Slovenija

Sežigalnica odpadkov tudi v neprevetreni Ljubljani?

Ljubljana, 27. 05. 2022 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Uroš Ferrari Stojanović, 24UR ZVEČER
Komentarji
153

Janševa vlada je tik pred koncem mandata z uredbo omogočila podeljevanje 30-letnih koncesij za sežigalnice in sosežigalnice odpadkov in to kar brez predhodne presoje njihovega vpliva na okolje. Ne le dolgoročne okoljske posledice, zapostavljen je tudi neposredni zdravstveni vpliv sežigalnic na zdravje ljudi, so ostri na zdravniški zbornici. Naraste lahko število rakavih obolenj in prezgodnjih smrti. Strokovnjaki opozarjajo tudi na možnost, da se v sežigalnicah kot surovina ne bi uporabljali samo slovenski odpadki, ampak bi jih uvažali tudi iz tujine.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Pogovor z gostoma o sežigalnicah odpadkov
    08:44
    Iz 24UR ZVEČER: Pogovor z gostoma o sežigalnicah odpadkov
  • Iz 24UR ZVEČER: Koncesije za sežigalnice odpadkov
    04:33
    Iz 24UR ZVEČER: Koncesije za sežigalnice odpadkov

Ali sta sežig in sosežig odpadkov dala odgovor na pereče vprašanje njihovega odlaganja? Delno že, odgovarja stroka, toda ne na način, kot ga je z uredbo dva tedna po porazu na volitvah začrtala odhajajoča Janševa vlada.

In medtem ko je Evropska komisija sežig in sosežig umaknila s seznama trajnostnega ravnanja z odpadki, se zanju zanima vse več slovenskih občin. Poleg mariborske in kočevske tudi prestolnica – v sklopu energetsko-okoljskih ambicij ob napovedi ponovne kandidature to možnost omeni tudi župan Zoran Janković. Termoelektrarna in toplarna Ljubljana je namreč v želji po okoljsko sprejemljivejšemu pridobivanju energije zadnja leta veliko investirala v plinske zmogljivosti, a ker cena plina vrtoglavo raste, se odpadki nudijo kot vabljivo alternativno kurivo.

Kot je v oddaji 24UR ZVEČER poudaril docent doktor Milan Brvar, vodja centra za klinično toksikologijo in farmakologijo v ljubljanskem kliničnem centru, se z omejeno uredbo ne strinjajo, ker pristojni niso upoštevali njihovih glavnih predlogov, ki so jim jih podali. Nasprotujejo, da bi se koncesija podeljevala za dobo 30 let in to brez predhodne presoje primernosti lokacije: "Jasno pa je, da se bo s podelitvijo koncesije že praktično določala tudi lokacija. Če bo dobilo koncesijo na primer podjetje Energetika Ljubljana, je jasno, da bodo sežigali v Ljubljani in to brez neke predhodne presoje vplivov te sežigalnice na okolje. Sežiganje je lahko zelo problematično predvsem v določenih krajih. Problematične so denimo doline in kotline, kot je Ljubljanska, ki je slabo prevetrena. Zavedati se moramo, da veter v Ljubljani piha v povprečju en meter na sekundo, na Dunaju piha petkrat hitreje ali celo v Københavnu, ki ga večkrat primerjajo z Ljubljano glede sežigalnice, veter močno piha in vso to umazanijo odnese v Panonsko nižino in Severno morje. Ljubljana je zaprta kotlina in predvsem v hladnih mesecih se naredi temperaturni obrat in se bo ves ta strupen plin iz sežigalnice zadrževal v Ljubljani," opozarja, da se bodo strupene snovi pomikale k bolnišnicam in šolam.

Spomnil je, da so v priznani znanstveni reviji Lancet pred kratkim izračunali, da v Ljubljani že zdaj zaradi dihanja onesnaženega zraka letno prezgodaj umre več sto ljudi.

Uroš Macerl, dolgoletni okoljevarstvenik in zdaj sopredsednik zelene stranke Vesna, je poudaril, da je poleg boljše prevetrenosti že omenjenih Dunaja in Københavna v Sloveniji velik problem nadzor. "Okoljski kriminal se dogaja že 15 let. Nadzor nad onesnaževanjem je na izjemno slabem nivoju, pa tudi okoljska zakonodaja ni enaka kot v Avstriji ali Nemčiji. S takšno zakonodajo in takšnim nadzorom nikakor ne moremo dovoliti in zgraditi sežigalnice. Gre za stvar, ki je absolutno nevarna, vpliva na okolje in zdravje ljudi," je prepričan. Opozarja tudi, da v Sloveniji nimamo podatkov, koliko odpadkov dejansko imamo in koliko jih sežgemo.

Ne zadošča samo študija posamezne lokacije, izdelati bi morali tudi natančen izračun, koliko odpadkov proizvedemo in kakšne zmogljivosti za to sploh potrebujemo.

"Pogovarjamo se samo, katera je slabša rešitev: sosežig v cementarnah in industrijskih pečeh ali sežig v specializiranih sežigalnicah. Najboljša rešitev je zmanjševanje količin odpadkov in na to pot moramo iti. Način, na katerega se Slovenija danes odloča o tem, da bomo dobili sežigalnice, je popolnoma nesprejemljiv," je prepričan Macerl.

Na zdravniški zbornici poudarjajo: Dopustne vrednosti nikakor ne bi smele biti ohlapnejše od evropskih. Brvar pojasnjuje, da so predlagali več popravkov te uredbe, za katere upajo, da bodo nazadnje vendarle sprejeti: "Eden pomembnejših bi bil to, da se v to uredbo jasno zapiše, da bodo izpusti iz sežigalnic vsaj tako nizki, kot jih priporoča EU, in to brez izjeme.  Želimo tudi, da se izenačijo mejne vrednosti za sežig in sosežig," opozoril pa je še, da je glede presoje vplivov na okolje pri nas trenutno tako, da jo naroči in plača tisti, ki bo sežigal, kar je zaradi konflikta interesov lahko sporno.

Macerl pa je prepričan, da mora biti v odločevanje o (so)sežiganju odpadkov vključena tudi javnost: "Na koncu tudi referendum, absolutno."

Predvsem pa bi sežiganje moralo biti zadnja rešitev v verigi ravnanja z odpadki, slovenskimi – in nikakor ne nova tržna niša za obstranski dobiček.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (153)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

G8J
27. 05. 2022 21.10
+4
V Zokilandu se občuje samo še analno in zelo so občutljivi na omenjene pline tako da od tega ne bo nič. Se pa obeta afera tako kot z džamijo in podobnimi zadevami. Priporočam pa omenjeno sežigalnico namesto Azilnega doma in podobnih ustanov katere so same sebi namen in bo problem rešen, omenjene ustanove pa naj preselijo k sebi domov oziroma k njihovim fanatikom
silva-d
27. 05. 2022 19.18
+0
potem če nasprotujejo sežigalnici pa se naj drago grejejo,kaki strokovnjaki,a v Avstriji pa so lahko sežigalnice sredi mesta
Oknaj 4
27. 05. 2022 20.21
-1
ksenak2
27. 05. 2022 21.11
+2
A veś zakaj? Ker je stara na istem mestu eksplodirala in so na njenih ruševinah naredili novo, pod pogojih avstrijskega greenpeaca, kar pomeni tako drago letno vzdrzevanje filtrov in odlaganha strupenega ostanka gorenja, kot si ga ena slovenija nikdar ne bi mogla privoščit. Nismo vsi tako srečni kot Švedi, ki pepel iz svojih sežigalnic odlagajo na nek samotni otok sred baltiškega morja.
funkytown
27. 05. 2022 18.16
+7
Torej za sežigalnico ste v studio lahko pripeljali dva "strokovnjaka" ko pa je bila korona pa nikoli in nikdar nista bila predstavljeni obe strani.
MUNGATUMBA
27. 05. 2022 18.41
+1
Je tako ! In NE samo na poptv.. po celmi sveti ni bilo srečanj obeh strani !
flojdi
27. 05. 2022 16.32
+7
.gruntam kaj neki ima veze prevetrenost pri tem , da se kuri strupene stvari. torej če veter je , jih prenese še drugim , če ga ni , pa strup pofašejo le bližnji . / kaj ne bi raje kot o seŽigalnicah začeli Delat na tem , da bi ne bilo česa kurit. / ker .. spominjam se . dobro celo . da leta okol 1960 SMETI SPLOH NI BILO. / ali : ? ZAKAJŽE KUPUJETE , in PLAČUJETE neuporabne SMETI .
PomisliNaSonce
27. 05. 2022 20.58
+3
Bravo. Točno to. Ampak sistem ravno slabo vreme in smeti poganjajo najbolj naprej, na žalost
ksenak2
27. 05. 2022 21.18
+2
Tocno to! Industriji bi morali tako obdavčit izdelke, ki jih ni mogoče reciklirat, da bi se jim jih ne bi splačalo proizvajat. Alternative je kolkor češ, ampak bi jo bilo potrebno načrtno podpirat Sežigalnice zavirajo reciklažo in zero waste, ker tekmujejo z njo za iste snovi- ki vsebujejo ogljik in jih je mozno reciklirat in kompostirat nameato kurit Ne pozabit: iz 3 gor smeti 1 gora strupenega pepela in miljarde kubikov strupenih plinov, med njimi neulovljivi dioksin in še marsikaj podobnega
xyxyxyxyxyxyxy
27. 05. 2022 16.00
-3
Povsod po svetu so sežigalnice v mestih kot dopolnilo ogrevanju. Naši " super " ekoligi z Macerlon na čelu, ki je že v Trbovljah naredil štalo, pa so proti. Z najsodobnejšo tehnologijo je sežiganje ekološko in zdravstveno popolnoma sprejemljivo.
Korintos11
27. 05. 2022 17.10
+0
Volivci so povedali kaj si o njem mislijo.
MUNGATUMBA
27. 05. 2022 17.32
+4
Oknaj 4
27. 05. 2022 20.25
-2
ksenak2
27. 05. 2022 21.19
+1
Balki36
28. 05. 2022 21.32
periot22
27. 05. 2022 15.14
+2
Vizjaka v sežigalnico!
periot22
27. 05. 2022 15.13
+7
Da ne bo kdo pozimi nakladal da drva onesnažujejo!
pikiflongi
27. 05. 2022 14.09
-2
Ja tako, kot Dunaj in ostala mesta. Mogoče pa bodo ljubljančani nehal svinjat. Če pa ekotu ni parv, potem pa pr njegovih kozah. Baje so mega dobre, baje..... Sam g ga je in to je to.
Slovenec81
27. 05. 2022 14.55
+4
flojdi
27. 05. 2022 16.34
+1
MUNGATUMBA
27. 05. 2022 17.33
+3
..previd je stranski produkt PREVOD-a Ti je znatiželjnost pomirjena !?
ksenak2
27. 05. 2022 13.01
+8
Problem je v tem, da vsi trgovci z novci, ki lokalnim šerifom predsyavljajo dobičke sežigalnicm pozabijo peikazat primerljive predračune ravnanja z odpadki teh sežigalnic. Dunajska npr porabi za ravnanje s filterskim pepelom, vzdrževanje filtrov in črpanjem podtalnice pod odlagališčem pepela letno kar za eno tretjino kapitalskega vložka sežigalnico iste kapacitete v Sloveniji ali na češkem, se pravi par deset milijonov letno. To je sorazmerno majhen del kapitalskega vložka več kot milijardno vrednost sodobne zahodne swžigalnice v primerjavi s slovensko ali češko, ki bi stala samo par sto milijonov. Na Češkem ali v Sloveniji NIHČE letno ne bi kot strošek vračunal kar 1/3 kapitalskega vložka take bolj poceni sežigalnice približno take kapacitete, kot jo imajo na Dunaju.
ksenak2
27. 05. 2022 13.09
+10
In v Sloveniji bi se nam z našimi koruptivnimi in ostalimi balkansko filipinskimi navadami godilo približno tako kot ostalim tretjerazrednim, ko pri njih prvorazredni za 10x ali še večkrat manjšo ceno kot doma kurijo pri sosedih med komunalnimi tudi nevarne in industrijske odpadke. Kar je eden od stranskih dobičkov teh naprav. Da o zaviranju trajnostnega ravnanja z odpadki niti ne začnemo debate.
Mars1.2
27. 05. 2022 13.54
+6
Dunaj ima cca 2 milijona prebivalcev, najbrž Ljubljana ne potrebuje sežigalnice take kapacitete, torej bodo temu primerni tudi stroški vzdrževanja (ravnanja s filtri in pepelom)?
ksenak2
27. 05. 2022 14.23
+4
Sežigalnice so idealne za mafijske posle. To je cilj. Kdor verjame v trajnostno ravnanje z odpadki, ne bo vlagal v take tehnologije
xyxyxyxyxyxyxy
27. 05. 2022 16.04
+4
ksenak 2, boš odpadke namesto v sežigalnico dal na svoj krožnik , ker tudi zakopavanje ni primerno, odpadkov pa je vsak dan več
flojdi
27. 05. 2022 16.35
+5
? pa keri kupujete odpadke , ki jih ne znate sami izničit
ksenak2
27. 05. 2022 21.22
+2
Ne. So boljš, cenejše, bolj zdrave in efektivnejše metode, kot je kutlrjenje. Začne se z davčno politiko in našimi finimi prstki, ki se morajo naučit smeti ločevat in jih pravilno odlagat.
Zelena travica
27. 05. 2022 12.55
+3
Nehimo smetit, pa ne bomo rabil sežigalnic. Vedno je treba začet pri sebi. Nehimo kupvat bedarije..Zoki pa k Zoki isto vseen mu je za narod sam da bo on evrčke pospravu. Rab za penzijo.
flojdi
27. 05. 2022 16.36
+2
Antena
27. 05. 2022 12.25
-9
Bolj sežigalnica v Lj, kot pa petkovi kolesarji
Grozaje
27. 05. 2022 12.16
+1
Itak je sama nesnaga v Ljubljani. Pa naj bo še sežigalnica
Granit_kocka_v_čelo
27. 05. 2022 12.08
+8
Kjer koli se gradijo luksuzna stanovanja bi morala biti tudi sezigalnica..
flojdi
27. 05. 2022 16.37
+0
? česa točno .. luxusarjev ali njihovih smeti
JEB. MOD.
27. 05. 2022 12.06
+4
krasno,demokracija očitno deluje;se pravi da imamo dve izbiri in možnosti ,1. da se zastrupimo z smetmi !!2. da se zastrupimo z zrakom!!
ksenak2
27. 05. 2022 13.12
+0
Iz treh gor smeti ena gora strupenega pepela in milijarde kubikov strupenih plinovm ki jih je treba prefiltrirat v VZDRŽEVANIH filtrih, kar stane cca za 1/3 kapitalskega vlozka poceni tretjerazredne slovenske ali češke sežigalnice, filterski pepel pa je treba shranjevat kot atomske odpadke v nekakšnih rudnikih soli... oz izginejo v asfaltu ali v naravi..
flojdi
27. 05. 2022 16.38
-1
marker1
27. 05. 2022 12.02
+4
Zoki hoče centralno sežigalnico v Zalogu, da bo ves denar ostal v prestolnici.
Mucamjau
27. 05. 2022 11.57
-3
Maci spet v akciji!!!
blackB
27. 05. 2022 11.55
+5
Ta projekt sezigalnica v kotlini se mora ustaviti preden bo poplava astme, bronhitisov med otroci in kasneje se kaj drugega, rak mogoce?
MUNGATUMBA
27. 05. 2022 17.38
+0
ibasumik
27. 05. 2022 11.54
+2
Verjetno bi bilo bolje in sprejemljivo, če bi ljubljanske smeti kurili kje v provinci?
islamint
27. 05. 2022 12.12
+5
A res? Zakaj pa? Kurite svoje smeti na svojem pragu.
flojdi
27. 05. 2022 16.39
+0
Spužva
27. 05. 2022 11.49
+2
Kaj naj povem. Tu smo zdej 2 leti poslušali obtoževanje vlade, zdej bomo 6 mesecev hvalo slovenskemu Orbanu! 😉
Herr Glanzkopf
27. 05. 2022 11.53
+1
NLKP
27. 05. 2022 11.47
+2
Hahaha, bo Zoran zrihtal, da ne bo smrdelo, on zna vse 😃😃😃😃😃