.l.a??
P1800
21. 02. 2024 21.43
-1
Kot odstranjeni "presežek" so mišljena 🥚, zdej ena ali obe ve on, trenutna cena za "krajo "🥚🥚pa tudi ni znana
Roadkill
21. 02. 2024 21.38
-2
No sedaj sigurno ne bo dobil raka na prostati. preventiva
artaja
21. 02. 2024 21.32
+11
Zdej,ko je prišlo do enega takšnega incidenta, danes še drugega, se bo najbrž razvedlo še za veliko le-teh.
FlavioPinto
21. 02. 2024 21.16
+0
čevapgpt
21. 02. 2024 21.15
+4
Poslusal danes intervju o statistiki. 10% jih zafušajo...
Xdata1
21. 02. 2024 21.32
+2
Kaj pacientu pomeni statistični podatek, ko mora do konca življenja prenašati posledice neke napake v sistemu. Čudi me, da do tega lahko pride, saj je vsak vzorček menda v epruvete s črtno kodo.
Stauffenberg
21. 02. 2024 21.14
+3
Če sem malo ironičen, prvi brez želodca nikoli ne bo zbolel za rakom želodca, oni drugi pravtako ne na prostati. Ostalo bodo uredile odškodnine, ki pa niso pri nas bogme visoke.
202021
21. 02. 2024 21.05
+2
marsi komu so rešili življenje ampak tole ne gre nikamor več sramota nad vso zdravstvo fides pa kr lepo se skrit v mišjo luknjo in da vas ni slišat najmanj 20 let...