Slovenija
Oglas

Servisiraj in prihrani – popravilo telefona kot trajnostni vidik!

Ljubljana, 27. 03. 2023 08.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Podatki kažejo, da so zavrženi telefoni velika obremenitev za naše okolje, zato je skrajni čas, da z njimi začnemo ravnati bolj gospodarno. Eden od najboljših načinov je popravilo telefona, s katerim naredimo veliko dobrega za okolje in tudi za našo denarnico.

Pametni telefoni so zmogljive naprave, ki nas danes spremljajo na vsakem koraku. Na eni strani nam močno olajšali naše življenje, na drugi strani pa predstavljajo resen okoljski problem. Zato je prav, da začnemo razmišljati v smeri, da popravilo telefonov pomaga ohranjati naš planet, hkrati pa tudi prihranimo. 

Pametni telefoni resno obremenjujejo naše okolje

Ali ste vedeli, da za izdelavo enega pametnega telefona porabimo kar 45 kg naravnih virov? Da, prav ste prebrali. 

Za te izjemno zmogljive naprave, ki tehtajo zgolj nekaj dekagramov in so trenutno v obtoku, je bilo potrebno izkopati in predelati kar 450 milijonov kamnin. To je skoraj 2-krat več kot je trenutno vseh avtomobilov v celotni Evropi!

Telefon

Vendar pa kljub vsem porabljenim dobrinam, ki smo jih ravnokar omenili, svoje pametne telefone v povprečju zavržemo in nadomestimo z novimi že po 24 mesecih, pa čeprav je njihova uporabna doba celo 10 let. 

Več kot očitno je, da lahko zavrženi pametni telefoni postanejo resen okoljski problem, saj vsebujejo in proizvajajo tudi strupene snovi, ki ogrožajo zdravje in so vir onesnaženja okolja.

Zakaj je popravilo telefona boljša odločitev kot pa nakup novega?

Če že morate zavreči vaš telefon, potem vsekakor ne sme pristati v običajnem zabojniku za smeti

Kar 90 % materialov mobilnega telefona je namreč mogoče reciklirati, zato se pravilno reciklirani telefoni lahko spremenijo v dober vir denarja.

Na žalost pa se vse prepogosto odločimo, da prehitro zavržemo svoj telefon. To storimo že v primerih, ko ne deluje mikrofon, kamera ali pa telefonu poči steklo. 

Dejstvo pa je, da se v vseh teh situacijah in še mnogo drugih pametni telefoni lahko brez težav popravijo, kar vam prinaša ogromno prednosti.

1. Garancija na popravilo

Mnogi se popravilu telefona izogibajo tudi zaradi strahu, da jim le ta ne bi več deloval tako kot bi moral. Vendar je strah popolnoma odveč. 

Če poiščete servis telefonov z izkušenim in strokovno izobraženim kadrom, potem vam telefon popravijo hitro in kvalitetno.

Telefon

Skoraj vsi servisi telefonov pa vam danes ponujajo tudi garancijo na popravilo, ne glede na to ali gre za Samsung servis ali katerokoli drugo blagovno znamko telefonov. 

Garancija velja na zamenjane dele in opravljene storitve, zato v nobenem primeru niste izpostavljeni riziku, da vam telefon ne bi delal. 

Če pa bi imeli slučajno težave, potem popravilo lahko reklamirate in telefon vam popravijo brez plačila dodatnih stroškov.

2. Ohranjanje okolja

Ali ste kdaj pomislili, na koliko let menjate svoj pametni telefon? Vsako leto na svetu ustvarimo približno 20 ton elektronskih odpadkov in če se bo takšen trend nadaljeval še naprej, bo njihova količina do leta 2050 narasla na 120 milijonov ton na leto

Glede na to, da pametni telefoni zajemajo zelo velik delež elektronskih odpadkov, boste z vsakim telefonom, ki ga ne boste zavrgli, ampak ga boste namesto tega dali na popravilo, korak bližje k čistejšemu okolju. 

Zapisali smo že, da za izdelavo novih telefonov porabimo ogromno naravnih virov. Ker pa so količine naravnih dobrin omejene, vedno obstaja tveganje, da jih sčasoma popolnoma izčrpamo. 

V izogib temu je potrebno z naravnimi surovinami ravnati zelo gospodarno, kar pomeni, da moramo tudi kot posameznik temeljito razmisliti o tem, ali je naš telefon že za odpis.

Če želite kot posameznik prispevati k ohranjanju okolja, potem je popravilo telefona zagotovo boljša odločitev kot kupovanje novega. 

S takšnim odgovornim ravnanjem pa boste preprečili dolgoročno izčrpavanje zalog naravnih surovin.

3. Prihranek denarja

Če gre na primer za popravilo iPhona, potem je ta zagotovo cenejši kot pa če bi kupovali novo napravo. In podobno velja tudi v drugih primerih, saj na splošno velja, da je popravilo telefonov veliko ugodnejše kot pa nakup novega telefona. 

Telefon

Pametni telefoni namreč veljajo za izjemno zmogljive naprave in znano je, da boste za nekatere modele priznanih blagovnih znamk morali odšteti kar nekaj denarja. 

V primerih, ko vam poči steklo ali imate težave s kamero, fotoaparatom ali mikrofonom, se vam zagotovo splača pozanimati o tem, kakšna je cena popravila telefonov.

Popolnoma jasno je, da je popravljanje in vnovična uporaba telefonov smiselna. Njihovo recikliranje bi moralo priti v poštev šele takrat, ko so vse možnosti popravila popolnoma izčrpane.

 

Naročnik oglasa je Spletnik d.o.o.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1