Slovenija

Največ štiri sežigalnice v državi le za odpadke, ki jih ni možno predelati

Ljubljana, 20. 11. 2021 09.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V javni obravnavi do 20. decembra je predlog Uredbe o opravljanju obvezne državne gospodarske javne službe sežiganja komunalnih odpadkov. Ta med drugim predvideva največ štiri sežigalnice na območju države. Kateri centri za ravnanje z odpadki bi predajali odpadke posamični sežigalnici, bi določila vlada. Postopki termične obdelave odpadkov so sicer v hierarhiji ravnanja z odpadki nad odstranjevanjem s postopkom odlaganja, prej pa je treba izkoristiti možnosti preprečevanja nastajanja, ponovne uporabe in recikliranja odpadkov.

Po navedbah ministrstva Slovenija ne bo sledila praksam tradicionalno sežigalniških držav, kjer so mešani komunalni odpadki sežgani brez ali z minimalno stopnjo obdelave. Vzpostavljena je infrastruktura centrov za ravnanje s komunalnimi odpadki, v katerih se mešani komunalni odpadki mehansko in biološko obdelajo, pri čemer so frakcije odpadkov, primernih za recikliranje v okviru izvajanja javne službe, izločene in predane v postopke nadaljnje predelave.

V postopke termične obdelave bodo usmerjeni le odpadki oz. frakcije, ki jih ni možno reciklirati, zagotavlja ministrstvo.

Kaj je v predlogu uredbe? 

V skladu s predlogom uredbe bi državno javno službo sežiganja gorljivih komunalnih odpadkov na območju Slovenije izvajale največ štiri sežigalnice. Te bi sprejemale odpadke iz centrov za ravnanje s komunalnimi odpadki, pri čemer bi morali ti centri sežigalnicam zagotoviti ustrezno količino gorljivih komunalnih odpadkov v skladu s podeljeno koncesijo.

Odvoz odpadne embalaže
Odvoz odpadne embalaže FOTO: Damjan Žibert

Vlada bi centre za ravnanje s komunalnimi odpadki, ki morajo predajati gorljive komunalne odpadke posamezni sežigalnici, določila po zaključenem postopku podelitve koncesije za izvajanje državne javne službe.

Sežigalnica gorljivih komunalnih odpadkov bi bila sicer infrastruktura državnega pomena v času izvajanja koncesije državne javne službe. Ceno storitev bi določali na podlagi metodologije, ki jo predpiše vlada.

Predlog osnutka predvideva podelitev koncesije za opravljanje državne javne službe za obdobje 30 let, trajanje koncesijskega razmerja se lahko podaljša do izteka življenjske dobe sežigalnice. Koncesija bi se podelila na podlagi javnega razpisa.

Kako bi bilo poskrbljeno za monitoring? 

Koncesionar bi moral javnost na svoji spletni strani obveščati o izvajanju javne službe. Med podatki bi morali biti tudi tisti o monitoringu emisij v zrak in vode, o ocenjevanju hrupa, o sežganih količinah posameznih vrst odpadkov, o količini proizvedene in električne energije ter o načrtovanih ali izrednih zastojih v obratovanju.

Slovenija na področju predelave in odstranjevanja odpadkov s termično obdelavo ni samozadostna in je odvisna od objektov v tujini, v obrazložitvi predpisa navaja okoljsko ministrstvo. V tujino je v termično obdelavo leta 2017 denimo izvozila za okoli 165.000 ton odpadkov, leta 2018 pa jih je bilo več kot 210.000 ton.

Situacijo je še otežila pandemija covida-19, ki je zadržala del izvoza. Zato so se odpadki začeli kopičiti in neustrezno skladiščiti, spominja ministrstvo. "Pri nadaljevanju teh trendov je možno pričakovati škodljive vplive tako na okolje kot na zdravje ljudi zaradi kopičenja gorljivih odpadkov pri izvajalcih obdelave mešanih komunalnih odpadkov ali njihovega odlaganja v nasprotju s sprejetimi pravili," so navedli.

V skladu z osnutkom uredbe je torej predmet državne javne službe sežiganje gorljivih frakcij. Od teh bo obvezno sežigati t. i. lahko frakcijo s številko odpadka 19 12 12, ki nastaja pri mehanski fazi obdelave mešanih komunalnih odpadkov, več drugih vrst odpadkov pa bo dopustno sežigati.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nimasmisla
20. 11. 2021 18.06
+1
Ja rabimo vendar bojo okoljevarstveniki in nekateri zmeraj proti
Bebec
20. 11. 2021 12.44
+0
Zemljaric Odlicen komentar,popolnoma prav imaš
Jun2
20. 11. 2021 12.41
+6
Smešno je,ko imamo v trgovini polne vozičke plastike od embalaže.Nato pa kupimo razgradljivo vrečko in rešimo svet.
TEDOxy50pMEDO
20. 11. 2021 11.20
+4
Zakaj odpadke ne zmečejo v termoelektrarne? Za baterije bi morali imeti posebno kanto za smeti.
Darko32
20. 11. 2021 11.18
+5
Tukaj je edina rešitev, da se naredi neka sežigalnica, ki bo blizu transportnih poti in potem toploto predelati v ogrevanje tega ali onega. Tudi toploto izrabiti za električno energijo. Ljudem, kateri bodo v določenem krogu okrog te sežigalnice pa v obliki ogrevanja povrniti škodo. Tukaj je rešitev mnogo. SAmo problem je v tem, ker bodo posamezniki videli osebno okoriščanje in bodo to izrabljlali za krajo i nbomo takoj dobili kontra efekt.
medusa
20. 11. 2021 10.38
+13
Ne samo predlagat ... dajte že začet delat na tem , da se ne bomo utopili v smeteh!!! Toploto ,ki nastane iz sežiga pa preusmerte v ogrevanje ... matr čist nč niste eko!
Adolph
20. 11. 2021 10.19
+3
Sanjaci,kurilnice za smeti se ne dobijo cez noc od Aldija ali Hoferja . . . . . . . . .
Ševednonaskradejo
20. 11. 2021 10.10
+6
4 sežigalnice, OK. Ampak naj stojijo v bližini mest, kjer se tudi ustvarja največ odpadkov
unidiplzgo
20. 11. 2021 12.06
+0
Vsa ta mesta so v območjih inverzije in slabo prevetrena. Filter na vrhu dimnika naredi veliko, samo ni pa vsemogočen. Sežigalnica mora biti v dobro prevetreni lokaciji, drugače se izpusti kopičijo lokalno.
kiropraktik
20. 11. 2021 10.09
+6
TEŠ 6 lahko pokuri vse!
šnofi01
21. 11. 2021 09.39
+2