Slovenija

Posledice prevetritve članstva v SMC: bo notranji razdor povsem obrnil smer koalicijskih pogajanj?

Ljubljana, 27. 06. 2018 06.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
STA, / A.K, / L.Š.
Komentarji
1381

V javnosti še vedno odmeva izključitev nekdanjega predsednika parlamenta Milana Brgleza iz stranke SMC. Po besedah Brgleza je njegova izključitev povsem zrežiran dogodek, kar pa so v stranki SMC že zanikali. Glavni kamen spotike je bila Brglezova "samokandidatura" za predsednika državnega zbora.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Brgleza izključili iz SMC. Kaj zdaj?
    03:08
    Iz 24UR ZVEČER: Brgleza izključili iz SMC. Kaj zdaj?
  • Iz SVETA: Izključitev Brgleza
    03:05
    Iz SVETA: Izključitev Brgleza
  • Iz 24UR: Kakšne so posledice izključitve Brgleza iz SMC?
    03:11
    Iz 24UR: Kakšne so posledice izključitve Brgleza iz SMC?
  • Iz 24UR: Brglez: Očitki brez podlage
    03:34
    Iz 24UR: Brglez: Očitki brez podlage
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Še vedno odmeva izključitev podpredsednika stranke SMC Milana Brgleza. Potem ko je zdaj že nekdanji podpredsednik SMC včeraj zvečer prek facebooka sporočil, da ga je izvršni odbor izključil iz stranke, je danes na novinarski konferenci pojasnil ozadje dogajanja. Poudaril je, da je bila izločitev iz stranke zrežirana, kar se da po njegovem razbrati iz objektivnih dejstev. Glavni razlog za svojo izključitev pa vidi v svoji zahtevi, da je treba stranko konsolidirati, upoštevati rezultate volitev in jo pripraviti na nove ter poskrbeti, "da pridejo sposobni ljudje na prava mesta".

Poleg tega pa je vse očitke na svoj račun označil kot neutemeljene. Med drugim so mu v stranki očitali, da se je kot predsednik parlamenta prevečkrat oglašal v javnosti, da je v nasprotju s predsednikom stranke Mirom Cerarjem obsodil napad ZDA, Francije in Velike Britanije na Sirijo, glavni očitek, ki ga je prejel s strani članov izvršnega odbora, pa je bila njegova "samokandidatura" za predsednika DZ. 

Miro Cerar je bil v preteklostiz Brglezom že večkrat na nasprotnih bregovih.
Miro Cerar je bil v preteklostiz Brglezom že večkrat na nasprotnih bregovih. FOTO: Barbara Žejavac / DZ

Očitki tako po Brglezovih besedah temeljijo zgolj na naslovu intervjuja, ki ga je dal za Slovensko tiskovno agencijo o tem, da je pripravljen začasno še naprej voditi državni zbor. A v tem pogovoru je, kot je poudaril, povedal, da podpira idejo, da bi DZ v prihodnjih štirih letih vodil Cerar ter dodal, da je treba "to zadevo dejansko izpogajati in se morajo o tem vsi dokončno strinjati"

Ozadje odločitve izvršnega odbora naj ne bi bila v skladu s statutom

Na dnevnem redu torkove seje je bila rekonstrukcija sveta stranke, ki so ga razširili s šestimi novimi člani, zatem pa je sledila zamenjava v organih stranke. Tako je prišlo do imenovanja novih članov izvršnega odbora, zamenjala sta se tudi nadzorni odbor in statutarna komisija. Izključitev iz stranke tudi statutarno ni bila najbolj logična, je še zatrdil Brglez. Najprej bi ga namreč moral kot podpredsednika stranke razrešiti svet, šele nato pa bi ga lahko izvršni odbor izključil kot člana. "Ta zadeva se je na tej točki preskočila," je dodal. Na vprašanje, ali bo glede izločitve kaj ukrepal, je dejal, da ima za odločitev o tem 15 dni časa po tistem, ko prejme sklep.

Izključitev iz stranke tudi statutarno ni bila najbolj logična, je poudaril Brglez.
Izključitev iz stranke tudi statutarno ni bila najbolj logična, je poudaril Brglez. FOTO: POP TV

'Tudi Cerar kršil sklepe izvršnega odbora'

Cerar pa je po njegovih besedah sam večkrat kršil sklepe izvršnega odbora SMC, denimo glede priznanja Palestine, ki se jih je bal izvršiti, in povrnitve vojne škode izgnancem oz. drugim žrtvam vojn, ko je "v tistih trenutkih pravzaprav raje grozil, kot da bi se posvetil temu, da bi bili sklepi izvedeni". 

Brglez se sicer v preteklosti že večkrat ni strinjal s predsednikom stranke Mirom Cerarjem. Prvi njun javni spor sega v čas sprejemanja novele zakona o tujcih, kateri je Brglez izrecno nasprotoval. Vsak na svojem bregu sta bila tudi takrat, ko je SMC Brgleza prepričevala, naj kandidira za predsednika republike, a je njihov predlog zavrnil. 

Kaj Brglezova izključitev pomeni za nadaljnja koalicijska pogajanja?

Kako bo nadaljeval politično pot, Brglez še ne ve, saj je treba "najprej ohladiti glave". Sam ne misli ravnati prehitro, saj je politična situacija trenutno tako občutljiva, da ne želi povzročati dodatnih težav, je poudaril. "Dokler bo minimalna možnost, da se dogodi levosredinska koalicija, je treba premisliti čisto vsak korak," je še dejal Brglez, ki se za tako vlado tudi zavzema. 

O njegovih navedbah, da so ga izločili, ker je bil proti sodelovanju stranke s SDS, je dejal, da se smatra "za simbolni in dejanski branik, da se to ne bi zgodilo". "Morda je to samo moja percepcija," je dodal in ponovil svoje navedbe, da sta s Cerarjem o nesodelovanju s SDS sicer enotna, a glede na pritiske v stranki, v odborih in od tistih, ki nikoli niso kandidirali na volitvah in so del struktur v stranki, "nikoli ne veš, kdaj se kdo zlomi pod pritiski", je še dodal Brglez. 

Iz poslanske skupine me pravzaprav ni možno izključiti. To je edini formalni razlog, zakaj ta trenutek ostajam tam. Nimam niti še pisarne, tako da svojo pisarno prenašam s sabo. Milan Brglez

Svojo pisarno zaenkrat prenaša s seboj

Nekdanji predsednik DZ in podpredsednik SMC je tako trenutno še vedno član poslanske skupine SMC. "Iz poslanske skupine me pravzaprav ni možno izključiti. To je edini formalni razlog, zakaj ta trenutek ostajam tam. Nimam niti še pisarne, tako da svojo pisarno prenašam s sabo," je bil jasen Brglez, ki prav tako ne pričakuje poziva, da mora vrniti poslanski mandat. "Ker sem si ga presneto izboril na terenu z distanciranjem od tistega, kar SMC je, ker drugače ga ne bi dobil." 

Na vprašanje, ali sta se s Cerarjem sploh kdaj resnično pobotala po hudem sporu o zakonu o tujcih, je Brglez dejal, da takrat sta se, saj je v ospredje stopil proces arbitraže in to je bila takrat preveč pomembna zadeva. "Od takrat pa ni več tako pomembnih državotvornih razlogov, da bi se človek še umikal, nekje je konec," je dodal.

Po Brglezovih namigih, da bi utegnila stranka brez njega v koalicijo z SDS, je SMC sicer že včeraj na Twitterju jasno sporočila: "Poudarjamo, da je izvršni odbor na seji 13. 6. 2018 sprejel tudi sklep, da bo SMC sodelovala zgolj pri oblikovanju levosredinske koalicije, ki jo skuša oblikovati Marjan Šarec. Pri tem SMC vztraja."

Nekdanji predsednik DZ in vidni član Cerarjeve SMC Milan Brglez je sporočil, da ga je izvršni odbor "vrgel" iz stranke.
Nekdanji predsednik DZ in vidni član Cerarjeve SMC Milan Brglez je sporočil, da ga je izvršni odbor "vrgel" iz stranke. FOTO: Damjan Žibert

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Zorčič: Brglez je s ponujanjem samega sebe za predsednika DZ oslabil pogajalsko pozicijo stranke

Na Brglezove besede so se odzvali tudi v stranki SMC. Vodja poslanske skupine Igor Zorčič je zavrnil Brglezov očitek, da je bila njegova izločitev iz stranke zrežiran dogodek. "Zrežirana je bila kvečjemu njegova morebitna kandidatura za predsednika DZ," je poudaril in dodal, da si ne morejo privoščiti soliranja podpredsednika stranke. SMC si po njegovih besedah trenutno prizadeva izpolniti zaveze iz predvolilnega časa.

"Smo v občutljivem obdobju, ko že nastajajo obrisi neke bodoče koalicije in v tem obdobju si stranka dejansko ne more privoščiti, da eden od najbolj vidnih članov, podpredsednik stranke, ne spoštuje demokratično sprejetih odločitev organov stranke in solira v tej zgodbi, ko moramo biti najbolj enotni." 

Ob tem je ocenil, da je Brglez bistveno oslabil pogajalsko pozicijo stranke s tem, ko se je sam ponujal za predsednika DZ.

'V SMC se povezujemo v sredinski ali levosredinski blok'

Na oceno Brgleza, da je bil branik nesodelovanja stranke s SDS, pa je Zorčič odvrnil, da "to pravi samo on sam o sebi". "Odločitev stranke je povsem jasna, tega ni na vidiku. Mi se povezujemo v sredinski ali levosredinski blok, kakor želite," je bil jasen.

Ob tem je priznal, da vsak odhod lahko pomeni določeno škodo stranki, po drugi strani pa se napovedujejo nova članstva. "Težko bi rekel, da njegov odhod pomeni kaj slabega, mislim, da pomeni predvsem konsolidacijo stranke. Predvsem pa se ne bo pisalo, da stranka ni enotna," je navedel. Ob tem je pojasnil, da je SMC zelo demokratična in liberalna stranka, "odločitve sprejemamo na demokratičen način, si pa želimo, da so sporočila, ki jih dajemo navzven, enotna, tako tudi stranka postane verodostojna".

Odzivi na izključitev skopi, v Levici ne izključujejo sodelovanja z Brglezom

Izključitev zdaj že nekdanjega podpredsednika SMC pa so že komentirali tudi v nekaterih parlamentarnih strankah, a so njihovi odzivi precej skopi. Po mnenju Mateja T. Vatovca (Levica) je dogodek notranja stvar SMC, v stranki se bodo morali "pogovoriti, kaj in kako naprej".

Bo Brglez svojo politično kariero nadaljeval v stranki Levica?
Bo Brglez svojo politično kariero nadaljeval v stranki Levica? FOTO: Damjan Žibert

Kot je pojasnil Vatovec, so v Levici z Brglezom na nekaterih točkah do sedaj že sodelovali. "Mislim pa, da je sedaj na njem, da ugotovi, kaj pravzaprav želi v svoji prihodnji politični karieri", je dejal o morebitnem vstopu Brgleza v poslansko skupino Levice. Brglez sicer za zdaj, kot je napovedal, ostaja v poslanski skupini SMC, saj mora o tem še premisliti.  

Na vprašanje, kaj to pomeni za nadaljnja pogajanja o oblikovanju vlade, je Vatovec odgovoril, da "Brglez očitno ni bil dovolj vpliven faktor v tem koaliranju, ampak to bo treba ugotoviti pri ostalih strankah, ki trenutno vodijo to igro".

Jelinčič: Cerar se pripravlja na vstop v Janševo koalicijo

"Kakor kaže, so se v SMC skregali," pa se je na Brglezovo izključitev odzval predsednik SNS Zmago Jelinčič. Ocenil je, da je bila njegova odstavitev logična posledica, saj da se Cerar navkljub drugačnim izjavam pripravlja na vstop v Janševo koalicijo. To pa je po Jelinčičevem prepričanju edina rešitev za Cerarja in njegovo stranko, če želita preživeti naslednje volitve.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1381)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Madeni
28. 06. 2018 11.01
+1
Vsi so si ENOTNI, prva dobra in edina dobra poteza stranke...?? To je bila prva dobra novica, poleg zmage JANŠE v letošnjem letu..
RONDO25
28. 06. 2018 10.51
-3
Rdeči križ je zdej frei..lahko kandidira..
Karantanija
28. 06. 2018 17.48
-2
oježeš
28. 06. 2018 10.23
+7
Ja pa kaj? To se dela stalno v vseh strankah. Kdor misli, da je to čudež, kar se dogaja v SMC nima pojma o politiki. Politik je politik, njega ne zanima (dokazano v vseh letih samostojnosti) delavec ali pošten človek. On ima svoje cilje, ki ne sovpadajo niti z državnostjo, niti s poštenostjo do državljanov še manj z domoljubjem. Stopijo skupaj (kot bi vedno morali, ko se gre za državne interese) le, kadar jim kdo želi vzeti nezaslužene bonitete in privilegije. Za ostalo jim ni mar, pa naj bodo iz katerekoli politične stranke.
M_teorija
28. 06. 2018 10.23
-8
Če slučajno pride do predčasnih volitev bo Brglez zmagovalec, s svojo ali z stranko kateri se bo priključil. Uf spet bi luzerji zmrzoval v senci!?
M_teorija
28. 06. 2018 10.20
-2
Brglez je prvi odpadnik, ki bo iz odpadništva potegnil politični daljši konec. Vsaj v dveh strankah je najbolj zaželena 👰!? Seveda le če se liderji ne ustrašijo njegove karizme , ki jim lahko prevzame liderstvo!?
Madeni
28. 06. 2018 10.23
+12
Zaželjen je pri Levici in DESUSU, strankah Slovenskega PODNA..
M_teorija
28. 06. 2018 10.25
-6
Aja sm pa mislu, da ga hočjo!? v SDS in SNS
lahunin
28. 06. 2018 10.08
+5
27 LET SO SAME LAZI OD TEH LJUDI KATERIM JE SLOVENEC ZAUPAL IN KAKO NAJ VRJAMEM SE NAPREJ NEMOGOCE
lahunin
28. 06. 2018 10.04
+4
PREJEMALI VELIKE PLACE IN KAJ SO NAREDILI ZA SLOVENIJO NICCC NAJ POVEJO KAKO JE Z 150 MILJONI EVROV OD 2TIRA SE OBSTAJAJO JE CERAR PLACAL FALKON KO JE SKOLEGI SOSEDI ODLETU V PARIS NA ROKOMETNO TEKMO IN KJE JE MINISTRICA BIVSA ZA ZDRAVJE SAMO NA SRAMOTILNI KOL ZNJIMI
Jezen
28. 06. 2018 09.57
-8
JJ iz ozadja rušo in podtika. Hoce vladati sam!!
Uporabnik443897
28. 06. 2018 09.49
+2
Čeprav feni Janeza kritiziramo Cerarja, da je prenesen, je pa končno ugotovil da v njegovi stranki ne more biti močnejši še en ego kot je on. Ima pa prav tudi Jelinčič, tako poudarjati s kom ja I s kom ne, ne ubeta uspeha na predčasnih volitvah, če sploh Šarec sestavi vlado, kar je pa seveda za Slovenijo NESPREMENLJIVO. Sedaj ko nam je obrnila hrbet desnica EU in se bolj radikalna Amerika, je to SAMOMOR. Rusi se pa k nam niso pripravljeni zastaviti besede, ki pa itak pomeni samo še korak stran od EU. Če smo hoteli v EU in smo sedaj tam, se ne pošiljajte po dveh STOLIH, da ne padete VMES.!!!
Uporabnik443897
28. 06. 2018 09.53
+1
kolbek460
28. 06. 2018 09.45
-2
A je Madžarski konvertit že sestavil vlado ,?z bosanskim dnarjem ,,z kosovskim doktratom naskakuje oblast v Sloveniji ,,,,kdo z tem soglaša in goji upanje? naj se ga boh usmili !!!!!!!!!!!!!!!
siupamoizvedetiresnico
28. 06. 2018 10.52
-1
kaj in na kak način je pa tem stvarem stregel opankar?
Madeni
28. 06. 2018 09.22
+6
Z roza hlačkami in gejevsko marelo ter PALESTINSKO ZASTAVO, lohka skupaj z Svetlano oblečeno v Jugoslovansko zastavo z prdizansko kapo ter Velenjskim županom z Albansko dvojezično tablo pojejo in Uprizarjajo BIURKE po Sloveniji..Slovenija meni zate NI...
Madeni
28. 06. 2018 09.26
+7
Lohka pa na FDV ju deli slikanice, js PALESTINEC ali ČURI MURI v AFRIKI
Uporabnik443897
28. 06. 2018 09.59
+11
Maš prav, kam je padlo moje Velenje, kot Staro Velenčan sem zelo razočaran. Se spomnim začetkov pred 45 leti ko so z avtobusi hodili v Bosno po delavce. Prvo so jih nastanili v samskih domovih po kakem letu pa so začele kaplja ti cele družine tudi po 10 članov. Samo še čakam kdaj bo župan Musliman. No jaz q sem že 30 let v S. G. pa tudi do Pliberku ni daleč, parcele pa skoraj ZASTONJ, ČE SI PRAVI SLOVENEC ŠE VE.!!!
korintos23
28. 06. 2018 09.19
+0
Čisto prav mu bodi, zakaj je pa bil proti napadu na Sirijo! Mogoče mu ni bilo za Wilkomen?
Firnk
28. 06. 2018 08.58
+1
se kupčka z kadri koga kam pa jih jezelo veliko pa traje dlje je pa le važn naši pa vaši za dnar se gre
ooResnicA
28. 06. 2018 08.48
+1
...cepo je cepo pa laž je nesmrtna duša komunizma pa levakarjev......
korintos23
28. 06. 2018 09.16
-3
Da te ne bo Janša tožil, je bil ponosen komunist.
mallonge
28. 06. 2018 08.47
+15
Kaj pa kaj pravijo samozvane škart intelektualke iz FDV in FF o svojem predstavniku?
mallonge
28. 06. 2018 08.52
+5
Pardon, lapsus lingue, ................predstavnici.
korintos23
28. 06. 2018 09.17
+5
Zate samo doktorji obramboslovja štejejo?
mallonge
28. 06. 2018 08.46
+8
Brglez je antipatičen, slabo artikuliran, samovšečen, nadut aparatčik ene skromne partije v izgonu.
korintos23
28. 06. 2018 09.17
+4
Uporabnik443897
28. 06. 2018 10.03
+6
Vsi na položajih smo morali biti komunisti, sedaj pa s tem prenehaj, saj nisi ZANIMIV. Povej kaj bolj SMISELNEGA in se na ponavljaj, saj nisi papiga. 😁😁😁
mallonge
28. 06. 2018 08.45
+8
On je res pravi levak. Laži, zavajanja, kraje,ovajanja, poboji..........to zagovarjajo in to počnejo.
ti?2
28. 06. 2018 08.40
+13
Tega Bizgeca pa ne vlečite več v javnost ker mi gre na bruhanje ko ga zagledam. Naj gre na Kubo za svetovalca.
Firnk
28. 06. 2018 08.34
+11
ti odnosi ne se čudvat to je je vsagdan slovenije spletkarjenja zahrbtnost laganje lopovščina zavajanje javnosti podkupovanja prekrivanja resnic itd res vrhunske vrednote in s tem gor rastemo
ti?2
28. 06. 2018 08.39
+0
Roosterno1
28. 06. 2018 08.28
-4
Takšne in podobne izključitve iz stranke so povsem normalen pojav. Tudi v SDS je bilo tega ogromno, ko se desne roke g.Janše niso strinjale z njegovo politiko. Mislim, da je nesmiselno zgubljati besede. Konec koncev je potrebno dobiti prečiščeno besedilo, predno se parafira. Verjemite mi... Slovenija bo dobila vlado, kot je še ni imela.
Uporabnik443897
28. 06. 2018 10.05
+4
Se strinjam močno desno sredinsko vlado s SDS., ta levi pa na ŠTRIK. 😁😁😁