Slovenija

Šele burja bo pokazala, če bodo protivetrne ograje vzdržale njeno moč

Vipava, 14. 07. 2019 13.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Vipavska hitra cesta končno dobiva poskusne protivetrne zaščitne ograje, ki pa ne bodo enake kot na primorski avtocesti pri Črnem Kalu. Njihova izvedba bo potekala v treh fazah in šele v drugi bodo videli, če bodo ustrezne, sicer jih bodo morali prilagoditi. Prvi del bo stal nekaj več kot štiri milijone evrov, celotna izgradnja pa še okoli 30 milijonov.

Če ste tudi vi reden voznik po hitri cesti od Razdrtega proti Ajdovščini ali obratno, najverjetneje veste, da je tam promet že nekaj časa oviran zaradi graditve protivetrne zaščite. Iz Darsa so povedali, da so dela, zaradi katerih je bil promet v dolžini približno sedem kilometrov urejen po enem pasu v vsako smer vožnje, večinoma dvosmerno po eni polovici hitre ceste, pri postavitvi testnih polj ob smernem vozišču hitre ceste iz smeri Razdrtega proti Ajdovščini, zaključena. Zdaj potekajo dela ob drugi polovici hitre ceste, torej iz smeri Ajdovščine proti Razdrtemu. Dela postavitve poskusnih polj protivetrne zaščite bodo v celoti zaključena predvidoma konec julija letos, obljubljajo na Darsu.

Dela je sicer izvajalec na hitri cesti H4 med razcepom Vipava in priključkom Vipava začel že v začetku aprila letos, ko je začel z graditvijo treh poskusnih polj protivetrne zaščite, v skupni razdalji nekaj manj kot dva kilometra. Dela je začel hkrati na treh lokacijah, in sicer najprej ob vozišču hitre ceste iz smeri Razdrtega proti Ajdovščini.

Po zgraditvi testnih polj se postavijo tako imenovani anmemo-metri za meritve hitrosti (jakosti) burje, na osnovi katerih se potrdi ustreznost zasnov, ščitenja in lokacije protivetrnih ograj in nato sledijo nadaljnji postopki za izvedbo protivetrnih ograj v celotni predvideni dolžini. Dars

Na Darsu so pojasnili, da je za poskusna polja načrtovan naslednji obseg protivetrnih ograj:

– na testnem polju 1 (viadukt Lozice) je predvidena protivetrna ograja na obeh straneh hitre ceste (2 x 350 metrov),

– na testnem polju 2 (pri strelišču Mlake) je ograja predvidena na desni strani, torej v smeri proti Ajdovščini od P461 do P481 (dolžine 410 metrov), na levi strani pa od P467 do P 484 (dolžine 340 metrov),

– na testnem polju 3 (med Logom in Vipavo) je predvidena protivetrna ograja na desni strani v smeri proti Ajdovščini od P739 do P760 (dolžina 425 metrov) – od tega 300 metrov jeklene protivetrne ograje, 125 metrov pa v obliki nadvišanja naravnega nasipa z gabioni; na levi strani testnega polja 3, torej iz smeri Vipave proti razcepu Nanos, ograja ni predvidena.

Dela bodo potekala v treh fazah. Prva je zgraditev poskusnih polj protivetrne zaščite. Sledi druga faza, ki vključuje izvedbo stacionarnih in mobilnih meritev vetra pri petih pojavih močne burje. "Meritve se bodo opravljale izključno v terminih, ko so taki pojavi burje predvideni (predvidoma v obdobju med 1. oktobrom in 30. aprilom). Če v prvem zimskem obdobju ne bi uspeli imeti ustreznih pogojev za meritve, se bodo meritve nadaljevale v naslednjem zimskem obdobju. Ta, druga faza je torej v tem trenutku iz navedenih razlogov težko predvidljiva, vendar je realno predvideti, da bi se lahko zaključila v zimskem obdobju 2019/2020," pojasnjujejo na Darsu. Če bodo rezultati ustrezni, bo sledil razpis za celotno protivetrno zaščito, v nasprotnem primeru pa bi pred izvedbo sledila še optimizacija protivetrnih ograj.

Protivetrna zaščitna ograja na vipavski hitri cesti
Protivetrna zaščitna ograja na vipavski hitri cesti FOTO: Aljoša Kravanja

Ker imamo na primorski avtocesti že postavljene protivetrne zaščitne ograje, se pojavlja vprašanje, zakaj postavljati poskusna polja oziroma zakaj Dars ne postavi tudi na vipavski hitri cesti enake protivetrne zaščitne ograje, kot so pri Črnem Kalu, saj so slednje učinkovite? Na Darsu odgovarjajo, da gre tako na Črnem Kalu kot na vipavski hitri cesti, torej v obeh primerih, za zaščito pred vetrom, vendar imata ograji drugačno zasnovo. "Protivetrne ograje na odseku Razdrto–VipavaAjdovščina so se projektirale na osnovi študije izvedbe, ki je vsebovala 3D matematične modele ter CFD analize za določitev vpliva vetra na traso ceste, analize vpliva vetra na dinamiko gibanja vozil in optimiziranje zasnove protivetrnih ograj. Na osnovi navedenega je razvidno, da je zasnova ograj odvisna od veliko parametrov v povezavi z lokacijo in hitrostjo vetra," so sporočili.

Pogodbeni izvajalci del zgraditve poskusnih polj protivetrne zaščite so sicer konzorcij Kolektor CPG d. o. o. (vodilni partner), Petrič d. o. o., CVP d. o. o., GVO d. o. o. in Ponting d. o. o. (partnerji), pogodbena vrednost del pa znaša 4.258.314,47 evra (brez DDV). Preostanek izvedbe celovite zaščite pa je ocenjen na približno 30 milijonov evrov (brez DDV). Kot je znano, gre za skupno skoraj 18 kilometrov protivetrnih ograj (vključno s poskusnimi polji).

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (22)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ROMELS
15. 07. 2019 10.04
+3
Povsem konstrukcijsko zgrešena. Pa bodo rekli : stroka za to odgovarja. Plačali pa jo bomo davkoplačevalci. Odgovorni pa bodo še naprej vsak mesec prejemali mastne plače.
zmago56
15. 07. 2019 11.43
+2
Saj ni važna konstrukcija, pa kak ta pleh zgleda, kak je funkcijsko uspešna, važn je, da si bodo " strokovnjaki" še en spomenik postavil, eni pa pri temu fajn kasirali, kdo pa bo vse to plačal se ve.
zmago56
15. 07. 2019 08.19
+4
Saj ni važno, kolk bo ta ograja stala, kolk bo od nje koristi in kakšne bodo posledice, če jo burja na avte poruši, važno je samo to, da bodo eni dobro zaslužili, eni pa svoje piskrčke zraven pristavili.
Nimasmisla
15. 07. 2019 08.10
+1
in če ne bojo
flojdi
15. 07. 2019 17.51
dacer
15. 07. 2019 07.45
+1
Ponovno se polnijo mošnjički privatnih podjetij; strokovnjaki Darsa pa so jim v pomoč kot prej magnatom propadlega SCT in primorja. Samo da so sedaj preoblečeni. Koliko bo šele sedaj aneksov!!!
User300173
14. 07. 2019 21.48
+3
Vetrnice postaviti. Strokovnjaki civilne iniciative iz Krasa, ki nasprotujejo postavitvi vetrnic so prišli do fantastične ugotovitve. Vetrnice spreminjajo smer Burje in država jim je dala prav, tako da vetrnic na krasu ni.
ArseneLupin
14. 07. 2019 20.48
+6
Ma, že stoletja, domačini to vemo, so najboljše proti vetrne ograje tiste zelene, ki rastejo, ki so ščitile naše njive stoletja pred vetrom. Tudi suše pred melioracijo v tako hudi obliki je ni bilo v Vipavski dolini, ker so bile okrog njiv tako jarki, zasajeni s trsjem, ki so se napolnili pozimi z vodo, ki je potem počasi pronicala v zemljo in jo napajala, okrog njiv so bili tudi pasovi grmovja, bezga, itd in dreves, ki so ščitila pred burjo in poleti pred močnim soncem. Potem pa so prišle mestne srajce in iz vrta Evrope naredili puščavo.
Kollerik
14. 07. 2019 20.16
+5
Upam, da se pri teh protiveternih ograjah ne bo ponovila zgodba protihrupnih ograj pri nas v Savinjski, ko je neko madžarsko podjetje pred leti nategn*ilo našo državo in ji za milijone prodalo protihrupne ograje neustrezne kvalitete, ki so jih naši butli z veslejem montirali vzdolž avtoceste. Že čez nekaj let se je izkazalo, da je material iz katerega so bile te ograje narejene postal prhek in se je že ob močnejšem dotiku začel drobiti. Naši so potem nekaj skakali, toda kaj, ko je tisto madžarsko podjetje že zdavnaj šlo v stečaj....
flojdi
14. 07. 2019 16.35
+3
? zakaj pa ne posadijo dreves
flojdi
14. 07. 2019 16.40
+1
.in to ne kakih catalp ali japonicum acerjev
zmago56
15. 07. 2019 08.07
+2
flojdi, ne sprašuj. Odgovor je preprost, če bi drevesa sadili, ne bi razni "strokovnjaki", projektanti, pa državni uradniki, ki bodo izvajalcem posel zrihtal, idr., itd. ..... nič v svoje žepe spravili.
Klavdij Volk
14. 07. 2019 16.20
+4
Kaj bodo vedeli darsovci po pisarnah.Tudi na Razdrtem proti Senožečam bi moral biti predor zaradi snega in megle.Upam,da ne bo te ograje potrgalo ravno takrat ko bo tam kakšno vozilo in koga ubilo.Te ograje bi morale biti drugačne kot tiste pred Ljubljano in Celjem(protihrupne),jaz jim rečem bob steze,ki jih sploh ne bi bilo treba.Namesto teh bi raje naredili tretji pas.Vsa ta nepotrebna dela polnijo mošniček magnatom iz Darsa..
kokicas
14. 07. 2019 16.18
+5
Pri vsej tej tehnologiji oni delajo vse na pamet ali kako podobno je bilo z protihrupnimi ograjami pri Celju in Brezovici šele potem so ugotovili napake in jih menjali. Verjetno bo tule podobna zgodba je pa že v startu malo nepremišljeno delati ravno črto brez presledkov in zamikov ko se burja kakršna je tam po dolini upre v tole bo težko za držat. Pa vprašanje koliko časa bodo rebrnice zdržale veš ta tovorni promet že tako jim plaži vsak dan več kot očitno
26277
14. 07. 2019 15.33
+18
Napišiti še, koliko tisoče kubičnih metrov betona ulivajo v pobočje Nanosa, da je cesta sploh odprta. Tisti, ki je podpial - je odgovoren za obstoječo traso...ma, kje je delal fax, + Černigoja pozdravljam...gosp. leta ...sem pozabu katero leto? ...2000 i neke?
graf
14. 07. 2019 14.55
+18
burja bo povedala če je zaščita dobra al ne ...po mojem (laičnem) mišljenju je pretočnost zraka premajhna za take sunke kot so jih deležni v Vipavski dolini in bi znala potrgat te panele ...
Klavdij Volk
14. 07. 2019 16.11
+1
batman
14. 07. 2019 14.03
+28
Taka ograja ne bo prenesla take burje kot piha v Ajdovščini. So projektanti sploh kaj vpašali domačine ali pa bili na terenu ko najbolj piha (sunki do 200km/h) Bo moralo biti krepko utrjeno da bo zdrzalo take sunke. V Ljubljani je lahko projektirat ker ne vedo kaj pomeni prava burja. Sem jo probal pa ne najhujše in vem kako izgleda ko te vrže po tleh.
hotchilipoper
14. 07. 2019 13.53
+25
A so to sploh testiral koliko km/h zdrži vetra,al so kar postavili,pa bomo to še enkrat plačali
ggargamell
14. 07. 2019 13.56
+32
po članku sodeč bodo testirali ko bo burja
hotchilipoper
14. 07. 2019 13.51
+27
Že zdaj vidim,da bo to vse potrgalo
flojdi
14. 07. 2019 16.47
+1
.sj. včas je bil zadevam rok delovanja z garancijo 30let. dons pa 3 dni