Slovenija

Neurejeni čakalni seznami: kako dostopno je slovensko zdravstvo med koronakrizo?

Ljubljana, 19. 08. 2020 12.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Maja Korošec
Komentarji
225

Na nas se je obrnila bralka, ki trdi, da je njen oče z akutno odpovedjo ledvic na Internistični prvi pomoči v UKC Ljubljana čakal več kot sedem ur, preden so ga sprejeli v bolnišnico. Ker podobne zgodbe odmevajo po vsej državi, se zastavlja vprašanje, ali je slovensko zdravstvo postalo še slabše dostopno. Pristojni rešujejo problem? Zaradi covid-19 so se namreč podaljšale čakalne dobe. Za koliko in kaj to pomeni za bolnike, ki čakajo na preglede in posege, nismo izvedeli, saj nam pristojni z ministrstva za zdravje in NIJZ v dveh tednih še niso odgovorili.

Očeta naše bralke so na Internistično prvo pomoč (IPP) v UKC Ljubljana pripeljali z rešilcem v ponedeljek, 3. avgusta. Zdravnik z urgence Zdravstvenega doma (ZD) Kočevje ga je prišel pregledat na njegov dom že dan prej, v nedeljo, potem ko so domači po telefonu vztrajali, da gre za nujni primer. Zdravnik je ugotovil, da je gospod v izredno slabem zdravstvenem stanju. Tri dni pred tem so ga sicer ravno odpustili iz UKC Ljubljana, kjer se je osem dni zdravil zaradi težav z ledvicami, vendar se mu je stanje doma nato znova poslabšalo, je zatrdila hči.

Bralkin oče, ki mu odpovedujejo ledvice, je na sprejem v bolnišnico čakal sedem ur, kljub temu da so ga tri dni pred tem odpustili iz bolnišnice, kjer se je zdravil zaradi težav z ledvicami (slika je simbolična).
Bralkin oče, ki mu odpovedujejo ledvice, je na sprejem v bolnišnico čakal sedem ur, kljub temu da so ga tri dni pred tem odpustili iz bolnišnice, kjer se je zdravil zaradi težav z ledvicami (slika je simbolična). FOTO: Kanal A

Hči je ob tem navedla, da se je njena družina v nedeljo trudila, da je dežurni zdravnik prišel preverit stanje očeta. Po njenih besedah je zalegel šele četrti klic, ko je na urgenco ZD Kočevje klicala njihova soseda, ki je medicinska sestra na UKC Ljubljana, in je osebju pojasnila podrobnosti o stanju gospoda. Zdravnik je naposled prišel in zaradi hudih zdravstvenih težav bolnika družini naročil, naj ga naslednji dan zjutraj – torej v ponedeljek, 3. avgusta – pokliče, da se bodo dogovorili o nadaljnjih postopkih. 

Ker je očetovo zdravstveno stanje še naprej vidno pešalo, je isti zdravnik v ponedeljek zjutraj na dom napotil patronažno službo. "Odvzeli so mu kri in vodo za nadaljnje preiskave in mu dali infuzijo," je dejala hči. 

Ker so bili izvidi zelo slabi, so bolnika nato isti dan z rešilcem pripeljali na IPP Ljubljana, kjer je po besedah hčere več kot sedem ur čakal na sprejem v bolnišnico. Družina je medtem na IPP Ljubljana večkrat klicala, a ji je informatorka odgovarjala, da gospod še ni na vrsti. O stanju očeta – da mu zares odpovedujejo ledvice – je družina izvedela okrog 21.30, je še zatrdila bralka.

UKC Ljubljana odgovarja: Obravnava bolnika se lahko podaljša zaradi dodatnih preiskav

Predstavniki iz UKC Ljubljana so pojasnili, da "pri pacientu, ki nima življenje ogrožajočih elektrolitskih motenj ali dihalne stiske, ki bi zahtevali urgentno dializno zdravljenje in zato takojšnjo prednostno obravnavo pred drugimi bolniki, obravnavo lahko podaljša dodatna diagnostična obravnava, ki je potrebna za izključitev različnih stanj" .

Kar torej pomeni, da bolniki čakajo tudi zato, ker jih zdravniki želijo dodatno pregledati in preiskati, preden se odločijo, kako jih bodo zdravili. "Kljub opravljeni dodatni preiskavi se pacientovo stanje med čakanjem na IPP ni poslabšalo," so zatrdili za primer očeta naše bralke na UKC Ljubljana.

Bolniki lahko v čakalnicah čakajo dolgo tudi zato, ker jih zdravniki pošljejo na dodatne preiskave. Na podlagi izvidov, na katere je prav tako treba čakati, se zdravniki nato odločijo, kako bodo zdravili bolnika.
Bolniki lahko v čakalnicah čakajo dolgo tudi zato, ker jih zdravniki pošljejo na dodatne preiskave. Na podlagi izvidov, na katere je prav tako treba čakati, se zdravniki nato odločijo, kako bodo zdravili bolnika. FOTO: Thinkstock

Ali so dolga čakanja v urgentnih ambulantah povezana s covid-19?

Z UKC Ljubljana so pojasnili, da pacientu, ki nima suma na covid-19, brisa na SARS-CoV-2 v urgentni ambulanti IPP ne odvzamejo, zato se njegova obravnava na ta račun ne podaljša. 

Če sum na covid-19 pri bolniku je, pa nadaljnja diagnostika okužbe s SARS-CoV-2 podaljša obravnavo bolnikov v vseh urgentnih ambulantah. "Za sprejem na ustrezen oddelek je namreč treba najprej pridobiti izvid brisa za potrditev oz. izključitev covid-19," so zatrdili z UKC Ljubljana in ob tem poudarili, da so na IPP in vseh ostalih urgentnih ambulantah internističnih strok vsi nujno napoteni pacienti pravočasno in ustrezno obravnavani.

Z UKC nadalje trdijo, da pri vseh bolnikih, ki so napoteni na IPP, na osnovi kliničnega stanja in priloženih izvidov že takoj ob njihovem prihodu opredelijo stopnjo nujnosti obravnave. "Na osnovi triažnega pregleda določimo, kako hitro je treba pacienta pregledati v ambulanti urgentnega zdravnika. Takojšen pregled potrebujejo bolniki, ki so neposredno življenjsko ogroženi ali kritično bolni. Šele nato sledi obravnava ostalih, manj ogroženih bolnikov," so pojasnili.

Več bolnikov na urgencah tudi zaradi težje dostopnosti osebnih zdravnikov

Po besedah UKC Ljubljana se čas obravnave bolnikov podaljša predvsem v primeru večjega števila življenjsko ogroženih pacientov in števila preostalih napotenih bolnikov, ki ne potrebujejo takojšnje ali zelo nujne obravnave. Teh je največ ob začetku in koncu delovnega tedna, predvsem ob ponedeljkih in petkih, zato je čas obravnave bolnikov takrat najdaljši. "Opažamo, da je v času epidemije covid-19 tudi dostopnost do izbranega osebnega zdravnika težja – še posebej v času dopustov – kar dodatno povečuje število napotitev v urgentne ambulante UKC Ljubljana," so izpostavili.

Primeri dolgih čakanj so številni

Ledvični bolnik je zgolj ena od zgodb iz slovenskega zdravstva. Pred kratkim smo že poročali o petletnem dečku, ki je s poškodovanim stopalom v novomeški bolnišnici na vrsto čakal pet ur. Pa o ljudeh, ki so pripovedovali: "Mama z astmatičnim napadom je na pregled čakala 48 ur" ali pa "Sin je imel vročino, v zdravstvenem domu so nam obljubili, da nas pokličejo nazaj, nihče ni klical" in še ena izpoved "Po spremembah zaradi ugriza klopa sem iskala zdravniško pomoč, telefon je zvonil v prazno."

 

Ministrstvo za zdravje je opozorilo vse izvajalce zdravstvene dejavnosti v javni mreži, naj čim prej uredijo svoje urnike in čakajočim pacientom, ki zaradi izrednih razmer niso mogli k zdravniku, določijo termin obravnave.
Ministrstvo za zdravje je opozorilo vse izvajalce zdravstvene dejavnosti v javni mreži, naj čim prej uredijo svoje urnike in čakajočim pacientom, ki zaradi izrednih razmer niso mogli k zdravniku, določijo termin obravnave. FOTO: iStock

 

Kaj ti primeri pomenijo? 

Ali slovensko zdravstvo, kljub temu da plačujemo zanj, postaja nedostopno v času koronakrize? Že pred virusom smo imeli težave s čakalnimi dobami, zdaj se je sistem še poslabšal. Zato nas je zanimalo, ali pristojni pristopajo k resnim težavam, ki so že in še bodo v zdravstvu? 

Z ministrstva za zdravje so nam odgovorili, da zadnji podatki kažejo, da čakalne dobe po epidemiji niso daljše, kar pa po njihovem mnenju ni logično. "Razlika gre na račun bolnikov, ki bi morali biti obravnavani v času epidemije, pa še niso prejeli novega datuma obravnave," so prepričani. 

Ministrstvo načrtuje glavne poteze po koncu poletja – kaj pravzaprav, pojasnjujejo skopo

Rok za ureditev čakalnih seznamov je bil 31. julij 2020. Podatki o čakajočih v lokalnem informacijskem sistemu zavoda bi morali biti na ta dan skladni s podatki v sistemu eNaročanje, so pojasnili z ministrstva za zdravje. Zato načrtujejo, da bodo do konca poletja dobili vpogled in sliko o dejanskem stanju čakalnih dob med epidemijo in po njej. "Pridobljeni podatki bodo osnova za pripravo in izvedbo potrebnih ukrepov," so zagotovili. 

Eden od njih bo priprava in organizacija skupnega srečanja s predstavniki lokalnih skupnosti – ustanovitelji zdravstvenih domov so namreč občine – in vodstvi zdravstvenih domov takoj po dopustih, še avgusta, da bi povečali dostopnost do zdravstvenih storitev in da ne bi bilo razlik med zdravstvenimi izvajalci. 

Določene zdravstvene storitve je bilo namreč treba ustaviti v času epidemije, da so lahko obvladovali širjenje bolezni. To je prineslo posledice, kar opažajo tudi na ministrstvu: "S terena dobivamo informacije, da nekateri težje pridejo do pregleda ali do kontakta po telefonu."

Kakšne scenarije možnih rešitev imajo v mislih za bolnišnice, urgence, čakalne vrste na operacije in druge specialistične preglede ... nam niso pojasnili. 

Informacij o čakalnih dobah v zdravstvu, ki bi morale biti javno dostopne, nismo pridobili niti po večkratnih prošnjah.
Informacij o čakalnih dobah v zdravstvu, ki bi morale biti javno dostopne, nismo pridobili niti po večkratnih prošnjah. FOTO: Shutterstock

Kakšno je trenutno stanje s čakalnimi dobami? Kako je virus covid-19 posegel v čakalne dobe in s tem zdravstvo po državi?

To je vprašanje, ki smo ga zastavili tako odgovornim na ministrstvu za zdravje kot Nacionalnemu inštitutu za javno zdravje (NIJZ) pred dobrima dvema tednoma, 4. avgusta. Z ministrstva so nam takrat odgovorili, da "poročilo o čakalnih dobah pripravlja NIJZ". Z NIJZ pa so zagotovili, da bodo podatke objavili na svoji spletni strani predvidoma v petek, 7. avgusta, in da mora poročilo pred objavo najprej potrditi ministrstvo za zdravje. Vse do danes informacij o čakalnih dobah še nismo prejeli, niti še niso objavljene na spletni strani NIJZ. Zadnje mesečno poročilo o čakalnih dobah, ki ga danes lahko najdemo na spletni strani NIJZ, je poročilo za stanje 1. marca 2020.

Ob tem se zastavlja vprašanje, kako je mogoče, da na informacije, ki bi morale biti javno dostopne, čakamo in prosimo več kot 14 dni?

ZZZS: Če bi nam odločevalci podelili več pristojnosti, bi pri izvajalcih zdravstvene dejavnosti zakupili zdravstvene storitve, ki jih potrebujejo naši zavarovanci

Na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) predvidevajo, da so se čakalne dobe zaradi koronavirusa v zadnjem času podaljšale, ker izvajalci zdravstvene dejavnosti v času epidemije niso izvajali nekaterih zdravstvenih storitev. "Pričakujemo, da se bodo ustrezno organizirali in do konca leta izvedli ves program zdravstvenih storitev, za katerega so se zavezali s pogodbo z ZZZS, in tako odpravili 'zaostanke', ki so nastali v času epidemije."

Na ZZZS menijo, da bi bila ena od rešitev za krajše čakalne dobe, če bi jim odločevalci v okviru reforme zdravstva podelili več pristojnosti in ZZZS okrepili kot aktivnega kupca zdravstvenih storitev. "Če bi se to uresničilo, bi ZZZS lahko samostojno načrtoval in pri izvajalcih zdravstvene dejavnosti zakupil zdravstvene storitve, ki jih potrebujejo naši zavarovanci," so prepričani. 

A ob tem opominjajo, da je razlog za daljše čakalne vrste tudi kronično pomanjkanje kadra, na primer medicinskih sester, v družinski medicini, ortodontiji ... "Glede tega bo morala država predvsem povečati vpis na fakultete, ki izobražujejo deficitarni kader, povečati število razpisanih specializacij, predvsem pa z reformami – ne samo plačnimi – te poklice napraviti privlačnejše za bodoče študente," menijo na ZZZS.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (225)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

travc
20. 08. 2020 10.35
Pri nas pac ne smes zbolet.
oježeš
19. 08. 2020 18.23
+8
Tamladi, pojdite v politiko, priborite si kako funkcijo in boste imeli vse in to takoj.
anekdo
19. 08. 2020 18.12
+6
Sama sem bila naročena ob uri v bolnici, pa sem kljub temu, da so hodniki bili prazni, prava tako čakalnice, čakala več kot pol ure. Na Ct pa 20 minut, medtem ko sta bila pre d 8 uro sestra in zdravnik v ambulanti. Je pa pa bilo super, v laboratoriju, ko so sicer blazne vrste, prišla takoj na vrsto. NOro zdravstvo. Prazna bolnica pa čakaš. Je pa res, da sem 1 leto čakala na pregled?????????
Vrednote?
19. 08. 2020 17.48
+11
Tako da ko koncno - po treh dneh kliceb dobis osebnega zdravnika, ki ti izda napotnico zelo hitro, dobis datum (v maju) za konec oktobra....pol piklices privat in ze isti dan opravis poseg- seveda placas....ne razumem kam gre vs denar od plac- ker ko po 5 letih 1x rabis poseg moras placat. (Vec kot 30let delovne dobe)
Ka pa mislis
19. 08. 2020 16.21
+7
Predvidevam da poloznice in odhodki niso nic manjsi.
Save Palestina
19. 08. 2020 16.10
+11
Novinarji raziščite katero podjetje je postavilo informacijski sistem v Ukc Lj. Mogoče bodo ista imena kot informacijski sistem za Centre za socialno delo.
NLKP
19. 08. 2020 16.07
+11
To ljubo naše zdravstvo, zakaj ni več pritožb, kdo se boji zdravnikov, imajo se za Bogove, dobesedno? SPRAŠUJEM PA VSE V ZDRAVSTVU ZAAJ HODIJO ZDRAVSTVENI DELAVCI NA HRVAŠKO NA DOPUST?
Vrednote?
19. 08. 2020 17.49
+5
in ta posten zdravnik v ambulanti ti pove- da ne delajo skoraj nic
gekados
19. 08. 2020 15.59
+11
Denar ne bo resil nic.
gekados
19. 08. 2020 15.58
-4
Problem so ljudje v cakalnicah, ki jim nic ni.
gekados
19. 08. 2020 16.04
+8
EEgon
19. 08. 2020 15.42
-6
Berem komentarje in stokanje. Vendar ne pozabite da stranka LDS in SD obvladujeta zdravstvo je 75 let. Če želite spremembe v zdravstvu bo potrebno voliti nekaj drugega kot levi politični pol. Tako pač je.
*Violate*
19. 08. 2020 15.46
+28
Levo, desno, rdece, bele ali mavrica. Pri nas je v glavnem vse "lopovscina" pa nima veze kaj in koga volis. Isto sranje, drugi priimek.
Hribovito2020
19. 08. 2020 15.38
+32
Ne vem od kje dobijo plačilo razni specialisti ker ne moreš priti do njih
INAZ
19. 08. 2020 16.55
+8
Delajo v svojih zasebnih ambulantah. Tam čakalnih dob ni, samo denar je treba imeti.
123maradona
19. 08. 2020 15.37
+37
Naše zdravstvo v bistvu na papirju je odlično. To je pomembno za standardizacijo (plenjenje z strani razni podjetij za standardizacijo) zdravstvenih ustanov in delitev proračunskega denarja. Medtem ko papir vse premore, pa ljudje umirajo ker jim bolnicarke ne utegnejo vodo dat za pit in nahranit bolne. Naš sistem je porazen. Zdravniki pa imajo na to malo vpliva, vse je že zdavnaj v rokah politike in menađerskih rokah.
smiblik
19. 08. 2020 15.35
+16
Jah stroka mora odgovarjat, saj so oni, svetovali vladi! Ali pa vlada, saj so oniIZVRŠILNI organ, če že kdo mora odgovarjat
anekdo
19. 08. 2020 18.13
+3
smiblik
19. 08. 2020 15.34
+10
V bistvu je stroka(v zdravstvu odgovrni), stroko v problem stlačila........., zdravniki zdaj striktno upoštevajo ukrepe, ki jih je predlagalo Ministrstvo za zdravje (stroka), in eni drugim v noge streljajo, v sredini pa prebivalci Slovenije, ki rabijo zdr. pomoč.
User1832247
19. 08. 2020 15.32
-15
moje izkušnje z zdravstvom so dobre.enim pa tako vsaka dlaka...!
Vapo
19. 08. 2020 15.37
-5
Z0r98xyw
19. 08. 2020 15.31
+34
Važno je da se plačuje dodatno zavarovanje , da se voluharji redijo
Vapo
19. 08. 2020 15.38
+27
Za koji k plačujemo dodatno zavarovanje privatnim zavarovalnicam? DA one pol iz tega delajo dobičke?!? Pa kdo je zdaj tu nor?
Ka pa mislis
19. 08. 2020 16.23
+4
A moram se 1x napisati katere stranke so bile proti ukinitvi dodatnega zavarovanja?
Apostol1
19. 08. 2020 15.30
+23
Če bi imeli tako skorumpirano zdravstvo v Jugoslaviji kot ga imamo v Sloveniji bi imel Goli otok zelo dobro zastopano zdravstveno osebje
Cisto na hitro
19. 08. 2020 15.35
-5
Zadnji tak "velikan" ki se je zdravil pri v UKC je bil Josip Broz. Iz zapisov, ki so jih predstavili na tem portalu so mu bile na voljo vse najdražje opojne substance. In najbrž tudi osebju, ki mu je delalo družbo. Se pravi centalni komite. Da bi kak račun predložili o porabi javnega denarja nismo se slišali. Aleksandra Pivec pa je sedaj druga zgodba. Udbomafija ima dvojna merila. To sem želel povedati.
Ka pa mislis
19. 08. 2020 16.37
+1
Pivceva ne more nogavic titu oprat, ti jo gres pa primerjat
DKR
19. 08. 2020 17.02
-2
Ne, res mu jih ne more,ker je bil Tito na koncu brez nog, ker so mu jih odrezali, tako, da nogavic ni uporabljal.
NPCL
19. 08. 2020 15.28
-14
levicharji so zdravstvo totalno zafural... iz tega se ne rešiš več
Geres
19. 08. 2020 15.27
+24
Če v našem zdravstvu ne znaš biti tečen in mestoma celo nesramen, je po tebi. Že dolgo se kolikor toliko ustrezno servisira le še ta tečne in tiste z vezami. Ostali v tem sistemu nimajo šanse. Ampak dajmo še naprej prodajat zgodbice o tem, kako srečni moramo biti, da imamo tak sistem...
Alexsander6
19. 08. 2020 15.09
+45
Ali bo kdo odgovarjal za zločine ki se vrstijo v zdravstvu?