Slovenija

Še niste prijavili olajšave za otroke? Rok se izteka

Ljubljana, 05. 02. 2024 08.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zavezanci za dohodnino, ki lani med letom niso uveljavljali posebne olajšave za vzdrževane družinske člane oz. so jo uveljavljali, a želijo te podatke spremeniti, lahko vloge oddajo le še danes. Tisti, ki bodo vlogo oddali prek elektronskega portala eDavki, pa imajo čas še do 20. februarja.

Vzdrževani družinski člani so vsi otroci do 18. leta starosti, lahko pa tudi starejši otroci, zakonski partnerji in starši zavezanca, če izpolnjujejo posebne pogoje. Najpreprostejše je, da jih zavezanci za dohodnino uveljavljajo že med letom pri izračunu akontacije dohodnine na mesečni ravni.

Zavezanec, ki med letom olajšave ni uveljavljal, pa mora najpozneje danes vložiti vlogo za uveljavljanje posebne olajšave za vzdrževane družinske člane pri informativnem izračunu dohodnine. To velja tudi za tiste, ki so olajšavo uveljavljali, a jo želijo spremeniti.

Olajšavo se običajno bolj izplača uveljavljati tistemu od staršev, ki ima višjo plačo.
Olajšavo se običajno bolj izplača uveljavljati tistemu od staršev, ki ima višjo plačo. FOTO: Shutterstock

Na Finančni upravi RS (Furs) svetujejo, naj tudi letos to storijo po elektronski poti. To je mogoče storiti prek mobilne aplikacije eDavki ali spletnega portala eDavki, kjer je na voljo že predizpolnjena vloga z lanskimi podatki. S tem bo oddaja vloge preprostejša, hkrati pa bo večja verjetnost, da bo oddana pravilno. Tudi rok za oddajo je v tem primeru daljši, in sicer 20. februar.

Če zavezanci s Fursom ne želijo poslovati elektronsko, pa lahko vlogo v papirnati obliki pošljejo po pošti ali jo prinesejo v vložišče finančnega urada osebno.

Pri izbiri olajšave si pomagajte s testnim izračunom dohodnine

Olajšavo se običajno bolj izplača uveljavljati tistemu od staršev, ki ima višjo plačo. Lahko jo uveljavljata tudi oba, vendar si morata v tem primeru čas uveljavljanja olajšave razdeliti tako, da njuna vsota ne preseže 12 mesecev (npr. vsak po šest mesecev). Pri optimiziranju davčne obveznosti si lahko pomagata s programom za testni izračun dohodnine, ki je objavljen na portalu eDavki.

Če zavezanec olajšave ne uveljavlja niti na mesečni niti na letni ravni, bo prejel informativni izračun dohodnine, v katerem ta ne bo upoštevana. To pa pomeni, da bo moral doplačati več oz. bo prejel manjše vračilo dohodnine, kot bi ga sicer. Olajšavo bo lahko uveljavljal tudi še po prejemu informativnega izračuna, s tem da bo nanj podal ugovor, a bo morebitno vračilo dohodnine prejel pozneje.

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SlepiSlovenc
05. 02. 2024 12.10
Enkrat olajšava, drugič tegoba.
nnnnnnnnnnn
05. 02. 2024 11.23
+1
Zakaj pa na eDavkih piše tako: "Vlogo je potrebno oddati najpozneje do 5. 2. tekočega leta, saj vlog, ki bodo oddane pozneje, davčni organ pri sestavi informativnega izračuna dohodnine ne bo mogel upoštevati."
Joža_Gulikoža
05. 02. 2024 09.34
+5
Smo že dali ja
Pajo_36
05. 02. 2024 09.22
-9
večje plače, če mate otroke, doklade in ne vm kaj še vse pa vzdrževani člani, de se neb slučajn prtožval. aja pa seveda prilagajanje njihovim sončkom, de morajo bit vse počitnice doma tud tastari, samski pa delamo ane. sam tišina še en nej jamra.
Joža_Gulikoža
05. 02. 2024 09.35
+6
Hja, bi treba otroke narest pa bos mel tud ti kaj od tega
METKA102
05. 02. 2024 09.53
+1
Nekateri so imeli otroke pred vsemi temi privilegiji, zdaj so spet samski.
Artechh
05. 02. 2024 09.57
+4
Olajšava te nič ne stane, to je še vedno denar ki smo ga sami zaslužili, samo država reče da lahko manj davka plačaš, ker skrbiš da bodo novi ljudje ki bodo plačevali davek čez par let in tebi penzijo dajali, ker sam nimaš nobenega.
kr nekdo
05. 02. 2024 10.35
+0
pajo ti pa si. A misliš, da bo kdo denar na ta račun dajal kot socialcem in ukrajincem? Za razliko taki polnijo državno blagajno. Ne pa kot nekateri, ki še niste tudi centa dali v državno blagajno in samo socialne transferje vlečete.
Pajo_36
05. 02. 2024 12.04
+1
delam že 20 let, ti kr nekdo, s tem, da mi je SDS in SD ukradel 4 leta preko študentskega servisa, tako da sem začel delati redno isto kot vsi redno zaposleni pri 18, redno zaposlitev pa dobil pri 22. Upam pa da nikoli, ama nikoli ne bom na kakem zavodu, oz. da se božnedaj naredi nekaj da ne morem za sebe skrbet. Tud ne delam v javnem sektorju, ampak privat že vso dobo, tako da ne nabijejte.
kr nekdo
05. 02. 2024 14.16
no potem, če si prov zvezan samo naredi otroke in vse boš dobil povrnjeno. Kar se tiče študentsko delo pa je takih več kot preveč.