Slovenija

Seznam upravičencev do kriznega dodatka razburil zaposlene v UKC Ljubljana

Ljubljana, 01. 04. 2020 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Zaposleni na UKC Ljubljana so prejeli dokument, iz katerega je razvidno, kdo bo dobil dodatek za delo v izrednih razmerah. Vodstvo je s seznama izpustilo kar precej oddelkov, kar je med zaposlenimi dvignilo veliko prahu. Kot pravijo, se jim dogaja krivica, saj izredne razmere zadevajo prav vse, tudi medicinske sestre, strežno osebne, čistilke in kuharje. Zdravstvo pa je verjetno le začetek, podobne vrzeli med zaposlenimi je pričakovati še marsikje drugje.

Vodstvo v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana je zaposlenim razposlalo dokument, v katerem je navedeno, kdo vse je upravičen do dodatka za delo v rizičnih razmerah od 12. 3. do 31. 3. 2020.

1.) Zaposleni, ki so delali na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja ter ostalih organizacijskih enotah, kjer se je izvajala pri covid-19 pozitivnih pacientih intubacija, priprava na umetno ventilacijo, invazivni posegi (zaposleni, ki so izvajali zdravljenje in nego, radiološki inženirji, ki so delali v neposrednem stiku s covid-19 pozitivnim pacientom, zaposleni v oskrbovalnih službah, ki so delali v neposrednem okolju).

2.) Zaposleni, ki so delali na oddelku s pacienti, okuženimi s covid-19 (KIVBS in Ortopedska klinika od 27. 3. 2020) (zaposleni, ki so izvajali zdravljenje in nego, radiološki inženirji, ki so delali v neposrednem stiku s covid-19 pozitivnim pacientom, zaposleni v oskrbovalnih službah, ki so delali v neposrednem okolju, zdravstveni administratorji)

3.) Zaposleni, ki so odvzemali brise za testiranje na covid-19.

4.) Zaposleni, ki so delali v urgentnih službah v UKCL (Urgentni blok, Služba za urgentno nevrologijo, dežurna urgentna ambulanta na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja, Stomatološki kliniki, Kliniki za ORL in cervikofacialno kirurgijo, Očesni kliniki, Ginekološki kliniki in na Kliničnem oddelku za maksilofacialno in oralno kirurgijo (zaposleni, ki so izvajali zdravljenje in nego, radiološki inženirji, ki so delali v neposrednem stiku s covid-19 pozitivnim pacientom, zaposleni v oskrbovalnih službah, ki so delali v neposrednem okolju)

5.) Zaposleni v reševalnem vozilu.

6.) Zaposleni v Službi za preprečevanje bolnišničnih okužb.

Dopis, ki so ga prejeli zaposleni v UKC Ljubljana.
Dopis, ki so ga prejeli zaposleni v UKC Ljubljana. FOTO: Bralec

'Izredne razmere zadevajo vse'

Iz zgornjega seznama je razvidno, da so pristojni na marsikoga "pozabili", kar je povzročilo vsesplošno razburjenje med zaposlenimi.

"Kljub temu, da smo dnevno izpostavljeni možnosti okužbe, da so nas vse zajele spremenjene razmere dela v teh izrednih razmerah, delamo 12 ur dnevno, na koncu ugotovimo, da nam, medicinskim sestram in tehnikom po vsem lepobesedičenju predsednika vlade in njegovega kabineta, kako nam bodo vsem pomagali, ne pripada dodatek za delo v izrednih razmerah," je zapisal razočarani bralec, ki je zaposlen na pediatriji.

Z veseljem opravljamo svojo dolžnost in tudi v bodoče bomo pomagali vsem pomoči potrebnim, je še dejal, a je opozoril, da izredne razmere zadevajo vse, tudi strežno osebje, čistilke in kuharje v zdravstvenih ustanovah.

"Naš delovnik je po novem 12-urni (po besedah nadrejenih krizni urnik), sumljivim pacientom jemljemo tudi na oddelkih brise za covid-19 in smo v stiku z njimi, prav tako ne vemo, ali ima novo sprejeti pacient okužbo (ta se lahko pokaže šele po nekaj dnevih), a nam medicinskim sestram na oddelkih ta dodatek naj ne bi pripadal, pa čeprav v kolektivni pogodbi jasno piše, da smo upravičeni do njega. Vendar naše vodstvo razmišlja drugače …" pa je zapisal zaposleni na nevrološki kliniki. Kot še pravi, je v desetih letih dela videl marsikatero nepravilnost, zdaj, ko "smo ogroženi mi in naši pacienti, pa se dogaja nekaj nagnusnega".

Na UKC Ljubljana pojasnjujejo, da seznam ni dokončen in ga nameravajo dopolniti po tem, ko dobijo dodatna pojasnila pristojnih ministrstev.
Na UKC Ljubljana pojasnjujejo, da seznam ni dokončen in ga nameravajo dopolniti po tem, ko dobijo dodatna pojasnila pristojnih ministrstev. FOTO: Bobo

Protestirajo tudi sindikati: Dodatek pripada vsem, ki v teh dneh delo opravljajo na delovnem mestu

Devet sindikatov s področja dejavnosti zdravstva in socialnega varstva je sporočilo, da so od zaposlenih prejeli obvestilo, da so si v UKC Ljubljana "privoščili izdati sklep, po katerem nameravajo dodatek za delo v rizičnih razmerah izplačati samo nekaterim skupinam zaposlenih, ki imajo opravka s covidom-19, drugim pa ne". To je po njihovem prepričanju v popolnem nasprotju z namenom določbe 11. točke 39. člena kolektivne pogodbe javnega sektorja in tudi ne zasleduje cilja nagraditi tiste, ki v teh dneh delajo vse, da bi preprečili širjenje okužbe.

Poudarili so, da dodatek za delo v rizičnih razmerah pripada vsem zaposlenim, ki v teh dneh opravljajo delo na delovnem mestu (ne delo na domu) in so tako za razliko od mnogih drugih prisiljeni, da ne upoštevajo osnovnega pravila za zajezitev širitve okužbe - "ostani doma". Po njihovih navedbah gre za prav vse delavce, tako zdravstvene delavce oz. sodelavce kot zaposlene v plačni skupini J. "Vsako naštevanje posameznih delovnih mest bi bilo zato odveč, saj vsak, ki v teh razmerah dela, potencialno tvega okužbo in je zato upravičen do dodatka," opozarjajo.

Za posebne obremenitve in nevarnost, ki presega dodatek po 11. točki 39. člena kolektivne pogodbe, je v protikoronskem zakonu, ki ga bo DZ sprejemal v četrtek, po navedbah sindikatov določen višji dodatek, ki bo omogočal diferenciacijo med posameznimi skupinami delavcev. Temu v podpisanih sindikatih ne nasprotujejo oz. to podpirajo. Ostro pa nasprotujejo temu, da "kdorkoli arbitrarno določi upravičence do dodatka po 11. točki 39. člena kolektivne pogodbe, za kar nedvomno ni pravne podlage".

11. odstavek 39. člena kolektivne pogodbe namreč pravi, da dodatek za delo v rizičnih razmerah (območje vojne nevarnosti, nevarnosti terorističnih napadov z biološkimi agensi, demonstracij, naravnih nesreč, epidemij in epizootij) v višini 65 odstotka urne postavke osnovne plače javnega uslužbenca.

Sindikati želijo z današnjim dopisom razbliniti vse dvome o stališčih sindikatov v dejavnosti zdravstva in socialnega varstva, saj bi po njihovih navedbah vsakršno manipuliranje z razlagami predmetnih določb kolektivne pogodbe pomenilo dolivanje olja na ogenj, ki si ga v teh razmerah zagotovo nihče ne želi. Zato pozivajo vodstva navedenih zavodov, naj premislijo o svojih ravnanjih, s katerimi v teh težkih trenutkih pošiljajo vsem zaposlenim, na katere so po njihovem mnenju sedaj pozabili, pomembno sporočilo.

UKC Ljubljana: Seznam še ni dokončen

Na UKC Ljubljana pojasnjujejo, da so osnovni seznam tistih, ki bi dobili dodatek, res pripravili in nanj umestili predvsem zaposlene v tistih delovnih enotah, ki so bolj izpostavljene oziroma so v neposrednem stiku s covidom-19, denimo infekcijska klinika. A hkrati pojasnjujejo, da seznam ni dokončen in ga nameravajo dopolniti po tem, ko dobijo dodatna pojasnila pristojnih ministrstev.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (334)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

August
05. 04. 2020 10.29
-1
Kar se tiče dodatka zdravstvenemu osebju je moje skromno mnenje, da so do njega upravičeni le vsi tisti, ki z okuženimi dejansko prihajajo dnevno v stik (od voznikov reševalnih vozil ki so za to določeni, vsega medicinskega, negovalnega in pomožnega osebja na oddelkih in centrih za testiranja, ki so določeni za ločeno obravnavo in zdravljenje bolnikov z korona virusomin konec. Glede na to, da so bolnišnice odpustile večino bolnikov ki nujno ne potrebujejo bolniščnine nege da se je pripravil prostor za obolele s korona virusom, imajo na mnogih oddelkih manj dela kot pred pandemijo. Prav tako se je ukinilo praktično vso ambulantno delo in je precej medicinskega osebja pa je "na čakanju doma " (kar je sicer prav da se spočiti lahko po potrebi vključijo) smatram, da se naj vsem, ki delajo več kot je normalni delovni čas in ne delajo na izpostavljenih mestih, plača po opravljenih urah. Je pa ob zdravstvu tudi mnogo drugih, ki delajo v trgovinah, storitveni dejavnosti itd. , ki skrbijo za vse nas, pa jih niti ne opazimo (razen morda na blagajnah trgovin) pa si posebni dodatek gotovo zaslužijo! Seveda pa je upravičena bojazen, da bodo razne dodatke zopet prejeli mnogi, ki do njih nikakor niso upravičeni (kot na primer dodatek za pripravljenost v preteklosti), drugi pa bodo neupravičeno izpuščeni kot se premnogokrat dogaja!
Cofar
03. 04. 2020 09.27
+1
no ja pomoč ki jo sedaj razdeljuje vlada itak nima nobene logike -- penzionerji, ljudje na socialki itd.... to je za vas pomoč gospodarstvu??? Po moje prihaja resna recesija... če se pa še jeseni ponovi... pol bo šele hudo.
Enmajstr
02. 04. 2020 10.14
+6
V soboto v trgovini vse trgovke brez mask, mimo gre 1000 ljudi na dan. Samo malo v razmislek praznim bolnišnicam.
zmajskorpion
02. 04. 2020 10.58
+3
Trgovke so upravičene do 200eur dodatka (sicer premalo), mnogim zdravstvenem delavcem na intezivnih oddelkih ne pripada nič.
zmajskorpion
02. 04. 2020 11.03
+6
In trgovka lahko da odpoved jo nihče ne zadržuje, zdravstveni delavec trenutno ne sme dati odpovedi in je prisiljen delati
wolfterier
02. 04. 2020 10.08
-2
Nobenih izplačil,dokler ni južna meja popolnoma zavarovana.Kaj vam bo denar,ko nas bodo preplavili okuženi turki...
Enmajstr
02. 04. 2020 10.06
+6
Razen tistih ki delajo na covid 19 in urgence so v teh dneh še manj obremenjeni.
zmajskorpion
02. 04. 2020 09.24
+12
Če niti v času svetovne pandemije pri razdeljevanju raznih pomoči, dodatkov... ne moremo oz. nočemo zdravstvenim delavcem dati največjega dela, pove vse o tem koliko jih cenimo...
riss
02. 04. 2020 08.56
+15
Včeraj sem moral na Travmo, napotnica pod nujno. Nikogar na vhodu na polikliniko. Lahko bi šel kamorkoli. Imel sem 2 maski ena na drugi, rokavice. V sprejemni dve ženski, 3 ambulante, nobenega pacienta. Nisem se hotel niti usesti. Po 15 minutah so me vzeli. Ko sem odhajal ravno tako nikjer nobenega. Da se razumemo, podpiram zdravstveno osebje, predvsem občudujem vse, ki so izpostavljeni z obolelimi za KV. Tem vsaj 2 kratnik plače. Moramo pa biti pošteni, da pri nas po bolnicah res še ni nobene gneče zaradi hospitaliziranih zaradi KV. Vsega skupaj ca 120, od tega ca 30 na intenzivni v celi Sloveniji. To še za eno povprečno bolnico ni. Se pa lahko stanje bistveno poslabša. Torej tistim, ki delajo in so izpostavljeni dodatek, ostalim pa, kobodo delali, pa takrat tudi dodatek. Nikoli se ne govori koliko zdravstvenega osebja je trenutno pravzaprav na čakanju. Nalijmo si samo čistega vina, saj se trenutno v zdravstvu še najmanj dogaja, ker je ostalo nenujno vse odpovedano. Vsem zdravstvenim delavcem, ki skrbijo za obolele pa samo globok poklon.
zmajskorpion
02. 04. 2020 09.14
+7
Ne razumeš bistva.Na infekcijski skrbijo za obolele imajo vso potrebno opremo, v UKC ju kjer je samo par tisoč zaposlenih si morajo vsako masko izborit.Posledično je obolenju bolj izpostavljen delavec v UKC kot na infekcijski (ta je seveda bolj obremenjen).Ne vidim razloga zakaj dodatki ne bi pripadali vsem.
Boža Casillas
02. 04. 2020 15.03
-1
res je. danes video na urgenci izola.. 3 smo bili. pa enih 10 ce ne vec.. brez dela. Dr. pa sam po fonu pivedala St. napotnice preko fona. v sb izola ni corona bolnikov
Jerneja Bren?i?
01. 04. 2020 21.36
+25
Med vsemi kriznimi dodatki, torej upokojencem, po 150 € študentom ter brezposelnim po 150 € na družinskega člana (za 10 člansko družino torej tisočak in pol), si seveda najvišji dodatek zasluži vsak, ki v tem času dela. Gre vsakodnevno od doma, izpostavlja sebe in posredno svojo družino okužbi in - DELA. Če so odločili, da bo dobila ogrožena družina, ki dobi največ, npr. 1.500 €, si družina v tem času delovnega človeka zasluži pač več kot 1.500 €. Tisti, ki so še posebej izpostavljeni, torej medicinsko osebje, čistilke in kuharji v bolnišnicah, pa tudi trgovci, uslužbenci na banki, delavci, ki skrbijo za odvoz smeti... pač vsi, ki so dnevno v stiku z ljudmi ali/in nevarnimi predmeti, pa bi potem sploh morali dobiti nagrado, ki bi bila še občutno višja od vseh ostalih. Tako bi bilo prav in etično. Če gre od vodilnih pričakovati pravičnost in nagrado za delo, pa vsak po svoje...
zmajskorpion
02. 04. 2020 08.44
+7
Brezposelni - aktivni iskalci zaposlitve brez nadomestila - brez prihodkov ne dobijo ničesar.Razen če so prejemniki socialne pomoči, potem dobijo še 150eur nagrade.
zmajskorpion
02. 04. 2020 08.50
+10
To pomeni če si prijavljen na zavodu,iščeš službo in ne izkoriščaš sistema(ne prejemaš socialne) ne dobiš nič (čeprav nimaš nobenih prihodkov).Če pa izkoriščaš sistem in vlečeš socialno (400eur) pa dobiš še 150 eur zraven.Pa kdo je to nor:)?
Cofar
03. 04. 2020 09.31
+2
stemi ukrepi se ne rešuje delavnih mest... ampak se kupuje volivce. :) DEJSTVO! PIKA!
VAREN
01. 04. 2020 20.14
-18
Ce ne stokajo eni v UKC, se pa najdejo drugi. Zdaj bi pa za isto delo radi še dodatek. Žal oni niso v skupini za izredne razmere in si dodatka ne zaslužijo.
marko1310
01. 04. 2020 19.40
+18
kriza z virusom bo minila za mesec,dva ,tri... ampak pozneje nas bo glava zelo bolela, kako nazaj dati te silne posojene milijarde.Imam občutek da se zdaj kupuje čas in volilni glasovi,kak bo za leto ,dve ,kak dati nazaj nove, plus stare milijarde evrov, to ni zdaj problem,ampak,enkrat bo in to velik.
proofreader
01. 04. 2020 19.19
+18
Mnogi pa stanje izkoriščajo in lenarijo, ker so odpovedani vsi pregledi in operacije.
wolfterier
02. 04. 2020 10.12
+5
Niti do recepta za nujna zdravila ne pridem.Ordinacija zaklenjena,telefona nihče ne dvigne. Pa bi rad dvojno plačo,le zakaj...
milan-hisan
01. 04. 2020 18.24
+41
Upam, da ne pozabijo varnostnikov pred vhodom urgenc, bolnic, trgovin... , ki so prvi na udaru.
alian
01. 04. 2020 19.02
+29
Če se ne motim so varnostniki zaposleni pri zunanjih izvajalcih(Sintal,varnost...) In jim je ta dodatek dolžan dati njihov delodajalec, saj verjetno tudi več računa za storitve v danih razmerah. Lahko pa da se motim
hiphopa
01. 04. 2020 18.01
+12
Pa tatovi bodo dobili dodatek, ker ne morejo krast , ker so vsi doma , a ne Janez .
wolfterier
02. 04. 2020 10.13
+4
Uboge punce,dvomim,če imajo kaj strank.Bo kaj nadomestila...
najvsivedo
01. 04. 2020 17.48
+1
Kar užemajte TO državo ..Če bo ta virus trajal eno leto še osnovne plače ne bo.
ina5785
01. 04. 2020 17.36
+50
Uf, NE čudi me, kar se dogaja!!!! Se pravi; penzionist je doma, študent tudi, pa še in še ljudi. . . . . . . in bodo celo dobili dodatek. ČISTILKE, MED.SR., NEGOVALKE, KUHARJI v UKC pa eni DA, drugi NE. VSI delavci v zdr.ustanovah MORAJO dobiti ta dodatek, ker so non-stop v maskah, rokavicah in še fejst delajo. Kako NI sram vlade, da o zdr.osebju (neglede zdravnik, sestra, čistilka, kuharica) razmišljajo, da pa eni NISO ogroženi!!! VSI v zdravstvu so ta trenutek OGROŽENI. Zakaj pa je penzionist doma v karanteni UPRAVIČEN ravno SEDAJ tega dodatka????
Principat
01. 04. 2020 15.30
+11
čeprav je kriza , saj tudi drugje po svetu je , je čas da se zdravstvo pobere v red , če tega ne bodo uredili sedaj ko je priložnost , bo pozneje še hujše ,, če bi številke primerjali z nemčijo , bi polovico paketa v nemčiji šlo samo za zdravstvo , preostalih 375 miljardami pa nimajo kaj potem počet v gospodarstvu , eno ali drugo , obstaja konsenz , ki ga pa fides nikoli ni upošteval , dogovor in čez pet minut stavka
Transformerji
01. 04. 2020 14.37
+25
Kar pritožite se: cigani v gozdovih se več ne pritožujejo, da hočejo vodo, da ne bodo zboleli. Z dodatkom na število članov si lahko kar flaširano kupijo.
BUONcaffee
01. 04. 2020 14.29
-69
Dobivajo zastonj hrano iz restavracij, sedaj pa hočejo še višje plače. Ah ne nas hecat.
marko1310
01. 04. 2020 19.25
+13
ne vem če vsi zasluže dodatek, ker vsi ne delajo z okuženim,vse ne nujne operacije in posegi so odpovedani ,potem eni delajo manj ,kak pred virusom,zdravniki tak imajo previsoke plače.Dodatke je potrebno dati medicinskim sestrami,strežnicam,čistilkam njihovo delo se premalo ceni.
BUONcaffee
01. 04. 2020 14.28
-53
Jabolko navdiha so dobili a ostajajo nezadovoljni. Jaz bi edino Urški dvignil plačo, katera z pravimi nasvetu usmerja situacijo na pravo pot. Smo na dobri poti da zmagamo vsi.
grumf
01. 04. 2020 14.17
-2
Zdravstvo pa denar... Nikol ni miru,...