Slovenija

Samopromocija: 100.000 evrov za poročanje o državnih svetnikih

Ljubljana, 12. 12. 2019 20.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Anže Božič
Komentarji
10

Državni svet bo za snemanje, fotografiranje in pojavljanje državnih svetnikov v medijih v prihodnjih dveh letih namenil kar 100 tisoč evrov. Čeprav mora po zakonu vse pomembnejše dogodke tako ali tako že prenašati nacionalna televizija, in to brezplačno. Na razpisu z izjemno kratkimi roki so izbrali edinega prijavljenega ponudika – TV Skledar, ki posel opravlja že 14 let.

Državni svet ni slepo črevo slovenskega parlamentarizma, ampak si poleg občasnega poročanja o vetih na zakone zasluži več pozornosti, meni njegov predsednik Alojz Kovšca: "Če bi čakali na to, da ljudstvu in volivcem tretji program priobči to, kar se gremo v Državnem svetu, bi danes verjetno o Državnem svetu v Sloveniji vedeli zgolj teoretiki, ki preučujejo ustavno ureditev." 

Tako so na javnem razpisu z minimalnim enotedenskim rokom prijave izbrali edinega ponudnika. Skledar TV, zavod, registriran za promocijo kulture in kmetijstva, ki bo v prihodnjih dveh letih za poročanje o svetnikih prejel 100.000 evrov, oziroma štiri tisočake bruto na mesec, kar je za Kovšco optimalno: "Če sem čisto pošten, mislim, da dobimo več, kot plačamo."

"Takšno trošenje davkoplačevalskega denarja je povsem neupravičeno in neprimnerno, zato ker je za te naloge že zadolžena po zakonu o RTV naša javna radio televizija," meni Marko Milosavljevič s katedre za novinarstvo na Fakulteti za družbene vede.

Alojz Kovšca
Alojz Kovšca FOTO: POP TV

Skledar je sicer "one man" TV, ki jo predvaja le en ponudnik televizijskih shem. Redno in pogosto objavlja tudi na svoji spletni strani in zlasti YouTubu, kjer pa je video zadnje seje svetnikov kliknilo manj ljudi, kot jih sedi v državnem svetu. Cenovna dostopnost pa naj bi bila tista, ki je na koncu odločila: "No, če bi si lahko privoščili POP TV, bi si to privoščili. Proračun Državnega sveta je približno 2 milijona in 100 tisoč evrov. Skledar TV je naš finančni doseg," izbiro pojasni Alojz Kovšca.

Milosavljević pa je prepričan ''da bi se marsikateri  slovenski medijski akter, ki se v tem trenutku relativno težko preživlja, gotovo z veseljem nastopil na tem razpisu, vendar pa ta kratek rok kaže na to, da je zadeva dogovorjena".

Ob tem se bo slovenski zgornji dom kmalu preselil v prenovljeno dvorano. Ta bo, tako kot tiste v državnem zboru, opremljena z vgrajenimi kamerami, kar bo še poenostavilo neposredne prenose. Zakaj torej plačevanje dodatnih medijskih storitev? "Pa ste vi resni s tem vprašanjem? Dve leti sem predsednik Državnega sveta. Kadarkoli se udeležim kakega dogodka, potuje kamera do mene in potem od mene naprej," se ostro odzove Kovšca.

Milosavljević pa: "To, da nekomu ne zadošča oziroma mu ni všeč, koliko se pojavlja, je na nek način njegova težava. Gotovo pa to ni davkoplačevalski problem."

Verjetno bi si javne institucije ugled in publiciteto morale dvigovati predvsem s svojim delom. 

Na naše poročanje pa so se odzvali tudi v zavodu Skledar:

''Ne drži, da je bil na javnem razpisu določen minimalen enotedenski rok prijave. Rok prijave je bil 14-dneven in bi se v tem času na razpis lahko prijavil vsak zainteresiren ponudnik, zato ne drži sklep dr. Milosavljevića, da je bila zadeva dogovorjena.

Nadalje ne drži, da je S-TV Skledar »one man band«. V zavodu sta redno zaposleni dve osebi, po potrebi pa se sodeluje tudi z zunanjimi sodelavci. Prav tako ne drži, da S-TV Skledar predvaja le en ponudnik televizijskih shem. S-TV Skledar je namreč del osnovnih programskih paketov pri vseh treh največjih kabelskih operaterjih v Sloveniji.''

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

oštir
13. 01. 2020 07.53
+2
Nenavadno, da je sodelovanje Državnega sveta s TV Skledar postalo moteče šele v mojem mandatu, v času Sušnika, Kavčiča in Bervarja je bilo pa sprejemljivo. Nenavadno, da nihče ni niti vprašal za koliko sem zmanjšal stroške promocije v primerjavi s svojimi predhodniki. Nenavadno, da nihče ni objavil primerjave medijske pojavnosti DS v mojem mandatu s prejšnjimi. Najbolj nenavadno pa je to, da sem sposoben bilokacije. "Transformerji" so me videli in slišali neke moje obljube pri Prešernovem spomeniku, resnicoljubni ljudje pa so me v istem času videli na delovnem mestu v Državnem svetu. Res nenavadno... Kar zadeva pa bando lopovsko, ki je to državo izropala in jo še ropa, je Državni svet zadnja ovira za njihovo početje. Prvi smo opozarjali na bančno luknjo in zahtevali odgovornost, dokler so ostali lepo molčali. Prvi smo dvomili v TEŠ6, prvi smo se uprli razlaščanju upokojencev, ki so varčevali s podrejenimi obveznicami, prvi smo bili plat zvona za zaščito davkoplačevalcev v mnogih primerih sumljivih rabot. To bomo počeli še naprej, ne glede na to, če me bodo videvali tam kjer nisem bil in mi pripisovali besede, ki jih nisem izrekel. Resnica prej ali slej pride na dan, z njo pa tudi odgovornost za nečedna dejanja.
komarec
12. 01. 2020 21.56
-1
Alojz, a je to tvoje maslo?
felix59 drugič
12. 01. 2020 21.26
-1
Banda lopovska , koliko časa nam boste še kradli ??? Poberte se že enkrat za vse večne čase , kamor hočete oz. kjer vas bodo hoteli gledat. To pa je NIKJER !!!
komarec
12. 01. 2020 21.55
-1
To pojo počeli dokler jim bomo dovolili. Oni so banda, mi pa revčki.
Melita Medved
13. 12. 2019 12.27
+1
BI blo treba preverit, če ima Damjan Murko z njimi kakšno svetovalno pogodbo glede samopromoviranja. Pa če imajo tudi oni kakšen novoletni koledar v planu, dobiček pa nameravajo neobdavčeno v žep pospravit! Ta koledar bi se sigurno prodajal za med. Samo če bi pozirali v zaporniških oblekah...
Transformerji
13. 12. 2019 11.11
+4
Sramota brez primere: ne le to, da dobivajo plačo za nedelo, če kaj naredijo, so pa totalne neumnosti - sedaj bodo imeli na račun davkoplačevalcev še samopromocijo?? 100.000 evrov, to je stotisoč evrov, pa glej, banda v DZ, banda v DS, ki ga sploh ne bi smelo biti! Same koritniške riti, ki jih ni sram krasti davkoplačevalcem. Pa tisti njihov predsednik, Koušca, ki je ob zadnjem zborovanju pred Prešernovim spomenikom nekaj obljubljal - saj š je takoj pozabil, kaj je rekel. Važno je, da je nekaj rekel - naredil pa itak ni nič in nikoli ne bo. Le zakaj bi pljuval v svoj lonec???
poneumljanje
13. 12. 2019 08.37
+11
Že zdavnaj bi morali državni svet ukinit, ker samo škodo delajo !
anakondabox
13. 12. 2019 08.33
+6
Samopromocija je sila pomembna ako hočeš uživati ugled države. Tisti sistemi, ki ne delujejo ravno v presežkih, morajo nameniti veliko denarja, da jih kdo upošteva in njihovi 'znanilci'znova zasedejo visoke položaje. #kapital
KAPIBARA
13. 12. 2019 08.30
+7
Kaj vse si ne zmislijo, samo da imajo "razlog" razmetavanje tujega denarja..
Timy15
13. 12. 2019 07.49
+10
Nepridipravi v vseh inštitucijah in vejah oblasti.