Slovenija

Se je za Sandija Zajca nabralo za več kot pol milijona donacij?

Mengeš, 14. 11. 2023 19.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Ema Čepon, Rebeka Tomaduz
Komentarji
179

Sage z doniranim denarjem za gasilca Sandija Zajca še ni konec. Na račun prostovoljnega gasilskega društva je posebej zanj priteklo več kot 280 tisoč evrov. A Zajc je bil očitno prepričan, da mu pripada še več. Skupno se je namreč zbralo za več kot pol milijona evrov donacij. Mengeški gasilci zdaj na bankah poizvedujejo, ali je mogoče, da je Zajc upravičen do večje vsote. In da težko razumejo, zakaj jih je v pismu za medije obtožil, da mu denarja ne želijo predati, če se je strinjal, da se izplačilo zamakne, dokler ne uredi situacije s svojo nekdanjo partnerko. Zaradi nespoštovanja navodil so ga sicer izključili iz operativne enote.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Pogovor s predsednikom GZS
    05:08
    Iz 24UR ZVEČER: Pogovor s predsednikom GZS
  • Iz 24UR ZVEČER: Saga z doniranim denarjem
    03:30
    Iz 24UR ZVEČER: Saga z doniranim denarjem
  • Iz 24UR: Saga z doniranim denarjem
    03:00
    Iz 24UR: Saga z doniranim denarjem
  • Iz SVETA: Donacije za suspendiranega gasilca
    03:11
    Iz SVETA: Donacije za suspendiranega gasilca

Bolj kot to, da je nekdanja partnerka Sandija Zajca želela delež denarja, ki so ga donatorji namenili za obnovo v poplavah uničenega doma, kjer sta takrat še živela skupaj, je danes v središču pogovorov vprašanje, koliko denarja je pravzaprav njegovega? Na računu prostovoljnega gasilskega društva Mengeš leži zajeten kup donacij - več kot pol milijona evrov.

"Sredstva z namenom Sandi Zajc so bila dobrih 280 tisoč evrov, namen Sandi Zajc. Sredstva, kjer namen ni razviden pa je dobrih 230 tisoč evrov," namestnik poveljnika PGD Mengeš Primož Jagrič. Pod vprašajem je torej zdaj 230 tisočakov. Zajc naj bi, kot so pojasnili, posumil, da bi se med 230 tisoč evri lahko našlo še nekaj denarja zanj, češ da bi se pri različnih bankah lahko zapletlo z namenom. Zato je tudi zahteval vpogled v donacije.  

PGD Mengeš
PGD Mengeš FOTO: POP TV

"Upravni odbor tu nima težav. Če se bo izkazalo, da so tam dodatna sredstva z namenom za Sandija Zajca, se mu bo ta sredstva tudi transparentno nakazalo," je v oddaji 24UR ZVEČER povedal Jagrič.

Zajc je sicer pretekle dni v pismu za medije obtožbe, da je zahteval več denarja, označil za laži in manipulacije ter zagotovil, da bo podrobnosti spora razkril javnosti. A sinoči je dejal, da po nasvetu odvetnika, ne daje nobenih izjav. "Vsi akterji smo namreč v postopku dogovarjanja," je še pojasnil. Koliko denarja je njegovega in koliko od društva, bodo tako izvedeli prihodnji torek. Gasilci pa pravijo, da so se s preložitvijo izplačila strinjali vsi, zato se čudijo nekaterim Zajčevim izjavam.

A ne le denar, v ponedeljek je bila na kocki tudi vloga Sandija Zajca v gasilskem društvu. Zajcu je bilo namreč 5. novembra prepovedano iti na intervencijo, ker pa ni upošteval ukazov vodje intervencije, ni več operativni gasilec. "Sklepčno, s 35 glasovi, torej vsa operativa, ki je bila prisotna na sestanku, smo se odločila, da gasilca začasno suspendiramo," je še povedal Jagrič.

Odločitev je sicer začasna, dokler o zadevi ne presodi še arbitraža Gasilske zveze Slovenije (GZS). "Če resnično ni smel na intervencijo na podlagi ukaza, povelja, je potem človeški odnos poveljnika, da čez 2, 3 ure ali čez 2 dni, ko se stvar poleže, dotičnega operativnega gasilca povabi na razgovor, da poskušata skupaj poiskati rešite," pa situacijo komentira poveljnik GZS Zvonko Glažar.

Nesoglasja, ki se ne rešijo znotraj lokalnih društev so redka, dodaja poveljnik gasilske zveze, za nerešljive primere pa obstaja arbitraža. "V tem organu so vrhunski strokovnjaki s področja prava, istočasno pa tudi strokovnjaki s področja gasilstva, ki v teh primeri presojajo, kaj je prav," pojasni. Zveza je društvo tudi pozvala, naj o svojih odločitvah še enkrat premislijo sami.

Predsednik Gasilske zveze Slovenija Janko Cerkvenik je sicer oddaji v 24UR ZVEČER dejal, da GZS obžaluje nastalo situacijo v PGD Mengeš, za katero je na začetku kazalo, da gre za manjši spor med fizično in pravno osebo. "Z eskalacijo stvari pa smo seveda pripravljeni pomagati,da čim prej rešimo ta primer in da ga na nek način tudi postavimo na pravo mesto," je dejal. Dodal je, da morajo najti način, da gasilsko organizacijo ohranijo v dobri kondiciji.

Sicer pa je dejal, da so skušali po poplavah vlado prepričati, da je delitev sredstev edina pravilna na društvo: "Društvo pa nato z ustreznim sklepom, z ustrezno odločitvijo odloči, kako bodo sredstva tudi porabili." Pojasnil je, da so tudi v preteklosti (v času žledoloma in požara na Krasu) v GZS društva spodbudili, da se članom društev, ki so potrebni pomoči, z ustreznim sklepom dodeli sredstva.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (179)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Raček Pujsaček
15. 11. 2023 16.51
+0
Zakaj pa ta Zajc! Če je reševalec exstra in iznajdljiv itd! ne gre prek who z reševalci brez meja; reševat otroke v palestino zadaj ko je tam hudo!
zibertmi
15. 11. 2023 17.32
+1
v zvezde ste ga kovali,ko je vaš maneken poziral pred fotografom.sedaj vam je v napoto
pepi73
15. 11. 2023 15.53
+2
Gasilstvo v Sloveniji ima lepo zgodovino, ki pa jo sedaj posamezniki izkoriščajo in se pod pretvezo dobrodelnosti lepo okoriščajo in mečejo slabo luč na poštene in predane gasilce. Za lastne potrebe uporabljajo gasilsko opremo ( od gasilskih miz do gasilskega avtomobila). V Mengeškem primeru gre pa za preko pol milijona evrov, zato so apetiti zelo veliki, enih in drugih.
zibertmi
15. 11. 2023 17.32
+1
MrKrmar
15. 11. 2023 15.38
+2
Težko se bo PGD Mengeš poslovil od denarja na svojem računu čeprav ni bil namenjen njim.
Žuža88
15. 11. 2023 13.09
Donacije bodo nakazane na skupen druzinski racun, kot je pisalo na PGD in o tem so bili opozorjeni vsi donatorji. Tako da denar niso zbirali samo zanj ampak za druzino. Vrjetno sta oba z zeno pooblascena na ta racun.
zibertmi
15. 11. 2023 13.22
+3
iz medijev je zaslediti ,da gasilec ravno ni več v vezi,hiša je napisana na ženo,žena pa,po pisanju medijev.......
Krneki 00
15. 11. 2023 11.00
+7
hahaha naivneži....ko pa sam nisem hotel donirat ker sem vedel da bo se kradlo na polno sm bil pa jaz zloben...... še kr nakazujte folku k vam laže.....tip sploh bajte nima hahah
Miskic a
15. 11. 2023 11.09
+1
Jaz tudi nisem dala nic, ker sem mela obcutek, da ni tolko nastradal kot nekateri niti ne vem zakaj bi se samo za njega zbiralo.
TVmindcontrol
15. 11. 2023 10.23
+4
Lep pokazatelj kako mediji manipulira jo z vami. Vse za klike
Miskic a
15. 11. 2023 10.49
+1
borjac
15. 11. 2023 10.16
+5
Mediji so ga najprej kovali v zvezde, sedaj pa so ga potunkali v blato, saj jih ta Gasilec ni nič vprašal, nič ni nikogar prosil, ampak v njem so pač videli dobro zgodbo in so pisali in pisali, niso pa niti vprašali ali je to njemu všeč ali ne, kakšno je njegovo družinsko življenje, pa tudi ti komandirji ki so ga sedaj suspendirali , pa njegovi kolegi tudi , so vedeli za njegove družinske probleme, pa niso nič reagirali, ker jim je to pašalo, mediji pa so seveda po Ameriškem sistemu, USTVARILI zgodbo in novico zaradi naklade in klikov na spletnih straneh, sedaj pa so iz tega junaka, ki jih ni za nič prosil, naredili bedaka in človeka , ki se je hotel okoristiti z podarjenim denarjem, sedaj ko je resnica o medijih ki lovijo novice zaradi naklade lahko brišete komentar, niste pa sposobni samokritike. Še sedaj vlačite to slabo zgodbo povsod, po TV-jih, portalih, ......saj kažeta več tega Gasilca kot kažete škodo po poplavah, Amerikanizacija, novico je potrebno ustvariti, napihniti, kot tistega ravnatelja, ali se še spomnite, ko je napravil samomor so pa vsi mediji utihnili, licemerstvo.
Miskic a
15. 11. 2023 10.23
+1
Kako nic ni prosil, ce pa je sam reku, da verjetno so se ljudje kaj vec darovali kot 270.000. To ti vse pove. Pa ves kaj naredi prava oseba. Preden kaj zacne komentirati nazaj, se naprej zahvali ljudem za donacije, potem pa komentiraj.
zibertmi
15. 11. 2023 10.50
+2
donacij ni na naslovu,verjetno jih bo pokasirala njegova žena
Miskic a
15. 11. 2023 10.07
+1
Pa tudi to ni fer od drustva do ostalih sodelavcev, da so samo od enega objavili podatke, da rabi pomoc. Ostali pa so nula al kaj. A delali so isto delo. Pa ce ze drugim ni naredilo nic skode, bi lahko donacijo omejili na 5.000e. Ali pa naslovili pomoc na drustvo in bi mu drustvo dalo 5.000. Saj ni cudno, da so skenslali. Kak bi se vi pocutli ce bi vam iz sodelavca naredili milijonarja, vi pa kot da ne obstajate, a delate popolnoma isto delo. Dejansko ni utrpel velike skode. Malo hrane in papirckov mu je odneslo in to je vse. Ostalo je tak tastova skrb. Ta se vidi, da se rad slepa in bi se rad se slepal naprej ba racun drugih. Z donacijo so dejansko zavajali ljudi, mislili so da bo gladko tole steklo, ampak vidijo da ni to tak. In zdaj mecejo krivdo na drug drugega, v resnici pa so vsi imeli isti namen. Obogateti
zibertmi
15. 11. 2023 10.02
+3
kako se reče človeku,v tem primeru ženski,lahko je tudi moškega spola,ki tirja od nekoga vsemogoče v posteljo pa o partnerjevi odsotnosti greje njegovemu kolegu
Miskic a
15. 11. 2023 09.57
+4
Kak se pri nas dela to ti slabo pride. Dejansko se vidi, da imamo dovolj denarja, ampak enostavno ni transparetnosti in ko se gre za donacije bi morale biti cim pravicnejse. Dobesedno se razmetavamo z denarjem. Denar gre ponavadi v napacne roke. Zakaj bi enega gasilca, ki ni edini reseval zdaj naredili milijonarja? Saj ni to bil namen donacij. Namen je bil, da si z druzino obnovi dom. Samo ta njegova druzina v bistvu ne obstaja, ker so itak pod okriljem starsev. Sama nista ocitno v vseh teh letih bila sposobna nicesar
kr nekdo
15. 11. 2023 09.28
+7
od tistega trenutka k so gasilci objavili račun, da zbirajo za zajce potem ni nobene potrebe po namenu. Če je bil račun za zajca potem je vse njegovo do preklice zbiranja donacij Zajcu. Čist logično. K da bi gasilci dobili tolk donacij, če ne bi šlo za zajca. Tam kjer ni jasen namen, če se tako sklicujejo naj pa vsakega donatorja vprašajo komu je daroval. Seveda, če je slovenija pravna država.
nilly
15. 11. 2023 09.21
+6
Vsi, ki zbirajo donacije, vedo, kdaj je pravi moment. Ljudje so neposredno ob/po katastrofah sila solidarni in radi donirajo. Tudi tu ni bilo drugače. Na slikah je videti, da ta gasilec ni edini, ki je pomagal otrokom in osebju iz poplavljenega vrtca, je pa edini, o katerem je zaokrožila srceparajača zgodba, ljudje so donirali iz razloga, ki so ga slišali v medijih in verjamem, da se je zanj zbralo precej več denarja, saj mnogi v rubriko, kjer se na nalogu vpiše tekst, ne napišejo nič, če jih aplikacija ne spusti dalje, pa vpišejo donacija, kar je sicer že razvidno iz šifre, ki jo moraš uporabiti; tudi sklic je mnogim španska vas. Rezultat vsega je, kakršen je, nauk zgodbe pa, da ni vse tako, kot prikažejo mediji; obstaja še drugi del zgodbe. Nekaj podobnega se dogaja ob volitvah, referendumih,....
1ddenis1
15. 11. 2023 09.19
+4
To je odvisno od človeka, če je Sandi Zajc človek z vestjo in če dobi ta denar, obdrži cirka 50 tisoč zase ostalo pa porazdeli drugim potrebnim. Če bi se jaz znašel v njegovi situaciji bi to naredil in imel čisto vest, če tega ne naredi bo v sloveniji znan kot lažnivec in goljuf, no vsaj zame
Kanolli
15. 11. 2023 09.11
-2
Ajajaj Slovenci, slabo ste to zbiral... Mal bolj bi se potrudl pa bi iz gasilca po hitrem postopku naredili milijonarja
deratizacija
15. 11. 2023 09.07
+2
Zamisliti bi se morali predvsem tisti, ki organizirajo razna zbiranja sredstev v dobrodelne namene.
gongash
15. 11. 2023 08.59
+5
Evo vam donirajte sredstva. Zdaj oz prve roke vidite kaj se s tem dela.
gongash
15. 11. 2023 09.00
+2
Andree
15. 11. 2023 08.41
+8
vse skupaj je postala ena velika komedija
Volja
15. 11. 2023 12.30
+1
BakaŽvaka
15. 11. 2023 08.39
+4
Denar se naj razdeli med gasilce, ki so bili junaki, ampak ned tiste, ki jim je voda odnesla domove in imajo družine! Kaj je Zajc več vreden, kot pa ostali štirje, ki so nosili otroke iz vrtca?? A je nosil 3 naenkrat? Pač se je takrat nastavil kameri in izkoristil priliko sedaj ga pa poveličujete, kot da je on SAM reševal ljudi v Mengšu, Črni, Mozirju .. zakaj bi on bil več vreden, kot pa gasilec iz Črne? Zelo podlo od njega pa se mi zdi, da je pri 280k € , hotel videt namen nakazila za ostalih 230k €. Požrešen človek bi rekel un mu 280k ni dovolj. Pokazal je pravi obraz. Potem takem se na gasilsko akcijo poda z namenom, da bo nekaj zaslužil ali kaj? A ni to prostovoljno GD? Sramota. Jaz bi se raje skril v mišjo luknjo.
kr nekdo
15. 11. 2023 09.33
+6
a je on sam se postavljal kot nek junak. Mediji so objavili zgodbo ljudje pa igramo na čustva. Če bi gasilsko društvo tako menilo potem ne bi za njega zbirali denar. Sedaj k so pa take cifre je pa gasilsko društvo tako pohlepno kot njegova žena.
Oliguma
15. 11. 2023 08.38
+3
Če mojster nima hiše..nima kaj obnavljat..in je lagal..dajte mu 5.000€ za lepo fotko in je to to..ostalo pa ljudem vrnit..ker je nateg.
Krneki 00
15. 11. 2023 08.53
+0
Beauceron1
15. 11. 2023 08.33
+8
Zadeva je čisto preprosta. Denar je bil zbran za Sandija, torej ga nej Sandi tudi dobi. Kaj bo pa naredil z tem denarjem je pa na njem in nikomur drugemu. Tukaj se ga že naprej obtožuje,pa človek sploh še ni denarja prijel. In tole zadrževanje denarja v gasilskem društvu sigurno ni zakonito. Počakajmo da dobi denar in vidimo kako ga porabi, potem pa obsojajmo. Sandi moj predlog , zrihtaj bivše stanovanje , čeprav ne živiš več tam.Sebi uredi novi dom in ostanek razdeli med ljudi ki rabijo pomoč. Pa bo volk sit pa koza cela
petka5
15. 11. 2023 08.47
+0
tvoj predlog je sicer dober, ampak saj ni milijona dobil... z 280 k se ne da vsega tega kar ti pises
kr nekdo
15. 11. 2023 09.39
+2
dejstvo je ,da so za njega zbirali denar. gasilci si niso mislili, da bo toliko denarja se nabralo. Sedaj ga ne želijo dati k so sami pohlepni. Če so objavili račun, kam nakažejo za sandija potem ni potrebe po kakem pripisu za sandija. Ve se, da so zbirali denar in zakaj bi nekdo iz gorenjske ali koroške ravno društvu v Mengeš nakazal. Kot da nimajo svojih društev, ki so bolj potrebni denarja. Ve se da je ves denar pritekel za Sandija