Slovenija

Počivalšek trem poslancem SMC: Na dveh stolih ne boste mogli sedeti

Ljubljana, 25. 03. 2021 07.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Mirko Vorkapić, STA, Tadeja Voščun
Komentarji
763

Svet SMC je razpravljal o programski prenovi, usmeritvah do volitev in povezovanju stranke, govorili pa so tudi o poslancih SMC Janji Sluga, Igorju Zorčiču in Branislavu Rajiću, ki naj bi načrtovali izstop iz stranke. Kot je dejal prvak SMC Zdravko Počivalšek, gre SMC naprej, z njimi pa so lahko tisti, ki so na ladji. "Ne more biti nekdo pri nas in igrati za dve ekipi," je dodal.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Počivalšek po seji sveta SMC
    05:29
    Iz 24UR ZVEČER: Počivalšek po seji sveta SMC
  • Iz 24UR: Koliko poslanskih glasov šteje SMC?
    01:45
    Iz 24UR: Koliko poslanskih glasov šteje SMC?
  • Iz SVETA: Svet stranke SMC
    01:54
    Iz SVETA: Svet stranke SMC

 

Svet SMC je danes zaključil sejo, ki so jo začeli pred dvema tednoma. Skozi razpravo je Počivalšek dobil kar nekaj sugestij, kako nadgraditi načrt, ki so ga pripravili v sekretariatu stranke. To bodo vnesli v program dela v naslednjem obdobju, je prvak SMC povedal v izjavi novinarjem po seji sveta. Po njegovih besedah so ugotovili, da verjamejo v to, da bodo z bolj kolektivnim delom v vseh strukturah stranke, torej v poslanski skupini, ministrski ekipi, generalnem sekretariatu stranke in v lokalnih odborih, naredili tisto razliko, ki je po njegovem mnenju potrebna, da pokažejo nov obraz stranke.

Danes so govorili tudi o povezovanju SMC. V vsakem primeru je po Počivalškovih besedah največ besed namenjenih združevanju liberalnega centra parlamentarnih in zunajparlamentarnih strank. Sledi tudi povezovanje sorodnih strank za morebitni skupni nastop na volitvah, je napovedal. Ob tem je poudaril, da bo o vseh teh zadevah odločal svet stranke, po potrebi pa bodo za ta namen sklicali tudi kongres.

Na seji sicer pričakovano ni bilo treh poslancev, in sicer vodje poslanske skupine Janje Sluga, predsednika DZ in podpredsednika SMC Igorja Zorčiča in poslanca Branislava Rajića, o katerih se ugiba, da nameravajo zapustiti stranko in njeno poslansko skupino. Podprli so tudi interpelacijo ministra za kulturo Vaska Simonitija, Počivalšek pa je že ob prihodu na sejo sveta dejal, da se bodo ti trije poslanci morali odločiti, saj na dveh stolih ni možno sedeti.

O tem so izmenjali mnenja tudi na današnji seji sveta. "Enotni smo si, da bomo skupaj delali na tem, da s stranko na prihodnjih volitvah dosežemo čim boljši rezultat," je povedal Počivalšek. Zadeve, povezane s člani poslanske skupine, bo obravnavala poslanska skupina, je povedal Počivalšek in s tem odgovoril na vprašanje, ali torej danes niso sprejemali sklepov glede omenjenih treh poslancev.

Na vprašanje, do kdaj pričakuje njihovo odločitev, je odgovoril, da je to njihova stvar in jih ne bodo čakali. "Odločili smo se, da gremo naprej. To bo SMC tudi naredila. Z nami pa so lahko tisti, ki so na ladji, ki jo poskušamo sami peljati naprej. Ne more pa nekdo biti pri nas in igrati za dve ekipi," je dodal. Na vprašanje, ali ima stranka zdaj realno gledano pet poslancev, pa je odgovoril: "To bomo videli. Pustimo se presenetiti."

Na vprašanje za 24UR ZVEČER, ali držijo informacije, da je Zorčič zahteval umik Počivalška z vrha stranke, za to da bi sam ostal v stranki, pa je predsednik SMC odgovoril, da "ne želi špekulirati". Z Zorčičem se je pogovarjal dan prej, govorila sta o pogledih na prihodnje sodelovanje. "Pričakoval sem, da bo to, kar misli narediti, povedal najprej na organih stranke, a odločil se je drugače."

Počivalšek je bil ob prihodu na sejo sveta SMC v izjavi novinarjem kritičen tudi do tega, da sta Sluga in Zorčič prek medijev povedala, da se seje sveta ne bosta udeležila. Kot je dejal, ga ta odločitev žalosti. Pri tem gre po Počivalškovih ocenah za nespoštovanje organov stranke, in ne za nespoštovanje njega ali pa članov sveta. "Razumem na nek način razočaranje, ker za svoja stališča v svetu stranke nimata podpore. Na drugi strani pa bi si želel, da bi vsa odprta vprašanja prediskutirali na organih stranke," je ocenil.

Poslanka SMC Monika Gregorčič je ob prihodu na sejo sveta ocenila, da gre za eno od odločilnih srečanj stranke. Ne strinja se s stališčem Zorčiča in Sluge, da gre za predstavo za javnost, imata pa po njenih besedah pravico do svojega mnenja. Se pa Gregorčičeva strinja s Počivalškom, da Sluga, Zorčič in Rajić ne morejo sedeti na dveh stolih in se morajo odločiti, kako naprej.

Ministrica za izobraževanje iz vrst SMC Simona Kustec, ki je pred nekaj dnevi prav tako uspešno prestala interpelacijo, je zadovoljna, da je tudi Simoniti ostal minister, predvsem zato, da bodo lahko nemoteno programsko delovali naprej. Kot je dejala ob prihodu na sejo sveta SMC, je pred njimi veliko odgovornega dela za državo in ljudi. Glasovanje treh poslancev SMC pa je Kustečeva pospremila z besedami, da poslanci vedno glasujejo po svoji vesti. "Če so bili argumenti, smo jih lahko slišali in verjetno razumeli razloge," je dodala.

Še pred sejo Počivalšek kritičen do treh poslancev SMC

Počivalšek je že pred sejo sporočil, da je glasovanje o interpelaciji ministra Simonitija pokazalo, da opozicija še vedno nima glasov za rušenje vlade. "Naši poslanci, ki so interpelacijo podprli navkljub koalicijski pogodbi, pa se bodo morali odločiti, ali se še vidijo v naši stranki ali ne," je še sporočil. Zaključil je, da "na dveh stolih ne bodo mogli sedeti".

Zorčič mu je na to odgovoril, da v koalicijski pogodbi "med drugim piše, da temelji na načelih enakopravnosti in partnerstva in da bo koalicija v ospredje postavljala vse tisto, kar nas v Sloveniji združuje" in dodal, da je leto dni kasneje nekaterim pomembno "zgolj določilo o glasovanju na interpelacijah".

Zdravko Počivalšek: "Odločiti se bodo morali, ali se še vidijo v naši stranki ali ne. Na dveh stolih ne bodo mogli sedeti".
Zdravko Počivalšek: "Odločiti se bodo morali, ali se še vidijo v naši stranki ali ne. Na dveh stolih ne bodo mogli sedeti". FOTO: Aljoša Kravanja

Za razrešitev Simonitija je danes glasovalo 43 poslancev, med njimi tudi trije iz vrst SMC. Proti interpelaciji je glasovalo 40 poslancev. Interpelacija bi bila uspešna, če bi jo podprlo 46 poslancev.

Sluga in Zorčič sta navedla, da se ne bosta udeležila današnje seje sveta SMC. Po oceni Zorčiča bo seja le predstava za javnost. Tudi Sluga pri "taki predstavi" ne vidi smisla sodelovati. Opozorila sta na odločitve v ozadju za povezovanje oz. sodelovanje SMC in imenovanje Andreja Čuša za državnega sekretarja. Seje sveta se sicer tudi Rajič ne udeležuje.

Počivalšek na to odgovarja, da dogovorov v ozadju ni, saj bo o tem, s kom se bodo povezovali, odločali organi stranke. Avtonomija vsakega ministra v vseh vladah pa po njegovih besedah je, da si državne sekretarje izbira sam. To je storil tudi sam "zaradi vsebin, ki jih je treba na našem ministrstvu nasloviti, posebej v povezavi z evropskimi strukturnimi skladi, kjer so dolžni upoštevati zeleno, krožno in digitalno".

Svet SMC je pred dvema tednoma sklenil, da nadaljujejo konstruktivno delo v vladi s ciljem realizirati koalicijsko pogodbo. Obenem so Zdravka Počivalška zadolžili za prenovo stranke, s katero bodo šli na naslednje volitve.

Janja Sluga
Janja Sluga FOTO: Bobo

Tega sklepa niso podprli podpredsednik stranke in predsednik DZ Igor Zorčič, vodja poslancev SMC Janja Sluga in poslanec Branislav Rajič. Svet stranke so zapustili brez izjav. Zorčič pa je v nedeljo zvečer ocenil, da SMC ne igra vloge, za katero so se dogovorili ob vstopu v koalicijo. Kot je dejal, bo verjetno tudi sam moral narediti revizijo stališča do sodelovanja v stranki.

Pozneje so se okrepila ugibanja, da utegnejo Sluga, Zorčič in Rajić zapustiti poslansko skupino SMC, česar sicer javno ne komentirajo. Odprto je vprašanje, ali utegnejo kakšne poteze povleči že pred sejo sveta. Za STA sta opozorila na odločitve v ozadju za povezovanje oz. sodelovanje SMC in imenovanje Andreja Čuša za državnega sekretarja.

Kot je navedla Sluga, je bila zadnja seja sveta SMC vodena predstava, "v ozadju pa se mimo vseh odločitev sveta, članov stranke in brez opravljene razprave že dogajajo povezovanja". Zelo povedno je po njenih ocenah tudi imenovanje Čuša, "ki celo hodi na strankarske dogodke", za državnega sekretarja na gospodarskem ministrstvu.

"Na to sem na seji sveta opozarjala in točno to se sedaj dogaja. Zato ne vidim nobenega smisla sodelovati pri taki predstavi," je dodala Sluga v pojasnilu na vprašanje STA, ali se bo udeležila današnje seje sveta, ki se bo začela ob 17. uri. Po navedbah Zorčiča se je Počivalšek, ne da bi kogarkoli v stranki obvestil, in mimo statuta že dogovoril za sodelovanje z drugo stranko in na ministrstvu na zaupanje zaposlil njenega predsednika Čuša. Čuš je sicer predsednik stranke Zeleni Slovenije. 

Kot poskus utrjevanja položaja pred današnjo sejo sveta je bilo mogoče razumeti Počivalškovo torkovo sporočilo premierju Janezu Janši, da od njega pričakuje več discipline in samonadzora. Počivalšek je ponedeljkov Janšev oster odgovor Slugi glede komuniciranja označil za žaljiv in škodljiv za prihodnje odnose v koaliciji.

Počivalšek je danes še napovedal, da bodo v skladu s sklepi stranke svoje delo nadaljevali tako, kot so se na zadnjem srečanju dogovorili. Danes bodo govorili o tem, kako bodo te cilje dosegli.

O aktivnostih in kratkoročnih ukrepih za konsolidacijo stranke bo danes razpravljal tudi izvršni odbor DeSUS. Poslanec Jurij Lep, ki je napovedal izstop iz poslanske skupine DeSUS, pa je v sredo potrdil pogovore s Slugo o ustanovitvi poslanske skupine nepovezanih poslancev. Kot je dejal, bo to znano v enem tednu. Med drugim je na seji izvršnega odbora pričakovati razpravo o volilnem kongresu, saj je Karl Erjavec 10. marca odstopil z mesta predsednika stranke. Začasno jo zastopa Anton Balažek.

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (763)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

eFranjo
28. 03. 2021 16.32
-1
Kako zelo omejen pacient, da kar ne moreš verket
231koak
26. 03. 2021 21.48
+1
Baje mu ful iz ust smrdi
eFranjo
28. 03. 2021 16.34
-1
Tolk zelo, da se ga tudi po internetu zavoha. Sedaj moramo pa vsi met maske, da ne vphamo smrada
Jožajoža
26. 03. 2021 20.41
+0
Takega poniževanja si nobena politična stranka ne bi dovolila v normalni državi – Janša se namreč ni norčeval iz Janje Sluga, kot so poenostavljeno prevajali njegov nastop. Ne, norčeval se je iz SMC, najbolj pa kar iz njenega predsednika Zdravka Počivalška, pa tudi iz vsakega poslanca in ministra, ki je sedel v dvorani. V obraz se jim je posmehoval, vsakemu posebej.
polno3006
26. 03. 2021 13.58
+0
Zdravc ti pa kmalu na nobenem več!
pepi bolcev
26. 03. 2021 11.27
+4
Domobranckoti brez strahu! Saj boste dobili na naslednjih volitvah 90%! 🤣🤪🤣
eFranjo
28. 03. 2021 16.35
-1
vito
26. 03. 2021 10.57
+1
počepovalšek ne potrebuje stola, saj sedi v jajotovem naročju...
komel123
26. 03. 2021 10.22
-2
Podpora jim raste, res počasi, ampak vztrajno. Vtis je, da stalno nekaj nasprotujejo JJ, kar ljudje dojemajo pozitivno in verjamem, da tudi tile poslanci ne bodo odšli.
Boris6116
26. 03. 2021 10.33
+3
Iz 0,8% se jim je dvignila na 1,2%, ker je Počivalšek ukazal familiji, da morajo biti stalno dosegljivi anketam!
hotchilipoper
26. 03. 2021 10.19
+4
če bi tega počivalška dali na detektor laži,ga skuri v momentu.
Levcekk
26. 03. 2021 10.18
+3
Nakradli so si pa na racun izrednih razmer.Sedaj pa fasisti vsakemu,ki govorimi o njihovih krajah posilkajo za vrat fasisticno policijo za vrat ta njihove slige v diktaturi,da nas psihicno in fizicno unicujejo ter ta drzava oz.oblast.Jansi bi pa morali odrediti prisolno psihiatricno zdravlkenje.
Lojze Novak
26. 03. 2021 10.16
-1
Zorčič me je zelo razočaral. Sem ga imel za razumnega sredinskega politika, pa vidim, da je navaden levuhar.
Boris6116
26. 03. 2021 10.30
+1
Toliko rdečih voluharjev kot jih ima SDS ni nikjer. Točneje, ni jih nikjer drugje! Toliko partijskih knjižic jim še Levica zavida!!!
sinhron
26. 03. 2021 10.12
+1
Počivalšek je aroganten , lažniv in koruptiven politik in prav zaradi tega uspeva v tej Janševi vladi , ki ga ščiti pred pregonom , zato uprizarjajo pogrom nad Veselom celo s policijo ! On je med zadnjimi , ki lahko deli neke nauke !
Lojze Novak
26. 03. 2021 10.11
-2
Ko je SMC vstopil v koalicijo je imel podporo NULA KOMA JOZEF. Vso podporo so torej zgubili pod ŠARCEM, ki jih je hotel nategniti s predčasnimi volitvami, da bi SMC izpadel iz parlamenta. Še imajo možnosti.
zibertmi
26. 03. 2021 10.06
+2
to so ti zadnji dnevi .stranka bo razpadla.čakaš na velikonočnega zajčka iz slabe banke potem pa čau.upam ,da te skupaj z ostalimi dočakaš epilog na sodišču zaradi korupcije ali ostalih nezakonitosti
zibertmi
26. 03. 2021 10.05
+5
zdravko tvoja misija se zaključuje.mogoče bo zanimivo slišat ponudbo jajota ,da ste vstopili v to koalicijo
Boris6116
26. 03. 2021 10.01
+5
Stranka SMC je že zdavnaj izgubila kompas in kurz. Vse kar še jih drži skupaj je Počivalšek s težnjo po turističnem holdingu in denarna sredstva na računu stranke.
pepi bolcev
26. 03. 2021 10.01
+4
Koko odlocen je ta Zdravko!
cool1
26. 03. 2021 09.57
+9
Počivalšek je grobar stranke SMC, seveda z obilno pomočjo J.J. , to bo spoznal na volitvah, prej ne , ker nima pojma, da dela narobe, da dela v nasprotju z vrednotami, zaradi katerih je Cerar to stranko ustanovil, ne vidi, da je vse v nasprotju z tistim, kar je ta stranka včasih predstavljala. Njemu je važno samo danes, to ga bo pa pokopalo dokončno na volitvah, takrat mu ne bo mogel pomagati ne J.J. , pa ne bog , pa nihče !
Boris6116
26. 03. 2021 10.02
+7
Počivalšku in vsem v SMC je že zdavnaj jasno, da so mornarji na razbitinah.
mikica247
26. 03. 2021 09.56
+5
Bravo bademajster! Tako je, red je treba narediti. Naslednje leto takle čas pa potopiti ladijo in skočiti na rumene rešilne čolne.
krucyfix
26. 03. 2021 10.09
+3
Rudolf Strah
26. 03. 2021 09.55
+2
sedaj pa gledamo Cusa ki seje delal postenega sedaj pa bo sekretar najvecjega Jansevega tajkuna
Lojze Novak
26. 03. 2021 10.13
-1
RUDL, A TE JE KEJ STRAH? Se mi zdi, da se bolj kot Janše bojiš svoje sence 😂
Aijn Prenn
26. 03. 2021 09.45
+9
Počivalšek bi pa čist komot sedel na dveh. Ma precej velik kontejner za odpadke.
Lojze Novak
26. 03. 2021 10.14
-3
Kako primitivizem. In to levifarji nagradijo z všečki. Sram te bodi!