Slovenija

Sežigalnice tudi v Ljubljani in Mariboru – cenejše ogrevanje ali strup?

Ljubljana, 20. 02. 2022 18.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Uroš Ferrari Stojanović
Komentarji
89

Tone in tone ogljikovega monoksida, amonijaka in kroma se valijo iz dimnikov naših sežigalnic. Kje končajo naši odpadki? Ne le na odlagališčih po Bosni in Srbiji, vse pogosteje tudi v naših domačih radiatorjih. Sta sežig in sosežig odpadkov dala odgovor na pereče vprašanje odlaganja odpadkov? Ali prinašata preveliko tveganje za zdravje, pitno vodo in zemljo? Evropska unija že tri leta svetuje, naj članice postopoma opustijo finančno podporo sežiganju odpadkov, ki ni več opredeljeno kot trajnostno. Medtem pa se občine na vseh koncih Slovenije navdušujejo za izgradnjo novih sežigalnic. Lokacije so tako rekoč že izbrane.

Samo Toplarna Celje vsako leto izbruha 360 kg žveplovih oksidov, 192 kg amonijaka in kar 1200 ton ogljikovega monoksida. "V ToplarniT Celje? Baje, da ne spušča kakih škodljivih zadev, zaradi tega je toplota cenejša, in hvala bogu, da je tako," so prepričani Celjani. "Celje je od nekdaj zdravo mesto – cinkarna pa vse to. Ni problema," se ironično pošalijo.

Toda celjska toplarna je pravi otrok proti sosežigalnici Salonita Anhovo, ki po podatkih ARSO v zrak vsako leto izpusti tudi do 200-krat več amonijaka in kar do 700-krat večje količine ogljikovega monoksida. "Na eno tono odpadkov lahko izpustijo do 5-krat več emisij strupenih snovi, živega srebra, težkih kovin," razlaga Miha Stegel iz kanalske civilne iniciative Danes, ki je preteklo leto zmagala v boju za neodvisnost anhovskega vodovoda od cementarne.

Z ministrstva za okolje in prostor niso za našo oddajo zagotovili nobenega sogovornika, češ da uredba še ni sprejeta, rešitve pa da so še v pripravi in se usklajujejo z vsemi deležniki. To je dokaz, da se v petnajstih, dvajsetih letih – kolikor se slovenska politika ukvarja s sežiganjem odpadkov – tako leve kot desne vlade, pa tudi aktualna, niso nič naučile, je oster Uroš Macerl iz stranke Vesna, prejemnik Goldmanove nagrade za ukvarjanje s trboveljskim Lafargom in drugimi sežigalnicami. Kaže, da bo javna razprava potekala šele po tem, ko bo uredba že sprejeta. Zato smo za strokovne odgovore poprosili tudi dr. Milana Brvarja iz Centra za klinično toksikologijo in farmakologijo UKC Ljubljana.

Naročniki meritev tudi onesnaževalci sami

Pri sežigu in sosežigu odpadkov gre za dvoje – znebimo se jih, poleg tega pa pridobimo še toplotno energijo. Tako je vsaj v javnih toplarnah, kakšna je celjska. V Anhovem pa se kurijo tudi odpadki iz tujine – gre tukaj za posel? "Treba se je zavedati, da sežig vedno predstavlja emisije strupenih snovi – najbolj absurdno pa je to, da je ogromen delež odpadkov tujih – to je pravzaprav posel."

 V celjski toplarni monitoring poteka ves čas, podatki so dostopni tudi na spletu. Pri številnih drugih je drugače – dvome o nepristranskosti meritev zbuja dejstvo, da številni onesnaževalcih monitoring naročijo in plačajo sami. Trboveljski Lafarge je emisije kar pet let meril z nekalibrirano opremo – tega ni zaznala ne inšpekcija ne ARSO. Odgovarjal ni nihče. "Interes države bi moral biti, da zaščiti vse državljane," še dodaja Stegel.

Strupeni izpusti ne onesnažujejo samo zraka – usedajo se na vrtnine, prehajajo v prst in pitno vodo – s tem pa trajno tudi v prehransko verigo. To so različni dioksini, furani, težke kovine, je dejal dr. Milan Brvar – ljudje v okolici sežigalnic zato pogosteje zbolevajo za rakavimi obolenji bezgavk, pljuč črevesja in drugimi, kot sta astma in kronični bronhitis. Predlaga, da se v to uredbo med merila za izbor koncesionarjev uvrsti primernost predlagane lokacije, saj niso vse lokacije primerne za sežiganje odpadkov, na primer zaprte kotline, ki so slabo prevetrene in tiste s temperaturnim obratom, kot je denimo Ljubljanska kotlina, kjer po več tednov nismo videli sonca in je zrak zelo onesnažen tudi zaradi nekaj več kot 100 tisoč avtomobilov, ki v zrak izpuščajo še benzene, ti pa povzročajo krvnega raka. Zato tu ni primerno sežigati še dodatnih 100 tisoč ton odpadkov. Prav tako niso primerna zelo naseljena območja, ker s tem izpustom izpostavimo ogromno število ljudi, pa tudi kmetijska območja.

Naše mejne vrednosti ohlapnejše od evropskih

"Mejne vrednosti so politični dogovor," čistega vina nalijejo aktivisti Eko kroga. Vrednosti v evropskih uredbah so občutno strožje od tistih, izdanih v okoljevarstvenih dovoljenjih podjetjem, ki opravljajo sosežig. Strokovnjaki in okoljevarstveni so jasni, nadzor bi morali postrožiti, dopustne meje znižati – te so pri sosežigalnicah, kakšna je v Anhovem, še ohlapnejše kot pri sežigu. Davek plačujejo okoliški prebivalci – s svojim zdravjem, pa tudi z življenji. Samo v Ljubljani onesnažen zrak vsako leto zakrivi več sto smrti.

In medtem ko tudi evropske smernice sožiga ne štejejo več za trajnostno ravnanje z odpadki, v Celju vztrajajo – dobrobit od sežiganja je veliko večja od vpliva na okolje. Načrtujejo celo širitev kapacitet. "V Celju imamo zelo dobre izkušnje, s tem pravzaprav prihranimo veliko energije, ki bi jo sicer morali kupovati," ponosno pove celjski župan Bojan Šrot. "Maksimiranje proizvodnje pomeni neposredno tudi velik vpliv na okolje," pa so previdni prebivalci Celja, "odgovorni se morajo tudi glede tega zelo pozanimati."

Salonit Anhovo
Salonit Anhovo FOTO: Aljoša Kravanja

Dim iz sežigalnic in uredba sta tančica skrivnosti

Okoljski minister Andrej Vizjak medtem pravi, da toplotno energijo na naseljenih območjih pač potrebujemo. Lahko pa bi kje drugje proizvajal elektriko, dalje meni dr. Brvar, saj ni daljinska toplota edini način za ogrevanje stanovanj.

Za rešitev takega problema mora biti postopek transparenten, javen, odprt, vsi podatki pa jasni. V primeru pričujoče uredbe okoljskega ministrstva pa postopek naravnost kliče po tem, da gre za korupcijsko zadevo, pravzaprav niti ne poznamo točne količine slovenskih odpadkov, načrtujemo pa štiri sežigalnice. Ne ve se točno, kolikšna bo njihova zmogljivost, če sežgemo prevelike količine odpadkov, je tako, kot bi si obesili zanko okoli vratu. Uredba se podpisuje za trideset let, in nekaj politikov bo, mimo vseh državljanov Slovenije, za vse še nerojene otroke podpisalo, da Slovenci trideset let ne bomo drugače ravnali z odpadki kot danes. Uredba bi morala od onesnaževalcev zahtevati vsaj tako stroge mejne vrednosti, kot jih predpisuje Evropska komisija, še meni dr. Brvar.

 Če imamo 100 enot odpadkov, za katere ni druge rešitve kot sežig, bi morali postaviti sežigalnice za največ 50 enot, preostalih 50 pa jih mora ostati kot stimulacija, ki jo moramo v čim krajšem času doseči s preoblikovanjem izdelkov, z izdelki za ponovno uporabo in recikliranje, za razgrajevanje na več različnih surovin – sežig namreč ni nič drugega kot uničevanje dragocenih virov, ki jih Evropa nima, razlaga Macerl. Način, na katerega odpadke sežigamo v Sloveniji in na katerega sežiganje nadziramo, je popolnoma nenadzorovan. Na to že leta opozarjajo tudi okoljske organizacije. Slovenska zakonodaja je napisana tako, da onesnaževalci lahko nadzirajo sami sebe, zato dobrega nadzora tudi ne moremo pričakovati, še pravi Macerl. Prav tako slovenska zakonodaja dovoljuje bistveno višje mejne vrednosti kot evropska.

Kupčije med politiko in investitorji – se bo ponovil TEŠ?

Ko je Evropa začela opuščati premog, smo v Sloveniji začeli graditi TEŠ 6, ki mu mnogi pravijo tudi spomenik korupcije, to pa zdaj plačujemo vsi državljani. Zaradi prevelikih izpustov škodljivih snovi v okolje moramo Evropski uniji namreč plačevati okoljske kazni. Macerl trdi, da gremo s (so)sežigalnicami po isti poti, saj v ozadju potekajo dogovori kapitala in investitorjev s politiki. O čem se pogovarjajo, ne moremo vedeti, in v prvem trenutku, ko pri tako pomembni odločitvi državljani ne poznamo ozadja, se morajo prižgati vse luči.

Zdravniška zbornica je na uredbo poslala svoje pripombe, toda v odgovor na to so prejeli le sporočilo o sestanku naslednjega dne, v katerem ni pisalo, kdo se ga bo udeležil in v kakšni funkciji. Zaprosili so za ustreznejši termin, vendar odgovora doslej (17. februarja, op. a.) niso prejeli – prav tako ne odgovora na svoje predloge za popravke uredbe.

Nesežgan odpadek je vreden veliko več

Če nam dvajset let razlagajo, da se z zmanjšanjem odpadkov ne da storiti nič, in če to ponavljajo dovolj dolgo, se nič tudi ne stori, je slikovit Macerl. V Evropi imamo tudi polmilijonske in večje skupnosti, v katerih imajo odlične rezultate v ravnanju z odpadki in dosegajo bistveno manjše količine odpadkov, kot jih imamo pri nas. Slovenija je s svojo majhnostjo idealna, da bi bili primer, kako kot celotna država preiti v sistem zero waste. Tudi nekatere slovenske občine dosegajo dobre rezultate in dojeti moramo, da je treba napore usmerjati v preoblikovanje izdelkov, kar prinaša tudi nova delovna mesta, in ko odpadkov ne bomo sežigali, bomo tudi največ prihranili. Nesežgan in znova uporabljen odpadek ima namreč veliko večjo vrednost od tiste, ki jo pridobimo s sežigom. Da bi krenili v to smer, slovenska država ne stori nič, je še kritičen Macerl.

Sežig in sosežig  reševanje odpadkov ali posel?

Zagovorniki sicer trdijo, da so sežigalnice v Evropi nekaj običajnega, da gre za tehnološko zelo nadzorovan proces in da mora biti Slovenija samozadostna tudi na tem področju. Veliko težavo imamo z odvečnimi količinami odpadkov, izvoz je zelo drag, kurjenje pa bi bilo, ob trenutnih cenah nafte na svetovnem trgu, v določenem obsegu dobrodošlo. Politika in investitor vidita sežiganje kot posel.

 Čeprav je treba tudi pri sežigu in sosežigu tehtati med zdravstvenim tveganjem in dobrobitjo – v toplarnah se tako pridobiva poceni toplota za daljinsko ogrevanje, obenem pa rešuje tudi vprašanje odpadkov – pa v Anhovem dvomijo, da koristi pretehtajo nad kakovostjo življenjskega okolja: "V cementarni je zaposlenih 80 ljudi, v Kanalski dolini pa živi 5000 ljudi. Žrtvuje se dolgoročno zdravje ljudi – širše doline."

Pomembna razlika je tudi v tem, ali bodo sežigalnice javne ali  v zasebni lasti. Če bi bila javna in bi imela najboljšo možno tehnologijo, bi bil sežig drag, kakršen mora biti, saj bi se tako vsi trudili, da bi proizvedli čim manj odpadkov. Če bo sežig v zasebni lasti, bo interes nasproten – čim večji dobiček, ki prinese čim več sežganih odpadkov na čim manj strog način. A tu ne gre le za reševanje problema odpadkov – pri sežiganju tistih, uvoženih iz tujine, gre predvsem za dobiček.

Odziv družbe Salonit Anhovo

 

Družba Salonit Anhovo se je na izjave Iniciative Danes Anhovo naknadno odzvala s pojasnili, da trditve Mihe Stegla iz Civilne iniciative Danes Anhovo ne držijo, saj da upoštevajo evropske mejne vrednosti, določene za cementarne, ki pa imajo zaradi različnih tehnologij določene različne vrednosti kot sežigalnice, razlika pa naj bi nastajala le pri nekaterih parametrih, povezanih z višjimi temperaturami v procesu (pri organskem ogljiku, žveplovem dioksidu in dušikovih oksidih NOx).

 

Dalje trdijo, da pri kurjenju surovin, uvoženih iz tujine, ne gre za posel, saj da je bilo kurjenje goriv, uvoženih iz Italije, opredeljeno kot alternativa, v preteklem letu pa da so dosegli že večino slovenskih odpadkov. Družba Salonit Anhovo oporeka trditvi, da ima izmed okoliških prebivalcev v cementarni delo 80 ljudi, 5000 pa jih trpi za posledicami izpustov – trdijo, da je v skupini Salonit zaposlenih 360 ljudi in da varnost za zdravje zagotavljajo z uporabo najsodobnejših tehnologij.

 

Navajajo še, da vplivov teh aktivnosti na zdravje ni zaznati, a dalje dodajajo, da je zaradi velikega bremena mezotelioma v Kanalski dolini breme raka pri obeh spolih vendarle večje kot drugod v goriški regiji in Sloveniji.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (89)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Razmišljajoči
01. 12. 2022 18.18
+1
Vsi borci proti odpadkom požrite svoje smeti in jih ne prelagajte na pleča drugih.
Uporabnik1538504
21. 02. 2022 12.30
+3
Nočete sežigalnic??? A drugot po svetu,kamor se vozijo smeti pa lahko,svoje smeti bi morali požgati v sežigalnicah,ki bi bile primerno zgrajene z dobrimi filtri,katere nesnago bi se moralo tudi dobro uporabiti,podpirajmo inovacije v predelavi odpadkov
PomisliNaSonce
21. 02. 2022 11.02
-5
Spet vsi pozabljate na odpadno toploto, kot pri nuklearki...glavni problem v atmosferi je ravno vse več odpadne toplote in posledično vodne pare...toplota se konvekcijsko dviguje in potuje proti severu...na poti pa povzroča katastrofe....
Janko Ig
21. 02. 2022 10.50
+5
Dunaj jo ima sredi mesta in ni problema. Če je narejeno kot je treba ni nevarnih emisij...
PomisliNaSonce
21. 02. 2022 10.58
-7
Ne bodi preveč zaslepljen. Ob prespostavki da nič ne bo onesnaženja, kar je seveda laž...kam bo šla vsa odpadna od dodatnega kurjenja in iizguben poti do uporabnikov. Plin gori na način vklop izklop...ogenj pa gori ali pa ne gori...torej je regulacija skorajda nična in glede na to da se bi ukrilo odpadke...bi enostavno šlo veliko neposredno v zrak. Pa se mogoče zavedate kaj pomeni še povečevanje odpadne toplote v ozračju...ali hudo sušo, ali pa hudo povodenj...zakaj ss zapira termoelektrarne....ja ravno zaradi tega
PomisliNaSonce
21. 02. 2022 10.59
-7
..kam bo šla vsa odpadna toplota od dodatnega kurjenja in izgubljena poti do uporabnikov.
Dr. Dy
21. 02. 2022 10.44
-2
Seveda za denar bi tuje smeti kurili in lastno ljudstvo zastrupljali... to je nasa politika!
Adolph
21. 02. 2022 10.36
+6
Lajate na toplarne,ki morajo odstranjevati Vas drek,kaj ce bi bili malo bolj snazni? . . . . . .
Pia235
21. 02. 2022 10.31
+2
Ah seveda, uradnih sežigalnic z ustrezno tehnologijo ne, ljudje pa v svoje peči in na svojih vrtovih kurijo vse kar jim pride pod roke. Da o novi modi kurjenja travnikov, podrasti in podobnega sploh ne govorimo. Absolutno sežigalnice, da z ustrezno tehnologijo, z obveznim priklopom na daljinsko ogrevanje itd.. Mimogrede vonj po amoniaku v Celju je iz Ema frite. Ne iz toplarne. Pa zraven toplarne je Merksha. Tam ven smrdi po topilih in črn dim se vali iz tistih dimnikov. Cinkarne se ne niti ne splača omenjat. Pa je toplarna plus za ogrevanje, plus za zmanjšanje količine smeti, plus za javno dobro. Vsi ostali našteti pa so plus zgolj za lastnike. In velik minus za prebivalce Celja.
PomisliNaSonce
21. 02. 2022 10.36
-5
Celje in Ljubljana je čist nekej drugega....a tudi v Celju se ni zastonj zgodila najhujša povodenj v zgodovini Slovenije. Lahko ss poizkusi pa da vidimo kolk časa bo laufalo....al bos suša konkretna ali pa poplave ..ajde pa dejmo
PomisliNaSonce
21. 02. 2022 10.31
-5
Če hoče občutit zares podnebne spremembe, lahko skurimo tudi odpadke...že sedaj imamo posušeno zahodno evropo vse do Londona v tropski masi....jo bomo pa do Budimpešte podaljšal
Da se mene pita..
21. 02. 2022 09.20
+6
Dvomljivci se odpeljite na izlet do Beljaka in Dunaja,in se nadihajte svežega zraka,kurijo naše smeti,zrak je čistejši kot pri nas.
Bonsa
21. 02. 2022 10.25
Zakaj je čistejši? Ker je prevetrenost območja 3x boljša kot Lj ali Mb. Dunaj ne leži v kotlini. Javni promet funkcionira izredno dobro in je avtomobilov malo (manj). Nadzor izpustov strupenih plinov je izredno težak in zahteva do potankosti natančno analizo vsebine odpadkov. Če tukaj kdo zataji ali pa nima namena preverjati vsebnosti odpadkov se nam slabo piše. Poleg tega v določenih temperaturnih oknih nastajajo izredno toksični dioksini, ki se jih sicer, da zelo dobro odstranit (blizu 98 %). Ampak ali lahko komu v Sloveniji zaupamo, da bo s kurjenjem odpadkov ravnal odgovorno?
PomisliNaSonce
21. 02. 2022 10.29
-5
Ja samo je že lani zaradi suše gorel gozd nad Dunaj konkretno. Ali je sušno zelo, ali pa ob nevihtah pokrove jaškov b luft meče. Malo razislite z tistimi možgani...
Victoria13
21. 02. 2022 09.17
+4
Vsi so za kurjenje smeti samo, da ni v njihovi bližini....
2fast4
21. 02. 2022 09.08
+6
V smeteh se utapljamo, okoljevarstvenike pa vse moti, od vetrnic do kurjenja... Še dobro da jim ni napot lasten dr.k...
LOS - T
21. 02. 2022 09.04
+4
Skurit vse, pa kjerkoli. Seveda s pravo tehnologijo, ne kar metat tja v eno peč. Mi bomo že preživeli kak čuden vonj, narave ne bo zmogla tega odmetavanja!
UNLETMLE
21. 02. 2022 08.52
+6
Sežigalnice so nujne. Dunaj je le primer kako izkorišča v centru mesta (praktično) vso to nesnago za energijo. Prišli bomo do problema oz. smo že pri problemu elektrifikacije. Od kje bomo zagotovili dovolj elektrike oz. energije brez dodatnih energenotv. Vsi bi imeli vse na elektriko, nihče nebi imel nuklearke, hidroelektrarne, termo elektrarne... Vetrnice so zaradi ekologov sploh TABU tema ?? Ljudi pa vsak dan več. Nekako bomo morali priti do energije (kjer je sežigalnica win/win situacija). Znebiš se odpadkov, ki tako ali drugače zgorijo v eropskem prostoru ( ponavadi tudi kar že na deponijah... kot pomnimo). Tole je nujno.! LP
pa dobr no
21. 02. 2022 10.24
+2
Problem nastane, samo takrat, ko je tole nujno zraven tvoje hiše in tvoj otrok to diha. Slovenija je tako poseljena, da vedno nekomu tu pred dvorišče montiraš.
UNLETMLE
21. 02. 2022 10.28
+3
Jaz bi se strinjal s sežigalnico po vseh evropskih normativih. Vse se da urediti, ali s cenejšimi položnicami ali preselitvijo občutljivejših... Neka koleteralna škoda pač bo, ali pa lesena žlica in kamen.
Banion
21. 02. 2022 08.48
+6
sežigalnice če so prav narejene in kontrolirane so trenutno ena boljših rešitev. Povsod bi morali prepovedati sosežig ker tam gre vse naravnost v zrak
Prototip
21. 02. 2022 08.44
+11
Sredi Dunaja je ogromna sežigalnice, ki dela b, problema..... je pa res, da se kontrolirajo izpusti ki gredo čez več raznih filtrov, ki ustavijo vse nečistoče..... vozijo iz naše firme tja, pa še fajn moramo plačati..... oni se pa lepo grejejo....
murinar
21. 02. 2022 08.52
+6
Majzelj
21. 02. 2022 08.21
+3
Z ekološkimi izzivi se ukvarja vse preveč politikov in kvazi strokovnjakov. Dejstvo je, da so pravi strokovnjaki za različna področja v ekološki izrabi surovin vse premalo vključeni in da nikakor ne želimo videti nekaterih dobrih praks drugje po EU. Slovenija je izredno dobra po sortiranju in zelo slaba po ponovni uporabi oz . predelavi odpadnih surovin. Tako kot je potreben strateški načrt, kako zagotoviti dobrine državljanom je potrebno tudi strateško opredeliti kako bomo ravnali z odpadki. Je pa skrajni čas, da gremo iz teorije na praktične zadeve.
plavimil
21. 02. 2022 08.19
-2
Bili so časi, ko je vsak doma v šporhetu skuril VSE, ni bilo nonenih odpadkov, zdaj pa kar neki, odpaki se kopičijo , ni jim videti konca, verjetno bo treba začeti to kuriti, drugače se boimo zadušili v njih, razni macerali in njemu podobni, naj pa prvo domače dvorišče zrihtajo.
JApajaDAja
21. 02. 2022 08.20
+7
plavimil
21. 02. 2022 08.23
+5
Kolikor vem in kar jaz počnem, plastiko striktno ločujem, isto papir, da se predela, kaj pa ti delaš z njo, je pa vprašanje.
Bonsa
21. 02. 2022 10.28
Joža star 53 let umrl za rakom na pljučih, njegov sin 48 let star umrl za rakom bezgavk.
morfo
21. 02. 2022 08.18
+5
A da bi pa ločevali in recikliralu to pa ne. Gledam kako tukaj odlagajo na ekoliški otok.....katastrofa.
morfo
21. 02. 2022 08.18
+1
A da bi pa ločevali in recikliralu to pa ne. Gledam kako tukaj odlagajo na ekoliški otok.....katastrofa.
brabusednet
21. 02. 2022 08.18
+4
Dunajčani jo imajo sredi mesta pa nobenih problemov.Tako si naj Ljubljančani smeti kurijo doma ne jih pa vozit 100 km stran.