Slovenija
Oglas

Setev vrtnega cvetja

Ljubljana, 17. 11. 2022 00.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Kratek vodnik za gojenje poceni in lepih rastlin

Veliko ljudi sanja o vrtu, polnem cvetja. Pisane zelenice in dišeče cvetlične gredice ustvarjajo prijetno vzdušje in krasijo okolico hiše. Spomladi nastane vprašanje, katere vrste izbrati, da bo naš vrt videti pravljično. Odlična rešitev je nakup semen vaših najljubših cvetlic. Preberite si kratek vodnik o tem, kako sami pravilno posejete vrtno cvetje. 

Vrtno cvetje

Kdaj sejemo rože 

Setev semen enoletnih cvetlic lahko začnete že marca in nadaljujete do konca maja. Najhitreje lahko posejemo na primer grobeljnik, sadrenko, rumeni katanec, dišeči grahor, volčji bob, sončnice, vrtne ostrožnice in modre glavince. Aprila lahko posejemo še več vrst. Med te vrste spadajo maki, klarkije, velike kapucinke, kozmeje, lepe očke, vrtne ognjiče, zlati kalifornijski mak in šeboj. Po "poscani Zofki" lahko posejete vrste, občutljive na mraz, kot so okrasne buče, navadna črnika, navadni tolščak, lepa cinija in okrasni koper. Poleg rastlin, posajenih neposredno v zemljo, se lahko odločimo tudi za lastno pridelavo cvetličnih sadik. Ta način gojenja zahtevajo rastline z dolgo rastno dobo in visokimi potrebami po toploti. Najbolj poznane rože v tej skupini so petunije, sporiševke, lobelije, cinije, navadni nepostarnik, leseneče gazanije, žajbelj in vodenke. Tukaj lahko najdete čudovita semena vrtnih rož.

Vrtno cvetje

Setev neposredno v tla

Prostor za setev cvetja je najbolje pripraviti jeseni prejšnjega leta. Temeljito prekopana in z naravnim gnojilom pognojena zemlja naj pozimi počiva v globoko zarezani brazdi. V tem času se bo kompost ali gnoj dobro razgradil in v tla bo prišlo več kisika. Cvetlične vrste, ki so nekoliko bolj odporne na nizke temperature, se običajno posadijo v zemljo. Najbolje je, da so žlebovi za semena usmerjeni v smeri sever-jug. Tako bodo sadike dobile čim več svetlobe. Semena lahko sejete tudi razpršeno, kar zagotavlja bolj naraven učinek kot urejene gredice. Setev mora biti redka. Gosto sajenje in redčenje povzročita poškodbe korenin, kar oslabi rastline. Ko semena raztresete, jih je treba nežno pokriti z zemljo in površino rahlo poravnati. Semena je treba oskrbeti z vodo, da lahko začnejo kaliti. Ko imajo sadike po 2-3 prave liste, jih lahko redčimo, pri čemer pustimo le najmočnejše kose. 

Vrtno cvetje

Setev v posode

Setev v posode je optimalna za vrste, ki potrebujejo več časa za nastanek cvetov. Tak primer je škrlatni lepi slak ali vzpenjava kobeja. Optimalni čas setve za te vrste je konec februarja/začetek marca. Nekoliko pozneje lahko v posode posejemo rastline, ki niso odporne proti mrazu – navadne posončnice, navadni nepostarnik, cinije itd. Za pripravo sadik potrebujete primerne posode - škatle, pladnje, podstavke, sklede. Po polnjenju izbrane posode z vlažnim, lahkim substratom vanjo položite semena. Setev mora biti redka in enakomerna. Uporabite lahko sejalnico ali pa semena zmešajte z malo peska. Večino semen prekrijemo s tanko plastjo substrata, vendar morajo nekatere vrste ostati nepokrite (begonije, indijanski tobak). Za zalivanje semen v posodah uporabljamo ročni razpršilec za rastline. Tako voda nežno in enakomerno doseže semena. Posejana semena v posodah je dobro označiti z osnovnimi podatki - sorta, barva, datum setve. Pladnji s posejanimi semeni potrebujejo toploto in svetlobo. Ti pogoji se najpogosteje pojavljajo na domačih okenskih policah. Ko imajo sadike že liste, jih presadimo v večje lončke. Presajene sadike postavimo v rastlinjak ali steklenjak. V ugodnih razmerah sadike rastejo hitro in zdravo.


Naročnik oglasa je Garden Seeds Market.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3