Slovenija

V povprečju kar trije dimniški požari na dan

Ljubljana, 05. 03. 2018 11.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V zadnjem obdobju, ko je zunaj pritisnil hud mraz, je bilo kurjenje intenzivneje, več pa je bilo tudi dimniških požarov. Na Sekciji dimnikarjev zato opozarjajo, da morajo kurilne naprave imeti stalen dovod zraka, kuri naj se zračno suh les, katranske obloge pa se morajo redno odstranjevati, saj se lahko vnamejo.

Sekcija dimnikarjev pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) uporabnike kurilnih, dimovodnih in prezračevalnih naprav opozarja, da je treba kljub prihajajočim toplejšim dnevom še naprej zagotavljati varno uporabo kurilnih naprav. "Treba je poskrbeti, da ne bo prišlo do zastrupitve z dimnimi plini, dimniškega požara ali do prevelikega onesnaževanja okolja z dimnimi plini," svari Sekcija dimnikarjev.

Dimniški požari so bili v zadnjih dneh precej pogosti.
Dimniški požari so bili v zadnjih dneh precej pogosti. FOTO: Thinkstock

 V tem času običajno več dimniških požarov

V prvih dveh mesecih leta so našteli že 176 dimniških požarov, v povprečju kar tri na dan.

V zadnjem obdobju, ko so bile zunanje temperature zelo nizke, je bilo kurjenje v kurilnih napravah bolj intenzivno. Zato je prišlo do več dimniških požarov, celo nekaj večjih požarov stavb.

Konec prejšnjega tedna je denimo zagorelo v Dolencih. Mama je ponoči ogenj - zagorelo je zaradi pregretja kamina - na srečo opazila. Gasilci so požar pogasili, pet otrok in mamo pa so zaradi vdihavanja dima odpeljali v bolnišnico.

Z obsežnim požarom so se v začetju preteklega tedna spopadli tudi gasilci v Veliki Nedelji. Ogenj je uničil sedem stanovanj, po nestrokovni oceni je nastalo za okorg 350.000 evrov materialne škode.

Na leto se v Sloveniji zaradi obratovanja kurilnih naprav v povprečju tako zgodi kar 450 dimniških požarov.

V kolikor iz kurilne naprave v dimnik pridejo (pre)visoke temperature dimnih plinov, se lahko katranske obloge v dimniku vnamejo. Večja količina katranskih oblog pa lahko povzroči pregretje dimnika. V kolikor dimniki niso odporni proti dimniškem požaru, niso zgrajeni požarno varno, so poškodovani ali so gorljivi materiali preveč blizu dimnika, lahko pride do prenosa požara na stavbo. Tudi prej kot v 90 minutah, kar mora dimnik pri trdnemu gorivu zdržati, pravijo na Sekciji dimnikarjev.

Kako preprečiti dimniški požar in požar stavbe

"Dimniški požar se prepreči tako, da se uporablja kurilne naprave z nizkimi emisijami saj, z visokim izkoristkom ter se kuri zračno suh les ustreznih dimenzij in količin, kot jih določi proizvajalec. Kurilne naprave morajo imeti ustrezno urejen stalen dovod zraka, ne smejo imeti preveliko ali premajhno moč, dimniki morajo biti pravilno dimenzionirani, pri kurilnih napravah na trdno gorivo pa tudi odporni proti požaru katranskih oblog," opisujejo na OZS in dodajajo, da odmik gorljivih materialov od certificiranega dimnika določi proizvajalec, v nasprotnem primeru pa velja 40 centimetrov oziroma skladno s tehnično smernico SZPV 407.

Tudi izbira dimnikarske družbe je zelo pomembna.
Tudi izbira dimnikarske družbe je zelo pomembna. FOTO: Thinkstock

Če se v dimniku nabirajo katranske obloge, jih z izbrano dimnikarsko družbo pravočasno odstranite. Nujno pa je treba odstraniti tudi vzroke za nastajanje katranskih oblog. Če do dimniškega požara pride, je pred nadaljnjim obratovanjem kurilne naprave treba opraviti predpisan izredni pregled, da se ugotovi vzroke in se prepreči nadaljnje tveganje, so še zapisali na OZS.

Najnižja cena dimnikarskih storitev še ne pomeni najcenejšega izvajalca

Ker v praksi uporabnik zelo težko sam razbere vse vzroke za dimniški požar, zastrupitve z dimnimi plini, preveliko onesnaževanje okolja in večjo porabo goriva, je pravilna izbira dimnikarske družbe zelo pomembna. "Najnižja cena dimnikarskih storitev zato še ne pomeni najcenejšega izvajalca, saj lahko nestrokovne storitve vodijo v škodljive posledice," zapovedujejo na Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije.

V osnovi je za varno uporabo kurilnih naprav odgovoren uporabnik. Zato v sekciji dimnikarjev pozivajo uporabnike naj izberejo ugledno dimnikarsko podjetje, ki zna strokovno svetovati glede izbire, vgradnje in uporabe kurilnih naprav, prav tako pa tudi redno opravlja preglede naprav ter čiščenje; če je potrebno tudi pogosteje, kot je predpisano. Svetujejo tudi, da za vgradnjo kurilnih, dimovodnih in prezračevalnih naprav uporabnik izbere ugledne izvajalce (pečarje in inštalaterje) z obrtnim dovoljenjem.

Kurilnih naprav z večjimi nepravilnostmi ne uporabljajte

Spomnimo tudi na nevarnosti zastrupitev z dimnimi plini, kadar kurilne naprave zrak zajemajo iz prostora ali so odvisne od prostora. Če vgradimo nova okna in vrata ali obstoječa zatesnimo, če vgradimo ali zamenjamo kuhinjsko napo ali druge ventilatorje, če vgradimo dodatne kurilne naprave, če odstranimo zračnike ali prezračevalne odprtine, če posegamo v prostor s kurilno napravo, če spremenimo ali vgradimo nov dimnik itd., je treba s pregledom dimnikarske družbe preveriti izpolnjevanje varnostnih pogojev. To je še posebej pomembno pri prenovah stavb, med katere sodijo tudi energetske prenove. Dimnikarja zato s spremembami in posegi seznanite ter mu zaradi varnosti omogočite dostop do vseh delov kurilnih, dimovodnih in prezračevalnih naprav.

Sekcija dimnikarjev pri OZS obžaluje neljube dogodke, povezane z dimniškimi požari in zastrupitvami z dimnimi plini, in spodbuja vse dimnikarje z licenco k odgovornemu, uporabnike pa k rednemu opravljanju dimnikarskih storitev. V kolikor so bile z dimnikarskimi storitvami ugotovljene pomanjkljivosti, naj jih uporabniki čim prej odpravijo. "V skrajnem primeru pa kurilne naprave, ki predstavljajo večje pomanjkljivosti, zaradi varnosti ne uporabljajte," še svetujejo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (45)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Našvasan_zob
06. 03. 2018 09.05
S prenovo spletne strani ste dosegli nemogoče... še bolj je bedna kot prej..
mužik
06. 03. 2018 09.59
Našvasan_zob
06. 03. 2018 11.56
Našvasan_zob
06. 03. 2018 09.05
+1
wow... tale nov portal pa odobrava objavo 10 besed ..vse ostalo nedovoljeno.. čestitam ..
mužik
06. 03. 2018 09.54
-1
mercedesw201fan
06. 03. 2018 07.47
Sam sem gasilec v enem osrednjem društvu. Letos smo imeli samo 3 dimniške požare. V enem primeru je velika revščina, hiša stara in slabo vzdrževano. V ostalih dveh primerih je gorelo nekaj dni po dimnikarju. Obem je dimnikar odnesel več kot 40€ za čiščenje. In v obeh primerih smo iz dimnika izvlekli več kot 40l saj. Zdaj se pa moramo vprašati, kako kot stranka zaupati dimniku da je opravil strokovno storitev? Osebno sam čistim svoj dimnik in nebom NIKOLI spustil nobene osebe v svojo kurilnico
mercedesw201fan
06. 03. 2018 07.53
murate
06. 03. 2018 13.39
daj ti gasilec meni nekaj povej in argumentiraj ali bi v primeru,da dimnikar ni čistil nekaj dni prej hiši pogoreli ali ne.Ali bi prišlo do škode ali ne?Pri sosedih so se vnele saje tri mesece po čiščenju dimnikarja,gasilci so naredili celo revolucijo in znanost od čiščenja.Drugi dan pride dimnikar in še enkrat očisti dimnik in očisti še več saj kot gasilci...Se pravi,da gasilci ne znate očistiti dimnika.Ko sem govoril z dimnikarjem ,ki tudi pri meni čisti je rekel,da zaradi mokrih drva nastane v dimniku smola,ki rada zagori in se med gorenjem močno napihne.
grozjak
06. 03. 2018 07.43
+2
tako kot povsod, so ljudje, ki znajo vzdrževati opremo v hiši in so ljudje, ki za vsak d..k rabijo mojstra. Tisti prvi, naj raje plačajo.....Dovrtel, pa je dimnikarsko podjetje, ki si je skozi leta nakopalo moje antipatije samo zaradi vzvišenega odnosa njihovih šefov do strank....dimnikarji so pač prijetni in obenem površni, tako kot vsi ljudje, ki pač nimajo dokončane osnovne šole............
grozjak
06. 03. 2018 07.44
ni_mi_vse_eno
05. 03. 2018 21.36
In niti en dimnikarček ni sprejel odgovornost.
murate
05. 03. 2018 19.08
+1
svoboda govora............
miselna policija
05. 03. 2018 17.28
+12
očitno nas ima država za popolnoma nesposobne loleke ki šepeči in navadnega dimnika ne znamo očistiti!! tako opravičujejo še en razlog več za odiranje raje!!!
MATEJ5321
05. 03. 2018 21.27
+0
Če ne bi bilo dimnikarjev v taksni obliki bi bilo veliko vec pozarov in tudi smrtnih zrtev.
murate
06. 03. 2018 13.50
glej,dimnik očistim tako kot dimnikar nič drugače,2x letno on vmes še sam če se spomnim.Če me dimnikar nebi obiskoval je vprašanje kolikokrat bi bil dimnik očiščen.Dimnikar me bo obiskal tudi ko sam ne bom mogel čistiti .Tvoj komentar berejo takšni ,ki niso tehnični tipi in takšni ki niso sposobni sami čistiti,bi pa kakšen evro privarčevali na račun dimnikarja.ALI SI JIM PRIPRAVLJEN KRITI ŠKODO,ki bo nastala ,ker ne bo čistil dimnikar.Mene stane letno toliko kot tehnični za avto,bistveno manj kot RTV ,dodatno zdravstveno...Vsak ki nima dimnikarja ali mu ne pusti vsaj občasno očistiti dimnik je VOSU.
murate
06. 03. 2018 13.54
Tomvojo
05. 03. 2018 16.29
+13
Inkasanti ne znajo spucat dimnika, kaj šele peč. Zdaj so jim odobril merjenje izpustov ki te bo stalo 40€. Kmalu bo lahko samo dimnikar zakuril tvojo peč doma in vsakič pokasiral.
marmilan
05. 03. 2018 16.06
+8
Najdražji je največji oderuh.
marmilan
05. 03. 2018 16.04
+20
Zdaj pa že dimnikarji. Ja doma dimnik čistim sam.Dimnikaja ne rabim in basta. In ga tudi plačal ne bom.
xes
05. 03. 2018 14.35
+18
Ah dajte no... čiščenje dimnika ni neka visoka znanost, da bi moralo biti bajeslovno drago ... dimnikarska zveza naj raje počisti pred svojim pragom in iz svojih vrst izloči razne šalabajzerje, namesto da modruje o cenah! Cene bo vedno določal trg!
Mejduš
05. 03. 2018 14.04
+10
Dokler bom lahko sam čistil dimnik bom 100 procent siguren da se nima kaj zgoditi na dimnikarja pa ne moreš biti siguren to imam že izkušnje ker mi je dimnikar čistil dimnik in je pozabil vradce zapreti od dimnika in to podstrešjem nslednič sem mu povedal in mi je rekel se pač zgodi tudi to.
kameltrajbar
05. 03. 2018 13.41
+7
..nj mi pride zdj pucat..ko mam na strehi vsaj pol metra snega....)))
Janša je naš
05. 03. 2018 13.45
+1
grozjak
05. 03. 2018 13.26
+3
grozjak
05. 03. 2018 13.26
+3
vse ostalo so bile nedovoljene besede......
sodelujem
05. 03. 2018 13.17
+19
Samo podpora dimnikarskim monopolom.! Koliko odškodnin so pa že plačali po požarih??Kdo pa lahko predvidi,kdaj se bo dimnik preveč pregrel???Ne smeš ga narediti po svoje,po predpisih se pregreje--ker "kuriš nestrokovno".......Ma pejte nekam.!
Janša je naš
05. 03. 2018 13.46
-6
Ti pa kuriš mokra drva in si najpametnejši
herohero
05. 03. 2018 13.12
+15
Narobe je to, da imajo dimnikarji pravico obiskati lastnika peči na trda goriva v sezoni štiri krat. Tega se seveda držijo, kajti lepo ti pokasirajo, če je čiščenje potrebno ali ne.Prej je obstajala možnost samo pregleda naprav (v primeru, da si čistiš naprave sam), sedaj, ko pa jim je država omogočila višje cene, te storitve ni več. Tako ti lepo legalno kradejo denar. Slovenija pač.
Uporabnik8879
05. 03. 2018 13.34
+0
Kolikor vem je za trda goriva v zakonodaji obisk obvezen dvakrat letno, za olje pa enkrat. Res pa je da se pri meni (na mojo prošnjo) dimne cevi čistijo večkrat.
herohero
05. 03. 2018 14.02
+1
murate
05. 03. 2018 17.36
+2
gorivo se gleda glede na agregatno stanje in kolikor vem so drva trdno gorivo, če kuriš na drva je 4 x letno .Meni dimnikar čisti na mojo željo 2x ,vmes še sam malo zamažem ,da ni žena brez dela.
herohero
06. 03. 2018 11.12
Pa kako vam uspe, da pride dimnikar samo dvakrat. Pri nas enostavno pošlje obvestilo kdaj pride in takrat pač moraš biti doma. Osebno si sam čistim peč in dimnik, on mi samo pokasira okrog 15 eur, ker je pač takšen zakon. Tako mi v sezoni legalno "ukrade" ca.60 eur, pa ne morem nič. Klical sem že na ministrstvo za OP, pa pravijo, da pač tako je.
Stoti
05. 03. 2018 12.55
+13
Pa tud najdražji ni najboljši !!!!
santamaura
05. 03. 2018 12.54
+15
Sekcija dimnikarjev nam hoče nekako povedati, da ne znamo kuriti, če se nam dimnik vname, čeprav smo pred kratkim plačali dimnikarja, ki je naš dimnik pregledal. Kaj pa če bi stroške, ki jih imajo prostovoljni gasilci pri gašenju dimniških požarov zaračunali tej državni sekciji dimnikarjev ??
Uporabnik8879
05. 03. 2018 12.46
+8
Odkar sem si lahko izbral svojega dimnikarja, je situacija povsem drugačna. Pride ko ga naročim, profesionalno opravi svoje delo in za sprejemljivo ceno. Pametovanje podjetja Dovrtel, nam je večini šlo že močno na živce. Zagotovo se pa zavedam, da je potrebno storiti vse, da je kurilna naprava varna in očiščena. V času intenzivnega zimskega kurjenja, mi očisti dimne tuljave vsaj trikrat.
Apostol1
05. 03. 2018 12.56
-4
Pri nas ometa dimnik iz firme Dovrtel pa sem ravno tako zadovoljen kot ti. S ceno in storitvijo.
Uporabnik8879
05. 03. 2018 13.06
+2
Imate pač drugačne izkušnje kot pri nas...
murate
06. 03. 2018 13.55
batom@pinkponk.com
05. 03. 2018 12.34
+26
ko boste dimnikarji nehali izsiljevati ljudi na podlagi zlobirane zakonodaje, takrat vas bomo pa lepše sprejeli in poslušali. zaenkrat ste pa samo pain in the ass.
Uporabnik8879
05. 03. 2018 12.48
+2
Izberi si dimnikarja, ki ne izsiljuje ampak opravi svoje delo...
herohero
05. 03. 2018 13.13
Uporabnik8879
05. 03. 2018 13.38
+0
Veš kako pravjo "dober glas gre v deveto vas". Pri nas tak glas obstaja. Saj že ko prvič pride vidiš po opremi in pristopu k delu, ali je profesionalen ali ne.
Tomvojo
05. 03. 2018 16.25
murate
05. 03. 2018 17.38
UND
05. 03. 2018 22.31
+1
Pri nas pride dimnikar kar z robotom. Ima najnovejšo opremo. Ne piši bedarij!