Slovenija

Okužena zakonca, zaposlena v UKC Maribor, se počutita dobro

Maribor, 06. 03. 2020 09.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
M.S. / U.V.
Komentarji
2517

V Sloveniji smo potrdili osem primerov okužbe s koronavirusom. Šesti in sedmi primer sta zakonca, zaposlena v UKC Maribor. Oba se počutita dobro. V mariborskem kliničnem centru pa naj bi po naših informacijah vladala zmeda. Soproga šestega okuženega je namreč zdravnica na oddelku za radiologijo, do zdaj pa je bila ves čas v stikih s pacienti.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Okužena dva zaposlena v UKC Maribor
    04:08
    Iz 24UR: Okužena dva zaposlena v UKC Maribor
  • Iz 24UR: Okužena iz UKC Maribor
    02:55
    Iz 24UR: Okužena iz UKC Maribor
  • Iz 24UR: Stanje okuženih stabilno
    01:21
    Iz 24UR: Stanje okuženih stabilno
  • Iz 24UR: Blagi simptomi bolezni
    02:35
    Iz 24UR: Blagi simptomi bolezni
  • Iz 24UR: Je testiranje brez simptomov smiselno?
    01:44
    Iz 24UR: Je testiranje brez simptomov smiselno?
  • Iz SVETA: V Sloveniji osem primerov okužbe s koronavirusom
    04:22
    Iz SVETA: V Sloveniji osem primerov okužbe s koronavirusom
  • Iz SVETA: Oba okužena zaposlena v UKC Maribor
    05:54
    Iz SVETA: Oba okužena zaposlena v UKC Maribor
  • Goriškova o soprogi 32-letnika tik pred rezultati: Izvid bo zagotovo negativen
    01:07
    Goriškova o soprogi 32-letnika tik pred rezultati: Izvid bo zagotovo negativen
  • Iz 24UR ZVEČER: Osem okuženih s koronavirusom v Sloveniji
    14:45
    Iz 24UR ZVEČER: Osem okuženih s koronavirusom v Sloveniji

Danes popoldne smo v Sloveniji potrdili še osmi primer okužbe s koronavirusom. Okužen je zdravnik v ZD Metlika, ki je pred dnevi potoval čez Italijo, danes pa je pri sebi opazil simptome bolezni. Trenutno se zdravi v bolnišnici. 

Šesti in sedmi primer okužbe s koronavirusom so pristojni potrdili pri zaposlenima v UKC Maribor. Informacijo, da je poleg 32-letnega kliničnega farmacevta okužena tudi njegova soproga, so pristojni potrdili zgolj nekaj minut potem, ko so na novinarski konferenci vsi po vrsti zatrjevali, da soproga ni tesni stik in da je možnosti, da je okužena, skorajda nič.

32-letnik je sicer od minulega petka pa do ponedeljka potoval po severni Italiji, po naših informacijah s štirimi prijatelji. Naslednja dva dni ni imel nobenih simptomov, je pa normalno hodil v službo. V sredo je še jedel kosilo v menzi in bil ves čas v tesnejšem stiku s številnimi zdravniki in medicinskimi sestrami.

V UKC so, kot je pojasnila Nina Gorišek, predstojnica oddelka za nalezljive bolezni in vročinska stanja v UKC Maribor, tudi ponoči izvedli vse potrebne ukrepe in omogočili varno delo. Identificirali so nekaj zdravnikov in medicinskih sester, ki so bili z njim v tesnem stiku. Za te delavce so našli delovna mesta, kjer ne bodo prihajali v stik z bolniki.

Medtem, ko pristojni hitijo prepričevati še, da so takoj ustrezno ukrepali, identificirali vse tiste, ki so bili z obolelim v stiku, vse kritične zaposlene pa premestili na delovna mesta, kjer nimajo stika s pacienti in da razloga za skrb ni, pa naše neuradne, a zanesljive informacije razkrivajo kaotičen odziv v bolnišnici.

Šesti in sedmi primer koronavirusa pri nas sta zakonca, ki sta zaposlena v UKC Maribor.
Šesti in sedmi primer koronavirusa pri nas sta zakonca, ki sta zaposlena v UKC Maribor. FOTO: Bobo

Danes naj bi začasno karanteno odredili kar na intenzivnem oddelku z najbolj ranljivimi bolniki, kjer naj bi pomešali vse osebje. Protokoli, kdaj naj bi koga testirali, naj bi se ves čas spreminjali. Ker da testiranje takoj po stiku tako ali tako ne bi dalo rezultatov, bodo večino rizičnih testirali v ponedeljek - do takrat naj bi jih opremili zgolj z navodili: ne hodite v trgovske centre, ne bodite v stiku s starejšimi, otroci. Do 11. ure dopoldne naj bi po oddelkih krožili študenti zdravstvene nege, ki predstavljajo visoko tveganje, ker oskrbujejo bolnike. Primanjkovalo naj bi tudi zaščitne opreme, kar pa so na tiskovni konferenci zanikali.

Da bi območja, kjer se je okuženi gibal, počistili, so zaprli kuhinjo in kirurški oddelek. Odpovedali tudi ambulantne preglede, študentske vaje in prakso. 32-letnik, trenutno hospitaliziran v mariborskem UKC, naj bi se sicer počutil dobro, imel naj bi blažjo obliko bolezni. O stanju žene - zaposlene na radiologiji, ki je ves čas v stiku s pacienti - pa ves čas zmedene informacije.

Po naših zanesljivih informacijah se naj ne bi udeležila izleta v Italijo. Počuti se dobro in ne kaže znakov bolezni. Kljub temu je hospitalizirana. Danes so v UKC Maribor odvzeli 110 testov, rezultati prvih 70 so že znani – vsi negativni, razen omenjene soproge. Stanje njenega 32-letnega soproga je prav tako stabilno, povišane telesne temperature danes nima več. 

V vseh bolnišnicah prepovedani obiski

"Prihod koronavirusa smo pričakovali, sprejeli smo ustrezne ukrepe in jih tudi izvajamo, nekatere ukrepe dopolnjujemo. Priporočila in protokoli ostajajo enaki," je danes poudarila državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Simona Repar Bornšek. Tako še naprej ni razloga za odpovedi javnih prireditev, svetujejo pa samozaščitno ravnanje, bolne osebe pa naj ne hodijo na prireditve. Enaka ostajajo tudi priporočila za izobraževalne ustanove, za katere trenutno ni predvideno zapiranje. Zdravstvenim delavcem svetujejo, da ne hodijo na kongrese, izobraževanja in druge večje prireditve.

Danes so se tudi dogovorili, da v vseh bolnišnicah in socialno-varstvenih domovih prepovejo obiske. Dovoljene pa bodo izjeme, na primer pri umirajočih bolnikih. Pri tem po besedah državne sekretarke računajo na strokovno in etično odločitev posameznika.

Prvookuženi potoval iz Maroka preko Italije v Slovenijo 

V večernih urah v sredo smo v Sloveniji zabeležili prvi primer okužbe s koronavirusom pri starejšem moškem v 60. letih, ki je konec februarja potoval v Maroko, domov pa se je vračal preko Italije. Oboleli je zaradi znakov bolezni prišel na pregled v ljubljanski ZD Vič Rudnik brez predhodnega klica in tako v nasprotju z navodili zdravstvenih oblasti. 

Na ministrstvu za zdravje in NIJZ so tako včeraj na novinarski konferenci znova opozorili, naj se posamezniki v primeru suma na okužbo s koronavirusom držijo navodil ter pokličejo svojega osebnega zdravnika. Če ta ni dosegljiv, pokličite najbližjo dežurno ambulanto, kjer boste prejeli nadaljnja navodila. 

Prvi oboleli je v Slovenijo prispel 29. februarja in okoli 20.00 ure prišel na ljubljansko urgenco zaradi poškodbe noge. Tam je ostal do 21.30, NIJZ pa poziva vse, ki so bili v tem času na urgencu, naj pokličejo na številko 031 619 118. 

Včeraj so okužbo potrdili tudi pri dveh sopotnikih prvookuženega, ki sta bila z njim na motorističnem potovanju v Maroku. Drugi oboleli znakov bolezni nima, tretji pa je kazal znake prehlada. Slednji je bil včeraj kritičen do sistema testiranja in obveščanja. Trdi, da sopotnikov prvega obolelega na potovanju v Maroku sprva niso želeli testirati, sam pa naj bi za tretji potrjeni primer izvedel iz medijev. Doma je z ženo in trimesečnim dojenčkom več ur čakal, da je sploh vzpostavil stik z zdravnikom. 

Da so telefonske linije včeraj vsepovsod pregorevale, je priznala tudi državna sekretarka Simona Repar Bornšekova. "Od vsepovsod smo poslušali, da je linij premalo, pogovarjali smo se, da bo pri vstopnih točkah treba povečati število telefonskih linij in zagotoviti dodatne kadre," je dejala v oddaji 24UR. 

Ob tem pristojni tudi mirijo javnost, da vsak morebitni kontakt ni rizičen, za prenos okužbe je potreben tesen stik. 

Četrti in peti primer: pred kratkim sta se vrnila s potovanja po Italiji 

Včeraj v popoldanskih urah so potrdili še dva primera okužbe, ki pa s prvimi tremi nista povezana. Gre za moškega in žensko, ki živita na istem naslovu, in sta pred kratkim skupaj potovala po Italiji. Par se je držal navodil zdravstvenih oblasti. Na testiranje naj bi prišla takoj po prihodu v Slovenijo, slabo pa sta se počutila že na potovanju. Zdravstveno stanje vseh obolelih v Sloveniji je po besedah pristojnih stabilno. Dva od okuženih, ki ne kažeta znakov, bodo jutri odpustili v domačo oskrbo. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (2517)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

šavrin
07. 03. 2020 10.18
+3
koliko je stvar resna v soseščini, včeraj izredni sestanek civilne zaščite in italijanske vlade, eden od ukrepov izredno stanje do 31. julija ker bodo lahko začasno zasegli privatne bolnice in hotele za nastanitev okuženih, 4000 odkritih okuženih, 2300 na bolniščnični negi od tega 200 umrlo. Podrobno statistiko vodijo od 22. februarja. okuženost strmo narašča, samo v enem dnevu 5. marec 620 novih. Avstrijski kancler je vlado obvesti, da bo na meji z Italijo uvedel sanitarno kontrolo. Brez panike ali vsaj vemo v kakšno smer gredo stavri.
kianolog
07. 03. 2020 09.00
+36
Me ne zanima kako se počutita, neodgovorneža! Vzet licenco vsem takim zdravnikom, ki kužijo okrog sebe ... Kako imajo sploh obraz pridet iz okuženih območij na "šiht", brez da bi povedala in se 100% prepričala, da nista kužna?! Zdravstvena delavca, halo?
pizzamargerita
07. 03. 2020 09.37
+21
trije od 8 primerov so neodgovorni DOHTARJI!!! V tem smo gotovo svetovni unicum.
pizzamargerita
07. 03. 2020 09.45
+22
iz vrhov MZ so nas zmerjali, kako smo egoisti ce si kupujemo maske ces da morajo te ostati za zdravnike, ki bodo skrbeli za nas!! komedija komedij. zdravniki pa smucat v italijo sredi epidemije in zdaj oni zasedajo postelje.
danica123
07. 03. 2020 10.21
-3
Navodilo ministerstva in epiedmiologov je, da ne glede na to od kod si prisel je potrebno iti v sluzbo!!! In da se ni potrebno testirati! Ta gospod je naredil vse po protokolu!
danica123
07. 03. 2020 10.23
-3
V primeru ce nimas simptomov.... Takoj ko so se pojavili, je naredil vse v skladuns pravili!
šavrin
07. 03. 2020 08.54
+32
Ti doktorji in ostali so samo dokaz naše neorganiziranosti in nesposobnosti, virus je v Italiji prisoten od polovice januarja, izrazito poslabšanje stanja je več kot 40 dni in se ve v katerih delih države je najoblj tvegano za okužbo. Če bi uvedli določeno kontrolo na meji in evidentirali prihode iz teh območji bi imeli vsaj eno sliko potencialne nevarnosti, glede na to da smo vse uvozili iz tga območja. Glede , da živim na obmejnem področju spremljam njihova poročanja že od januarja, dnevno in imam jasno sliko problema.O malomarnost in neetičnosti naših dohtorjev pa nima niti smisla se poglabljati.
pizzamargerita
07. 03. 2020 09.38
+4
janezek123@gmail.com
07. 03. 2020 08.47
+17
Tu se vidi organizacijska nesposobnost našega zdravstva. Sploh še ni prave krize pa so že čisto panični. V gospodarstvu, če pride do navala strank znamo z veliko majnšimi viri v par urah ali dneh organizirat dodatne delovne ekipe in telefonske linije. Tu pa imajo cel državni budget ampak so opravilno nesposobni, ker nimajo operativnega "generala", ki bi bil sposoben sprejemat hitre odločitve. Direktor je pri njih očitno častna ne pa operativna funkcija.
šavrin
07. 03. 2020 09.09
+13
imeli so dober mesec dni časa za se organizirat glede na stanje v soseščini, mi smo mislili, da k nam ne bo prišlo. V italiji in pri nas je začetna slika skoraj identična, prvi največji izbruh virusa je bil prav tako v bolnici v Codognu (Lombardija) v polovici februarja.
Johny57
07. 03. 2020 08.32
+31
Ko se pozdravita nagnat iz službe in primerno kaznovat
Sadni T
07. 03. 2020 08.32
-5
Me zanima če sta bla cepljena proti navadni gripi ker tisti pomoje lažje prebolijo korona virus pa nekateri zdravniki alternativno konzumirajo tablete proti odpornosti,če ima kdo kakšen podatek o tem
pizzamargerita
07. 03. 2020 09.40
+4
cepi se 20% dohtarjev- podatek iz ukc lj, kjer drzijo rekord. drugje se manj.
TitCankar
07. 03. 2020 08.28
+33
Nekdo bo moral odgovarjati za tako malomarnost med zdravstvenim osebjem. To je eden od dokazov, da v zdravstvu marsiksj ni urejeno in močno škripa pri odgovornosti in ozaveščenosti nekaterih zdravnikov Pa še nekaj, očitno so materialno dohtarji dobro priskrbljeni, da so vsi po vrsti smučali v Italiji, čeprav stalno jamrajo in štrajkajo za plače! Morda bo padla tudi kakšna odškidninska tožba!
SasaSlo
07. 03. 2020 08.20
+37
Tok dobro se počutita ,da bosta verjetno skočla čez vikend še na eno smuko v Italijo :)
pesnitev
07. 03. 2020 09.18
+10
Zanimivo, ne, poročajo, da zdravnik z ženo ni bil v tesnejših stikih, ampak z zdravstvenim osebjem pa ja...
brabusednet
07. 03. 2020 08.07
+26
Bravo pametnjakoviča.
setisfekšn
07. 03. 2020 08.05
+2
Zmer k janša vlada se pojavi neki virus!!prejšnji je bila pticja gripa in je nabavil 500000 enot tamifluja ki je že zdavnaj neuporaben! Sedaj pa je korona virus!zanimivo
pesnitev
07. 03. 2020 09.19
-2
Gliha vkup štriha, virusi, namreč, ki napadajo Slovenijo...
Defragment
07. 03. 2020 08.05
+19
Berem : Bolniki se dobro počutijo. Kaj to pomeni? Pomeni, da imajo samo malo bolj izrazit prehlad, sploh nimajo nobenih znakov gripe ali pa ležijo v postelji z vročino in nimajo nekih strašnih problemov ? Zame pomeni, da se dobro počitim to, da bi šel delat, smučat ali pa na dva deci 😉
hotchilipoper
07. 03. 2020 08.01
+6
Na koncu je pa vse to načrtovano,nikoli ne veš
nimamkaj
07. 03. 2020 07.48
+37
Lep vzgled za zdravstvo...najprej dohterja iz Maribora...zj še iz Metlike👌
kolesampotravi
07. 03. 2020 07.27
+52
Pa glej mislim. Kak si lahko tak egiosticn da maš 3 mesce starega otroka ti pa greš na motoristicno potovanje do Maroka čez Italijo v tem času.. Mah neodgovorno in js bi svojega deda v ri.t brcnla takoj
grgrgr
07. 03. 2020 09.07
-3
hotchilipoper
07. 03. 2020 07.15
+5
231koak
06. 03. 2020 21.57
+60
UKC Mb trojanski konj, ZD Metlika trojanski konj. V ukc mb so se danes baje panicno testirali, kljub temu da so rekli, da je yreba pocakat, ker ne pokaze takoj. Porabili brezveze teste, drugje pa jih ze zmankuje. Predstavniki vlade objavljajo nepravilne podatke......in vi pravite, da je stvar pod kontrolo. Ufffff,
Belibog
06. 03. 2020 21.57
+17
Pred nami je skupen problem, ki ga je potrebno resno vzeti,” je opozoril Janša. Strinjal se je, da enotnih smernic ukrepanja ni mogoče sprejeti za celotno Evropo, so pa nekateri stvari jasne. Med njimi je po njegovem mnenju zagotovo ta, da je potrebno varovati najbolj ogrožene kategorije prebivalstva, kot so domovi za ostarele in zdravstveni zavodi. “Upam, da se bo iz blagovnih rezerv sprostilo dovolj zaščitnih sredstev, da se jih bo razdelilo preventivno. Mislim, da je današnji dan zadnji, ko bi se dalo še kaj pravočasno narediti,” je opozoril, in sicer predvsem zaradi dejstva, da je šesta oseba, ki je okužena, zaposlena v UKC Maribor, zaradi česar smo danes že soočeni s situacijo, da zbolevajo tudi že tisti, h katerim se sicer državljani obračajo za pomoč.
orcus
06. 03. 2020 21.55
+24
Pa oni dohtar ni uspel pogledat vec kot 40 ljudi v treh dneh. To je 13 na dan . In ce dela sest ur, je za pacienga porabil 30min. In potem je preobremenjen!!!
Mrider
06. 03. 2020 21.51
+56
Tem avanturistom, ki se niso hoteli odpovedati pocitnicam v teh rizicnih casih, ter so prinesli virus v Slovenijo dati kazen zaradi malomarnosti !!!
aist
07. 03. 2020 08.06
-12
orcus
06. 03. 2020 21.51
+57
Vazno da se onadva pocutita dobro! Smucala sta med pocitnicami, ko je ze bilo jasno kaksno je stanje v Italiji. Ampak kaj bi te komplicirali, gremo v sluzbo pa lepo raznosimo virus, saj tak delamo v zdravstvu.
orcus
06. 03. 2020 21.56
+28
Kdaj bodo objavili v katero solo hodi njun otrok, ce ga imata in je bil tudi na smucanju