Slovenija

Tonin: Razlog za naš umik ni koalicijska pogodba, pač pa dvom o stabilnosti in trajnosti koalicije

Ljubljana, 16. 07. 2018 12.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
STA, / A.K., / U.Z.
Komentarji
1577

Predsednik Matej Tonin je po seji izvršilnega odbora NSi sporočil, da se umikajo iz pogajanj s Šarcem, saj obstaja velika verjetnost, da tega, kar je bilo izpogajano, v praksi ne bi mogli uresničiti. "Pogovori kljub temu niso bili zapravljanje časa, dokazali smo, da se je slovenska politika sposobna dogovarjati in na številnih področjih dosegati kompromise," je dejal.

Več videovsebin
  • Izjava Mateja Tonina o odločitvi NSi
    13:37
    Izjava Mateja Tonina o odločitvi NSi
  • Iz 24UR ZVEČER: Odločitev je padla
    03:17
    Iz 24UR ZVEČER: Odločitev je padla
  • Iz 24UR ZVEČER: Sestavljanje koalicije ali igra mačke z mišjo?
    05:56
    Iz 24UR ZVEČER: Sestavljanje koalicije ali igra mačke z mišjo?

Potem ko so potencialne partnerice v soboto na maratonskih pogajanjih koalicijsko pogodbo v večji meri uskladile, je Lista Marjana Šarca svojim potencialnim koalicijskim partnerjem danes poslala čistopis koalicijske pogodbe na 42 straneh. Že dlje časa se je vedelo, da je NSi tista, ki bo prevesila jeziček na tehtnici, in nocoj je padla odločitev.

Predsednik NSi Matej Tonin je po seji izvršilnega odbora NSi sporočil, da se kljub napredku, ki so ga dosegli v koalicijskih pogajanjih šesterice strank pod okriljem LMŠ, iz teh umikajo. Razlog ni koalicijska pogodba, za katero se "dobro zavedajo, da je stvar kompromisa", pač pa dvom o stabilnosti in trajnosti koalicije ter možnost, da bi jih partnerji lahko s pomočjo Levice v DZ preglasovali, je dejal. Odločitev velja le za prvi krog iskanja mandatarja.

NSi je zavrnila Šarca.
NSi je zavrnila Šarca. FOTO: POP TV

S pohvalami na račun Šarca in tudi drugih strank ni skoparil, češ da so pokazali iskreno željo, da se stališča čim bolj približajo, in so bili do njih korektni. "Zdi se mi ključno, da smo se poslušali in iskali načine, kako premakniti Slovenijo naprej," je povedal.

Nanizal je tudi, kje jim je uspelo pri zapisu svojih predlogov v koalicijsko pogodbo. Velik premik so po njegovih besedah dosegli na področju financiranja zasebnega šolstva, medtem ko so bila razhajanja največja na področju zdravstva, je pojasnil. V celoti tako tako z doseženim niso bili zadovoljni, a to ni bil razlog za izstop NSi iz koalicijskih pogajanj, je poudaril Tonin, ki je tudi zavrnil očitke, da se je NSi pogajala "s figo v žepu".

Za odhod v koalicijo je namreč poleg programske usklajenosti ključna tudi verjetnost, da se bo dalo večji del programa, ki je zapisan v koalicijski pogodbi, tudi uresničiti. Po njegovih besedah pa "obstaja zelo velika verjetnost, da tega, kar je bilo izpogajano, v praksi ne bi uspeli uresničiti".

Pojasnil je, da je namreč še vedno "zelo viden konflikt med starimi koalicijskimi partnerji", ki je na trenutke bremenil pogajanja, na dolgi rok pa bi se ti konflikti "lahko razplamteli, ogrozili koalicijsko delovanje in na koncu privedli do propada". Tudi v pogajanjih šesterice strank po njegovih besedah "ni bila največji problem NSi". Sami so, kot je dejal, iskreno mislili, da so bili konflikti znotraj stare koalicije bolj predvolilne narave, a so pogajanja pokazala, da niso pozabljeni in da so "v nekaterih delih zelo osebne narave".

Prav tako jih zaradi razmerij, ki bi se vzpostavila v taki koaliciji, skrbi možnost, da bi jih partnerji v parlamentu preglasovali s pomočjo Levice pri programsko občutljivih zadevah. Tretji razlog pa je težavnost koordiniranja tako raznolike koalicije. "Koordinirati šest zelo različnih partnerjev je izjemno zahtevno delo," je dejal. Ko bo koalicija dnevno soočena z različnimi stvarmi, lahko to po Toninovih besedah tudi privede do razpada ali drugih nepredvidenih težav.

Na vprašanje, ali je umik NSi iz pogajanj dokončen, je Tonin odgovoril, da se je NSi vedno pripravljena pogovarjati z vsemi. "Ta naša odločitev se nanaša na prvi krog, vsak naslednji krog pa bo izvršilni odbor presojal ločeno," je pojasnil.

Predsednik zmagovalne SDS Janez Janša, ki je preklical za danes in v torek napovedane pogovore s predsedniki parlamentarnih strank, mora do četrtka predsedniku republike Borutu Pahorju sporočiti, ali je pripravljen sprejeti ponujeno kandidaturo za mandatarja.

Tonin je prepričan, da je s tem, ko so stopili korak nazaj, NSi drugim dala možnost vnovičnega premisleka, kako naprej. Pri tem vidi tri možnosti: da bi se katera od strank vendarle začela pogovarjati s SDS, da bi se peterica strank začela pogajati z Levico ali pa da pridemo do predčasnih volitev.

Ocenil je še, da bi bilo najboljše, da Slovenija dobi veliko koalicijo, v kateri bi bili SDS in LMŠ. "Na takšen način bi lahko prišli do kompaktne, vsebinsko trdne koalicije, ki jo Slovenija danes potrebuje," je dodal. "Morda bo naša današnja odločitev katero od sredinskih strank opogumila, da se začne pogovarjati z Janezom Janšo," je še dodal.

NSi se bo sicer v torek sestala s SDS in pričakuje, da jim bo prvak SDS Janez Janša predložil predlog koalicijske pogodbe. Ta je bila po Toninovih besedah namreč že večkrat napovedana, a je v NSi še niso videli. "Mislim, da bi tudi Janša pokazal veliko mero resnosti, da želi sestaviti koalicijo, če predstavi koalicijsko pogodbo," je še ocenil.

V LMŠ si bodo vzeli čas za premislek

Brez NSi peterica drugih strank Šarca ne more izvoliti za mandatarja, vsaj v prvem in drugem krogu ne, saj potrebuje 46 poslanskih glasov. Drugače je v morebitnem tretjem krogu, ko za izvolitev zadostuje navadna večina.

Levica je v preteklosti že dala vedeti, da se je o koaliciji s Šarcem še pripravljena pogovarjati, če v njej ne bo NSi in če bo koalicijska pogodba napisana precej drugače, kot je bila zastavljena v pogajanjih, v katerih je sodelovala NSi.

V LMŠ umika NSi iz koalicijskih pogajanj nocoj še ne želijo komentirati. Za STA so potrdili le, da si bodo vzeli čas za premislek o tem, kako naprej.

Šarčeva kadrovska 'ponudba'

Medtem ko naj bi bila vsebina koalicijske pogodba večinoma pod streho, pa so kadri še vedno na mrtvi točki. Kot so poročali v oddaji SVET, Šarec neuradno predlaga, da Tonin ostane predsednik DZ, čeprav si tega položaja še vedno želi Miro Cerar. Njemu je bilo ponujeno zunanje ministrstvo. Za Dejana Židana je kljub nasprotovanju SMC predvidel gospodarski resor, Karlu Erjavcu pa je ponudil pravosodje, čeprav si je želel obrambe ali zunanjih zadev. Alenka Bratušek po tem razrezu ne bi postala superpodpredsednica vlade, ampak ministrica za digitalizacijo, pristojna tudi za energetiko. Finance naj bi Šarec ponovno ponudil dosedanji ministrici Mateji Vraničar Erman, ker je z njo zadovoljen, a ima ona sama pomisleke. Zdravja najprej ni želel nihče, pa je potem Šarčev glavni pogajalec Vojmir Urlep dejal, da bi zanj to predstavljalo velik izziv. Zdaj pa kaže, da bi zdravje vendarle lahko vzela tudi NSi.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Poslanci bodo svoje dopuste prilagajali povolilnemu dogajanju

Čeprav so se po koledarju začele t. i. parlamentarne počitnice, dogajanje v državnem zboru letos ne bo povsem zamrlo. Po poslovniku državni zbor od 15. julija do konca avgusta ne razpisujejo rednih sej, lahko pa zaseda na izrednih, kar je zaradi odločanja o mandatarju letos v tem času tudi pričakovati. Nekaj delovnih teles se bo sestalo že ta teden.

Kot je že prejšnji teden pojasnil predsednik DZ Tonin, to, da se v poletnem času ne razpisuje rednih sej, ne pomeni, da ne bo izrednih. "Vodjem poslanskih skupin sem zato na posvetu svetoval, naj poslancev ne pošiljajo na dopuste, ker nas julija in avgusta čakajo pogosta zasedanja DZ, in sicer zaradi ustavnih in drugih rokov, ki jim je treba slediti," je dejal.

Večinoma v poslanskih skupinah napovedujejo, da daljšega dopusta za poslance letošnje poletje večinoma ne bo, saj morajo biti v pripravljenosti.
Večinoma v poslanskih skupinah napovedujejo, da daljšega dopusta za poslance letošnje poletje večinoma ne bo, saj morajo biti v pripravljenosti. FOTO: POP TV

Poslanci bodo tako svoje dopuste prilagajali povolilnemu dogajanju po junijskih volitvah, v tem tednu se tudi nadaljujejo dogovori in usklajevanja o mandatarskem kandidatu in oblikovanju vladne koalicije.

Večinoma v poslanskih skupinah napovedujejo, da daljšega dopusta za poslance letošnje poletje večinoma ne bo, saj morajo biti v pripravljenosti, za to pa prav tako potrebujejo podporo strokovnih delavcev. Kot so pojasnili, je trenutno v posameznih poslanskih skupinah zaradi dopusta odstoten morda zgolj kakšen poslanec. "Vse je odvisno od dinamike dela v DZ in vsak poslanec ve, da se mora vrniti z dopusta v primeru seje DZ," so navedli v eni od poslanskih skupin. V več skupinah so napovedali, da bodo imeli tudi v tem tednu redna srečanja poslanskih skupin.

Šarec je prav danes odšel na dopust.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1577)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

razvajen123
17. 07. 2018 21.54
-1
zajček bi lahko zobe popravil
Bullschevik
17. 07. 2018 21.33
-4
Hvala Bogu , da ste odžagal Julko ta bi kar k tardečem rinla.
kolbek460
17. 07. 2018 20.41
+2
Tonin obvezno v nedeljo k spovedi ,boh pomagaj!
kolbek460
17. 07. 2018 20.36
+2
Tonin,, boh s teboj in tvojo grešno dušo !AMEN ,,
razvajen123
17. 07. 2018 20.26
+2
tonin same laži
sodelujem
17. 07. 2018 20.17
+0
Najpametnejša odločitev NSI,
kolbek460
17. 07. 2018 20.32
+1
Bullschevik
17. 07. 2018 21.41
-1
Kdo bi sramotil s takim šefom, še dobr , da so odžagal Julko ta bi k tardeče.
NA LEVO ni OK
17. 07. 2018 19.00
+2
Da bi Serpšentinšek vodil vlado , ma to je noro. Neizkušen dvorski norčer na čelu države, pa saj to je Butalščina in ne Slovenija. Sicer pa je le Pinokijo na špagi Kučana in foruma 21. V tem je bistvo vsega. Uboga Slovenija še naslednjih nekaj let , če se zgodi scenari levakov. Socializem Venezuelski nas pričakuje.
Bullschevik
17. 07. 2018 21.37
+1
Ljudje božji a si ga sploh predstavljate kot govorca pred parlamentom ali v Bruslu, to je treba videt.
mallonge
18. 07. 2018 18.50
-1
V primerjavi s Kučanom vsi ostali naravnost blestijo.
Martina Holesek
17. 07. 2018 18.33
+5
zAKAJ JE TONIN SPLOH ZAČEL POGAJANJA Z ŠARCEM ,DOBRO JE VEDEL, DA NE BO VSTOPIL Z NJIMI V KOAICIJO, TAKO PA SEDAJ DOBRO VE KAJ GDO MISLI IN PRIČAKUJE IN BO TO LEPO NESEL NA UŠESA J J TO SE MI ZDI PA RES OTROČJE IN POBALINSKO.
Uporabnik443897
17. 07. 2018 18.40
-3
Joj ne se z jokaj, če bi bil podjetnik bi to razumel, ker si javni delavec pa ti je čudno.
kolbek460
17. 07. 2018 20.33
+0
Ti imajo izdajo v genih ,,petokolonaši se niso nič spremenili ,,taki so !
iga_biba
17. 07. 2018 18.16
+0
nisi mislil resno. sploh nisi mislil. z levimi na pogovore. idi k svojemu vodji.
Mich Diam
17. 07. 2018 17.52
+0
No kaj se gredo ti prepametni politiki, otročjo igrico: RINČKE TALAM PRAV DOBRO SKRIJ, DA TE MUCEK NE DOBI!
dule100
17. 07. 2018 16.23
-9
Bog živi Tonina !
kolbek460
17. 07. 2018 20.35
-2
Jamnik naj še pa ga požegna ,čim prej!!!
Uporabnik443897
17. 07. 2018 15.55
+0
Kučan šel na morje in Šarec za njim, pa se je hvalil da ni Kučanov hov hov 😉😉😉
iga_biba
17. 07. 2018 18.17
-2
IJJ in tTonin pa se tolažita namesto bi šla na dopust.
Uporabnik443897
17. 07. 2018 18.42
+2
Gresta oba malo po Slovenskih hribih, ne se sekiraj, Slovenija je lepa zrak pa super. Predvsem pa ni straha da bi ju zmotil Kučan. 😀😀😀
mallonge
17. 07. 2018 15.51
+2
Komunisti so bili vedno navajeni vladati z 10% večino in ogromno represijo ter korupcijo. Sedaj jim ne gre v glavo, da jih pri tem nekdo ovira.
štrekeljc
17. 07. 2018 16.49
+10
Ja. Janši ne gre v glavo, da ga nekdo ovira pri njegovem vladanju.
Shisui
17. 07. 2018 18.13
+2
iga_biba
17. 07. 2018 18.18
-1
mislil je da bo vladal, pa ima premalo glasov.
kolbek460
17. 07. 2018 20.38
-2
Bullschevik
17. 07. 2018 21.47
mallonge
17. 07. 2018 15.46
-1
Fašizem mini strančič nima ovir.
mallonge
17. 07. 2018 15.47
+3
Prevzgoja Lukca se je že začela in to na intenziven način.
Uporabnik443897
17. 07. 2018 18.45
+2
Luka sedaj boš ubogal ali pa s palico po ritki. Luka ne ne grem v vlado ker hočejo banko prodat, Luka ne se zagovarjajo bo res mogla šiba zapet. Ne grem pa pika, a ne prosim ne več, saj bom ŠEL.
nnanna
17. 07. 2018 14.56
+8
tonin se je ves čas pogajal s figo v žepu oz. po navodilu tistega, ki ga je določil za predsednika nsi!
direstraits
17. 07. 2018 14.17
-3
Levaki bodo sigurno še kr vztrajal z koalicijo... njihov nov moto je. : IZROPAJMO SLOVENIJO POKRADMO ŠE TO KAR JE OSTALO.
Uporabnik443897
17. 07. 2018 15.57
+1
Kar je pa ostalo bomo ODSRAFALI., samo da ljudem kaj ne USTAVNE!!!
zajebant2
17. 07. 2018 12.26
+6
Kaj je mogoče kdo videl praška , srebrnega ali mariota sam vprašam?
Uporabnik443897
17. 07. 2018 13.33
+2
Ga pogrešam trdega zagovornika ta LEVIH, baje mu na urgenci dajajte srčni vspodbujevalnik in rezervno baterijo, sedaj pa čakajo še ma me morijo ker mu je baje PREGORELA po NSI odstopu. 😀😀😀
direstraits
17. 07. 2018 12.16
-4
Baje je v lekarnah zmanjkalo Apaurina... tud Nalgesin bo kmalu pošel. Levaki hodijo na Hrvatijo po tablete.... zelo zelo boli.
Uporabnik443897
17. 07. 2018 15.59
+0
Čudno veliko kmetijske zadruge prodajajo vrvi take za bolj male čolne privezati, čudno da samo tako kratke konce, rabiš ja od 20 m naprej, kaj lahko narediš sam s 5 metri mini jasno 😉😉
direstraits
17. 07. 2018 16.45
+0
blazter
17. 07. 2018 12.04
+4
A nova pogodba o trgovinski dejavnosti ,ki jo je vlada v odhodu sprejela, pa ni nobena novica? 20 namesto 15 nedelj itd.....
Uporabnik443897
17. 07. 2018 13.35
+2
Ja napredek za kapital in ne delavce. Že po taki izjavi vidiš da niso čisto pri STVARI, ih je čisto iz tira VRGLA, 😉
ooResnicA
17. 07. 2018 11.18
-1
....kwa pa je z babo žabo spertinškom a je že prešeu do 46?
Bullschevik
17. 07. 2018 21.51
Vladanje ni blebetanje babjih štosov. Bit če smeha. Zardevali bodo tudi rdeči.