Slovenija

BLOG: Šest najboljših poletnih super živil

Ljubljana, 30. 07. 2023 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Boban Pauković
Komentarji
10

Kljub izjemno nepredvidljivemu vremenu so poletni dnevi tu, kar pomeni, da imamo na voljo široko paleto sveže sezonske hrane, ki nas lahko oskrbi z dragocenimi hranili in poskrbi za naše dobro počutje. V tokratnem blogu se bom posvetil t. i. super živilom, ki so v poletnem času še posebej koristna za naše zdravje in telo.

Borovnice: super živilo, polno antioksidantov 

Borovnice so znane kot super živilo, saj so eden najboljših naravnih virov antioksidantov. Vsebujejo različne vrste antioksidantov, kot so antocianini, flavonoidi in vitamin C, ki pomagajo zaščititi naše celice pred poškodbami, ki jih povzročajo prosti radikali. 

Z uživanjem  borovnic boste izboljšali možganske funkcije in kognitivne sposobnosti, saj antioksidanti v borovnicah pomagajo zaščititi možganske celice pred staranjem in vplivajo na izboljšanje spomina ter koncentracije.

Borovnice lahko prispevajo k zdravju srca, saj pomagajo zniževati krvni tlak in zmanjšujejo vnetja. 

So bogate z vlakninami, kar spodbuja zdravo prebavo in preprečuje zaprtje.

Zaradi nizke vsebnosti sladkorja in visoke vsebnosti vlaknin borovnice pomagajo uravnavati raven sladkorja v krvi, kar je še posebej koristno za sladkorne bolnike.

Antioksidanti v borovnicah, še posebej antocianini, lahko pomagajo pri zaščiti oči pred poškodbami zaradi UV-svetlobe in zmanjšujejo tveganje za nastanek očesnih težav, kot sta degeneracija makule in katarakta.

Sadje
Sadje FOTO: Thinkstock

Melone: za hidracijo in osvežitev 

Melone so odlična izbira za poletno hidracijo, saj vsebujejo veliko vode. Poleg tega so bogate s kalijem, ki je pomemben za vzdrževanje ravnotežja elektrolitov. Vsebujejo antioksidante, kot sta vitamin C in likopen, ki lahko pomagajo zaščititi kožo pred prostimi radikali, ki povzročajo staranje kože. 

So bogate z vitaminom A, ki je ključnega pomena za zdravje oči. Vitamin A pomaga pri ohranjanju vida, spodbuja zdrave očesne celice in zmanjšuje tveganje za očesne bolezni, kot je degeneracija makule.

So bogate s kalijem, ki lahko pomaga uravnavati krvni tlak in zmanjšuje tveganje za srčne bolezni. Prav tako so dober vir antioksidantov, ki lahko pomagajo zmanjšati vnetja in oksidativni stres v telesu, kar prispeva k zdravju srca.

Melone, še posebej sorta cantaloupe, so bogate z vitaminom C, ki igra ključno vlogo pri krepitvi imunskega sistema. Vitamin C pomaga pri boju proti okužbam in pri hitrejšem okrevanju. 

Melona
Melona FOTO: Dreamstime

Bučke: nizkokalorična izbira izjemno okusnega in vsestranskega super živila 

Bučke imajo visoko vsebnost vode, kar pomaga pri hidraciji telesa, še posebej v vročih poletnih mesecih.

So bogate s pomembnimi vitamini in minerali, vključno z vitaminom C, vitaminom A, kalijem in folatom. Ti hranljivi elementi so ključnega pomena za zdravje srca, ohranjanje imunskega sistema in pravilno delovanje telesa. 

Bučke vsebujejo tudi antioksidante, kot so karotenoidi in vitamin C, ki pomagajo zaščititi celice pred oksidativnim stresom in prostimi radikali. Ti antioksidanti lahko zmanjšajo tveganje za kronične bolezni, vključno s srčnimi boleznimi in nekaterimi vrstami raka.

V njih se nahajajo hranila, ki imajo protivnetne lastnosti, kar lahko pomaga zmanjšati vnetje v telesu in izboljšati vsesplošno zdravje.

Vsebujejo minerale, kot sta magnezij in kalcij, ki so ključnega pomena za zdrave kosti in ohranjanje kostne gostote.

So bogate z vlakninami, le-te pa spodbujajo zdravo prebavo in preprečujejo zaprtje. 

Vložene bučke
Vložene bučke FOTO: Shutterstock

Kumare: osvežilna izbira za vroče dni

Kumare imajo zelo nizko kalorično vrednost, zato so idealna izbira za vse tiste, ki želijo ohraniti zdravo telesno težo. Vsebujejo približno 95 odstotkov vode, zato so odlična izbira za ohranjanje hidracije telesa, še posebej v vročih poletnih dneh.

Kumare so dober vir vitaminov in mineralov, vključno z vitaminom K, vitaminom C, kalijem, magnezijem in vlakninami, kar prispeva k splošnemu zdravju.

Bobana lahko spremljate na njegovi spletni strani in na profilih na Facebooku in Instagramu. Vsa mnenja, morebitna vprašanja in predloge lahko sporočite na info@bobanpaukovic.com ali 24ur.com@pop-tv.si.

Vsebujejo tudi antioksidante, kot so flavonoidi in tanini, ki pomagajo zaščititi celice pred oksidativnim stresom in prostimi radikali.

V njih najdemo silicij, mineral, ki pomaga ohranjati zdravje kože, las in nohtov. 

Kumare so bogate z vlakninami, ki spodbujajo zdravo prebavo in redno odvajanje blata. 

Imajo nizek glikemični indeks, to pomeni, da imajo malo vpliva na raven krvnega sladkorja, kar je koristno za tiste, ki sledijo dietam za uravnavanje sladkorja v krvi.

Zaradi visoke vsebnosti vode in silicija lahko uživanje kumar prispeva k hidraciji sklepov in ohranjanju njihove gibljivosti.

Kumare
Kumare FOTO: Shutterstock

Paradižnik: zaščita pred soncem od znotraj

Paradižnik vsebuje likopen, močan antioksidant, ki lahko pomaga zaščititi kožo pred poškodbami zaradi sončnih žarkov. Uživanje paradižnika je torej vsekakor odlična podpora vaši zaščiti pred soncem. Poleg tega pa ima ta močan antioksidant, ki paradižniku daje značilno rdečo barvo, dokazane protivnetne lastnosti in je povezan z zmanjšanim tveganjem za nastanek določenih vrst raka (predvsem raka prostate).

Paradižnik je bogat z vitaminom C, kalijem in vlakninami, ki so koristni za zdravje srca in ožilja. Kalij pomaga uravnavati krvni tlak, vlaknine pa lahko pomagajo zmanjšati raven holesterola.

Vsebuje vitamin K, ki je ključnega pomena za zdrave kosti. 

Vsebuje vitamina C in E, ki imata antioksidativne lastnosti in lahko pomagata zaščititi kožo pred poškodbami prostih radikalov, ki povzročajo staranje kože.

Je bogat z vlakninami, ki spodbujajo zdravo prebavo in preprečujejo zaprtje. Vlaknine pa lahko pomagajo tudi pri uravnavanju ravni sladkorja v krvi.

Paradižnik vsebuje beta-karoten, ki se pretvori v vitamin A v telesu. Vitamin A je ključnega pomena za zdravje oči in ohranjanje vida.

Je nizkokalorično živilo in je kot takšno primerno za tiste, ki želijo uravnavati telesno težo .

Poleg likopena paradižnik vsebuje tudi druge fitonutriente, kot so flavonoidi in karotenoidi. Ti pa imajo številne pozitivne vplive na naše zdravje.

Paradižnik
Paradižnik FOTO: Shutterstock

Slive: izjemno okusen sadež

Slive so bogate z antioksidanti, kot so vitamin C in polifenoli, ki pomagajo zaščititi celice pred poškodbami prostih radikalov in zmanjšujejo vnetja v telesu. So bogate s hranili, vključno z vitaminom K, vitaminom C, vitaminom A, kalijem, magnezijem in železom, ki so izjemno pomembni za različne funkcije v telesu.

Antioksidanti v slivah pomagajo zaščititi kožo pred prostimi radikali, kar lahko prispeva k boljšemu zdravju kože in hitrejšemu okrevanju le-te po tolikšnem izpostavljanju soncu v poletnih dneh. Zmanjšujejo pa tudi znake staranja kože.

Vitamin K, ki ga najdemo v slivah, igra pomembno vlogo pri ohranjanju zdravih kosti in ohranjanju kostne gostote.

Visoka vsebnost vitamina C v slivah lahko pomaga okrepiti imunski sistem in pomaga telesu, da se čim bolje spopada z okužbami.

Slive so odličen vir vlaknin, zlasti topnih, ki spodbujajo zdravo prebavo in preprečujejo zaprtje. Prav tako imajo slive naravne odvajalne učinke.

Lahko prispevajo k znižanju krvnega pritiska in zmanjšanju tveganja za srčno-žilne bolezni. Vsebujejo kalij, ki je pomemben za uravnavanje krvnega tlaka, in vlaknine, ki lahko zmanjšajo raven holesterola v krvi.

Slive
Slive FOTO: Thinkstock

Zaključek

V teh poletnih mesecih nas narava obdaruje s številnimi svežimi in hranljivimi živili, ki jih lahko najdemo na lokalnih tržnicah ali na domačem vrtu. Bodimo hvaležni za bogastvo narave, ki nam omogoča uživanje v okusnih in hranljivih dobrotah, ter poskrbimo za svoje zdravje na najboljši možni način. Naj bo prihajajoči avgust mesec, ko se bomo čim več razvajali s temi super živili ter poskrbeli za svoje zdravje in vitalnost.

  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nikhrast
30. 07. 2023 14.59
-15
Pa precej tega sadja in zelenjave ima spremenjene gene, pa saj vidiš da paradajz sploh ne gnije. Pa sadje brez pečk, kumare s pečkam ne najdeš več v supermarketih
JApajaDAja
30. 07. 2023 15.21
+6
testiram en paradižnik...kupljen 9.7.letos...na kuhinjski polici se še vedno "dobro drži>"---je kot novi :-)
JApajaDAja
30. 07. 2023 13.42
+1
boban, kaj pa odojek, pečena paprika, ajvar, čebula,paradižnik z domačega vrta-če ga je še kje kaj ostalo....?
StrupeniGolobizem
30. 07. 2023 12.16
+0
Heh pa to jaz jem skoraj vsak dan, razen melon, ki jih res zelo redko in borovnic ker so tako nemarno drage. 3,40€ za mislim da 250g. Skratka nasteta hrana je nekako samoumevna, nevem pa kaj vi jeste, zgleda mcdonalds.
komarec
30. 07. 2023 11.45
+3
Ni nam treba razlagati kaj so najboljša poletna živila, mi to vemo za celo leto.
brabusednet
30. 07. 2023 11.04
-2
Pa fajn škropleno in gnojeno mora bit.Naša družina je ugotovila,da ukus paradižnika na prostem ima boljši ukus,kot iz plasenjaka.Imamo obojega in iste sorte.Mislim,da je to upliv uv žarkov.Saj plastična folija na plastenjakih je odporna na te uv žarke sicer razpade.
pooyayoo
30. 07. 2023 11.17
+1
devlon
30. 07. 2023 10.13
+2
Tale rad seminarske piše.. To se da v enem stavku povedat. Jejte barvito zelenjavo in sadje, s cimer boste dobili potrebne vitamine in mikrohranila.
Mad max
30. 07. 2023 09.52
-2
Žal nam je večino nam je toča uničila na vrtu🙄
Sandi11
30. 07. 2023 08.22
-2