Slovenija

Sedem idej za izlete po skritih kotičkih Slovenije

Ljubljana, 21. 07. 2019 07.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Na kup smo zbrali nekaj manj znanih, a zato nič manj čudovitih slovenskih kotičkov, ki jih lahko obiščete, ko se odločite, da bi se konec tedna radi sprehodili, nadihali svežega zraka in naužili sončnih žarkov ter se ob tem izognili velikim množicam ljudi.

Ko je poleti pred nami prost konec tedna, se večkrat odločimo za dnevni krajši izlet. Čeprav je Slovenija majhna država, je izjemno raznolika, in tako se lahko odločimo za skok do morja, izlet v gore ali sprehod okoli jezera. Destinacije, kot so Bled, Bohinj, Piran, dolina Soče ali pa na primer Postojnska jama, so čudovite, a precej turistične izletne točke. V Sloveniji pa se skriva veliko kotičkov, ki nam morda ob odločanju, kam bi se namenili tisti konec tedna, ne pridejo takoj na misel. 

1. Ohladitev v dolini Kamniške Bistrice

Dolina Kamniške Bistrice je dobila ime po istoimenski reki, ki velja za eno izmed najčistejših v Sloveniji. Če jo uberete po Koželjevi pešpoti, lahko najdete hudourniške pritoke in skrite izvirke, prav tako pa si lahko privoščite požirek kristalno čiste vode iz izvira. Nedaleč stran od izvira se nahaja lovska koča, za katero je leta 1933 načrte izdelal sloviti arhitekt Jože Plečnik. Namenjena je bila oddihu družine kralja Aleksandra I. Karadžordževića. V dolini ne pozabite na slap Orglice, ki se nahaja v stranski dolini hudournika Kamniške Bele. Obstajata dve različici, kako je slap dobil ime – nekateri pravijo, da naj bi v obdobju, ko je vodostaj visok, slap šumel, kot da bi nekdo igral na orglice. Drugo ime slapa pa je Orličje, saj naj bi včasih v prepadnih stenah Kamniške Bele domovali orli.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

2. Osameli kras Kozjanskega parka

Lahko se odpravite tudi v Podsredo, kjer boste v Kozjanskem parku našli kraški izvir Davjek. Za kraške izvire je značilno veliko nihanje pretoka in občasna kalnost ob visokih vodah. Izvir se nadaljuje v potok, ki se izvira v reko Sotlo. Temperatura izvira je okoli 16 stopinj Celzija. V okolici se lahko sprehodite ter celo priredite piknik ali manjšo zabavo. Z udorom jamskega stropa je nastala tudi Gruska (ali Puščavnikova) jama, ki se začenja s 30 metrov visoko previsno steno, po kateri občasno teče tudi voda. Po pripovedovanjih domačinov naj bi v jami med 1. svetovno vojno in po njej živel puščavnik, od tod tudi ime jame. Legenda pa pravi, da naj bi bil tam trg, poln dogajanja, ki se je pogreznil, ker so njegovi prebivalci na veliki petek jedli, pili in plesali.

Blizu se nahaja tudi grad Podsreda, ki izhaja iz romanske dobe in še vedno gosti številne kulturne prireditve, domačini pa mu pravijo kar "najbolj grajski med gradovi na Slovenskem".

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

3. En dan kot pravi Dolenj’c

Če se odločite za izlet na Dolenjsko, ne zamudite obiska zidanice – lesene ali zidane stavbe, ki stoji pri vinogradu. Svojčas so bila vrata zidanic odprta le za najboljše prijatelje, danes pa domačini svoje tradicije in običaje delijo tudi z gosti in na široko odpirajo svoja vrata. Bivanje v zidanici je primerno za vse, ki si želite aktivnega raziskovanja slovenskega podeželja, saj je na voljo več kot 1500 kilometrov pohodnih in kolesarskih poti po Dolenjskem. Če spijete kozarec cvička preveč, pa lahko tudi prenočite v eni od zidanic.

Dolenjski vinogradi
Dolenjski vinogradi FOTO: Dreamstime

4. Zeleno in čarobno domovanje medvedov

Tudi izlet na Kočevsko vas ne bo pustil hladne. Znotraj najbolj zaokroženega gozdnega habitata v Evropi boste našli številne označene pohodniške poti, na katerih lahko odkrivate kraške jame in izvire ter se seznanjate s pestrim živalskim svetom. Če ste večji avanturist in ljubitelj plezanja, se lahko do razvalin gradu Fridrihštajn povzpnete po plezalni steni ali pa se podate na katerega izmed okoliških vrhov – med najvišje spadajo Slovenski vrh, Ledenik, Mestni vrh in Suhi hrib. V primeru, da vam raziskovanje narave ne diši, si lahko ogledate vse znamenitosti Kočevja in se sprehodite ob reki Rinži, ki teče skozi mesto.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

5. Kolesarjenje v kraljestvu kralja Matjaža

Ste vedeli, da se lahko v Mežici po nekdanjih rudniških rovih zapeljete s kolesom ali pa jih preveslate v kajaku? Gora Peca skriva številne legende, najbolj poznana med njimi pa je ta o kralju Matjažu. Ko je ta bežal pred Turki, ni bil ubit, saj je bil pravičen vladar in ga je vase vzela Peca. Tam zdaj za mizo spi s svojimi vojaki, ko pa se mu bo brada devetkrat ovila okoli mize, se bo kralj prebudil in rešil svoje ljudstvo. Med Peco in Uršljo goro pa se poleg mitoloških skrivnosti nahaja tudi ruda – čeprav je rudnik zaradi izčrpanih rudnih zalog nehal delovati leta 1993. Zdaj je del rudniškega kompleksa odprt za obiskovalce – ogledate si ga lahko z vlakom, če pa ste bolj avanturistični, lahko po podzemlju tudi zaveslate ali kolesarite.

6. Sprehod do Lovrenških jezer in vzpon na razgledni stolp

O Pohorju lahko govorimo kot o neokrnjeni oazi nedaleč stran od mesta. Tam lahko najdemo jase in pašnike, slapove ter šotna barja z jezerci. Lovrenška jezera so le ena izmed idiličnih destinacij, kjer se lahko povzpnemo tudi na razgledni stolp. Nahajajo se med Roglo in Ribniškim Pohorjem na nadmorski višini 1520 metrov. Svojo pot lahko začnemo na Rogli in čeprav nas do jezer čaka precej dolga pot, je položna in utrjena, pa tudi dobro označena. Z razglednega stolpa nas čaka zavidanja vreden razgled na več majhnih jezerc (barjanskih oken), nizka zelena borova grmičevja in svetlo rjave lesene steze.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

7. Solčavsko – harmonija treh dolin

Solčavska panoramska cesta vas vodi po večjem delu Solčavskega – tako lahko vidite Logarsko dolino, Robanov in Matkov kot. Tu najdete tudi najvišje ležečo kmetijo v Sloveniji, in sicer kmetijo Bukovnik, ki leži na 1327 metrov nadmorske višine. Ustavite se lahko tudi v znameniti kraški jami Potočki zijalki, ki leži na pobočju Olševe, prav tako pa se lahko odločite za obisk katerega izmed številnih slapov, med katerimi je seveda najbolj znan 90-metrski slap Rinka. Priljubljena pohodniška točka Savinjske in Šaleške doline pa je 1577 metrov visoki ugasli ognjenik Smrekovec – gre za travnat vrh, ki ga obdajajo obsežni smrekovi gozdovi in kjer se lahko tudi okrepčamo v planinski koči.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (47)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Karantanija
22. 07. 2019 12.40
+1
Slovenija, od kod lepote tvoje?
manolo31
21. 07. 2019 20.06
-28
V Slovenijo na pocitnice? Ah dajte se zresnit. Turisti tukaj so v resnici na enodnevnem izletu in obdelajo tole vas v enen dnevu potem pa dalje. Delavci v turizmu nesramni, folk pozrt na denar in neprijazen, cene oderuske, infrastruktura podn, hoteli ostanki komunizma.
muceli
21. 07. 2019 20.58
+23
Ja, so taki primeri in so tudi primeri ki so lahko vzor drugim, Posploševanje ni na mestu.
velikibeli
22. 07. 2019 08.53
-2
Božec, kje so te pa tako grdo sprejeli ? A so imeli kelnerji mogoče še zvezdo na kapah ? Je pa res, da so bili verjetno potomci borcev iz 4.divizije, ker verjetno govorijo tebi tuj jezik. Tu se strinjam s tabo .
Karantanija
22. 07. 2019 10.06
+4
Če tako vidiš svojo lepo domovino, jo žališ ali celo lažeš, je zaključek samo eden: nisi zaveden Slovenec in nikoli ne boš. Mnogi imamo povsem drugačne izkušnje in vidimo Slovenijo, kljub političnim zdraham, edini, prelep košček sveta, ki ga ne bomo nikoli zapustili ali izdali. Kjerkoli smo bili, so bili ljudje prijazni in ustrežljivi.
JohannDoe
22. 07. 2019 10.18
+3
Novodobni slovenski "domoljubi" so taki.... posebni.... pljuvajo po domovini, kjer se da, v prostem času pa skačejo po slovenski zastavi, da domoljubje se vizualno poudarijo. Smola njihova, ker jim nihče ni podaril slovarja, kjer je razložena beseda "domoljubje" in "domoljub". Pa mislijo, da je to to.
JohannDoe
22. 07. 2019 10.19
+1
batman
22. 07. 2019 11.18
+1
manolo če ti ni do dopusta v Sloveniji še ni treba da pljuvaš po njej. Slovenija je čudovita dežela polna lepot samo poiskati jih je treba. Povsod kjer sem bil so me lepo postregli in bili prijazni, medtem ko sem bil na hrvaškem je bila povsem druga pesem.Prvo tujci šele nato slovenci. Slovenija se razvija v svetono turistično destinacijo samo pravi ljudje morajo prevzeti vajeti v svoje roke. Vedno več je takih primerov da turizem cveti tam kjer ga prej ni bilo.
Ravenala
21. 07. 2019 16.25
+21
Ja, dajmo razkriti vse skrite kotičke, turiste v vsak kotiček pa to ... ---ccc
Transformerji
21. 07. 2019 15.26
+15
Imamo majhno domovino in imamo mnogo delov neokrnjene narave. Pa veste, o vsem se lahko pozanimate, tudi tujce zanimajo ti naši predeli neokrnjene narave. V sosednji vasi zagledam zelo lepo izdelane, doma narejene lesene smerokaze, kaj je kje. Pa vprašam, zakaj imajo to. Odgovor: vedno več je tujih turistov, ki nam hodijo po dvoriščih, trkajo na vrata in sprašujejo, kažejo zemljevid, kje je to.... S tablami imamo sedaj več miru, se pa bojimo, da na tak način ne bo več neokrnjene narave. Vedno več jih prihaja.....
mackintosh
21. 07. 2019 17.10
-3
ja ti bi kakal ampak da se školjka ne umaže a ne?
paxvobiscum
21. 07. 2019 18.35
+16
"Kakajo" ti , pa tebi podobni voluharji, makinfakintosh. Kaj ima povprečen Slovenec od tega, da je vsak kotiček čudovite dežele nabasan s turisti? Itak gre vse v privat žepe. Vsako leto višje cene, plače manjše, penzije bodo kmalu ukinili zdravstvo je tik pred sesutjem. Školjka bo kmalu zelo umazana. Denar ni vse. V bistvu denar ni NIČ. Kmalu kmalu bomo to dojeli na GRD način.
JohannDoe
22. 07. 2019 10.21
+0
Vsak Slovenec ima vsaj en par "privat žepov". Če pa tisti, ki ima polne, raje malo potlači, da naredi prostor, kot pa da da kaj nazaj, je pa problem te nove domovinske vzgoje, ki menda je ali pa je ni.
Luther
21. 07. 2019 15.26
+12
Še en predlog. Banjška planota. Idealna za kolesarje, treking, pohodništvo, jahanje konjev.
detect
21. 07. 2019 15.20
+9
cerkev sv.Janeza v Bohinju.vstopnina 3 evre za ogled.število katolikov pa pada v sloveniji.tudi zaradi takšnih malenkosti.bravo.
DEEP
21. 07. 2019 14.25
+2
Zakaj izbris!9.Predlog-A se sramujete žilet žice na južni meji, mi da ,ker jo gledamo usak dan, zaraščeno v grmovji!!
Ajlina
21. 07. 2019 14.19
+26
Sicer pohvale, da promovirate Slovenijo, a za Logarsko dolino in še marsikaj v tem članku res ne morete reči, da so to neznani kraji. Nasvet za naslednjič: vaš novinar naj se za tak članek podtrudi, poišče res manj znane kraje in da kak nasvet bralcem, saj sicer izgleda kot seminarska naloga, ki jo mularija naredi s pomočjo wikipedije v pol ure.
Pa kaj
21. 07. 2019 14.13
-12
Zeleno in čarobno? Če prodajaš revščino, jo pač zaviješ v presežnike..
toukr
21. 07. 2019 13.19
-9
tepci. kar je skrito naj ostane skrito.
tim38
21. 07. 2019 14.07
+16
Daj si eno flosko prilepi. Meni je pa ta članek super.
Klotilda H
21. 07. 2019 13.19
+27
tek pred medvedi in volkovi po slovenskih gozdovih. ZANESLJIVO NEPOZABNO DOŽIVETJE!!! pa še fizično kondicijo izboljša zastonj, ne da bi plačevali fitness.
sevenup
21. 07. 2019 11.50
+59
Kaj pa Bloška Planota??? Sicer pa je prav vsak kraj v Sloveniji po svoje zanimiv. Le narod se tega ne zaveda. Če znali bi stopiti skupaj, bi z lahkoto prekašali marsikatero državo. Lahko bi služili na račun turizma. Ampak lažje je seksat en drugega v glavo, kakor pa stopiti skupaj in kaj storiti za promocijo. Mi smo pravi dragulj. Ampak ne zavedamo se tega. Ko se bomo, bo pa prepozno. ampakto je le moje mnenje, ki pa ga mirne duše lahko prezrete...
Cunilingus
21. 07. 2019 12.10
+7
Samo drzave tretjega sveta zivijo od turizma! Ker drugega nimajo (kot Slovenija). Poglej turisticne svetovne velesile kot Italija in Francija. Turizem predstavlja komaj nekaj% bdp-ja!
Mitja Plemen
21. 07. 2019 12.53
+0
soncnica60
21. 07. 2019 11.18
+6
Dost imamo medvedov v hosti in se kje drugje...
Koral
21. 07. 2019 11.09
+48
Po Sloveniji je povsod lepo,je pa stvar posameznika kaj si želi videti.
and1302
21. 07. 2019 10.58
+25
v kamniski bistrici je pa prevec avtomobilov
Andrej Lukan
21. 07. 2019 10.48
-21
Prekmurje? Aja je po sili slovensko.
Cunilingus
21. 07. 2019 11.00
-64
A da naj gremo gledat tisto revscino? Grem raje v Pristino.
Schnitzel
21. 07. 2019 12.25
+18
Ueare, ne seri! Pomoje sploh nisi bil nikoli tam.
muceli
21. 07. 2019 21.00
+1
Vsak gre tam, kjer mu ustreza. Tudi Priština je za nekatere "raj". :)
jelovnik
21. 07. 2019 10.08
+46
Pri Solčavskem koncu ste pozabili zelo pomembno točko - Snežno Jamo; bil včeraj. Ob 13 000 jamah v Slo je ta še kakšen naj.. Najstarejša v Evropi, najvišje ležeča s kapniki in še kaj. Res vredna obiska.
Schnitzel
21. 07. 2019 08.47
+118
Vsaka vam čast za tale članek! V prihodnosti bi želel še več takih. Slovenija je prečudovita.
Schnitzel
21. 07. 2019 08.48
+54
Cunilingus
21. 07. 2019 10.05
-26
Ti si pa res skromen i se s zelo malim zadovoljis!
Svalbard
21. 07. 2019 10.51
+24
@Schnitzel in ostali, ki vam to ne gre, reče se VSA ČAST in ne VSAKA sploh pa ne SVAKA!
Schnitzel
21. 07. 2019 12.26
+13
Svalbard, hvala za opozorilo. Vzamem na znanje.
zaj?ek
21. 07. 2019 16.38
+3
V vsaki vasi je kaj zanimivega ne samo gostilniška stranišča
upornik30
21. 07. 2019 08.44
-99
že vse se ogledal …….tako da je boring pri taki majhni deželci kot je slovenija
muceli
21. 07. 2019 21.03
+1
Nekaj namigov: Ledene jame pod Golaki, Divje jezero z Klavžami, Bloško jezero, Rakitna ... preveč za naštevat. Slovenija je lepa, ljudje so večinoma prijazni. Samo malo se je potrebno potrudit, pa se "najdeA marsikaj.
Torpedo
21. 07. 2019 07.47
-16
kaj pa medvedi?
elrocco77
21. 07. 2019 08.03
-52
Medvedov ni ker so jih postrelil. Slovenija je fenomen. Gremo se medvedji turizem brez medvedov...
Miran Vovk
21. 07. 2019 08.17
+38
Medved je prisoten na Solčavskem. Je pa bolj socializiran in izbirali izključno vegansko orientirane neavtohtone prežvekovalce. Preverjeno v domačih logih. :D
elrocco77
21. 07. 2019 09.00
+5
Ma saj vem, sam sem mal sarkastično napisal komentar, ker tle na forumu 24 ur je tako, da ko napišeš da si proti odstrelu medveda, fašeš 10 plusov in 60 minusov, ko pa napišeš da v sloveniji ni medvedov pa spet 2 plusa in 16 minusov. Se pravi da iz tega lahko sklepam da bi velika večina bralcev postrelila medveda, hkrati pa ne priznava da jih potem ni ..... Mislim kdo bi zastopil ta narod he he..........
zaj?ek
21. 07. 2019 16.41
-2