Slovenija

Sedmi teden stavke: prerazporejanje zdravnikov v izmene in skupna dežurna mesta

Ljubljana, 26. 02. 2024 09.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Vlada je pred 1. marcem, ko se bodo postopoma začeli uveljavljati umiki soglasij zdravnikov za nadurno delo, sprejela prve ukrepe za zaščito javnega zdravstvenega sistema. Na njihovi podlagi bodo lahko denimo direktorji javnih ustanov zdravnike razporedili v izmene, izvajalci nujne medicinske pomoči pa bodo lahko organizirali skupna dežurna mesta. V sindikatu Fides pa so prepričani, da ukrepi pred uveljavitvijo preklicev soglasij za nadurno delo, ki jih je danes sprejela vlada, kažejo na veliko nepoznavanje situacije v zdravstvu. Uveljavljanje izmenskega dela vidijo kot pravno izjemno težek in hkrati za bolnike nevaren poseg v organizacijo dela, so zapisali v odzivu.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Sedmi teden zdravniške stavke
    02:26
    Iz 24UR: Sedmi teden zdravniške stavke
  • Iz SVETA: Zaostrovanje stavke v zdravstvu
    03:02
    Iz SVETA: Zaostrovanje stavke v zdravstvu

Ukrepi so namenjeni podpori direktorjev javnih zdravstvenih zavodov, da bodo lahko bolnišnice in zdravstveni domovi še naprej zagotavljali neprekinjeno zdravstveno varstvo, je po seji vlade povedal državni sekretar na ministrstvu za zdravje Denis Kordež.

Prvi ukrep predvideva reorganizacijo dela v zavodih. "Direktorji javnih zdravstvenih zavodov bodo lahko preverili utemeljenost posameznih oblik dela, na primer: izmensko delo, dežurstvo in stalno pripravljenost, s katerimi se zagotavlja neprekinjeno zdravstveno varstvo." Po besedah sekretarja to pomeni, da tam, kjer zdravnikov za neprekinjeno varstvo ne bo dovolj, jih bodo lahko premestili v izmensko delo. To pomeni, da bodo delali enako kot drugi zdravstveni delavci, je pojasnil Kordež. "Stalna pripravljenost naj se organizira tam, kadar javni zdravstveni zavod na podlagi analize ugotovi, da je obremenjenost zdravstvenega delavca v času izvajanja neprekinjenega zdravstvenega varstva manjša od 25 odstotkov običajne delovne obremenitve," je dejal.

Zavodi bodo lahko organizirali skupna dežurna mesta.
Zavodi bodo lahko organizirali skupna dežurna mesta. FOTO: Bobo

V primeru nezadostnega števila zdravnikov bodo lahko ti razporejeni v izmensko delo, ki bo zagotovilo kontinuiteto oskrbe.

Skupna dežurna mesta

Izvajalci službe nujne medicinske pomoči (NMP) pa bodo lahko v primeru nezmožnosti zagotavljanja nujne medicinske pomoči organizirali skupno dežurno mesto. V tem primeru bosta javna zdravstvena zavoda sklenila dogovor, v katerem bosta določila lokacijo skupnega dežurnega mesta, kjer bo neprekinjeno prisoten zdravnik za izvajanje službe NMP, je pojasnil Kordež.

Prav tako je vlada danes sprejela usmeritve glede preklicev soglasij zdravnikom za opravljanje zdravstvenih storitev pri drugih izvajalcih zdravstvene dejavnosti. Gre za ukrep, ki je posledica umika soglasij za nadurno delo določenih zdravnikov in iz tega izhajajoče potrebe po kadru v zdravstvenih zavodih, je pojasnil.

"Vlada s tem daje direktorjem priložnost, da pri vsakem posamezniku presodijo, ali so izpolnjeni zakonski pogoji za delo pri drugem zavodu, če niso, pa da takšna soglasja prekličejo," je poudaril.

Ob tem je dodal, da na ministrstvu za zdravje direktorje javni zdravstvenih zavodov pozivajo, naj jim do srede posredujejo predloge, kje je zaradi zagotavljanja neprekinjenega zdravstvenega varstva smiselna ohranitev soglasij za delo izven matičnih zdravstvenih ustanov.

Gre za prvi sklop ukrepov, v prihodnje pa bo vlada po njegovih besedah predvidoma sprejela še dodatne ukrepe, s katerimi se bo opredelila do "opravljanja nabora zdravstvenih storitev v času stavke".

"Naša skrb in vsi ukrepi so usmerjeni v zaščito zdravja ljudi, kljub stavki, ki je legitimna pravica vsakega posameznika, vendar ne smemo dopustiti, da ceno tega nosijo pacienti, ki so v tej situaciji šibkejši člen," je poudaril državni sekretar.

Ne izključujejo premeščanja zdravstvenih delavcev

Na vprašanje, ali bi lahko v naslednjih fazah sprejeli tudi ukrep prerazporejanja zdravnikov med zdravstvenimi ustanovami, je odgovoril, da je ukrepe zelo težko napovedovati. Če pa javni zdravstveni zavodi ne bi zmogli zagotoviti delovanja zdravstvene dejavnosti, denimo delovanje nekega bolnišničnega oddelka, bi lahko ob dogovoru s sosednjim zavodom prišlo tudi do premeščanja zdravstvenih delavcev.

Danes sprejeti ukrepi po besedah Kordeža v "največji možni meri" izhajajo iz obstoječe zakonodaje. Prihodnji ukrepi, ki bodo usmerjeni v zagotavljanje določenih zdravstvenih storitev, ki morda ne spadajo v zakonsko določen minimum izvajanja v času stavke, pa bodo najverjetneje precedenčni, je napovedal.

Danes na seji vlade zdravstvene ministrice Valentine Prevolnik Rupel sicer ni bilo. Na novinarsko vprašanje, ali drži, da je ministrica za dopustu, je Kodrež odgovoril le, da je odsotna, zato jo nadomešča on. 

Kot je v petek povedala ministrica za Prevolnik Ruplova, se na ministrstvu redno sestajajo z direktorji javnih zdravstvenih zavodov in v sodelovanju z njimi pripravljajo ukrepe za zagotavljanje dostopnosti pacientov do zdravstvenih storitev.

"Zaradi umika soglasij za nadurno delo je namreč dejstvo, da bomo morali poiskati neke nove načine organizacije dela zdravnikov, na primer izmensko delo, da bodo pacienti dobili ustrezno oskrbo," je pojasnila. Ob tem je poudarila, da morajo ranljive skupine kljub stavki priti do zdravstvenih storitev, ki jih potrebujejo.

Ministrica za zdravje na sestanku z direktorji zdravstvenih ustanov
Ministrica za zdravje na sestanku z direktorji zdravstvenih ustanov FOTO: Luka Kotnik

Če bi se v prihodnje izkazalo, da z obstoječimi kadri ni mogoče vzdrževati javne zdravstvene mreže, bodo na ministrstvu morali sprejeti ukrepe za racionalizacijo, je prejšnji teden napovedal državni sekretar Marjan Pintar.

Teh ukrepov še niso pripravili, bi pa to na primer lahko pomenilo združevanje bolnišničnih oddelkov. Ob tem bi prišlo tudi do premeščanja zdravnikov. Tako bi bili zdravniki morda prisiljeni opravljati delo na drugi lokaciji, tudi v drugi zdravstveni ustanovi, je dejal.

Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides stavka od 15. januarja.
Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides stavka od 15. januarja. FOTO: Bobo

Soglasja za nadurno delo, ki večinoma v veljavo stopijo v začetku marca, je po Pintarjevih besedah v bolnišnicah sicer skupaj umaknilo okoli 30 odstotkov zdravnikov, v zdravstvenih domovih pa okoli 20 odstotkov.

Fides: Uveljavljanje izmenskega dela za bolnike nevaren poseg v organizacijo dela

Po mnenju sindikata vlada namesto, da bi iskala rešitev za uresničitev stavkovnih zahtev, sprejema sklepe, s katerimi bo hitro poslabšala dostopnost do zdravstvenih storitev tako v rednem delovnem času kot izven njega. "Če so takšne ukrepe pisali na ministrstvu za zdravje, nas odslej za javno zdravstvo še bolj skrbi, kot nas je doslej," so zapisali v odzivu na vladne ukrepe.

V Sindikatu zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije so prepričani, da ukrepi ponovno kažejo nonšalanten odnos vlade premierja Roberta Goloba do veljavne ureditve področja dela zdravnikov. Prav tako so zatrdili, da nekatere vladne ideje oziroma predstavljene rešitve temeljijo na določbah pravilnika o organizaciji neprekinjenega zdravstvenega varstva, ki pa je na podlagi dogovora Fidesa z vlado prenehal veljati v letu 2017 in torej ne more več predstavljati pravne podlage za organizacijo stalne pripravljenosti in tako dalje.

Zdravniška stavka
Zdravniška stavka FOTO: Bobo

To po navedbah Fidesa pomeni, da bodo predlogi vlade in ravnanja delodajalcev, če bodo temeljila na tej podlagi, dejansko brez pravne podlage in nezakonita. Menijo, da iz vladnih pojasnil danes prav tako ni jasno, kaj pomeni pojem običajna delovna obremenitev in kdo bo tisti, ki bo naredil analizo ter kako bo to storil, zlasti pa, kako bodo to izvedli do 1. marca.

Če bo to prepuščeno javnim zdravstvenim zavodom, bodo po oceni Fidesa strokovna vodstva tista, na katerih ramena bo politika "zvrnila odgovornost za ukinjanje dežurnih delovnih mest" in vse posledice, ki jih to prinese za zagotavljanje ustreznega zdravljenja.

"V praksi bo to pomenilo, da bodo zdravniki doma v pripravljenosti na klic. Pri tem je vlada očitno spregledala, da je stalno pripravljenost zdravnikom mogoče določiti le, če imajo za to njihovo soglasje ali pa če imajo o tem sklenjen dogovor s predstavnikom sindikata. Pri stavkajočih zdravnikih ni podanega ničesar od navedenega, zaradi česar bodo takšna navodila vlade pomenila le dodatno obremenitev nestavkajočih zdravnikov, če bodo ti seveda s tem soglašali," so navedli v sindikatu Fides.

Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides stavka od 15. januarja. Zahtevajo ureditev plačnega sistema zdravnikov v posebnem zdravstvenem stebru, določitev karierne poti zdravnika in odpravo plačnih nesorazmerij, vključno z dvigi plač starejšim zdravnikom. Premier jih je pozval k zaustavitvi stavkovnih aktivnosti.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (345)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

JanezNovakJohn
05. 03. 2024 12.32
Skoraj bi rekel, da ta vlada nima jajc. Očitno se hecajo.
JanezNovakJohn
05. 03. 2024 12.27
Vlada se heca. Direktorjem Bolnišnic je potrebno prepovedati delo drugje, saj vodilno delo v bolnišnici zahteva 24 ur na dan misel na lastno bolnišnico, zaposlene in bolnike v njej.
JanezNovakJohn
05. 03. 2024 12.28
Le kdo postavlja in odstavlja direktorje bolnišnic? Lastnik! To je pa država. Ej, tu je nekaj gnilega!
Kostorog
27. 02. 2024 15.35
+2
50 do 60 dni dopusta, 7 do 8 tednov stavka ja, nejaj tednov plačanega dežurstva kjer se v glavnem čohajo po spolovilih, vmes še kakšen teden bolniske, presneto malo mesecev je ostalo za normalno delo, pa še jih ni nič sram, ne beli bogovi,,,, beli lenuhi ste ba. nda dohtarska.
ArkaMast
27. 02. 2024 13.14
+2
5.000 € + 1.000, pa je še treba imeti bolnike za talce?!?
ArkaMast
27. 02. 2024 13.15
+2
Defragment
27. 02. 2024 10.06
+1
Cagava vlada ni spravila še skupaj uravnoteženega plačnega sistema in potem se čudijo, da posameznim skupinam v JU prekipeva. FIDES mora vztrajat in še zaostriti stavko, da se leni kleptokrati zmigajo. Ali naj pa spokajo svoje nove ksihte in se poslovijo.
Defragment
27. 02. 2024 09.59
+0
Diktator Golob bi dohtarje čez ramo zabrisal. Ne bo šlo! JEK ne deluje na moralni pogon, ampak na fizijo. Dohtarji delajo pa na pravično denarno delitev. Tako kot mi vsi...
antidepresiv
27. 02. 2024 09.55
+2
Vsaka demokracija se začne in tudi konča pri denarju.
Defragment
27. 02. 2024 09.51
+3
Kdor je volil tega diktatorja naj pa še prevzame odgovornost za tole maratonsko stavko.
miabi
27. 02. 2024 15.31
+1
JanezNovakJohn
05. 03. 2024 12.29
jezenslovenec
27. 02. 2024 09.46
+4
Ali ste umaknili soglasja zdravnikom za njihovo popoldansko delo pri privatnikih? Tako, kot so oni umaknili soglasje za nadurno delo.
smuuki
27. 02. 2024 10.17
+2
Tudi vam prepovedati popoldanski zaslužek. Dati vam minimalca in polno omejitev. A se s tem strinjate? Obvezne nadure brez plačila. A bi jih delali? Naj vam Mesec sprejme zakon o obveznem nadurnem delu za minimalca. Da vas vidim zadovoljnega zlobneža. Saj ste imeli zastonj šolanje. Tako da glavo dol in delat gratis nadure. Prav to bi vi zahtevali od zdravnikov.
JanezNovakJohn
05. 03. 2024 12.30
Špinača
27. 02. 2024 09.43
+2
ministrica direktorjem naloži delo, kaj se ima fides tu zraven mešat oni so samo sindikat, ki se ga lahko ukine in sankcionira! fides je preveč zraslo in si preveč dovoli...!
Defragment
27. 02. 2024 09.39
+4
Kdor je volil svobodnjake naj ne tarna!
Omizje
27. 02. 2024 09.20
+5
znižat dopust na 35 dni .če že imajo plačano stavko naj se jim odvzame iz naslova dopusta konec debate
Julijann
27. 02. 2024 09.14
-4
Vsak se naj spomni kaj je ponavadi počel minister za javno upravo vsake vlade. Pogajal se je s sindikati. Nič drugega nisem slišal. In zdravstveni se pogaja z zdravniki. Vsak mandat nove vlade. Vsi vemo, da tako JS in s tem tudi zdravniki izsiljujejo vedno za več. In lansko leto je vsaj Fidesu padla sekira v med. Že v večih vladah so hoteli svoj plačni steber, pa jim ni nobena vlada prišla nasproti. Ta jim je! Obljubila jim je lasten plačni steber , to podpisala in se zavezala s časovnico izvedbe. Ker vlada ni izpeljala lastnih zavez, je tu stavka. V čem je potem problem? Da vlada nekaj podpiše, sedaj pa se spomni, da ločenega plačnega stebra ne bo. Kakšna vlada je to, ki si premisli na pet minut? Kakšno težo ima potem sploh podpis vlade? So potem pod vprašanjem vsi njeni podpisi, če pojma nima kaj podpisuje. In da, tudi mene jezi stavka. Mami je bil obljubljen pregled v prvi polovici januarja, stavka ga bo zamaknila še za mesece . Problem je, ker taka vrsta pregleda ni samoplačniška. Ampak, nikakor ne morem spregledati vpletenosti vlade, drugi pa tega ne opazite. Brez podpisanega sporazuma, ki se ni realiziral, tudi stavke ne bi bilo.
stoinena
27. 02. 2024 09.13
+6
vedno je poteza na vladi.. že samo zato ker je šefica javnemu zdravstvu. itak. kriva je za vse, zato da so podpisali sporazum, ki se ga ne držijo, v tem primeru in tudi zato da gre lahko zdravnik fušat nekam , da lahko ne dela nič v službi, da lahko emigrira potem ko smo ga šolali državljani z davki , zastonj..... itd.. da nikoli ne odgovarja, itd..seveda je kriva vlada. kdo pa.. vlado imamo da postavi zdravstvo, drugače ne rabimo države. samo naša politika se samo slika, smeji, dela afere, ne ve nič o ničemer. .. ostalo gre po inerciji.
stoinena
27. 02. 2024 09.06
+11
dajte že enkrat določit da zdravnik ki se v slovenji šola zastonj mora potem tudi delati v javnem zdravstvu. drugače naj si plača šolanje v privat ustanovi 100.000€ na letnik + specializacijo.. in potem naj se gre samosvojega privatnika. pa kakšen smisel ima to da šolaš zdravnike, ki te potem izsiljujejo in odhajajo in ne vem še kaj...
Grma53
27. 02. 2024 09.10
+3
Vsi, ki ste se šolali zastonj, morate potem tudi delati zastonj. Pa bo vse veliko lepše.
ArkaMast
27. 02. 2024 09.32
+6
Država jih je šolala in imajo da delajo za državo. Jih plačuje, mastno. 5.000 +.... so na vrhu piramide....Daleč od povprečja..... in sedaj imajo bolne ljudi za talce?!?
smuuki
27. 02. 2024 09.42
+3
A to bi veljalo le za zdravnike ali za vse. Namreč vsi ste izobrazbo pridobili pod istimi pogoji. Kdor bi dobil službo v zasebnem sektorju vračilo šolnine? Kaj s faliranimi študenti? Kdo bi njim povrnil stroške šolanja brez rezultata? Precej na pamet in na osnovi zlobe ta vaša ideja
Grma53
27. 02. 2024 09.05
+8
Zdravstvena ministrica na dopust. Vladi pa Jenull piše navodila, kako in kaj mora delati. Kako enostavno, Slovenija je rešena!
smuuki
27. 02. 2024 10.05
+3
To pa je odnos do dela. V njenem resursu vse ustavljeno, vse na glavo ona na dopust. Brez premišljanja jo je treba odstavit in zahtevati vračilo šolnine. In ona bi od zdravnikov zahtevala celodnevne prisotnosti na delu. Tipična levakinja brez empatije in pameti. Prava kokoš.
ArkaMast
27. 02. 2024 09.05
+9
Sram jih bodi. Samo za 5.000 + jim gre. Ene zahteve niso naslovili za dobrobit pacienta. Še več. Za talce jih imajo.
123soba
27. 02. 2024 09.04
+4
Zadeva je preprosta. V javnem zdravstvu je treba narest kaos, tako da bodo čim daljše čakalne vrste in da bodo beli požeruhi imeli delo v zasebnem zdravstvu v javno zdravstvo bodo hodili počivat in krast. Tako bodo imeli dvojno plačo. V javnem zdravstvu od prisotnosti, v zasebnem po učinku. Še vedno vztrajam, čeprav je polovico dobe že mimo. Zdravniki odločite se že enkrat kje boste delali v javnem zdravstvu ali v zasebnem. Imate še mesec in pol časa. Dvoživk pa ne bo več.
janez Kovač 1
27. 02. 2024 09.02
+4
Ja na izmene pa ne bi delali,kdaj bodo pa fušali pri zasebnikih,to zdravstvo je potrebno postaviti na realna tla,ne morejo biti država v državi-Golob ne popusti jim!!!
stoinena
27. 02. 2024 09.01
+5
šetinc pašek je predlagala vladi da razglasi stavko kot nezakonito in da s 1. marcem preneha izplačevati plače stavkajočim. se popolnoma strinjam.