Slovenija

Še ena sporna pogodba Švarc Pipanove?

Ljubljana, Celje, 29. 02. 2024 12.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
N.L., M.V., A.B.
Komentarji
200

Po aferi sodna stavba, ki je odnesla ministrico iz vrst SD Dominiko Švarc Pipan, se bo v petek v Državnem zboru predstavila kandidatka za pravosodno ministrico Andreja Katič. Z nastopom funkcije jo čaka tudi reševanje zgodb, ki kažejo elemente korupcije. Švarc Pipanova je namreč podpisala najemno pogodbo za deset let in se obvezala, da je ne bo odpovedala. Vrednost stavbe se je s tem zvišala in že ima novega lastnika, poroča Delo. Odhajajoča ministrica je dejala, da se ji ob pregledu omenjene pogodbe in aneksa ni zaznala nepravilnosti.

Kandidatka za pravosodno ministrico Andreja Katič
Kandidatka za pravosodno ministrico Andreja Katič FOTO: Bobo

Na seznamu 62 najemnih pogodb, po katerih ministrstvo za pravosodje plačuje najemnine za potrebe sodišč, državnega tožilstva in državnega odvetništva, je pri najemni pogodbi za celjsko tožilstvo poseben zaznamek, ki opozarja, da je objekt 1. januarja letos dobil novega lastnika, poroča Delo

Celjskim tožilcem po novem prostore za 22.305 evrov na mesec oddaja družba Mrkulić Company v lastni znanega poslovneža iz Sarajeva. Pred tem je prostore oddajala družba Nordis, katere zastopnik Miha Kozamernik je pred prodajo objekta poslovnežu iz BiH 27. junija lani s takratno pravosodno ministrico Dominiko Švarc Pipan podpisal novo pogodbo, v kateri so zapisali, da bo celjsko tožilstvo prostore najemalo deset let z možnostjo petletnega podaljšanja. Kozamernik se je sicer znašel na seznamu 21 osumljenih zaradi spornega posla pri izdaji gradbenega dovoljenja za stavbo Bellevue nasproti ljubljanskega Tivolija. "Dominike Švarc Pipan nisem srečal v življenju," je v telefonskem pogovoru za 24UR zatrdil Kozamernik. Da bi šlo pri dolgoročnem najemu za kakšne usluge zanika. Država pa, da je imela tedaj tudi možnost za odkup stavbe.

Iz dokumentov, ki so jih pridobili na Delu, je razvidno, da so se dogovorili, da najemnik ne more enostransko odpovedati pogodbe pred iztekom desetih let, prav tako so najeli še dodatne prostore in zvišali najemnino. 

Stara pogodba člena o zagotovitvi večletnega najema ni imela. 

Dominika Švarc Pipan je pogodbo podpisala junija lani.
Dominika Švarc Pipan je pogodbo podpisala junija lani. FOTO: Bobo

Kot so za omenjen časnik ocenili nepremičninski strokovnjaki, taka pogodba objektu avtomatično zviša vrednost. Ali se je tega ob junijskem podpisu pogodbe zavedala Švarc Pipanova, ni znano.  Najmanj nenavadno je tudi, da večina takšnih pogodb, ki jih sklene pravosodno ministrstvo, ni sklenjenih na način, kot je pogodba za celjsko tožilstvo. 

Kdo je sodeloval pri oblikovanju te pogodbe, na ministrstvu sicer niso želeli razkriti. Iz funkcij, ki so jih popisali v odgovoru na vprašanja časnika, je mogoče sklepati, da so pri tem poslu nastopali isti akterji kot ob spornem nakupu stavbe na Litijski v Ljubljani, torej Simon Starček kot vodja službe za nepremičnine in investicije ter Uroš Gojkovič kot generalni sekretar ministrstva. Tudi to pogodbo pa je praktično  nemogoče razveljaviti.

Lastnik prostorov, kjer deluje celjsko sodišče, Sajo Mrkulić bo tako v desetih letih tako na svoj transakcijski račun iz proračuna prejel več kot 2,6 milijona evrov. 

Okrožno državno tožilstvo v Celju ni imelo nobenega vpliva in pristojnosti glede vsebine pogodbe, pa so za 24UR povedali na tožilstvu. "Kot uporabniki prostorov, v zvezi z novim lastnikom nismo zaznali nobenih sprememb."

Švarc Pipanova ni zaznala nepravilnosti v novi pogodbi

Švarc Pipanova je ob odhodu z današnje seje vlade pojasnila, da je bila prva pogodba za najem omenjenih prostorov sklenjena leta 2004, od takrat pa se je sklepala za triletna obdobja. Lani je ministrstvo sklenilo desetletno pogodbo, ki se lahko s pisnim predlogom katere od strank še podaljša, in sicer šest mesecev pred iztekom. Ministrica je zatrdila, da ob prvem pregledu pogodbe in aneksa zaradi spremembe lastnika ni zaznala nepravilnosti. Po njenih besedah gre za klasično najemno pogodbo.

"Za zdaj ne vidim indicev kakšnih nepravilnosti, če bomo na to opozorjeni, ali jih bomo zaznali, bomo to raziskali," je napovedala. Pogodba pa je bila po pojasnilih Švarc Pipan lani sklenjena na novo, ker je šlo za najem tudi dodatnih prostorov v izmeri približno 240 kvadratnih metrov in parkirno mesto. Kot je še dodala, ima ministrstvo sklenjenih več kot 60 najemnih pogodb, dolgoročne pogodbe so precej pogoste, kot tudi najem za nedoločen čas. "Dolgoročnejši najem tudi predstavlja stabilnost za uporabnika," je poudarila Švarc Pipan.

Sama je sicer v preteklih tednih že napovedala pregled morebitnih drugih nepravilnostih pri poslih ministrstva, verjetno bo s tem nadaljevala tudi njena naslednica, je dejala.

Doslej so se tako pojavili določeni sumi nepravilnosti pri gradnji zapora v Dobrunjah, a ne v povezavi z osnovno pogodbo o gradnji, temveč z vprašanjem odvoza gradbenih odpadkov. V tem delu projekt v Dobrunjah pregledujejo, je dejala Švarc Pipanova. Glede projekta obnove stavbe na Jesenicah pa so se po njenih besedah pojavili sumi nepravilnosti glede štirih stanovanj v objektu, ki v pogodbi niso navedena, so pa bila navedena v vlogi za gradbeno dovoljenje. "Če se bo pokazalo še kaj, bomo pregledovali tudi to," je še zatrdila Švarc Pipan.

Pri več projektih, kjer so se pokazale nepravilnosti, je sicer kot vodja službe za nepremičnine sodeloval Simon Starček. A po besedah Švarc Pipan zaradi njegove odsotnosti še niso opravili razgovora z njim ali pridobili dodatne dokumentacije, ki bi jo potrebovali za razjasnitev določenih okoliščin pri posameznih poslih.

Minister za delo Luka Mesec je po seji vlade dejal, da je bilo "očitno marsikaj narobe na ministrstvu za pravosodje". Pričakuje, da bo sledila temeljita preiskava. vodja poslancev SD Jani Prednik prav tako ugotavlja, da je šlo za več spornih zadev. "Ampak stališče SD je že od začetka afere z Litijsko enako; akterji so morali odstopiti in neodvisni organi morajo pač vse te zadeve pregledati."

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (200)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

brabusednet
01. 03. 2024 10.51
+5
Deagi državljani še niste spoznali,da za vse je kriv predvsem Golob.On nastavlja svoje ministre in nihče drug.Če lopova nastaviš si sam kriv,če te obkrade.Tu pa bedaki nabijate krivdo nekim nižjim uradnikom ministersev.
brabusednet
01. 03. 2024 10.46
+6
Ma levičarji so vsi plenilci,ki služijo za svoje žepe in interese.Pri tej pogodbi je sigurno kasirala v svoj žep.
Hc4life
01. 03. 2024 08.41
+7
Ta žirafa potpiše vse s prve....pol pa klamfa neumnosti ,kak ona nič vedla in raziskuje ozadje
Mekenzi
01. 03. 2024 08.35
+6
To je, v tej Vladi normalno, da pri vsaki podpisani pogodbi, pokradejo nekaj milijonov, vsaka proekcija je takoj drazja 50% ali več drazja saj narod je tako nor, ker gleda kaj se dogaja z drzavo. 🙄
inside1
01. 03. 2024 08.23
-2
Saj tle to ni tolk Pipanova problem, ministri so pač nastavljeni in osebe, ki se jih menja. Bolj so problem strokovne službe pod njo, ko zgleda ne vedno kaj delajo. Pa ravno ti bi morali kot stroka najbolj obvladati ves posel, ki ga delajo. Koliko je posamezni minister seznanjen s podrobnostmi dogovorov je poglavje zase. Na koncu pa je problem kak tekst, ki ga prej vsi zanemarjajo.....
Delavec_Slo
01. 03. 2024 08.18
+10
Spet ta lažnivka, le kdo tu zadaj kasira?
Trakor
01. 03. 2024 08.04
+1
Nas to sedaj nič ne moti.
Infiltrator
29. 02. 2024 21.59
+9
To ni samo Pipanova ampak komplet sekta SD ,no narod upam ,da boste prišli pameti in ob volitvah izvrgli plenilsko sekto SD ...
Jernej Sekirnik
29. 02. 2024 21.54
+14
Če bi kdo to od desne vlade naredil, bi bilo že preko 1000 komentarjev.
Jernej Sekirnik
29. 02. 2024 21.55
+10
OrodniK
29. 02. 2024 21.47
+14
Neeee! Dominika pa že ne! Ona je tudi to nafedila samo zTo, da bi razkrinkala korupcijo....🤣🤣🤣
Betuul
29. 02. 2024 21.05
+19
Priporna! In kazenska ovadba z aretacijo!! Sum kaznivega dejanja velike vrednosti; goljufije; napad na državo z političnim manipuliranjm
Uporabnik1908615
29. 02. 2024 20.56
+14
PROBLEM PIPANCE JE SLEPO ZAUPANJE NAŠIM SUMLJIVIM ZOKIJEM, ki jih brezrezervno podpira in veseo vse posdpiše in potem se cudi, da se je specala s samimi barabami
JAZsemTI
29. 02. 2024 20.53
+18
Nekaj gnilega je v deželi Krajnski🤔
Sonček.
29. 02. 2024 20.46
+15
IvanJaJo
29. 02. 2024 20.40
+10
Bongo la bongo cha cha cha parli 🕊️🕊️🕊️🕊️🤤💆‍♂️💆‍♀️💸🤣🤣🤣🤣
SlobodaNE
29. 02. 2024 20.33
+9
Kakšna bagra !
vrtnar _
29. 02. 2024 20.29
+8
ica, kaj bi od te levakinje drugega pričakovali
ReAnDa
29. 02. 2024 20.09
+12
Balkan pleše naprej.
Jernej Sekirnik
29. 02. 2024 20.01
+20
Zrelo spet za kazensko ovadbo.
Harpuna
29. 02. 2024 19.31
+27
Kje ste zdaj tisti njeni podporniki,ki ste kričali,da je poštena in naj ne odstopi,jaz sem že takrat napisal,da je lisica in je potegnila za sabo še druge,ker ni prišla do deleža od mahinacije z nakupom sodne stavbe.
Dark Knight
29. 02. 2024 20.34
+13
Skrivajo se pod člankom o fidesu, kjer spet nabijajo o sds-u 😂😂😂