Slovenija

Šestan ni več vodja operative na URSZR. To prevzema Leon Behin

Ljubljana, 24. 10. 2020 08.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Jure Tepina, Tina Švajger
Komentarji
711

Srečko Šestan sicer ostaja poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije, a bo ministrstvo za obrambo za novega vodjo operative na Upravi RS za zaščito in reševanje imenovalo Leona Behina, Šestanu pa so ta pooblastila odvzeli. Tega položaja po mnenju vodstva namreč ne zmore več opravljati ista oseba. Šestana bodo premestili v kabinet ministra Tonina.

Pri vrhu Uprave RS za zaščito in reševanje (URSZR) so se zgodile bistvene kadrovske in organizacijske spremembe. Srečko Šestan za zdaj še vedno ostaja poveljnik Civilne zaščite RS (CZ), a menda nima več pooblastil za vodjo operative v URSZR. Na to mesto bodo – predvidoma v prihodnjih dneh – imenovali Leona Behina.

In razlog? Poveljnik CZ je v času epidemije (ko so sile Civilne zaščite aktivirane) težko še vodja operative na URSZR, kar so se, navajajo, naučili iz prvega vala širjenja okužb z novim koronavirusom. Pristojni naj bi takrat –  ko je bil aktiviran državni načrt zaščite in reševanja ter preko njega poveljnik CZ – namreč ocenili, da določene stvari ne delujejo, smo izvedeli neuradno.

Naše poročanje je povzročilo precej razburjenja na ministrstvu in premestitve očitno niso niti še uskladili s Šestanom, ki je za 24ur.com dopoldne dejal, da o tem ne ve ničesar. "Dokler ne bom vedel, ne bom nič komentiral," pravi.

Srečko Šestan ostaja poveljnik Civilne zaščite RS, operativno vodenje URSZR pa prevzema Leon Behin.
Srečko Šestan ostaja poveljnik Civilne zaščite RS, operativno vodenje URSZR pa prevzema Leon Behin. FOTO: 24ur.com

Na Ministrstvu za obrambo RS (Mors) pa so nam pojasnili, da je Šestan, ki opravlja položaj poveljnika Civilne zaščite RS, na URSZR zaposlen kot sekretar v Službi za podporo vodenju. Zaradi daljše odsotnosti direktorja Urada za operativo je po pooblastilu v zadnjem času vodil tudi Urad za operativo URSZR.

"Ob prvem valu epidemije se je pokazalo, da je kriza tako kompleksna, da vodenje Civilne zaščite zahteva celotnega človeka, ob tem pa je prav tako nujno, da tudi URSZR deluje nemoteno. Urad za operativo pa je v tem primeru ključnega pomena," poudarjajo na Morsu. "Po razglasitvi epidemije ob drugem valu covida-19 je vodstvo URSZR zato predlagalo, vodstvo ministrstva za obrambo pa podprlo predlog, da se poveljnika Civilne zaščite Šestana razbremeni in se mu omogoči, da polno opravlja delo poveljnika CZ, saj so razsežnosti epidemije v drugem valu obsežnejše kot v prvem valu," dodajajo.

"Zaradi navedenega je bilo Srečku Šestanu preklicano pooblastilo za vodenje Urada za operativo, saj kot omenjeno, mora delo URSZR, kljub epidemiji potekati nemoteno," sporočajo iz Službe za strateško komuniciranje Mors.

"Urad za operativo URSZR, poleg podpore poveljniku Civilne zaščite pri boju zoper SARS-CoV-2, vodi tudi izjemno pomembne projekte, ki ne morejo zastati. Mednje sodijo projekti zniževanja stroškov občin s prevzemom zavarovanj gasilcev na raven države, oblikovanje novega sistemskega pristopa urejanja pokrivanja stroškov intervencij gorskih reševalcev in kot ključno, z izzivi, ki jih prinaša umestitev področja zaščite in reševanja v enotno kohezijsko politiko 2014–2020, večletni finančni okvir 2021–2027 ter načrt za okrevanje in razvoj in s tem povezano spremembo organizacijske strukture enot in služb v sistemu zaščite in reševanja," pravijo na obrambnem ministrstvu. Navedeni projekti pa po njihovem zahtevajo 'celega človeka', zato bo Urad za operativo po pooblastilu vodila izkušena oseba, ki je že zaposlena na URSZR in se je z navedeno tematiko ukvarjala že do zdaj.

"Vodstvo ministrstva se zaveda, da je vodenje Civilne zaščite izjemnega pomena, zato bo v prihodnjih dneh predlagalo, da se poveljnika CZ Srečka Šestana premesti v kabinet ministra, tako kot je bilo to urejeno že v času ministrovanja ministrice Andreje Katič," dodajajo. Šestan kot poveljnik Civilne zaščite deluje z vsemi pooblastili kot do zdaj. "Ob tem ima vso podporo vodstva URSZR kot tudi vodstva ministrstva za obrambo. Delo Srečka Šestana cenimo in spoštujemo." Ob tem pa še poudarjajo, da si na ministrstvu za obrambo želijo kakovostnega in učinkovitega vodenja Civilne zaščite, zato ga želijo razbremeniti, da bi se lahko v celoti posvetil pomembni nalogi vodenja Civilne zaščite RS.

Podobno je pred tem sicer že na družbenem omrežju Twitter sporočil minister za obrambo Matej Tonin:

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Potezo ministrstva za obrambo pa je tudi komentiral nekdanji direktor Sove in Ovsa ter nekdanji svetovalec za nacionalno varnost Damir Črnčec.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kdo je Leon Behin?

Behin je bil v času vlade Marjana Šarca državni sekretar na Ministrstvu RS za javno upravo, ki ga je takrat kot minister vodil Rudi Medved. Pozneje se je stranki LMŠ odtujil in se približal NSi. Neuradno pa je generalnemu direktorju URSZR Darku Butu precej bolj po godu kot Šestan. Ta je CZ poveljeval zadnjih osem let – Vlada RS ga je na to mesto imenovala junija 2012, kjer je nasledil Mirana Bogataja. Ta je Civilno zaščito vodil 26 let.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (711)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Slovencek1
28. 10. 2020 17.28
pa tolk enih bednih komentarjev ki so zanikali njegovo premestitev je sproducirala vlada okrog fejk novice glede Šestana. Pa ti palčki mislijo res, da smo vsi zlate ribice s spominom 2 sekund al kaj? Dost slabo..... Toninček se je naprezal v nedeljo preko družbenih omrežij, Nemca so sfakali da deli fejk novice....kaj tle je fejk te vprašam Matej...še ne teden dni po objavi pa enaka novica...pa vi ste fejk vlada
macek_garfield
25. 10. 2020 17.33
+1
sweckar jansa in njegov lapec tonin
drago štubljar
25. 10. 2020 14.19
+2
TOTI NSI TONIN LOPOV CRKVENI ZE NASTAVLJA SVOJE LOPOVE FUJJJ
silvo.uzmah
25. 10. 2020 13.27
+1
In ko pandemije več ne bo, bo Šestan poveljnik CZ, Behin pa bo z položaja letel.
vicente
25. 10. 2020 11.20
+5
ne vem kako minister Tonin sede v avto,ker vsakič ko se zlaže mu nos zraste ali ga vozijo z tovornim kombijem
Smalcat
25. 10. 2020 11.14
+6
Edino kar me čudi je da ga niso zamenjali že prej. Konec koncev sposobnega človeka tale naša vrhuška videti ne more.
Frane Šajn
25. 10. 2020 10.51
+10
ŠESTAN MOJ POKLON! Šestana poznam kot bivši član civilne zaščite in vem, da je resen neomajen človek, ki ne sprejema tako poniglavih ukrepov in ukazov vrhovnega poveljnika "častnega"dr. Janeza Janše! Šestan čim dlje od tega podna! Nadihaj se raje čistega zraka!
piko3
25. 10. 2020 10.49
+6
Daj Srečo, pesti ta cirkus, hodi u penzijo in uživaj v Vrbovem.
pravisprehajalec
25. 10. 2020 10.33
-10
S Tovarišem Srečkotom, iz levičarskih src odahaja tudi del Juge, globoko vsidrane tam. Nič nas ne sme presenetiti norije, partizanski golaži, sestankovanja do pol dveh dopoldne, priložnost, da je vsak "pameten", štafete mladosti, kola bratstva i jedinstva. JNA pasulji, tisti praznični. Vse to odhaja, zato levičar toči krokodilje solze.
Frane Šajn
25. 10. 2020 10.53
+6
Lepo je izplavati iz te črne skorumpirane lopovske mlakuže! Še enkrat dobrodošel na svobodi Šestan!
Hriboborec
25. 10. 2020 11.00
+5
Tebi, pravisprehajalec, je pa očitno hudo na žulj stopil, zakaj bi sicer napisal nekaj deset negativnih komentarjev, za povrh pa še lažeš.
Hriboborec
25. 10. 2020 11.01
+4
pravisprehajalec
25. 10. 2020 13.37
-1
Gošar, nihče ne laže bolj od levičarja, zapomni si. Že 75 let....
borjac
25. 10. 2020 10.30
+8
Izjava Srečka Šestana za časopis Večer: "O tem, da so mi bila odvzeta pooblastila kot poveljniku Civilne zaščite, sem izvedel iz medijev danes zjutraj. Res nič ne vem.", način dela te desničarske vlade je tak, umazan, zahrbten, hinavski, aroganten skratka DIKTATORSKI, dobro da se Šestan sam informira, drugače ne bi niti vedel, da so ga odstavili, nesposobneži delajo na tak način, tale Behin je verjetno kakšen lizo NSi, mogoče bo Toninu pomagal najti kamionček, ali pa bo njegovi mami prinesel jabolka za štrudelj, Šestan je samo reševal žlede, poplave, plazove, razne ujme, je pa verjetno pozabil na štrudelj Toninove mame, zato ga je Tonin zamenjal , oziroma Janša, ker Tonin brez Janševe odobritve ne gre niti na malo potrebo. RESNIČNI VZROK, menjave Šestana je ta, da je preveč vedel o umazanih poslih in provizijah okrog nabave zaščitne opreme, bil je človek ki je preveč vedel zato je moral pasti, ko bo v bodočnosti hodil po gozdu naj popazi, da se mu ne zgodi kakšna nesreča, pri takih milijonih se ljudem, ki preveč vedo rado kaj zgodi.
sverc-komerc
25. 10. 2020 10.36
-4
levičarji so objavili da je šestan zamenjan. malo bolj se prepričaj preden kaj pišeš
borjac
25. 10. 2020 10.45
+5
Ti prečitaj bolje, jaz sploh nisem nič napisal v kakšnih medijih je bilo to objavljeno, mediji pa so za to, da objavljajo novice.
daiči
25. 10. 2020 09.03
-11
No dejmo bit realni. Zadne cajte je tale šestan pred kamerami deloval že mal utrujeno. Možakar deluje za v penzijo. Na taki funkciji more bit mlajši in pri močeh človek. Ne rečem pa da do zdaj ni dobro vodil to organizacijo, sam enkrat star rataš.
Smalcat
25. 10. 2020 11.13
+7
Vsekakor ni deloval pol tako utrujeno kot deluje g. Janša. Tako da če že menjajmo dajmo tam kjer riba smrdi. Pri glavi.
ElectroVoice
25. 10. 2020 08.47
+14
Le kaj je pravi razlog za ponovno kadrovsko mendranje? Ta, ki ga navajajo, zagotovo ne. Srečko je s svojim delom prišel na nivo legende in v dobri luči ga ima vsak Slovenec, za razliko od očerupanega gavrana...
taurus111
25. 10. 2020 08.44
+17
Sramota, da Srečka Šestana tako na zelo primitiven način skenslajo! Možakar je kleni Primorec , morda pa res ni hodil v Koč. Rog k maši itd . Dr. JJ sedaj si pa šel predaleč ali pa je msg Rode tako odredil, možno a kdo bi vedel?
marker1
25. 10. 2020 09.22
-9
Nič ni skenslan. Preveč dela za enega človeka je. Spet nova zarota levi , kajne?
marker1
25. 10. 2020 09.26
-4
CZ najbolje dela, kadar ni dela. Če je pa delo kot je sedaj epidemija, pa se pokažejo pomanjkljivosti. Tudi organizacijske in kadrovske.
borjac
25. 10. 2020 10.31
+1
AlexReal
25. 10. 2020 08.19
+13
Kaj če bi se tale vlada malo razbremenila pa odšla v večni pokoj !!
rde?azvezdarde?a
25. 10. 2020 08.01
-9
G. Šestanu niso odvzeli pooblastila. “Srečko Šestan je in bo poveljnik Civilne zaščite, z vsemi pooblastili,” je na Twitterju zapisal minister za obrambo Matej Tonin.
sinhron
25. 10. 2020 08.25
+12
Tonin ne ve kaj piše ali pa ne ve kaj počne ! Če nekomu odvzameš resor in ga podeliš drugemu , temu pripadajo vse kompetence iz tega naslova , razen seveda , če namestiš na najvišje mesto nekoga svojega vse naloge pa pustiš prejšnjemu nosilcu funkcije , sedanjemu pa samo plača in stolček !
marker1
25. 10. 2020 09.32
-2
Pravi vodja 70% svojih del razdeli podrejenim. Ti mu potem prinašajo samo poročila, po katerih se odloča. Poznamo pa vodje, ki v zanosu lastne pomembnosti vse hočejo delati in odločati o vsem sami in delajo napake in na koncu potem pregorijo.
darkokontrabas
24. 10. 2020 21.53
+0
Če se je Črnec oglasil, ste imeli prav!!!
bojer
24. 10. 2020 21.25
+10
Še eden več, ki je moral oditi zaradi zaposlitve drugega.
pirotehnik112
24. 10. 2020 21.21
+9
barabe so ga odstavile
Streznitev
24. 10. 2020 21.27
-9
Če verjameš vsakemu lažnivemu nitkotu ti ni pomoči.
rde?azvezdarde?a
25. 10. 2020 08.01
-7
Šestanu niso odvzeli pooblastila. “Srečko Šestan je in bo poveljnik Civilne zaščite, z vsemi pooblastili,” je na Twitterju zapisal minister za obrambo Matej Tonin.
borjac
25. 10. 2020 10.36
+1
Tonin je tudi zapisal, oziroma na TV povedal daje izgubil kamion poln zaščitne opreme, sicer je kasneje zatrjeval da ga niso še plačali, v teh vrstah posla so Bosanci majstori, ali vi verjamete Toninčku, da niso plačali ???
don_samo
24. 10. 2020 21.00
+11
Da vas ni sram!!!! Gospod Šwstan je užival popolno podporo naroda! Je človek na mestu! Ljudje smo - so jemali njegove besede zelo resno, je poštena autoriteta, za razliko vas vseh političnih voluharjev! Takšne rošade bodo prelile olje na ogenj!!!!
Mogočnež
24. 10. 2020 20.46
-11
Pravilno g.Janša! Vsa podpora pravih Slovencev, še naslednji mandat!
juhej77
24. 10. 2020 21.12
+10