Slovenija

Shod za RTV: 'Za zavod brez političnih igric, kadrovanj in burlesk'

Ljubljana, 23. 11. 2022 19.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA, Žana Vertačnik, D.J.
Komentarji
173

Številni kulturniki, glasbeniki, novinarji in drugi podporniki so se pred referendumsko nedeljo zbrali na shodu za javno RTV. Zavzeli so se za zavod brez političnih igric, kadrovanj in burlesk. Shoda so se med drugim udeležili tudi kantavtorja Vlado Kreslin in Zoran Predin, televizijski voditelj Marcel Štefančič in novinarka Miša Molk. Novelo zakona podpira tudi Svet delavcev RTVS.

"Zbrali smo se za zmago neodvisnih kritičnih medijev, neodvisnih kritičnih novinark in novinarjev, za zmago javne, kakovostne, profesionalne, pokončne in neodvisne radiotelevizije," je ob začetku shoda izpostavila novinarka Radia Slovenija Tatjana Pirc.

"Že imamo eno Novo24TV, ne rabimo dveh. Zato gremo na referendum," je svojo odločitev za podporo referendumu pojasnil nekdanji voditelj Studia City Marcel Štefančič. Podporo referendumu so napovedali tudi v Mirovnem inštitutu. 

"Mi kot državljani smo se dolžni aktivirati in zagovarjati v medijskem sistemu tiste vrednote in načela, ki so ključne za njegovo demokratično delovanje," je povedala Sandra Bašič Hrvatin, profesorica na fakulteti za humanistične študije Univerze na Primorskem.

K udeležbi na referendumu je danes pozval tudi premier Robert Golob. "Tisti, ki se v nedeljo ne bo udeležil referenduma, zagotovo spodbuja delovanje opozicijske SDS, da bo teh referendumov v bodoče še," je dejal.  

Shoda so se med drugim udeležili novinarka Miša Molk, slovenski športni strelec Rajmond Debevec, pesnik in pisatelj Andrej Rozman Roza ter televizijski voditelj Marcel Štefančič, ki so spregovorili o pomenu izglasovanja novele zakona o RTVS na nedeljskem referendumu. Za glasbene točke pa so poskrbeli Vlado Kreslin, Rudi Bučar, Zoran Predin in Fed Horses.

Dogodek so organizirali Društvo novinarjev Slovenije, Mirovni inštitut, Pravni center za varstvo človekovih pravic in okolja, Zavod za kulturo raznolikosti Open in prijatelji kampanje RTV je zakon.

Nasprotniki referendum označili za uzurpacijo

V Združenju novinarjev in publicistov, kjer noveli zakona nasprotujejo, pa so opozorili, da je bila ta sprejeta brez javne razprave in jo označili za uzurpacijo. 

"V ospredju vidimo eno skupinico ljudi, ki stavkajo in vdirajo v studie. Ta skupinica v imenu celotnega kolektiva 2200 delavcev tempira dialog in razpravo. Dejansko pa je njihovo ravnanje uzurpacija," je povedal Tino Mamić, podpredsednik združenja novinarjev in publicistov. 

Predsednik združenja Matevž Tomšič pa je dejal, da obstoječi zakon za levo politično opcijo ni bil moteč, dokler je imela večino. 

V združenju so še prepričani, da ne gre za depolitizacijo, pač pa za težnjo vlade Roberta Goloba, ki želi zamenjati zdajšnje vodstvo.

A na "zavajanje" nasprotnikov referenduma opozarjajo v Inštitutu 8. marec. "Druga stran komunicira, da je to referendum proti prispevku RTV oziroma da je to referendum o dvigu prispevka RTV. A to je laž, ki absolutno ne drži," je dejala Kristina Krajnc iz inštituta. Opozorili pa so še na to, da naj bi nasprotniki referenduma o podpornikih referenduma na družbenih omrežjih objavljali lažne vsebine. 

Svet delavcev RTVS soglasno podpira novelo zakona o RTVS

Svet delavcev na Radioteleviziji Slovenija (RTVS) je na današnji izredni seji soglasno podprl novelo zakona o RTVS, ker iz javnega servisa umika neposredni vpliv politike in povečuje delavsko participacijo. Zaposlene na zavodu in javnost je pozval k udeležbi na referendumu.

Svet delavcev je že pred razpisom referenduma generalnega direktorja zavoda Andreja Graha Whatmougha pozval, naj zagotovi dialog o noveli. Člani sveta so razočarani, ker notranje razprave o tako pomembni temi ni bilo in zaposleni niso imeli priložnosti sooblikovati stališča do novele. Namesto tega je generalni direktor enostransko kot fizična oseba vstopil v referendumsko kampanjo, v kateri nasprotuje noveli, so zapisali v svetu.

Svet delavcev je soglasno ugotovil, da generalni direktor v referendumski kampanji sodeluje netransparentno, saj ni jasno, kdaj nastopa kot generalni direktor in kdaj kot fizična oseba. Po mnenju sveta delavcev je nastalo tudi nasprotje interesov, saj ima generalni direktor osebni interes, da prepreči uveljavitev novele, ki ukinja njegovo delovno mesto in uvaja upravo.

Posledice angažmaja generalnega direktorja v kampanji se kažejo tudi v nesodelovanju s svetom delavcev in odložitvi pomembne seje programskega sveta o predlogu programsko-produkcijskega načrta za leto 2023, so prepričani v svetu.

Programski in nadzorni svet RTVS so pozvali, da ugotovita odgovornost generalnega direktorja in ukrepata v skladu s svojimi pristojnostmi. Direktor Televizije Slovenija (TVS) Uroš Urbanija, odgovorna urednica televizijskega informativnega programa Jadranka Rebernik in varuhinja pravic gledalcev in poslušalcev RTVS Marica Uršič Zupan pa naj utemeljeno odgovorijo na pritožbe javnosti o nestrokovnih in pristranskih referendumskih vsebinah na TVS.

Glede kadrovskih težav na ravni celotnega zavoda so ugotovili, da že ogrožajo delovanje posameznih enot. Generalno vodstvo so pozvali, da do prihodnje seje odgovori na konkretno problematiko, izpostavljeno na seji, tako denimo o produkciji Radia Slovenija in produkciji TVS.

Svet delavcev je še ocenil, da so objave notranjih in zunanjih razpisov netransparentne in da se vodstvo ne odziva na izražene kadrovske potrebe. Zahteval je pojasnila o opravljanju nalog v primeru v. d. urednika MMC, generalni direktor pa naj nemudoma imenuje odgovornega urednika v uredništvu MMC, pri čemer naj upošteva mnenje uredništva.

Na seji so nenazadnje ugotovili, da je generalni direktor prekršil participacijsko pogodbo, ker z organom soupravljanja ni izvedel skupnega posvetovanja o programsko-produkcijskem načrtu za leto 2023. Programski in nadzorni svet naj glede na njihov poziv še pred obravnavo načrta pozoveta generalnega direktorja, da opravi skupno posvetovanje s svetom delavcev.

Glasujte za najboljši portal v regiji
Glasujte za najboljši portal v regiji FOTO: 24ur.com
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (173)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ne pretiravaj
25. 11. 2022 17.34
+0
V nedeljo grem glasovat, in to PROTI, Miši Molk, Marcelu,.... vsem tem, ki mi pošiljajo prisilno loložnico za 12,75€. Naj ukinejo prisilno naročnino in naj jih gledajo naročniki, ki si jih bodo želeli gledat in PLAČAT! Pa lahko mate cel "rdeč TV program" mi je vseeno!
jodr
24. 11. 2022 17.29
-2
Malo vas je, malo vas je ...., od 2.500 zaposlenih.
jodr
24. 11. 2022 11.36
-6
Shoda so se udeležili sami levaki, ki so na naš račun udobno vedrili na RTV; Miša, Marcel,...Kje pa so bili vsi tisti družbenopolitični delavci, ki so se zaposlili v golobnjaku?
PATRIOT-SLO
24. 11. 2022 11.30
-9
Zakon o Radioteleviziji Slovenija (Ur.l. RS, št. 96/2005) v 31. členu navaja, da se šteje, da ima sprejemnik vsaka pravna ali fizična oseba, ki je registrirana kot odjemalec oziroma plačnik električne energije v javnem električnem omrežju, To je protiustavno in vendar to živimo. Enako bi si lahko razlagali ponudniki kabelske TV, ponudniki toplotnih črpalk, sončnih elektrarn, klim,..ker imate priključek električne energije morate plačevat, to in to,..kako si je lahko en javni zavod dovolil to pravico, da uveljavi tak zakon?
rambojanša
24. 11. 2022 11.27
-8
A JE KDO IGRAL KO JE BILO 30 LET VSE LEVO ?????....KOMUNISTI NISMO SE 91 OSAMOSVOJILI DA BI BILI ŠE NAPREJ KOMUNISTI...
PATRIOT-SLO
24. 11. 2022 11.12
+5
Kdaj bo ukinitev RTV prispevka?
periot22
24. 11. 2022 09.47
+9
RTV je zdaj na nivoju 24 nore!
jodr
24. 11. 2022 11.37
-9
Ne pretiravaj
25. 11. 2022 17.38
Ni res. Noro 24 tv ne plačujem in ne gledam! Če jo pa kdo gleda, pa mu ni všeč kaj vidi, naj preklopi kanal! Če pa ne zmore preklopiti kanala, pa tu brezveze blebeta pa sam še medicinska stroka lahko pomaga!
borjac
24. 11. 2022 09.29
+12
Ali ste spremljali soočenje pod vodstvom Petrovčičeve, živ dokaz pristranskosti in navijaštva, na koncu se je pokazalo da je voditeljica omogočila Janševcem 15 minut več časa za nastope kot zagovornikom zakona, hvala gospa , naj gre na Novo TV, 3 X ZA.
prašek
24. 11. 2022 09.26
+10
JohanDoe ............ Samo za tebe ; trikrat ZA ! 3 X ZA !!!!!
Aristotle
24. 11. 2022 09.03
-8
Ljudje ne vidijo da so mediji tisti ki jim sepetajo na uho koga naj volijo ter v katero smer se naj obrnejo! Pa to od Popa do rtv.. Zalostno je samo da volijo taksne ki jim dobesedno kradejo denar iz zepov, kvazi levake! Levaki so kot pretepene zene ki se vedno vrnejo k nasilnezu!
Cervantes Saavedra
24. 11. 2022 10.40
+10
A nisi morda pozabil našteti NOVATV24? Resda tam ne šepetajo, koga voliti, ampak tulijo in to vsi v en rog. Enako NVO RKC. Svojih žena pa najbolj tepejo desnaki, saj so tradicionalno vzgojeni. - Na čigavi jahti se je hladil JJ po golfu na Mavriciju? Od nekega slovenskega vernega delavca ali kmeta žuljavih rok? - Boš zmogel toliko resnice naenkrat? Ki jo na oddaji "Kdo nam laže" nikoli ne boš slišal. Le zakaj ne?
PATRIOT-SLO
24. 11. 2022 11.15
-9
Ponudba in povpraševanje? Kaj se peniš, izberi medij v supermarketu ponudb kateri ti odgovarja. Ni strinjamo se, da bi pa morali vsi državljani biti del ENEGA medija (obvezni RTV prispevek), katerega se ne moreš odpovedat.
JohannDoe
24. 11. 2022 09.00
-5
Pojdite in obkrožite trikrat ZA, predvsem pa pri vprašanju za RTV. Ker z vsebino in tem, kar predlaga, se ni preveč za ukvarjat. Predlagatelji so rekli, da glasujte za, oni pa so fajn in vejo kaj je prav. Sigurno so se potrudili. Kot so se predlagatelji trenutnega zakona pred njimi. Saj v bistvu jih kopirajo. Sedanji zakon je bil sprejet že dolgo nazaj, smo že pozabili. Pa očitno rabimo novo epizodo.
JohannDoe
24. 11. 2022 08.53
-6
Marcel Stefančič hoče tudi sam imet svojo Novo ali kako? Ne razumem kaj je hotel povedat. Dejstvo pa je, da dokler ne boste videli pranja povsod, kjer vas posipajo s persilom, temveč samo pri tistih, ki vam niso všeč, toliko časa boste ovce. Lahko boste srečne ovce, ampak ovce imajo vedno samo en sam namen - da se jih striže.
JohannDoe
24. 11. 2022 08.43
-6
Seveda ni dovolj, da je samo "brez burlesk", ki smo jim priča. Treba je tudi "vzeti naš RTV nazaj". In politične igrice niso nikogar motile, ko so jih igrali SD in podobni. Tudi nikogar ne moti ta čudna sinergija in fluktuacija med novinarji in "pravo" politiko. Čudna je ta človeška vrsta, nikogar ne moti cukr v marmeladi, dokler so njegovi prsti v njej. Ko pa niso, pa škoduje otrokom še pa še. Povsem isto je na levi kot na desni. Sicer pa temu se reče politika, mar ne?
bobiv
24. 11. 2022 08.10
+10
3x ZA, pa janša čim prej adijo!
JohannDoe
24. 11. 2022 08.45
-6
Z Janša verjetno misliš kako dobro četrtino državljanov te države? Oziroma one, ki "jih niste pospravili po vojni" oziroma razloži še nam, da bomo razumeli kaj je zate "Janša adijo".
Cervantes Saavedra
24. 11. 2022 10.49
+10
za Johan: Pomeni adijo žaljivim in posmehljivim tvitom s strani visokega slovenskega politika, adijo nenormalni 30-letni vladavini Velikega vodje (stalnega luzerja volitev), adijo oboževanju plačane pomožne vojske okupatorjev pri nas (MVAC, domobranci), adijo povezovanju z mračnimi političnimi silami po Evropi, tudi v EU, adijo mimikriji v velikega vernika, adijo nepotizmu (če sploh veš, kaj je to)... Boš zmogel toliko naenkrat?
PATRIOT-SLO
24. 11. 2022 11.17
-9
Očitno ti živiš v nekem srdnjem veku in ti določeni pojmi še niso jasni
bobiv
24. 11. 2022 08.08
+9
Strošek referendumov naj v slučaju, da je 3x ZA, poravna predlagatelj, to se pravi IJJ in sds!
JohannDoe
24. 11. 2022 08.48
-7
Strošek referendumov naj poravna glavna Urška, ona Klokočovnik. Ker lahko bi se izvedli skupaj z lokalnimi volitvami in bi bil strošek malo manjši. Ampak potem bi bil lahko tudi manj ugoden rezultat. To je okej, špekulirat z datumi, ko gre to komu vprid, je okej. Stroške vedno plačajo drugi, nimajo izbire.
bobiv
24. 11. 2022 08.07
+11
Se vidimo v nedeljo na referendumu, 3x ZA!
Stoenka
23. 11. 2022 21.59
-12
3x za Saviča , Gašpar Gašparja in Stevanoviča..Mamo to..
Salting
23. 11. 2022 21.58
+8
Glede na branje besedila, je novela zakona o RTV primerna ZA sprejetje. Super.
Phan Thi Kim Phuc
23. 11. 2022 21.57
+11
BRAVO....3 X ZA .....SMRT JANŠIZMU, SVOBODA NARODU
Castrum
23. 11. 2022 21.55
-6
Intelektualec naj ne bi histerično uveljavljal svoj prav. Zato pa je intelektualec. A to dogajanje na RTV nam kaźe popolno nadprotje tega. Intelektualci s hidtetijo in "divjanjem" uveljavljajo dvoj prav.
Cervantes Saavedra
24. 11. 2022 10.52
+0
za Castrum: Se popolnoma strinjam. Takoj si nas spomnil na histerične twite JJ-ja.