Slovenija

Še več predebelih otrok: 7 ur 9 minut in 51 sekund strmenja v zaslone na dan

Ljubljana, 22. 06. 2021 12.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Vesna Lambergar
Komentarji
75

Najnovejši rezultati meritev Športnovzgojnega kartona razkrivajo neprijetne posledice (pre)dolgih izolacijskih ukrepov. Telesni in gibalni razvoj otrok po drugem zaprtju šol je še na nižji ravni kot po prvem. Povprečen dan šolarja je pomenil kar 7 ur 9 minut in 51 sekund strmenja v zaslone. "Ta generacija otrok bo vsako leto za pol milijarde manj denarja prinesla podjetju, državi, kot če bi bila tako fit kot pred korono."

Svetovna zdravstvena organizacija je ves čas pandemije opozarjala, da morajo biti šole zadnje, ki se zaprejo in prve, ki se odprejo. A na žalost v Sloveniji ni bilo tako, je uvodoma ob predstavitvi najnovejših rezultatov meritev Športnovzgojnega kartona dejal Gregor Starc, vodja nacionalnega sistema Športnovzgojnega kartona in izredni profesor na ljubljanski Fakulteti za šport. Otroci in mladina so v občutljivem obdobju odraščanja skoraj eno leto preživeli v socialni izolaciji z zelo malo gibanja. Rezultati so alarmantni – razkrili so še večji upad gibalne učinkovitosti in še več predebelih. 

Povprečen dan šolarja, priklopljenega na Zoom, je vključeval 63 % sedenja, 30 % neintenzivne dejavnosti in le 7 % zmerne do intenzivne gibalne dejavnosti oziroma drugače povedano, to je 7 ur 9 minut in 51 sekund strmenja v zaslone. Od tega približno uro in pol za "druženje" na Snapcathu ter dobre 3 ure za ogledovanje Instagrama. Šolsko ministrstvo te problematike ni naslovilo, ampak celo lahko slišimo, da bodo v prihodnosti še bolj spodbujali hibridno izobraževanje, pravi Starc. "To pomeni še več zaslonskega časa, kar je seveda skregano z vsemi znanstvenimi dokazi in strokovno dokritno na področju izobraževanja." Ker se niso gibali, uporabljali rok, opravljali zapletenih miselnih procesov in se družili z vrstniki ter odraslimi, bo njihova domišljija revnejša, fina motorika slabša, v gibalnih spretnostih bodo zaostajali in socialne veščine bodo manj razvite, poudarja Starc.

V enem letu se je delež debelih otrok dvignil za kar 30 odstotkov.
V enem letu se je delež debelih otrok dvignil za kar 30 odstotkov. FOTO: Dreametime

Več debelih otrok

Ugotovitve jasno kažejo, da se je delež debelih otrok povečal. In sicer v letu 2020, ko so se otroci vrnili v šole, je veliko šol uspelo izvesti meritve, preostali del šol pa je izvedel meritve v septembru, ker jih v juniju niso uspeli. To pomeni, da so že v letu 2020 imeli rezultate nekaj več kot 200 šol, to je več kot 65 tisoč sodelujočih otrok. Šole, ki niso uspele izvesti meritev lani, so jih izvedle letos. V šolah, ki so lani izvedle meritve in so dobile povratno informacijo o rezultatih, je delež debelih otrok večji za 23,4 %. V šolah, kjer so letos izvedli meritve, pa se je delež povečal za kar 34,4 %.

Za primerjavo: od leta 2011 do 2019 smo vsako leto delež debelih otrok uspeli zmanjšati za en odstotek, potem pa le v enem letu več kot 20- oziroma več kot 30-odstotni dvig deleža debelih otrok.

Pri najmanj gibalno učinkovitih otrocih že dve do tri ure športne vzgoje v šoli pomeni velikansko razliko, poudarja Starc. Pri njih se je ob vrnitvi v šole gibalna sposobnost izboljšala za kar 46,4 %. To je še en dokaz, kako pomembna je šola za te otroke kot prostor, kjer dobijo enake priložnosti in imajo možnost svojega razvoja. Doma teh možnosti nimajo, ker nimajo spodbudnega okolja, pojasnjuje. Medtem ko je pri tistih, ki so bili leta 2019 najbolj gibalno učinkoviti, prišlo do izrazitega padca gibalnih učinkovitosti. "Najboljše smo torej potisnili navzdol in jih približali tistim, ki so imeli največ težav." Govorimo o 31-odstotnem (v šolah , kjer so lani izvedli meritve) in 40-odstotnem (v šolah, kjer so letos izvedli meritve) upadu gibalnih sposobnosti otrok, ki so imeli pred epidemijo vrhunski gibalni potencial. "Zapiranje šol, onemogočanje športne vadbe in druženja so torej res prinesli zmanjševanje razlik v zdravju, a žal tako, da so najbolj gibalno učinkoviti otroci utrpeli največjo škodo in se približali najmanj gibalno učinkovitim. S tem so ukrepi za zajezitev epidemije otroke prizadeli bistveno bolj kot sam virus ter epidemijo spremenili v sindemijo," razlaga Starc. 

Govorimo lahko o kar 40-odstotnem upadu gibalnih sposobnosti otrok, ki so imeli pred epidemijo vrhunski gibalni potencial.
Govorimo lahko o kar 40-odstotnem upadu gibalnih sposobnosti otrok, ki so imeli pred epidemijo vrhunski gibalni potencial. FOTO: Dreametime

Posledice alarmante, pozivi k ukrepanju

Po letu (pre)dolgih izolacijskih ukrepov in več kot 100 dneh nepretrganega šolanja na daljavo je torej več kot jasno, da so posledice na telesni razvoj ter gibalne sposobnosti slovenskih otrok alarmantne. Da so po drugem zaprtju šol pričakovano padle še nižje kot po prvem in je debelosti med mladimi še več. "Zato potrebujejo pomoč. In to takoj! Delo ter preživljanje njihovega prostega časa se morata spremeniti. Kar na eni strani pomeni manj sedenja pred zasloni in prinašanja šolskih nalog domov, na drugi organizirano in strokovno vodeno športno vadbo tudi za tiste, ki si tega pred sindemijo niso mogli privoščiti," je jasen Starc. 

S pomočjo šol in meritev Športnovzgojnega kartona je Slovenija tako edina država na svetu, ki je dobila temeljit vpogled v to, kakšne posledice je povzročilo omejevanje telesne dejavnosti med vnovično razglasitvijo epidemije na otrocih.

Potrebne so sistemske spremembe v šolah, kot so telesno dejavno učenje pri vseh predmetih, zagotovitev ure športa v šoli na dan za vse otroke in mladostnike ter opredelitev predmeta kot razbremenilnega, skupno poučevanje razrednih učiteljev in športnih pedagogov v prvi in drugi triadi, učilnice na prostem, redno prezračevanje, gibalni odmori in čim manj domačih nalog na srednji stopnji, ki zahtevajo sedenje. 

Govorimo lahko celo o digitalni epidemiji

Kot je še poudaril eden od sogovornikov na današnji predstavitvi, Martin Korošec, strokovnjak za digitalni marketing, otroci ne morejo sami popraviti posledic izolacije zaradi covida-19, saj je "svet za zasloni narejen tako, da zasvoji. In prav ta vrsta zasvojenosti še posebej vpliva na najmlajše ter močno spreminja njihovo obnašanje. Govorimo lahko celo o digitalni epidemiji. Zato jih je treba spodbujati, da čim manj časa preživijo pred različnimi ekrani, od mobilnikov, tablic, računalnikov, televizije. Ne pa, da jih priklopimo na Zoome in Teamse ter jih silimo, da večji del dneva še dodatno ždijo pred njimi." 

Od tega, kako sposobni so otroci zdaj, je namreč odvisno, kako sposobni in aktivni bodo kot odrasli. "Če bodo, ko odrastejo, na trg delovne sile vstopili 'le' z 10-odstotno nižjo delovno učinkovitostjo, ki bo seveda posledica v tem času zamujenega razvoja, to pomeni, da bo ta generacija otrok vsako leto za pol milijarde manj denarja prinesla podjetju, državi, kot če bi bili tako fit kot pred korono. Zato je treba gledati naprej. Ker oni, otroci so tisti, ki bodo morali popravljati škodo za nami. Nenazadnje celo skrbeti za nas," je ob koncu apel na odgovorne odločevalce še naslovil Starc.  

Koronavirus pasica nova
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (75)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik1812060
04. 07. 2021 14.03
Za stanje otroka (razen, če je iz zdravstvenih razlogov) so IZKLJUČNO KRIVI STARŠI!!! Mularijo poslati ven na dvorišče, naj vzamejo žogo, se grejo muhce, pepčke, med dvema ognjema... naj se lovijo, skrivajo, skačejo v daljino, gumitvist... in vse je zastonj!
procesoid
22. 06. 2021 21.57
Vse sem videl pri sosedu, ko je mulcu dal žebelj v roke, da bi videl, kaj bo naredil z njim. In je uničil tablico, ker je revež mislil, da ima v roki pero za "drsenje" po tablici.
asgml
22. 06. 2021 21.51
Kje so pediatri? Ali ze v startu poklicejo starse in jim napnejo usesa? Ah, kje... Pa tudi, ce to pocnejo... En povprecen stars pa res ni dojemljiv za zdravstvene nasvete..... Ker ce bi bil, otrok ne bi sploh bil debel.... Ja najboljse, da jim daste za pojest VSO NUTELO, za katero ste bili sami prikrajsani, vsak dan naj jejo cokolado, pico, hamburgerje,.. Naj vsaj oni to jejo, kolikor jim pase, pa se tele "perfektne fb kroznike" (samo fotke hrane so se popularne....) Potem se pa sprasujete, odkod speh?!? Izgovor, da delate cele dneve in da imate doma za druzino potem "kosilo" ob 18h?!?Ker traja 1 ura, da pridete iz Ljubljane domov?!? Danes sem delala 11 ur. Vmes sendvic. Doma-nic kosila. Sorci. Zvecer pa ne bo kosila, bo lahka vecerja. Ps:si pa v sluzbo nesite za jest, otroke pa naucite kuhat, ker je kosilo ob 13h,ne pa ob 18h.Aja,pa tiste ta nove large kroznike in sklede dajte stran. Zacnite uporabljati klasicno velikost, to je za vas sedaj ze MEDIUM kroznik. Ni vse v hrani.Hrana naj bo kot bencin za avto-pred voznjo in ne po njej. Ker mi je res hudo gledat fantka z zalitimi boki, zalitimi lici, da o trebuhu ne govorim. Za punce velja enako. Da stars lahko tece, vas otrok pa tega NE ZMORE? Ne se slepit, da bo shujsal. Samo se bolj DEBEL bo.
asgml
22. 06. 2021 21.40
+1
Zakaj pa moji otroci niso debeli? Pa sosedovi, ki jih imajo kar 6? Vsi se cele dneve preganjajo pp vrtu, kricijo, vpijejo, se lovijo okoli hise, pomagajo kosit travo,... Ste ze malo pozabili na otroski vrisc okoli doma...???? Vsi nasteti so v moji mladosti veljali za normalno tezke. Glej ga, zlomka, sedaj se pa spremeni krivuljo in je ze pretezek mali otrok "normalno tezek"?!? Potem gre pa le se navzgor....Vasi so "lepo pridi, tiho, sedijo".... Sedijo in jejo, pijejo pa sam cukr.
Komentator16381
22. 06. 2021 21.40
+1
To je pa odgovornost staršev.. moji otroci se gredo igrat ko končajo šolo, redno hodijo na treninge in zvečer lahko še malo igrice igra.. Pa verjemite da zaradi tega ni ne debel in nezdrav..
Zadomovino
22. 06. 2021 21.19
+5
BAJSEKI MALI, STARŠI SO KRIVI PA NIHČE DRUG... NE VLADA, NE ŠOLA, NE SOSED, NE ZUPNIK!!! OTROKE SE DA PRE TV PA TABLICO V ROKE PA MAŠ MIR, PELES GA V MC PA JE MIR, KUPIS MU ČIPS PA KOKAKOLO PA JE MIR! STERAT VEN TAK KOT SMO MI BILI PRED 35 LETI!!! PA NE JIH V VATO ZAVIJAT!!!
Geres
22. 06. 2021 20.24
+1
Nihče ni prepovedal gibanja v naravi. Tako da ne vedno za vse kriviti drugih, vsak dan na bližnji hrib, pa bo.
461864
22. 06. 2021 18.36
+6
Naši strokovnjaki vsak dan odkrivajo toplo vodo.
First Last
22. 06. 2021 18.13
+3
Še igre so po težavnosti veliko lažje kot včasih, brezglavo strmenje v zaslone, ne vidimo več pointa v težavnosti in trudu do cilja. Sama težavnost, trening sam po sebi je lahko in mora biti užitek in ni point cilj in od tega se oddaljujemo.
deejay2
22. 06. 2021 17.47
+0
7 ur in 9 minut je u bistvu precej malo. Koliko odraslih mora na šihtu 8 ur strmeti v zaslon. Potem pa zagotovo zvečer pogledajo še televizor in vmes telefon in smo že pri 11 urah.
jbtjbt
22. 06. 2021 17.33
-2
"Kustečkin sindrom"
otilia
22. 06. 2021 16.47
+3
Časi se spreminjajo in digitalni svet je naša realnost. Naučiti se moramo zdravo kuhat, za žejo voda, nesladkan čaj, pri kuhariji uporabiti nekaj zdravih maščob, posladki pa ne vsak dan. Pa gibanje od malih nog. Pojdimo v naravo, hribe. Samo, da se spraviš od doma, pa si že skoraj vse naredil.
Houdor
22. 06. 2021 15.38
+13
ni izgovorov če ima otrok jelly belly
Evidence2000
22. 06. 2021 15.34
+7
vojaški rok nazaj
Animal_Pump
22. 06. 2021 16.12
+3
kek?e
22. 06. 2021 15.30
+21
Otrok ni kriv ,če pa ima starša idi..ta...kratko ,jedernato pika
Angelina145
22. 06. 2021 15.27
+18
Kaksno nakladanje je to lepo prosim. V soli majo dve ure telovadbi vse ostalo pa sedijo. Ravno tako kot so doma. Problem je v prevec hitri in mastni hrani in ker jih starsi skoraj da ne pustijo vec nikamor na dvorisce.
Shisui
22. 06. 2021 15.36
+10
bekson74
22. 06. 2021 15.25
-10
boljš nmal buckast kot pa butast
Glotis
22. 06. 2021 15.22
+18
Mislim da je vse to skupaj eno veliko nakladanje. Otroci niso debeli zaradi premalo gibanja ampak zaradi napačne - preveč kalorične hrane. Ali je za malico v šoli primerna Nuttela s kruhom??? Poleg tega samo poglejte, kaj se dogaja vsako jutro pred šolami-kolone avtomobilov, ki vozijo otroke v šolo. Odrasli delamo otroke debilne invalide.
Kazimir Plemeniti
22. 06. 2021 15.21
+13
Predebel otrok = malomaren starš. Torej, začnite izobraževati starše, ni druge.
Glotis
22. 06. 2021 15.25
+11
Se strinjam in razširil na odrasle. Debeli učitelj ne more plozat o zdravi prehrani in zdravem načinu življenja.
followme
22. 06. 2021 15.36
+2
Uporabnik1812060
22. 06. 2021 16.09
+6
Zakaj pa izobraževati starše? Pri svoji starosti jim pa mora biti jasno, da se mora otrok gibat. Ampak zato tudi ne rabi iti na nek vodeni šport, ampak gre lahko na bližnje igrišče in se bo fino zluftal in namigal. Pa še brezplačno.
AxisDeus
22. 06. 2021 15.20
+5
Ogromno je tudi depresij, ki imajo za posledico prenažiranje. Ko smo bili jezni mi, smo šli listje, kamne brcat, plezat po drevesih, tudi zravsali smo se, pa je bilo čez 5 minut vse ok, zdaj pa odprejo vrečko čipsa in se zasedejo za igrice. Ravno par dni nazaj sem bil na obisku pri sodelavcu, ki ima najstnika in še mlajšega otroka, in mi je mulo na vprašanje, če bo kaj pogrešal prijatelje zdaj, ko bo konec šole, rekel, da itak nima prijateljev in mu je najboljše bit doma. Sem ga spraševal, kje se zdaj kaj srečujejo, je rekel, na snapu in na tktku, ampak to je bolj tako. Meni so bili tisti popoldnevi, ki sem jih preživel pri prijateljih/z njimi na ulici, vedno višek dneva, in res je škoda, da so očitno stvar preteklosti. Tablico v roke, čokolado v usta, pa bo mir in tišina.