Slovenija

Seksizem naš vsakdanji – kaj si res zaslužimo ženske?

Ljubljana, 20. 07. 2019 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Ana Pavlič
Komentarji
228

Svet Evrope je po priporočilu odbora ministrov konec letošnjega marca sprejel mednarodno definicijo seksizma in seksističnega vedenja ter različna priporočila za identifikacijo in boj proti seksizmu v Evropi. Omenjeni dokument je seksizem poimenoval kot zgodovinsko neenaka razmerja moči, ki vodijo v diskriminacijo v naši družbeni sedanjosti in preprečujejo enak in emancipatoričen napredek žensk v prihodnosti.

Pred dnevi je bilo objavljeno Letno poročilo o enakosti spolov v analiziranih 129 državah sveta (ki obenem predstavljajo 95 % svetovne populacije žensk in deklic), indeks enakosti spolov, ki predstavlja analizo 14 od skupno 17 ciljev trajnostnega razvoja, ki so določeni z Agendo za trajnostni razvoj do leta 2030, in je razkril: nobeni od držav se ciljem (implementaciji popolne enakosti spolov) seveda še ni uspelo približati, medtem ko 40 % vseh žensk in deklic ta trenutek živi v državah, kjer enakosti spolov ne dosegajo, jih podoben odstotek živi v državah, ki enakost spolov komaj dosegajo. Preostali odstotek – približno 20 % žensk, živi in deluje v državah, v katerih se politiki ciljem enakosti spolov zavezujejo (ker enakost spolov predstavlja cilj in usmerja strategije ter javnopolitične rešitve vseh večjih mednarodnih organizacij in ima ob tem tudi močno legislativno zaslombo v zakonih nacionalnih držav), kljub temu da se jim morda zdi, da bi bilo primerneje kot o enakosti govoriti o enakopravnosti. Ali pa vsaj o enakovrednosti. Ena izmed takšnih držav je tudi Slovenija, ki se je v poročilu na podlagi izmerjenega indeksa zavihtela na visoko šesto mesto, pred nas so se uvrstile zgolj Danska, Finska, Švedska, Norveška in Nizozemska, sledi, kot rečeno, Slovenija, deseterico pa zaokrožujejo še Nemčija, Kanada, Irska in Avstralija.

Besedilo je pripravljeno v projektu Homopolitikus, političnega think tanka Inštituta za politični menedžment. Kolumna izraža stališče avtorja in ne nujno tudi uredništva 24ur.com.

Zakonodajna ureditev enakosti spolov v Sloveniji je vzorna in je posledica dolge zgodovine ženskih gibanj na naših tleh, pomembnih uspešnih ureditev tega vprašanja iz prejšnjega družbeno-političnega sistema (spomnimo se, da so ženske volilno pravico dobile leta 1945, pravico do svobodnega odločanja o rojstvu otrok pa že leta 1974) in politične volje, ki je ob nastanku demokratične Slovenije pridobljene pravice iz socializma ubranila tudi ob vstopu v samostojno državo. Javno zdravstvo in javno šolstvo predstavljata še dva pomembna sistemska vzroka za dobre rezultate naše države pri ugotavljanju stopenj (ne)enakosti žensk in moških pri dostopu do zdravstvenih storitev in izobrazbe.

Glede na vse to je zato očitno, da se nam zatakne – v praksi. V praksi, ki bi morala zakonska načela šele začeti udejanjati in njihov pomen utrjevati med širšim prebivalstvom, se pogosto dogaja ravno nasprotno, ko se ob vsakem večjem medijsko podprtem dogodku, katerega glavna akterka je ženskega spola, ustvarja praksa (re)produciranja seksizma. Če po eni strani dobri rezultati naše države na lestvicah merjenja enakosti spolov in primerna zakonska ureditev tega področja dajejo vtis, da je enakost pri nas že implementirana, se s tem po drugi strani v javnosti utrjuje redukcionističen pogled na enakost – pogled, ki to enači z enakopravnostjo, po drugi strani pa ta pogled ne upošteva in ne reflektira tistega dela ženske populacije, ki je v najslabšem položaju.

Enakost med spoloma
Enakost med spoloma FOTO: Dreamstime

Seksizem se reproducira, ko se prešteva tistih nekaj žensk v politiki in na najvišjih mestih odločanja v gospodarstvu, s čimer se ustvarja idealizirana podoba o ženskah, ki jim je uspelo, pri čemer se pozabi na tisoče tistih žensk, ki zaradi svojih eksistenčnih pogojev, družinskih in zasebnih odnosov in zgodovinskega seksizma, ki se je dotaknil vseh sfer njihovega življenja, nikoli ne bodo mogle užiti nobene majhne ali velike zmage feminizma. Niti demokracije. Ker jih bo vse življenje strah za svoje življenje in življenje svojih otrok. Ker se bodo bale nasilnega partnerja, ker bodo morale skrbeti za ostarele in bolne člane svoje razširjene družine. Ker bodo v svojem življenju soočene s plačilno neenakostjo, ki se bo izrazila tudi v izjemno nizkih pokojninah. Kar naenkrat se bodo znašle pod pragom revščine. Bodo v takšnih okoliščinah slovenske ženske razmišljale o aktivnem vstopu v politiko? Se bodo obremenjene s takšno realnostjo posvetile karieri in zavihtele na najvišja menedžerska mesta? Seksizem se reproducira, ko se javno dvomi o ustavnih svoboščinah ženskega spola. Seksizem se reproducira, kadar nas medijski zapisi ali izjave uradnih oseb o nasilju nad ženskami napeljujejo k normaliziranju nasilja in iskanju olajševalnih okoliščin, ki naj bi storilce do nasilja pravzaprav privedle (alkoholizem, nezvestoba, vzkipljivost)? Bodo v takšnih okoliščinah ženske razumele, da si nasilja ne zaslužijo, in poiskale pomoč, da iz takšnih odnosov odidejo?

Odkar so o ideji demokracije prvič razmišljali v antični Grčiji, in od demokracije, kot jo živimo danes, je minilo že več kot dva tisoč let. Več kot dva tisoč let časa smo imeli, da spoznamo in na konkretnih zgodovinskih dogodkih sprevidimo, da bo demokracija morala (po)stati vključujoča ali pa je ne bo. Demokracija, o kateri sta učila Aristotel in Platon, je pomagala vzpostaviti pomembno delitev na javno (produkcija moških) in zasebno sfero delovanja (reprodukcija kot delo žensk), ki kot predsodek vztraja še dandanes.

Velika misleca, ki sta v splošni javnosti prezentirana kot očeta demokratične ideje, sta imela do ženskega spola jasne in nedvoumne poglede: sploh Aristotel, Platonov učenec, je ženske razumel kot nevarnost za red, zato je predlagal njihovo izolacijo od ostalih delov družbe. V posebnih sobah, kjer naj bi ženske dneve preživljale v skrbi za dom, ni moglo nastati nobeno vredno žensko delo – saj s svojim početjem ženske niso mogle prispevati k ustvarjanju bogastva, ki je veljalo za ekskluzivno opravilo svobodnih moških. Najbrž si ustvarjalci realnosti dva tisoč let nazaj niso (z)mogli predstavljati, da bi med njimi živele neustrašna kapitanka ladje, ki je rešila 40 pribežnikov, ki so pred smrtjo bežali v lepše življenje (takoj po pristanku je bila aretirana); sodnica, ki sodi nekatere najodmevnejše primere gospodarskega kriminala in neke noči postane žrtev brutalnega fizičnega napada (nato pa se mora spopadati z javnostjo, ki napad pripisuje njeni nezvestobi in celo namiguje, da naj bi si to zaslužila); podporočnica vojske, ki je postala žrtev fizičnega napada zato, ker ima krajše lase in se ne oblači kot običajna ženska (imela naj bi preveč fantovski videz); načelnica generalštaba vojske, ki je odšla na bolniški dopust, v čemer je javnost z nekim delom etablirane politike videla razloge za glasno namigovanje o stanju njenega psihičnega zdravja; ženske, ki nimajo otrok, ker si jih ne želijo; ali ženske, ki se s svojim delom in glasom izpostavijo (pa postanejo žrtve kritične analize njihovega stila oblačenja in izbire partnerja). Mejam svojega imaginarija so takrat podredili svoja razmišljanja o demokraciji.

Enakost med spoloma
Enakost med spoloma FOTO: Dreamstime

Danes je čas za drugačna razumevanja in drugačno demokracijo. Zakone, ki to predvidevajo, že imamo, slediti jim mora še praksa. Prakso poglabljanja neenakosti na podlagi spola in reproduciranja seksizma (in s tem tudi drugih oblik nasilja, ki so s seksističnim mišljenjem in delovanjem neločljivo povezane), ki tudi v Slovenijo velikokrat najdejo svoje mesto v javnem diskurzu političnih strank, političnih kandidatov in kandidatk, intelektualcev in različnih strokovnjakov, moramo zato vedno nasloviti in kritično reflektirati. Takšno izjavljanje ne legitimizira samo že tako obstoječega seksizma, ampak celotnemu ženskemu spolu, ki je zaradi zgodovinsko-kulturnih procesov utemeljevanja moškega sveta kot norme že tako v podrejenem položaju, kaže, da je takšno izhodišče za njihove življenje naravno. In nespremenljivo.

V demokraciji države, ki je država vseh (moških in žensk), mora danes zato šele postati nesprejemljivo, da bi si ženske v nekaterih okoliščinah lahko zaslužile nasilje,  diskriminacijo in neenako obravnavo, moški pa višje plače, javno priznanje in vsesplošno odobravanje. Samo zato ker smo ženske pač ženske. In ker so moški pač moški.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (228)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jon Bacek
21. 07. 2019 15.45
+5
Počakajte, da pridobi islam večjo veljavo v EU, boste videli kaj pomeni sek.sizem.
Miran Vovk
21. 07. 2019 09.44
+6
Ha, tu sem pa bolj pase oziroma staromoden. Vi ste danes bolj moderni, posledica vaše skupne blaginje (moškega in ženske) pa so tone in tone vaših smeti. Tako duhovnih kot fizičnih. Kaj pa, če imate zaradi tega toliko problemov? Ali pa zaradi tega, ker toliko razmišljate o drugih in poskušate po svojem mišljenju popredalčkati še vse druge ljudi. Posledice človeškega stremljenja so tiste, ki grenijo življenje vsem in ostajajo vam ena nesreča za drugo, ena ekološka katastrofa za drugo, ena žalost za drugo in ena osamljenost za drugo. Tu pričnite s pospravljanjem svojih zgornjih nadstropij in bo hitro več veselja, smeha in radosti. --- Še žene mi ni bilo potrebno vprašati kaj si misli o tem članku, ker vem da bi se strinjala z mojim komentarjem.
aristotel
21. 07. 2019 09.35
+8
Nikoli se ni in se ne bo šlo za enakopravnost ta ne obstaja ampak se gre vedno za PREVLADO enega nad drugim v zahodnem svetu dejansko vladajo ženske in posledice so tu prevlada žensk,ki so postale dominantne in poženščenost mnogih moških! Kam to pelje naj si vsak pri sebi odgovori a največji poraženci pri tem bodo ŽENSKE.
ni_mi_vse_eno
20. 07. 2019 21.40
+7
Ana si zasluži alfa samca. V tem se vsi strinjamo.
nevtroalko
20. 07. 2019 20.04
+42
Matere samohranilke zaslužne za 80% posiljevalcev, 63% samomorov, 80 % zapornikov, 90% pobeglih, 85 % otrok z vedenskimi težavami. Guglajte the fatherless generation statistics če neverjamete. To s seksizmom presega že vse meje za medije pa obstaja samo seksizem nastrojen proti ženskam. Kaj pa proti moškim? Ce bo vojna bodo kvote 50/50 ali bodo 99/1 kot ponavadi do sedaj. Zakaj moški niso deležni toliko reklam kot ženske na TV očitno sem lahko prikrajšan ker sem moški.Zakaj imajo ženske praktično 2 praznika moški pa samo enega in še iz tega se dela ponavadi norca. Dan žena materinski dan moški "dan mučenikov". kaj pa dan moških in dan očetov. Kdaj bodo sodišča imela kvoto za otroka 50/50 sedaj je kvota 100/0 za matere ženski seksizem na sodišču. Kdaj bodo v vrcu vzgojiteji moški? Če je danes moški v vrtcu je označen za pedofila kvote? Kaj pa zdravstvo rudar, cestar, gozdar, gradbinec, mehanik, kozmetičarka, vsi ti poklici zaposlujejo praktično samo en spol. Je kdo pomislil, da lahko to premešamo da bo za oba spola enako. Spola sta pač različna in prav je tako vsak pa si zaluži enako mero spoštovanja. Ženske imajo daljšo življensko dobo zakaj ne plačujejo v zdravstvo več kot moški ali delajo dlje. Rak na dojki in rak na prostati oba približno enako pogosta uganite katerega se objavlja bolj? To napihovanje s seksizmom je prešlo vse meje. To z plačami je pa višek. Če ima 1% prebivalsta 40% bogastva in 90%prebivalstva 20% to pomeni da nemoreš tako na lahko izračunati dohodka. večina tistih 1% je dobilo bogastvo včasih (ko so bili moški v bolšem položaju) in ga zaradi dinastijstičnih družin še vedno dedujejo večinoma moški -> vsi moški imajo večjo plačo. če odstranimo ta 1% prebivalstva pa je slika drugačna. Ženske imajo boljšo povprečno plačo v srednjem in nižjem razredu. Ženska v pisarni (ekonomist)pod klimo kofetka in dobi recipiši 1100€. Inžiner/ka ki nekaj doda firmi 1200 +plače ponavadi dobijo še stresno delo.potem je pa še navaden delavec na cesti na minimalcu pri 40sopinja na soncu ali -15 na snegu. Sedaj pa povejte če si ekonomist/ka s kofetom zasluži ŠE VEČ več kot delavec/ka na soncu.
sid11
20. 07. 2019 21.18
+19
Zelo dobro povedano...sicer pa je na to temo dobro odgovoril kanadski profesor Jordan Peterson...
giiinem
20. 07. 2019 20.01
+20
Enakopravnost,razen kadar je treba kaj placati.
nevtroalko
20. 07. 2019 19.59
+22
Matere samohranilke zaslužne za 80% posiljevalcev, 63% samomorov, 80 % zapornikov, 90% pobeglih, 85 % otrok z vedenskimi težavami. Guglajte the fatherless generation statistics če neverjamete. To s seksizmom presega že vse meje za medije pa obstaja samo seksizem nastrojen proti ženskam. Kaj pa proti moškim? Ce bo vojna bodo kvote 50/50 ali bodo 99/1 kot ponavadi do sedaj. Zakaj moški niso deležni toliko reklam kot ženske na TV očitno sem lahko prikrajšan ker sem moški.Zakaj imajo ženske praktično 2 praznika moški pa samo enega in še iz tega se dela ponavadi norca. Dan žena materinski dan moški "dan mučenikov". kaj pa dan moških in dan očetov. Kdaj bodo sodišča imela kvoto za otroka 50/50 sedaj je kvota 100/0 za matere ženski seksizem na sodišču. Kdaj bodo v vrcu vzgojiteji moški? Če je danes moški v vrtcu je označen za pedofila kvote? Kaj pa zdravstvo rudar, cestar, gozdar, gradbinec, mehanik, kozmetičarka, vsi ti poklici zaposlujejo praktično samo en spol. Je kdo pomislil, da lahko to premešamo da bo za oba spola enako. Spola sta pač različna in prav je tako vsak pa si zaluži enako mero spoštovanja. Ženske imajo daljšo življensko dobo zakaj ne plačujejo v zdravstvo več kot moški ali delajo dlje. Rak na dojki in rak na prostati oba približno enako pogosta uganite katerega se objavlja bolj? To napihovanje s seksizmom je prešlo vse meje. To z plačami je pa višek. Če ima 1% prebivalsta 40% bogastva in 90%prebivalstva 20% to pomeni da nemoreš tako na lahko izračunati dohodka. večina tistih 1% je dobilo bogastvo včasih (ko so bili moški v bolšem položaju) in ga zaradi dinastijstičnih družin še vedno dedujejo večinoma moški -> vsi moški imajo večjo plačo. če odstranimo ta 1% prebivalstva pa je slika drugačna. Ženske imajo boljšo povprečno plačo v srednjem in nižjem razredu. Ženska v pisarni (ekonomist)pod klimo kofetka in dobi recipiši 1100€. Inžiner/ka ki nekaj doda firmi 1200 +plače ponavadi dobijo še stresno delo.potem je pa še navaden delavec na cesti na minimalcu pri 40sopinja na soncu ali -15 na snegu. Sedaj pa povejte če si ekonomist/ka s kofetom zasluži ŠE VEČ več kot delavec/ka na soncu.
ajkula12
20. 07. 2019 19.39
+18
Povprečna staros, ki jo doseže ženska je okoli 75 let, moški 67 let. ŽENSKA za vsakega otroka dobi še leto pokojninske dobe, starost za starostno pokojnino je še vedno določena nižje. Skratka povprečna ženska cca. 8 let več dobiva dohodke od ZPIZ-a kot povprečen moški, prispevki oz. prispevne stopnje sta pa za moškega in ženske enake... zakaj. Zakaj mora moški plačevat iste prispevke kot ženska, če pa vemo, da bo 8 let manj dobival penzijo? Seveda to ni seksizem, niti ni neenakopravnost...
Uporabnik1152447
21. 07. 2019 12.10
+2
Ja to je tudi del te opevane enakopravnosti... Da moški plačamo več v zdravstveno blagajno, ven pa dobimo manj.
Uporabnik1152447
21. 07. 2019 12.10
+1
roki72
20. 07. 2019 19.07
+20
Pri vsem tem me najbolj zanima kaj bi bilo ce bi izbruhnila vojna. Kdo bi sel na bojisca? Bi sle zenske? Bi sli moski? Bi sli oboji?
roki72
20. 07. 2019 19.10
+1
Jaz menim da smo vsi ljudje (ni vazno katerega spola si) zelo razvajeni in dvomim, da bi prioradniki nasd rase zeleli breglavo tvegati zivljenja za politike (razsn redkih izjem ki se prostovoljno pridruzijo vojni). V tem primeri pa ne bi bilo pravicno, ce bi v vojno seveda obvezno poklicali samo moske. Na sreco do tega zaenkrat se ni prislo bo pa definitivno kaos ze v sami organizaciji, ce do tega slucajno pride.
roki72
20. 07. 2019 19.06
+2
Otrok se po naravi navadno bolj naveže na mater, ker z njo lažej vzpostavi telesni stik. Seveda če sta starša normalna, si navadno skrbništvo delita. Problem nastane, ce je na primer oce pijanec ali pretepac. Jaz imam veliko prijateljev locenih starsev, kjer ocetje navadno niso nic prikrajsani.
Uporabnik1385495
20. 07. 2019 18.47
+21
Zenske si zasluzijo spostovanje,ce si ga zasluzijo.Samo zato,ker so zenske,pa pac ne gre.V danasnji druzbi v vsaki stvari oz cloveski lastnosti iscemo posebnost in na podlagi tega,pravice.Ne gre,no.Res ne.Zakaj pri vsej enakopravnosti ne dviga kaksna gospodicna 50 kg vrece cementa?Ni tako narejena.Nehajmo,no.
matej1111
20. 07. 2019 16.57
+23
Če se pa gremo tak, bom pa jaz vzel otroka s sabo in bo ona meni plačevala 200€ na mesec. Eh, to pa ne.
blazof
20. 07. 2019 16.56
+20
zenske pri nas so spoštovane in nic jim nemanjka, to da medisko napihujete o sexizmu je cista traparija, dosegli boste samo to da bodo zenske morale opravljati nevarna dela in imele manj ugodnosti kot jih imajo sedaj,
matej1111
20. 07. 2019 16.49
+7
Levičarji nam vse vsiljujejo. Če je nekdo nesposoben je pač nesposoben. In pač je tak, da so ženske bolj nesposobne. Poglejte te to Merklovo pa Fajonovo in podobne patrone. Nesposobno do amena. Ne bi jim dal vodit kioska a one krojijo usodo eu.
matej1111
20. 07. 2019 16.50
+8
Pa pustite Levaniče pa Mesece pa podobne, ker toti so topli. To pa je tak enak simdrom, kot pri ženskah.
Kollerik
20. 07. 2019 19.27
-1
Si se najedel preveč pasulja in čevapov v Bovcu, pa sedaj goniš agitprop iz Trstenjakove.
SERIOUSLY01
20. 07. 2019 16.25
+4
čas , da moški pogoltnejo rdečo tableto in se zbudijo. za norca nas imajo in me se jim pustimo...
Neutrino
20. 07. 2019 16.18
+10
Napačno ime projekta.... Homopopullus.. More biti ja Femmopopollus!
štrekeljc
20. 07. 2019 16.16
+17
Kakšne nebuloze! Če smo enakopravni, smo enakopravni tudi v seksizmu! Torej mora obstajatio tudi seksizem do moških, kajne, Ana Pavlič? O tem pa nič ne veš?
Uporabnik443897
20. 07. 2019 16.06
+6
Geji ali ženske eni in drugi zanemarjeni, ja pa kaj naj še mi spravimo na drugo stran 😉
hecate
20. 07. 2019 15.42
+29
to da seksizem še obstaja ni dvoma. kolegica ki študira geodezijo pravi npr. da ni šans da bi dobila službo na gradbišču kot geodet ker jo noben nebi upošteval...da so šli že kot študenti na gradbišče se učit in so vodje vsem sošolcem dali roko, njo pa zignorirali in da je pač tko ker dela na gradbišču kup dedcev, da ene ženske pač nočejo upoštevat in poslušat. seksizem je - odvisno od panoge. v pisarniških poklicih ga je manj, drugje spet več. svet pač ni fer in nikdar ne bo za vse. seveda to ne pomeni, da ga sami ne skušamo spremenit na bolje s svojimi dejanji in obnašanjem :) sm se pa od srca nasmejala stavku kjer avtorica tega mnenjskega članka opisuje kapetanko ladje ki je prešvercala migrante kot neustrašno. oh lepo te prosim no - pomagati tihotapcem pri švercanju ilegalnih migrantov ni prov nič neustrašno ampak obsojanja vredno dejanje in si je aretacijo prou lepo prislužila.
Nithdil
20. 07. 2019 15.35
+14
Nah, do zdaj smo meli desne proti levim, zdaj pa še to... Vse samo za to, da se ne ukvarjamo z vprašanji, ki so res pomembna