Slovenija
Oglas

Se v osnovnih šolah kmalu obeta velika sprememba?

Ljubljana, 31. 08. 2023 12.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Ljubljanska osnovna šola skupaj z inovativnim startup podjetjem uvedla novo digitalno platformo, s katero želijo izboljšati podaljšano bivanje učencev.

V času, ko se poletne počitnice počasi, a vztrajno bližajo koncu, se podobno kot učenci in starši na novo šolsko leto začnejo pripravljati tudi učitelji in šole. Navidezno utečen in preprost šolski proces, ki ga slovenske osnovne šole vsakoletno izvajajo za učinkovito in kvalitetno izobraževanje naših najmlajših, se v današnjem času namreč vse pogosteje sooča z novimi izzivi. Kljub podpori ministrstva in državnih institucij se nemalokrat zgodi, da so osnovne šole za iskanje specifičnih rešitev prepuščene predvsem lastni kreativnosti in iznajdljivosti.

Izvajanje razširjenega podaljšanega bivanja učencev, kjer otroci po končanem rednem pouku ostanejo v šoli in izvajajo dodatne aktivnosti, v tej ali oni obliki domala izvaja vsaka osnovna šola v Sloveniji. Navkljub jasni zakonodaji in ideji se kot nemalokrat zatakne pri izvedbi. Podaljšano bivanje učencev je za šole in učitelje namreč kompleksen logističen zalogaj, ki odpira vprašanja vse od tehnične izvedljivosti do varnosti otrok in, presenetljivo, celo okoljske problematike.

Pomembnost in razsežnost problema so v Sloveniji prepoznali tudi učitelji in vodstvo Osnovne šole Koseze iz Ljubljane in skupaj z nagrajenim startup podjetjem Aventa+ pričeli iskati sistematične in inovativne rešitve. Skupaj so v lanskem šolskem letu načrtovali in razvili preprosto, a izjemno učinkovito digitalno platformo Hey+, ki služi kot most med starši in učitelji, hkrati pa v ozadju samodejno v veliki meri avtomatizira in poenostavi vse ključne segmente izvajanje podaljšanega bivanja učencev.

Hey+

Da so na OŠ Koseze zagotovili nemoten učni proces v šoli, komunikacija med starši in učitelji sedaj poteka neposredno preko mobilne aplikacije. Tak digitaliziran način nudi celo paleto prednosti pred ostalimi analognimi metodami, ki so jih, kot velika večina drugih šol, do sedaj uporabljali tudi sami. Mobilna aplikacija ne le obvesti učitelja v razred o prihodu starša po učenca, ampak hkrati tudi samodejno preveri, da je oseba na drugi strani za to avtorizirana. Nemalokrat se v realnosti namreč dogaja, da po otroka v podaljšano bivanje ob določenih dneh prihajajo tudi babice in dedki, včasih celo sosedje ali trenerji. Posebej zapletene so na primer situacije pri skrbništvu otrok, kjer lahko hitro pride do resnih zlorab. Ker je varnost na prvem mestu, so na OŠ Koseze na ta način poleg učencev želeli zaščititi tudi učitelje, ki jim aplikacija sedaj pomaga pri odločitvi, komu otroka predati in komu ne. Da pa je sistem še bolj zanesljiv, lahko starši sicer ves čas tudi sami ažurno spremljajo, ali je njihov otrok še prisoten v podaljšanem bivanju.

Varnost je pomembna izboljšava, ampak še zdaleč ne edina, ki so jo na Kosezah zaznali po uvedbi sistema Hey+. Kljub znatno povečani varnosti se je sam proces izvajanja pohitril in poenostavil. Znatno se je zmanjšal čakalni čas staršev, saj lahko poziv učitelju sprožijo že, ko vstopijo v dovoljen šolski okoliš in s tem zmanjšajo čas čakanja pred šolo. Prav tako pa aplikacija s pomočjo anonimiziranih historičnih podatkov učitelje že vnaprej opomni, ob kateri uri bo učenec na določen dan najverjetneje odšel iz podaljšanega bivanja.

Hey+

Vsi ti pametni in domiselni algoritmi, ki so jih zasnovali v podjetju Aventa+, ne le zgolj prihranijo čas, ampak povzročijo pravi domino efekt tudi v svoji okolici. Skrajšan čas čakanja staršev na otroke pred šolo namreč opazno izboljša pretočnost ponavadi precej omejenih parkirnih mest v okolici šole. Krajši čas parkiranih avtomobilov s prižganim motorjem pa pomembno zmanjša količino emisij v šolskem okolišu ter tako izboljša zrak ravno tam, kjer otroci ponavadi preživijo večino dneva.

Vse to je le nekaj prednosti, ki so jih na ljubljanski osnovni šoli uspeli rešiti z domiselno idejo ter tesnim sodelovanjem med vodstvom šole, učitelji in kreativnim startup podjetjem ter skupaj dokazali, da se kljub včasih negativni konotaciji in pomislekom z ustrezno načrtovano digitalizacijo, da tudi v šoli rešiti marsikateri problem.

Ker bi radi svojo pozitivno izkušnjo omogočili čim več staršem in učiteljem, je platforma Hey+ sedaj na voljo tudi drugim šolam po Sloveniji in poleg omenjenih funkcionalnosti vsebuje še vodenje prisotnosti učencev, pomoč pri združevanju skupin ter samodejno izdelavo dnevnih poročil o prihodih in odhodih iz podaljšanega bivanja.

Brezplačno predstavitev platforme si lahko šole zagotovijo na www.heyplus.io.


Naročnik oglasa je Aventa Plus d.o.o.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni