Slovenija

Še dva pokrajinska odbora DeSUS za odstop oziroma razrešitev Pivčeve

Ljubljana, 19. 08. 2020 17.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Pomurski odbor stranke je predsednici Aleksandri Pivec predlagal odstop, sicer pa glasovanje o nezaupnici. Podobno so tudi v pokrajinskem odboru Dolenjska, Bela krajina in Posavje predlagali glasovanje o razrešitvi Pivčeve na seji sveta DeSUS, kar omogoča tudi veljavni statut. Severnoprimorski pokrajinski odbor pa se je postavil na njeno stran, medtem ko je bil kritičen do Gantarja.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Vladni urad za demografijo
    02:28
    Iz 24UR: Vladni urad za demografijo
  • Iz 24UR: Kdo razrešuje?
    02:59
    Iz 24UR: Kdo razrešuje?

 

Pomurski odbor stranke DeSUS je sprejel sklep, da se predsednici stranke predlaga, da odstopi, če tega ne bo storila, pa predlagajo svetu stranke, da glasuje o nezaupnici, je za STA pojasnil predsednik pomurskega odbora Janez Kardoš. Sklep so po njegovih pojasnilih sprejeli z desetimi glasovi za in dvema proti, v njem pa navedli tudi razloge za svoje stališče, med katerimi so pogosto kršenje statuta stranke, kadrovske zadeve, ki niso potekale v skladu s strankinimi akti, in neorganiziranost stranke, kar vse povzroča nezadovoljstvo med članstvom.

V pokrajinskem odboru Dolenjska, Bela krajina in Posavje pa bodo izvršnemu odboru, ki bo pripravil dnevni red za svet stranke, predlagali, da se predsednico na seji sveta stranke razreši. Takšen sklep so sprejeli z 12 glasovi za in enim vzdržanim.

To po besedah predsednika odbora Vlada Bezjaka dopušča 16. alineja 16. člena veljavnega statuta. Omenjeni člen statuta sicer določa, da lahko svet v obdobju med kongresoma "na podlagi politične ocene delovanja in ravnanja ali izrečene osebne želje posameznikov sklepa o razrešitvah in imenovanju članov organov stranke oz. nosilcev individualnih funkcij". "Noben izredni kongres. To so samo stroški," je pripomnil Bezjak.

Dodal je, da Pivčevi ne zaupajo in ne bi smela več voditi stranke. Opomnil je tudi na javnomnenjske ankete, ki kažejo na znaten padec njene priljubljenosti in tudi priljubljenosti stranke.

Aleksandra Pivec
Aleksandra Pivec FOTO: Aljoša Kravanja

V pokrajinskem odboru Severne Primorske, ki se je sestal v torek, pa so, nasprotno, Pivčevo podprli, kritični so bili do zahteve poslanske skupine po njenem odstopu. Zavrnili so tudi nastopanje Tomaža Gantarja in njegovo ponujanje za predsednika stranke, saj je po njihovem mnenju politično sporno, je potrdil strankin govorec Janez Ujčič. Dejal je tudi, da za Pivčevo stoji večina v koroškem pokrajinskem odboru. Ta se je prav tako sestal v torek in podprl sklic izrednega kongresa, na katerem bi Pivčeva ponudila glasovanje o zaupnici.

Spomnimo. V poslanski skupini DeSUS so po številnih očitkih glede plačil ob gostovanjih po Sloveniji Pivčevo enotno pozvali k odstopu z mesta predsednice stranke, v nasprotnem primeru pa predlagali svetu stranke, da ji izreče nezaupnico. Gantar pa je med drugim dejal, da je pripravljen prevzeti vodenje stranke do kongresa, če bi člani sveta tako odločili. Sestali se bodo v torek. 

Stranka DeSUS ima sicer 10 pokrajinskih odborov. Doslej so podporo predsednici izrekli v severnoprimorskem in v koroškem pokrajinskem odboru ter v odborih Podravje in Ptuj-Ormož. Da ne bi smela več voditi stranke, pa so poleg pomurskega in dolenjskega odbora ocenili v južnoprimorskem, celjskem in ljubljanskem odboru. Ni pa še znano, ali se bodo v teh dneh sestali tudi člani gorenjskega pokrajinskega odbora.

Predsednica DeSUS se otepa očitkov o mešanju službenega in zasebnega gostovanja na Krasu in v Izoli, kjer sta jo spremljala tudi sinova. Pivčeva očitke zavrača in tudi ni sledila pozivom k odstopu, pričakuje pa, da bo kongres tisti, ki bo odločal o njeni nezaupnici, in ne svet stranke, saj je kongres tudi tisti, ki jo je izvolil za predsednico. 

Je pa za našo televizijo danes dejala, da je pripravljena tudi oditi iz stranke. "Če bodo člani oziroma članstvo ali pa delegati na kongresu želeli, da iz stranke odidem, bom popolnoma mirno stranko tudi zapustila."

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (276)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

amedeo
21. 08. 2020 12.55
+3
Dela po navodilih Janeza in ne odpira pošte...in vidi zaroto v vsemu...
Anti SdS
20. 08. 2020 20.51
+3
Ta koruptivka in lažnivka nima ne morale in ne človeškega dostojanstva. Tako rekoč jo nihče več ne mara v stranki ona pa kot svečkarska nevesta trmoglavi naprej. Ne more se posloviti od korupcije in laži katere podpira v sestavu te vlade isto kot Počivalšek, Tonin in Jelinčič.
iga_biba
20. 08. 2020 20.43
+1
Še ni odstopila? Kdo vse lahko doktorira v Sloveniji.
Uporabnik1940659
20. 08. 2020 12.29
Ljudska pamet govori sama zase.........
Kritika4
20. 08. 2020 11.27
-6
Najbolj pokvarjen je Gantar, ki je najprej rušil Erjavca, ko mu je to uspelo se je spravil na Pivčevo. Sicer pa se kot minister do sedaj ni izkazal, je medel in neodločen. Rešuje ga samo korona kriza, ki delno prikriva njegovo nekompetentnost. Ko bo tega konec bo verjetno takoj odstopil, ker ga je strah karkoli spremeniti, kar ni po godu levih botrov. Najbolj podlo pa je to, da rovari zoper Pivčevo v bistvu pa je preko njega tarča celotna vlada. Vsi, ki so odstavljali Erjavca sedaj počno isto proti Pivčevi od tega modela, do Vajgla ... starci ženski ne bodo pustili, da jim soli pamet še posebej, če je bolj brihtna kot oni in je.
Gregib
20. 08. 2020 11.43
+3
Pa dejte si enkrat dopovedat... DeSUS je levosučna stranka... za to je poskrbel tudi SDS, ki je DeSUSove desnosučne volivce kanibaliziral. In zdaj se najdejo desnjaki grajat levi tabor DeSUSa, kako da ruši Pivčevko, ki je rudlc zasukala v desno... Ja kaj ste pa pričakovali??? S paktiranjem z Jankovičem je Kahl desnjake odgnal, levaki bi naj pa podpirali dogajanje zadnje pol leta, al kako?
JE-BI-GA
20. 08. 2020 11.06
+5
Ja, kaj bo pa potem, Hrjavc se ga pa od sreče nažira ob obali................
Antoniozmaj
20. 08. 2020 10.59
+7
ecnarf
20. 08. 2020 10.55
+7
Bil bi že cajt da bi se začela ukvarjat z problemi v kmetijstvu ne pa da gleda samo na svojo obleko in probleme v stranki, nas kmete ne zanima kake probleme ima on z svojimi člani v stranki naredi naj čistko in naj odstrani nekaj večnih članov kot npr. jurša ki se šlepa že 30 let pa nič od njega.
lotmerzanec
20. 08. 2020 10.50
+5
So se na teh odborih vprašali kakšne bodo posledice,če bodo zamenjali Pivčevo?? Se mogoče zavedajo,da se bo DESUS razdelil na 2 dela eden bo nazadnjaški drugi pa zares v prid upokojencem!! Vedeti bi morali,da bo vlada delala naprej saj jim bo Jelinčič pomagal vendar pa naslednji 2 leti upokojenci ne bodo dosegli nič!! Medtem se morate strezniti in uvideti,da razpad desusa pomeni odhod na smetišče zgodovine!!
Mirko Tipka
20. 08. 2020 10.54
+8
to bi bilo super... "nazadnjaški del" bo na volitvah odletel, tisti "drugi za res v prid upokojencem" se bo obdržal... tako bodo imeli upokojenci veliko več od stranke...
Gregib
20. 08. 2020 11.14
+2
In kateri del je kateri? Namreč, o nazadnjaštvu zadevo vidijo desnaki in levaki različno...
zibertmi
20. 08. 2020 10.48
+7
v časopisu necenzurirano je ogromno napisano tako o njeni zgodovini,oškodovanju tudi eu denarja pa da podpori ali bolje ščitenju gospoda počivlaška pa seveda za ceno svoje vlade roko nad njo drži princ teme
Uporabnik1727405
20. 08. 2020 10.47
+4
Princu vseh nečednosti je uspel veliki met.S pomočjo vtihotapljene persone je docela razklal stranko DeSUS.Sedaj,očitno na podlagi njegovih usmeritev,se ta "persona non grata" trdno oklepa svojega položaja predsednice,z očitnim namenom popolnega uničenja stranke...zato pošteni člani stranke morate nemudoma odstraniti tega zajedalca,sicer bo stranke definitivno konec...ona pa bo hitro presedlala k svojemu vzorniku in nalogodajalcu...g. Polnar,dvignite svoj inteligentni glas,skrajni čas je zato...
Hej Slovani
20. 08. 2020 10.34
+5
Tole rdečelase kukavičje jajce, podtaknjeno s strani sdSS je čudovito odigralo svojo vlogo po navodilih svojega firerja JJ. Strank NIKOLI v zgodovini ni bila tako razklana!
Kekec 007
20. 08. 2020 10.02
+4
Rasprava o desnih in levih strankah ne pije vode. To je v razvitem svetu pogled na gospodarstvo in socialne programe. Pri nas pa zagrižena komunjara podpira kler in izročilo domačih izdajalcev, da dobi dovolj glasov za občasno vladanje in postopanje po politiki že 30 let. Kvazi leve stranke pa imajo bolj izobraženo volilno telo in s tem težave le njega zadovoljit. Ker kvazi desničarji so zadovoljni z grdo retoriko, aroganco in pljuvanje po neobstoječih komunistih in dovolijo grosupeljskemu Kmeru vse kar si poželi.
resslovenka
20. 08. 2020 09.57
+11
Kakorkoli že bo. Volilci si bomo zapomnili. Na naslednjih volitvah pride streznitev. Do tedaj se zna dogajati marsikaj. Tale Pivceva zna zasesti kakšen dober položaj v državi upravi. Kot vsi odpisani kadri. Oni ne gredo iskat služb na Zavod za zaposlovanje. Tam samo "potegnejo" bogato nadomestilo za čas "brezposelnosti". Tako se to dela pri nas s takimi kadri. 😎
Kekec 007
20. 08. 2020 09.56
+13
Prava učenka grosupeljskega Kmera, ko ti vsi povedo, da nisi sposoben ne moralno ne strokovno biti na oblasti, se oblasti oklepaš z nohti in zobmi. To vidimo tudi pri njenem vzorniku, ko mu uspe občasno prigristi do oblasti.
Blaz Aaron Godec
20. 08. 2020 09.23
+6
Odstopi naj že
prinašalec2
20. 08. 2020 09.20
-11
Desus je "razervna" stranka, ki lahko vedno tako ali drugače obrne tehtnico na političnem prizorišču države Slovenije. Vanjo so bili že ob ustqanovitvi vgrajeni in nasajeni kadri starega režima, ki vedno prav občasno poskrbijo, da JJ-plitična opcija ne more vladati in opraviti nujne reforme sistema, ki hromijo napredek države in ohranjajo tisto gnilo jedro, da se nič ne spremeni.
Gregib
20. 08. 2020 09.31
+11
In kako potem JJ ne uspe prepričati več, kot 30% volivcev, in to pri slabi volilni udeležbi, ki preverjeno koristi prav SDS? So mediji krivi, kajne?
Hej Slovani
20. 08. 2020 10.37
+4
Ja on sigurno ni. Qua ti pa je? Ni kriv za orožarsko afero, ni kriv za Patrije, ni kriv za najemanje busanskih kreditov, ni kriv za žaljenje novinarjev in žensk, ni kriv za uničevanje Slo policije, ni kriv za razprodajo Slo premoženja, ni kriv, da smo se zapufali pod njegovo prejšnjo vlado...., Halo! Enostavno ni kriv. Za nič!
cool1
20. 08. 2020 09.19
+6
Podpore strankinih pripadnikov tudi nima več, podpora je poniknila skoraj na nulo, do volitev pa še teh 1,5 % ne bo več !
Gregib
20. 08. 2020 09.03
+12
Problem je v tem, da SDS želi celotno desno volilno telo zase. Praktično ne dopušča konkurence. NSi še nekako hrope, SLS, ki je v vsaki zreli demokraciji v parlamentu, pobira zgolj lokalne volitve. Problem SDSa pa je, da je volilcev levo od centra (še vedno) več, kot desno, k čemu je pripomogel tudi SDS sam. Zato mora "zaveznike" iskati med strankami, ki so pripravljene svoje volilce izdati. Posledice so vidne... ali staranka članstvo tako ali drugače razpusti (SMC) in čaka na neminoven konec (naslednje volitve) ali se pač raja upre (DeSUS).
ArkaMast
20. 08. 2020 08.53
-3
Lepota ji ne bo pomagala.