Slovenija

Sežig klavniških odpadkov v Trbovljah

Trbovlje, 30. 11. 2001 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V termoelektrarni Trbovlje si prizadevajo, da bi dobili dovoljenje za sežiganje kostno-mesne moke iz klavniških odpadkov. Zeleni Trbovelj temu nasprotujejo.

Furani in dioksini iz dimnika?
Furani in dioksini iz dimnika? FOTO:

Sežiganje kostno-mesne moke iz klavniških odpadkov je postal tako donosen posel, da med podjetji, ki imajo za to primerne peči, vlada velika tekmovalnost za pridobitev dovoljenj sežig.

Potem ko je termoelektrarna Šoštanj dovoljenje za sežig dobičkonosne kostno-mesne moke dobila v začetku leta in kostno-mesno moko že sežiga, se za isto storitev že nekaj časa ogrevajo tudi v trboveljski termoelektrani.

Pred kratkim je termoelektrarna Trbovlje obvestila občinski svet, da bo v svoji peči poskusno sežgala kostno-mesno moko. Med poskusom naj bi izmerili izpuhe škodljivih snovi v zrak, in če bi bil rezultat ugoden, bi za pridobivanje elektrike poleg premoga uporabljali predelane klavniške odpadke.

Branimir Bajde, Zeleni Trbovelj
Branimir Bajde, Zeleni Trbovelj FOTO: POP TV

Zeleni Trbovelj, ki so od domače industrije navajeni vsega hudega, so zaradi namer termoelektrarne vznemirjeni. "Termoelektrarna je o svoji nameri občinski svet samo obvestila, mi pa zahtevamo, da v skladu z zakonom pripravi projekt, ga javno predstavi, občinski svet pa ga bo potrdil ali zavrnil," je povedal predsednik Zeleni Trbovelj Branimir Bajde.

Cementarna sežiga učinkoviteje
Cementarna sežiga učinkoviteje FOTO:

Da jim ne bi očital politične nekonstruktivnosti, Zeleni predlagajo, da bi bilo bolje, če bi država dovoljenje za sežig dodelila trboveljski cementarni. Peči v cementarni namreč dosegajo mnogo višjo temperaturo sežiga, medtem ko bi se pri nižjih temperaturah v termoelektrarni kostna moka cvrla in še poslabšala slabo kvaliteto zraka.

"Znane so nam tehnične podrobnosti delovanja termoelektrarne, ki za sežig kostno-mesne moke in kužnih odpadkov nima ustreznih pogojev. Že zdaj se tvorijo prekomerne količine furanov in dioksinov," je povedal Bajde.

Ladislav Žiga Žgajnar, župan
Ladislav Žiga Žgajnar, župan FOTO: POP TV

Trboveljski župan Ladislav Žiga Žgajnar je za 24 ur povedal, da doslej še ni nihče protestiral v njegovem uradu zaradi napovedanega sežiga odpadkov. Kljub temu pa je termoelektrarno in cementarno opozoril, da morata pridobiti dovoljenja, če hočeta v občinskem svetu dobiti politično podporo.

V trboveljski termoelektrarni zdaj čakajo na odločitev državne agencije za okolje, ki naj bi izdala dovoljenje za poskusni sežig. Ta naj bi pokazal ali je kurjenje kostno-mesne moke v termoelektrarni za okolje sploh primerno.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou