Slovenija

Sejem Infos '99 odprl vrata

Ljubljana, 25. 10. 1999 17.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Danes se je v Cankarjevem domu odprl sejem <a href=http://www.infos.si target=_new>Infos '99</a>, ki poleg sejemske dejavnosti veliko pozornosti posveča tudi spremljajočim izobraževalnim predavanjem. Ta so razdeljena v pet linij, ki obravnavajo samostojna, zaokrožena področja.

Sejem se je pričel z okroglo mizo pod geslom Oditi? Slediti? Voditi?, ki je predstavljal soočenje pogledov na vlogo in položaj informatike v sodobni družbi, še posebej pa slovenski. Na okrogli mizi so svoja videnja predstavili tako člani vlade in parlamenta, gospodarskih dejavnosti kot tudi predstavniki najvidnejših slovenskih računalnikih podjetij. Tako so sodelovali ministrica za gospodarske dejavnosti Tea Petrin, Minister za šolstvo in šport Pavle Zgaga, predsednik Gospodarske zbornice Slovenije Jožko Čuk, predsednik parlamentarnega odbora za znanost in tehnologijo Samo Bevk, direktor Hermes Softlab Rudi Bric ter direktor Microsoft Slovenije Aaron Marko.

Sodelujoči so se strinjali, da je bilo v Sloveniji na področju razvoja informacijske in komunikacijske tehnologije že precej narejenega, vendar pa vseeno premalo, da bi se država lahko primerjala z drugimi razvitimi državami v Evropi in svetu. Tako na primer Slovenija nima izdelkov, ki bi bili v svetu konkurenčni, problem pa je tudi v odprtosti za povezovanje s tujimi podjetji, saj na našem trgu še vedno ni prisotnih nekaj največjih svetovnih računalniških podjetij, kot so npr. Compaq ali Dell. V Sloveniji se namreč ohranja stanje obstoječega, spreminjane obstoječega pa se še ni začelo; pri tem pa bi morali upoštevati tudi neko tveganje, predvsem na področjih, ki so najbolj problematična. Slovenija bi morala na področju izobraževanja vlagati več sredstev, predlagan pa je bil tudi program izobraževanja, kot so ga že pred časom uvedli v nekaterih skandinavskih državah. Ta naj ne bi zajel samo izobraževalnih ustanov, ampak bi vključeval tudi izobraževanje zaposlenih.

Minister za šolstvo in šport je predstavil tudi projekt računalniškega opismenjevanja (RO), ki se sedaj izteka, vendar še ni zaključen. Od leta 1994, ko je projekt stekel, so razvili številne dejavnosti na področju računalniške tehnologije, tako v vrtcih, osnovnih in srednjih šolah kot na ljudskih univerzah. Pomemben prispevek pa predstavlja predvsem izobraževanje učiteljev in ostalih pedagoških delavcev, saj je prav projekt Ro omogočil pogoje za poučevanje in učenje.