Slovenija

Severnoprimorski župani želijo od pristojnih obveščanje, zaskrbljeni tudi obrtniki

Ajdovščina, 25. 02. 2020 15.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
V.Š. / STA
Komentarji
31

Župani severnoprimorske regije so na seji sveta regije v Ajdovščini med drugim govorili tudi o širjenju novega koronavirusa in sprejeli sklep, da pozovejo pristojne ustanove in ministrstvo za zdravje, naj jih redno obveščajo o trenutnem stanju in sprejetih ukrepih za preprečevanje širjenja okužb. Obrtniška zbornica Slovenije pa opozarja, da goriški gostinci že čutijo posledice koronavirusa.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Želja po testiranju v Kopru
    02:51
    Iz 24UR: Želja po testiranju v Kopru
  • Iz SVETA: Prepoved obiskov starostnikov
    02:30
    Iz SVETA: Prepoved obiskov starostnikov
  • Iz SVETA: Sestanek obalnih županov
    02:32
    Iz SVETA: Sestanek obalnih županov

 "Župani smo dali apel na pristojne državne inštitucije, da nas redno in tekoče obveščajo o stanju na tem področju v državi in regiji. V primeru pojava tega virusa v Sloveniji naj dajo tudi ustrezne napotke za delovanje za zajezitev bolezni," je povedal predsedujoči svetu regije, ajdovski župan Tadej Beočanin.

Šempetrska bolnišnica pripravljena na morebitne bolnike s koronavirusom

Novogoriški župan Klemen Miklavič je dejal, da je v nenehnem stiku z županom sosednje italijanske Gorice Rodolfom Ziberno, ki ga obvešča o vseh ukrepih na italijanski strani, kjer so zaradi pojava novega koronavirusa in več smrtnih primerov uvedli izredne razmere.

Istrske občine bodo vladi poslale poziv, naj njihovo območje zaradi večje izpostavljenosti koronavirusu obravnava prednostno.
Istrske občine bodo vladi poslale poziv, naj njihovo območje zaradi večje izpostavljenosti koronavirusu obravnava prednostno. FOTO: POP TV

V.d. direktorja šempetrske bolnišnice Radivoj Nardin pa je županom povedal, da so v bolnišnici pripravljeni na morebitne bolnike s koronavirusom. Že v kratkem naj bi jim z ministrstva za zdravje zagotovili hitre teste za odkrivanje obolelih in to v zadostnih količinah.

Šempetrska bolnišnica je sicer zaradi epidemije gripe zaprta za obiskovalce, kar je preventiva tudi za preprečevanje okužb s koronavirusom. To po Nardinovih besedah še posebej velja za internistični oddelek, kjer je največ starejših z različnimi kroničnimi obolenji.

Obrtniki zaskrbljeno spremljajo razvoj dogodkov, v težavah predvsem goriški gostinci

Z Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) pa so sporočili, da razvoj dogodkov v zvezi z širjenjem koronavirusa spremljajo z veliko zaskrbljenostjo. "Posledice že občutijo slovenski obrtniki in podjetniki, ki posredno ali neposredno poslovno sodelujejo s Kitajsko, velike težave pa zaradi upada italijanskih gostov občutijo predvsem gostinci na Goriškem," so zapisali. 

Šempetrska bolnišnica je pripravljena na morebitne bolnike s koronavirusom.
Šempetrska bolnišnica je pripravljena na morebitne bolnike s koronavirusom. FOTO: POP TV
Strah pred širjenjem koronavirusa je sicer na Goriškem precej opazen v trgovinah in trgovskih centrih, močno je povečan promet v trgovinah in lekarnah. Kupiti ni več mogoče tudi zaščitnih mask in sredstev za dezinfekcijo, saj so pošla.

V zadnjih dneh se na zbornico obračajo številni člani, zlasti obrtniki in podjetniki z Goriške, ki meji z Italijo. Gostinci na tem območju zaznavajo drastičen upad italijanskih gostov, zato od države pričakujejo čimprejšnje ukrepanje. Nekatere gostilne na tem območju tako zadnje dni dobesedno samevajo. Mnoge slovenske obrtnike in podjetnike močno skrbi tudi dobava blaga s Kitajske v prihodnje, saj so številne tovarne na Kitajskem že zaprte.

"Italija je zaradi razširjenosti koronavirusa že sprejela nekatere ukrepe, da bi pomagala prizadetim obrtnikom in podjetnikom. Tako je med drugim v času zaprtja obratov začasno ustavila plačevanje davkov in prispevkov za tiste, ki so zaradi koronavirusa utrpeli izpad oziroma škodo," sporočajo iz OZS in vladi predlagajo, da razmisli o uvedbi podobnih ukrepov.

"V OZS ob tem poudarjamo, da posledice koronavirusa ne vplivajo zgolj na velika podjetja. Še posebej občutljiva so mikro in mala podjetja, ki nimajo tako velikih finančnih rezerv in so tovrstnim kriznim situacijam še bolj podvržena," dodaja predsednik OZS Branko Meh.

Obalne občine s pozivom vladi za prednostno obravnavo njihovega območja

Istrske občine bodo vladi poslale poziv, naj njihovo območje zaradi večje izpostavljenosti koronavirusu obravnava prednostno, je po današnjem sestanku predstavnikov obalnih občin in drugih ključnih služb povedal koprski župan Aleš Bržan. Želijo še, da se testiranja na okužbo z novim koronavirusom izvajajo tudi v Kopru.       

Župani severnoprimorske regije so sprejeli sklep, da pozovejo pristojne ustanove in ministrstvo za zdravje, naj jih redno obveščajo o trenutnem stanju in sprejetih ukrepih za preprečevanje širjenja okužb.
Župani severnoprimorske regije so sprejeli sklep, da pozovejo pristojne ustanove in ministrstvo za zdravje, naj jih redno obveščajo o trenutnem stanju in sprejetih ukrepih za preprečevanje širjenja okužb. FOTO: POP TV

Sestanka so se udeležili tudi predstavniki Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Koper, obalnih zdravstvenih ustanov, koprske izpostave uprave za zaščito in reševanje in Luke Koper. Po oceni Bržana je bil sestanek pravočasen, dobrodošel in potreben. Med drugim so na srečanju ugotavljali, da bo verjetno prišlo do težav pri nabavi zaščitne opreme. Na vlado bodo zato naslovili prošnjo, da sprosti blagovne rezerve, kljub temu, da ni razglašeno izredno stanje.

V obalnih občinah želijo namreč zagotoviti, da bodo zadostne količine zaščitne opreme na ustreznih lokacijah pravočasno. Kot je poudaril Bržan, je zaščitna oprema namreč prva stvar, ki jo kdorkoli, ki prihaja v stik s potencialno okuženimi osebami, potrebuje.

Občine od vlade pričakujejo čim bolj jasna navodila

Dogovorili so se tudi, da bodo obalne zdravstvene ustanove poskušale poiskati primeren prostor, ki bi bil skupen izolacijski prostor za območje celotne Slovenske Istre ter bi tako tudi izboljšali klinične poti. V Kopru so po Bržanovih besedah sicer že naročili izolacijski kontejner.

Občine od vlade ob tem pričakujejo tudi čim bolj jasna navodila glede potrebnih ukrepov, sicer pa bodo po besedah Bržana tudi same čim bolje informirale občane, "da ne bo val tudi dezinformacij, ki se širi prek družabnih omrežij, tudi prek kakšnega medija, povzročal nepotrebno skrb".

"Tudi šole, ki imajo učence iz Italije, so zaskrbljene. Za zdaj smo v taki fazi, da ni treba sprejemati kakršnihkoli ukrepov, ki bi bili predimenzionirani za trenutno situacijo," je pojasnil Bržan. Če bo prišlo do sprememb, bodo po njegovih zagotovilih poskrbeli, da bodo vsi pravočasno obveščeni. "Prehitro ukrepati je nesmiselno," je še dodal.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (31)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

VAREN
25. 02. 2020 21.46
Ti župani zgleda ne znajo brat. Novic imajo več kot preveč. Ne vem od kje meni toliko podatkov, oni pa samo stokajo, ukrepali pa nebi. Naj se skrijejo pod mize in počakajo, da se bodo stvari same uredile. Še dobro, da so ljudje pametnejši in bodo sami poskrbeli zase.
Christi Miles
25. 02. 2020 20.49
+5
Pa kaj zdaj jamrajo gostinci tam? Saj bodo spet želi, k se to razkadi. Ali bi radi videli, da imamo tudi mi povsod karanteno?
Casey Ry
25. 02. 2020 20.28
+3
Če je folka strah, je krotak pa to...
Uporabnik1542745
25. 02. 2020 20.23
+10
Spet smo padli na izpitu.Trenutno je testiranje na ta virus samo v Ljubljani.Izgleda da je samo Ljubljana naša Slovenija.Pa tudi za preskrbo z maskami bi lahko malo bolje poskrbeli.Bo potrebno pogledat v Ljubljani,če jih še imajo.
elektroncek
25. 02. 2020 19.46
+3
umetno povzrocate paniko
Kukulele1972
25. 02. 2020 19.37
+19
Če bi se prej to pojavilo pri nas bi Italijani takoj zaprli mejo...
Hellsrael
25. 02. 2020 18.29
+5
Rožice cvetijo
25. 02. 2020 18.12
+21
Gostinci imajo manj gostov. In,kaj sedaj želijo od države, subvencije, kot kmetje? Jih pač ne bo in posledično ne bo zaslužka. Privatniki bodo živeli od prihrankov, delavci pa najbrž na zavod ali v kako drugo službo. Tudi drugje bodo težave. To je pač riziko. Danes imaš, jutri ne. Zato danes ne smeš vse zapraviti, da boš imel še jutri. Če si privat, moraš vedno računati na to.
Rafael Kramar
25. 02. 2020 18.28
+21
Ja, za obrtnike ni sindikatov, kolektivnih pogodb in stotine nekih nadomestil. Me zanima, če bo tudi pri izgubah taka želja, da se deli med zaposlene, kot je pri dobičku?!
moto-gp
25. 02. 2020 18.46
+8
Ste želeli reči, da se dobiček nikoli ni delil med zaposlene.
Rafael Kramar
25. 02. 2020 19.19
+11
Želel sem reči, da se privatnikom rado meče naprej, da bi naj dobiček delili z delavci. Ko pa nastopi izguba pa so sindikatov polna usta, da se to delavcev nič ne tiče in, da je to pač obrtnikovo tveganje. Veš ti dobro, kaj sem hotel reči...
leond1
25. 02. 2020 18.05
+4
luka virus mrgoli
Želko Kacin
25. 02. 2020 17.59
-8
Pomagajte izkoriščevalskim privatnikom
ivan.z Doba
25. 02. 2020 17.58
+7
Virus bo katastrofalno vplival na celotno malo gospodarstvo. Upam na državno pomoč. Bo ivan pomagal tudi malim firmam z znižanjem prispevkov in davkov? Ne verjamem. Te firme so prerevne.
zvizi
25. 02. 2020 17.46
+16
Kaj pa Kranjska Gora....Župan še ni dojel resnosti situacije...
Rafael Kramar
25. 02. 2020 17.36
+51
Od domačih pripravkov zaenkrat najbolj učinkuje česen. Pozdravi sicer nič, se ti pa ljudje ne približujejo!
dajno
25. 02. 2020 17.31
+4
Kimbo
25. 02. 2020 17.31
+0
Zbrisan komentar. Resnica boli!
Rafael Kramar
25. 02. 2020 17.38
+2
Uuu resnica, samooklicani žvižgač!? Ko un Asanž si!
Frane Šajn
25. 02. 2020 17.22
+20
Županom ob meji dam popolnoma prav najpej na svojo roko in v imenu občanov blokirajte vse prihode in izhode v in iz Sloveniji. Pustite te luzreje v Ljubljani njih sedaj zanima samo kako se bodo klali ali se koljejo za ostanke kar je ostalo od bivše Šarčeve zapuščine ali vlade, če ji lahko tako rečemo. Ampak , da je kaotičnost popolna je na obzorju nam grozi še Orbanizem in kuga tega tisočletja! Kje se rodiš žal ne izbereš sam! Ne moreš si izbirati niti staršev niti bratov in sester. Nekaj pa lahko, če si pameten pokončen človek ko vidiš, da tako več ne gre je pa čas ali za sramoten odhod z odra česar ne odobravam ali za striktno ukrepanje za svoje življenje, to imaš konec koncev samo eno! in edino! Ponosno in pokonci moj narod!
spomin?ica2
25. 02. 2020 17.16
+21
Sramota, da še testov nimajo. Ja potem , pa res ne more biti virusa v Sloveniji. V Ukc pa vojno stanje, banda lažniva, ni test vedno pozitiven, lahko šele drugo ali tretje testiranje. Povedo naj, da so vse sobe že zasedene s primeri, ki so klinično potrjeni vendar so še vprašljivi, ker imamo neustrezne teste....
ivan.z Doba
25. 02. 2020 18.00
-1
@demenčica, saj nas bo ivan rešil. gantar je pravi naslov. Če ne on, pa grims ali gorenak.
Uporabnik1542745
25. 02. 2020 20.26
+1
štajerc65
25. 02. 2020 17.13
+8
Ko so oni z ladje tajno pristali v MB se ti župani niso oglašali.A zdaj ko je zadeva blizu njih pa bi radi obveščanje. Res smo pravi Slovenci. Skrbimo samo za svojo rit.
puspan
25. 02. 2020 17.06
+37
V Sloveniji smo na kronavirus popolnoma pripravljeni, še posebno, če ga ne bo.
soncek vugrinec
25. 02. 2020 17.03
+24
Ravnokar,v Lidlu v Luciji za mano zenska kaslja,kaslja...kaj takega se ne.Ko si bolan ostanes doma!!!Se sploh pa zdaj pri tej epidemiji.
ivan.z Doba
25. 02. 2020 18.01
+0
Sale Ozrenac
25. 02. 2020 21.30
Hahaha... Legenda. Kake berem da bi se kr jokal. Kake ksebe hodijo po tej zemlji....