Slovenija

Sanjska hiša za 60 tisoč evrov

Ljubljana, 14. 09. 2010 08.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Če je nekoč veljalo, da se montažne hiše razlikujejo od 'navadnih' – torej zidanih, danes ni več tako. Pravzaprav imajo kar nekaj prednosti.

Montažne hiše po arhitekturnih možnostih in udobju že dolgo ne zaostajajo več za klasičnimi, zidanimi.
Montažne hiše po arhitekturnih možnostih in udobju že dolgo ne zaostajajo več za klasičnimi, zidanimi. FOTO:
Prva prednost je čas, ki ga porabimo za izgradnjo. Če se lahko zidanje objekta, ki bo nekoč postal vaš dom, lahko zavleče tudi za nekaj let, se lahko v montažno hišo vselite že celo v nekaj tednih. Pogoj je seveda, da ste imeli pravočasno postavljeno ploščo, na katero bodo namestili vaš dom.

Druga prednost je cena. Ta je dokončno znana že na začetku, kar naročnika obvaruje pred neljubimi presenečenji med gradnjo, poleg tega pa naj bi bila postavitev montažne hiše od klasične gradnje cenejša za vsaj petnajst odstotkov.

Tretja prednost je, da gre za objekte, ki so energijsko izjemno varčni. Prav zaradi tega razloga lahko preko Eko sklada dobite ugoden kredit za gradnjo. Ponudniki pa tudi zagotavljajo, da so montažne hiše potresno varne in protipožarno zaščitene. Nekateri vam bodo dali do 30 let garancije na konstrukcijo.

Preverite, kaj boste, če se odločite za montažno hišo, vseeno morali pripraviti sami, kako jo vzdrževati in si oglejte nekaj  ponudb montažnih hiš na slovenskem trgu ter preverite cene.

Foto: www.lumar.si
Foto: www.lumar.si FOTO:
  • 20
  • 19
  • 18
  • 17
  • 16
  • 15
  • 14
  • 13
  • 12
  • 11
  • 10
  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (44)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

liliputput
15. 09. 2010 08.30
Za 60.000€ ne moreš imet sanjske hiše....bo treba mal več dat..:))
Peter Zupan?i? 1
14. 09. 2010 23.19
+1
montazne so vseeno boljše,gletje ko je hud veter les se le giblje cigl pa ne.. torej je ze to velika prednost. je pa stvar res dokaj drazja kot pa zidano.
InterReflectlons
14. 09. 2010 22.26
Glede na to, da je v Ljubljani stanovanje drago 200000EU, si je lažje narediti na robu Ljubljane montažno hišo za 60000EU!
lutherking
14. 09. 2010 22.01
hiše so OK, vendar cena pa ni NIKOLI 60000€. Okoli 1500000 se nkeja dobi
jd13211
14. 09. 2010 21.02
i5kri: "kaj pa u ajdovščini npr.. ko piha 200 na uro burja..a zdrži montažna kučica??" Na vipavskem so celo prepovedane, razen s posebnim dovoljenjem, pa še to jo moraš fiksirat z jeklenimi kabli kot šotor! In glede na vsako leto hujše podnebne spremembe, bi rekel, da so montažne hiše precej slaba izbira. Najameš privatnike in si zgradiš klasično bajto...te pride ceneje kot montažna, pa še sestaviš si tako hišo kot ti najbolj ustreza in ne na način kot si jo je študent arhitekture med sezonskim delom zamislil in so ti jo potem sestavili industrijsko, kot da bi pakirali ribe v konzerve. Lastna hiša je privilegij in ena najbolj osebnih stvari, ki dejansko izražajo tip človeka, ki tam živi, pa če je velika in brezvezna, ali pa majhna, zanimiva in urejena...kaj misliš da pove o človeku industrijsko narejena hiša? Človek brez idej, ki misli koliko bo na tak način privarčeval.
Mirjana Jelenko
14. 09. 2010 20.51
točno tako vsi so pametni ko kopujejo hiše in prcela za kakšen denar se da kupit prcela ali bajta, ko pa pogledaš malo bolj in greš iskat , pa mislim da so bajte ki so stare 30 let zidane in adaptirane še vedno boljše kot montažne, , js sm še vedno za cement in pesek pa cigu, imamo slabe lizkušnje z montažnimi, vrjamte pa da montažne ne morš tak popravljat kot zidane
DODGE-RAM
14. 09. 2010 20.09
+1
in potem vidiš da dajo ceno od 162 do 246 tišoč €...60 tisoč kr tak...to je bivših 12 mio sit
SonyGirl
14. 09. 2010 19.41
+1
V naslednjem življenju. Mogoče. Če ne bom spet nabasala na finančno katastrofo.
tadejstein@email.si
14. 09. 2010 18.46
prouhudababa saj ne pravim da je samo proizvajalec kriv. kriva je država, ki ne izobražuje ljudi, krivi so mediji, ki o arhitekturi objavijo morda en prispevek ob enajstih zvečer na teden, kriv je trg, kier je preveč arhitektov in delajo vsak posel samo da zasluži, ker se zaveda, da gre lahko stranka drugam, krive so občine/država, ki nima urejene zakonodaje, kriv je celoten odnos družbe do arhitekture, ki so zgolj neka odvečna birokracija, itd... in kar se mene tiče, bi prvič mogla država oz. nato občina to zakonodajo uredit. drugič, proizvajalec je tudi kriv, ker bi moral invenstitorju podati neke smernice za hišo, ne pa da zgolj slepo sledi naročnikovim željam. naročnik se prvič v življenju ukvarja z arhitekturo, proizvajalec pa ima za sabo šolo in ogromno izkušenj in bo ja nekaj več vedel od naročnika, mar ne? (pod proizvajalec je vštet tudi arhitekt) tretjič. tipske hiše so narejene točno s tem namenom, da bodo stroški projektiranja čim manjši. naštancaš neko število hiš in potem jih prodajaš po tekočem traku. o arhitektih v teh podjetjih pa raje nebi. lahko ti iz prve roke povem, da bi bilo treba takoj pometati marsikaterega profesorja in vsaj pol študentov na fakulteti za arhitekturo..! in če bi občina malo bolj podala neke prostorske plane, recimo gabarit objekta, naklon in tip strehe, smer slemena, vrsta kritine, omejila barve fasad, itd, imaš kljub temu še zmeraj kar nekaj prostora za lastno kreativnost. glede nato da sem v tem fohu bom že vedel kako gredo stvari, mar ne?
prouhudababa
14. 09. 2010 18.19
tadejstein Zakaj naj bi pa bil proizvajalev kriv, če investitor nima nobenega okusa? Vsi proizvajalci nudijo vrsto različnih hiš in vsak investitor ima možnost, da si izbere okolju primerno obliko in barvo hiše, ki jo želi postaviti. Ti pa pišeš, kot da bi proizvajalci prisilili investitorja, da mora točna ta pa ta tip hiše postaviti na neko določeno lokacijo? Pa saj nisi resen no! Vsi proizvajalci imajo lastne arhitekte, tako da stroški izdelave načrtov nimajo popolnoma nobene veze s ponudbo tipskih hiš. Tipske hiše se izdelujejo po sistemu tekočega traku, kar bistveno poenostavi in poceni stroške izdelave. Kljub temu pa večina proizvajalcev omogoča določena odstopanja od prvotnih načrtov in se prilagodi željam investitorja. Investitor, ki gre v prekmursko vas postavljati nekakšen montažni Disneyland, pa bi točno takega postavil tudi iz opeke in zidakov, če nebi imel možnosti nakupa montažne variante. Zato se nehaj jeziti na tiste, ki niso ničesar krivi - ali pač morda pričakuješ, da bo proizvajalec odslovil kupca, ker se mu njegov okus zdi nekoliko bizaren in slog gradnje ne spada v neko okolje? Potem bi morali tudi trgovci s tekstilom pričeti odslavljati kupce brez okusa, če bi želeli kupiti kos oblačila, ki se po njegovem okusu ne prilega določeni osebi? Kdo pa pravi, da je okus prodajalca tisti 'ta pravi'? Kje bi potem ostala individualnost vsakega od nas in na koncu celo naša svoboda? Sicer se strinjam, da v določenih okoljih, zlasti v starih vaških in mestnih jedrih, neka cenena moderna arhitekturna izživljanja niso na mestu. Vendar pa je to treba reševati že dolgo prej, predenj prične investitor brskati po katalogih in si izmišljevati, kaj si bo postavil na tako lokacijo.
Patrik Butolen 1
14. 09. 2010 17.46
se lahko samo vzdrževanje take hiše ni lahko če nimaš lepe plače
tadejstein@email.si
14. 09. 2010 15.43
slovenkajaz namen tipskih hiš je, da se proda čim več istih hiš, kar pomeni, da se načrt riše samo enkrat in potem kopira v nedogled (beri; večji in lažji zaslužek). tipska hiša ne upošteva lokacije, materialov, kulturnih danosti, kako stoji na parceli, itd itd... Cilj teh ponudnikov je samo prodati njihov izdelek. In to delajo z popolnoma brez slabe vesti, pa čeprav proda neko roza bajto z frčadami, okroglimi, kvadratnimi, pravokotnimi itd okni, šestkotno jedilnico, itd, znotraj neke prekmurske vasice. vas je v trenutku uničena. In prostorski načrti običajno predvidevajo zgolj gabarit in lego slemena. tako da razni ekscesi celo zadostijo pravnim zahtevam. arhitekti teh hiš načeloma tudi nikoli ne vidijo lokacije. in slovenske vasi počasi postajajo ko neka romska naselja. vsak si dovoli vse. barvajo fasade v barve in vzorce ob katerih ti rata slabo, bajta je trikrat prizidana, ima nemogoče oblike jedilnic, oken, nadstreškov, itd. in marsikdo potem reče. moja parcela, moja hiša, moja svoboda. ampak kot je rekel arhitekt Ivanšek; svoboda posameznika je hkrati nesvoboda ostalih. ljudje pa na to zmeraj pozabljajo. celostni izgled oz. urbanizem naselja pač ne more bit svoboda posameznikov..! da pa je stanje tako, je pa kriva predvsem država. poznamo iz šol vse književnike od japonske do zda, vse pomembne slikarje, zgodovino od opice do danes, hodimo v gledališča, itd, a nekaj, kar nam oblikuje vsakdan in to za več generacij, o tem folk nima pojma. ne zna naštet treh slovenskih arhitektov. treh svetovnih arhitektov. itd. glede tega smo na lestvici tik pred kitajsko, nakar smo lahko blazno ponosni. medtem ko neki portugalci poznajo vse ker država informira in izobražuje ljudi. in kako graditi? treba samo razumet zakaj so nekoč gradili tako kot so, ker vsaka stvar je posledica nekih potreb, namena. in to znanje samo uporabiš na sodoben način, materiale ki so prisotni v nekem okolju pač obdelaš in uporabiš na sodoben način. in to je to. pa to sedaj ne pomeni ravno streho in stekleno površino čez celo steno, ker to so spet ekscesi. še nek banalen primer. zakaj bi na štajerskem uporabljal nek grd italjanski marmor, če pa smo na štajerskem in imamo pohorje za klesanje kamna..!?!
Eriksson
14. 09. 2010 14.58
Najprej sm mislu da Bežigrad vidm čist zgori
Maček2
14. 09. 2010 14.53
tadejstein 14.09.2010, 12:39 -12 he he, nevedni in neizobražen folk mi tala minuse. tadejstein 14.09.2010, 09:47 -30 te tipske hiše bi bilo treba prepovedat, ker uničujejo slovensko krajino....! zakaj že?
tadejstein@email.si
14. 09. 2010 14.52
morde pa, koliko spalnic želiš?
Red_October
14. 09. 2010 14.50
Tadejstein,boš pa že kakšno zgradil na Luni,ni vrag.
tadejstein@email.si
14. 09. 2010 14.29
Red_October od kdaj pa nasa projektira družinske hiše, he he
Alojz Antonic
14. 09. 2010 14.20
to je lepo a nobeden arhitekt ne pomisli na razna prihajajoca neurja.
Strom69
14. 09. 2010 14.10
uff tista na prvi sliki bi bla res že blizu sanjskega!! :)
smeh-lol
14. 09. 2010 14.07
Me zanima koliko ste dobili za tole reklamo.