Slovenija

Si je tožilka izmislila izgovor, da je lahko zavrgla pregon dveh Maročanov?

Ljubljana, 23. 01. 2020 10.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Nina Šašek
Komentarji
357

Maročana, ki sta oktobra lani v Brežicah ukradla avto in se nato z njim v okolici Litije zaletela, kljub kazenski ovadbi policije in vsem dokazom ne bosta preganjana, saj je tožilka zavrgla ovadbo. Eden od razlogov, ki jih je v obrazložitvi navedla, je tudi, da naj bi morebitna sprožitev kazenskega postopka povzročila velike stroške, med drugim z uporabo diplomatskih poti, ki so, tako trdi, z Marokom otežene.

Med 15. in 16. oktobrom lani sta ilegalna prebežnika iz Maroka ukradla vozilo Brežičana pred njegovo hišo in se z njim odpeljala proti notranjosti države. Med begom sta se pri Litiji z avtom zaletela in ga praktično uničila, eden od njiju pa je zaradi poškodb pristal v bolnišnici. 25. novembra lani so brežiški policisti na tožilstvo v Krškem vložili kazensko ovadbo zoper storilca – Imada Ihnikija in Simohameda Jabanija zaradi kaznivega dejanja odvzema motornega vozila. Slab mesec dni pozneje pa je okrožna državna tožilka v Krškem, Mateja Roguljič, sporočila, da je kazenska ovadba zoper storilca zavržena. Kot razlog je navedla, da je podana nesorazmernost med majhnim pomenom kaznivega dejanja in posledicami, ki bi jih povzročil kazenski pregon.

Uničeno vozilo Brežičana na cesti med Zagorjem in Litijo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Tožilka v dokumentu pojasnjuje, da sta osumljenca s svojim ravnanjem izpolnila vse znake očitanega kaznivega dejanja, za katero jima je grozil zapor do treh let, a se je kljub temu odločila, da ovadbo zavrže. Ovadena Maročana sta bila ilegalna prebežnika in sta po kaznivem dejanju pristala v azilnem domu, od koder sta na začetku novembra lani pobegnila. Zato je tožilka ocenila, da bi morebitna sprožitev kazenskega postopka povzročila velike stroške "tako z ugotavljanjem njunega nahajanja, prevajanjem pošte in uporabo diplomatskih poti, ki so z Marokom otežene". Vsaj tako trdijo na tožilstvu v Krškem.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Pa so res? Ima Slovenija res otežene diplomatske poti s Kraljevino Maroko, afriško državo, kamor prek različnih turističnih aranžmajev vse leto potuje precej Slovencev? Državo, ki je imela v Ljubljani celo svoj konzulat na čelu s častnim konzulom Janezom Škrabcem, direktorjem podjetja Riko?

Za 24ur.com so na pravosodnem ministrstvu pojasnili, da o oteženih diplomatskih odnosih s Kraljevino Maroko niso seznanjeni. Nanje smo se obrnili, da preverimo, kako so pripravljeni priskočiti na pomoč sodiščem, ki se pri svojih postopkih soočajo z oteženimi diplomatskimi potmi. In ali so se tudi v tem primeru za pomoč pri vzpostavitvi diplomatskih stikov obrnili nanje?

Na pravosodnem ministrstvu o težavah tožilke ne vedo nič

Kot so v odgovoru navedli, je pravosodno ministrstvo v preteklosti že posredovalo pri pošiljanju zaprosil za mednarodno pravno pomoč po diplomatski poti v Kraljevino Maroko, pri čemer ni bilo obveščeno o oteženih diplomatskih odnosih. So pa pojasnili, da je treba vsa zaprosila za pravno pomoč, ki se posredujejo v tujino po diplomatski poti, prevesti v jezik zaprošene države, kar ima finančne posledice. "Nedvomno pa je pravosodni organ tisti, ki je pristojen, da upoštevajoč vse okoliščine konkretnega primera, sprejme odločitev o smotrnosti uporabe mehanizma mednarodne pravne pomoči kot tudi o vodenju kazenskega postopka," še pojasnjujejo.

MZZ pravi, da je komunikacija med Marokom in Slovenijo odlična, tožilka pa misli drugače.
MZZ pravi, da je komunikacija med Marokom in Slovenijo odlična, tožilka pa misli drugače. FOTO: 24ur.com

Katere težave je torej imela tožilka v postopku?

Preverili smo na tožilstvu v Krškem. "Vezano na vaše novinarsko vprašanje z dne 20. 1. 2020 vam sporočamo, da je bil izraz otežene diplomatske poti mišljen na splošno, v smislu iskanja kontaktnih organov, ki bi lahko posredovali informacije, čas reševanja zadeve, ki bi potekel za pridobitev odgovorov, prevajanja v ustrezne
jezike in s tem povezane stroške in težave, ki bi jih povzročili sodišču, ki bi vodilo postopek,"
 odgovarjajo na tamkajšnjem tožilstvu in dodajajo, da v tem primeru niti niso poskušali vzpostavljati stikov s predstavniškimi organi Maroka. Dodajajo pa: "Težave pri vzpostavljanju stikov s tujimi državami ima kasneje sodišče, če tožilstvo sproži postopke, predvsem z državami, kjer potekajo spopadi (npr. Sirija, iskanje podatkov o istovetnosti oseb iz uradnih evidenc)."

A v Kraljevini Maroko ne potekajo spopadi, zato argument, da težko vzpostavijo stike s tamkajšnjimi organi, enostavno ne vzdrži. Izgovarjanje na otežene diplomatske poti je tako precej priročen izgovor, če ga potrebuješ, da opustiš neko zadevo.

MZZ RS: Ne oteženi, pač pa odlični diplomatski odnosi!

Še več. Odnosi z Marokom so odlični, za 24ur.com pojasnjujejo na zunanjem ministrstvu (MZZ RS). "Diplomatski odnosi med Republiko Slovenijo in Kraljevino Maroko so odlični, kar je bilo potrjeno tudi na zadnjem srečanju veleposlanice Metke Ipavic z ministrom za zunanje zadeve Nasserjem Bouritom ob predaji poverilnih pisem v Rabatu 13. januarja letos. Sodelavci na veleposlaništvu v Parizu so tudi dnevno v stiku s kolegi na veleposlaništvu Kraljevine Maroko v Parizu."

Prav tako navajajo, da komunikacija med Slovenijo in Marokom poteka dobro – tako preko veleposlaništva Republike Slovenije v Parizu kot preko maroškega veleposlaništva na Dunaju. "V primeru konzularnih zadev ne zaznavamo zamud, ki bi jih pripisali slabim diplomatskim povezavam," odgovarjajo na ministrstvu, kjer so postregli tudi z naslednjim podatkom, "po podatkih slovenskega veleposlaništva v Parizu so bile v zadnjih treh letih vse prošnje slovenskih pravosodnih organov uspešno posredovane maroškim pravosodnim organom, kar nakazuje ne samo na odlične diplomatske odnose, vendar tudi na zelo uspešno operativno sodelovanje."

Kovšca: Zelo me čudi ocena, da je diplomatska komunikacija med Slovenijo in Marokom otežena

Da so diplomatski odnosi dobri, je pred dnevi kar na Twitterju potrdil tudi predsednik Državnega sveta RS Alojz Kovšca. Za 24ur.com pa je pojasnil: "Delegacija DS RS je bila v prejšnjem sklicu 2017 na uradnem obisku v Kraljevini Maroko. Maroški senat je uradni obisk vrnil 2018, obiskali so Luko Koper zaradi poglabljanja sodelovanja med njihovim pristaniščem Tanger-Med in Luko Koper, imeli so uspešne pogovore na GZS, prav tako so se srečali s političnim vrhom, ustanovili smo celo mešano komisijo za sodelovanje med senatoma in uspešno predlagali evropski zvezi senatov, da povabi k sodelovanju zvezi afriških senatov in arabskih shur, ki jim je tedaj predsedovala Kraljevina Maroko. Prav zaradi navedenega me zelo čudi ocena, da je diplomatska komunikacija med Slovenijo in Marokom otežena. V oči pa zbode tudi dejstvo, da ima eden izmed osumljencev stalno prebivališče v Marakešu, ki ni neka oddaljena provinca." Zato pričakuje, da se bo "z vso resnostjo pristopilo k zaščiti interesov državljanov RS, še posebej njihovega premoženja". "Ne sprejmem dejstva, da je škodni zahtevek občana prenizek, da bi se z njim ukvarjalo sodišče. Prav zato ne, ker se znajo naša sodišča ukvarjati celo z izterjavo kazni za napačno parkiranje naših državljanov v tujini," je oster Kovšca.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (357)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gekados
24. 01. 2020 11.11
+10
Tipično izsolana predstavnica pravne faktete kjer te jeb ejo z rimskim pravom, namesto, da te naučili kaj koristnega
gekados
24. 01. 2020 11.22
+10
Predvsem pa avtoritete, da obsodis, če je tako po zakonu določeno in za tistim tudi stojiš, ne vem zakaj imamo potem spisane zakone, če se jih ne uporablja.
Maks Novak
24. 01. 2020 10.08
+8
Sedaj bo turizem cvetel,turistični aranžma za MAROČANE,PRIDITE POSEBNA PONUDBA. KRAJA UTOMOBILA,ROPANJE,POSILSTVO VSE TO IN ŠE VEČ ,VAM NUDIMO ZA RES POSEBNO PONUDBO SE LAHKO DOGOVORIMO ŠE ZA UMOR SLOVNSKEGA DRŽAVLJANA.
Nimasmisla
24. 01. 2020 07.48
+12
na slo sodiščih nič novega
JE-BI-GA
23. 01. 2020 21.50
+15
Kakšen pregon, to bi moral biti najmanj izgon iz države in 10 let prepovedanega vstopa nazaj. Naj se sodnica vpraša kako pa se mora ona obnašati v tujini !!!!!
Maks Novak
23. 01. 2020 20.24
+22
To tožilko takoj poslati v Maroko,zraven pa še strankeSD,SMC,LMŠ in naj tam sestavljajo vlado,saj bodo svoj med svojimi.
Ultra bass
23. 01. 2020 19.54
+20
Tako je to pri nas, greš za par minut v drvarnico par metrov stran od stanovanja mimoidoč ilegalni migrant prost kot ptica šmugne not naredi lopovko samopostrežbo, to prijaviš policiji ta ga ujame on dahne magično besedo azil in stvar je zaključena, od tega trenutka je ne-kazensko pravno zaščiten kot kočevski medved če se pritožiš si si sam kriv, ker nisi zaklenil stanovanje, priročen izgovor krivosodnih marakeških podrepnikov, ki jim ga pes na repu prinese tako daleč smo prišli v tej naši deželi butalski.
Ultra bass
23. 01. 2020 20.29
+14
Glede na en negativen odziv predvidevam, da bi ga minusar za njegovo lopovsko raboto pri njemu še potrepljal po rami morda celo pogostil ali pa za nameček še nastanil na svoje stroške in tako prihranil našim vrlim organom dragocen čas morda bi za to uslugo dobil še kakšen odpustek pri njih.
Ultra bass
23. 01. 2020 19.29
+17
Narod lahko preživi svoje norce, celo ambiciozne. Ampak ne more pa preživeti IZDAJE od znotraj. Sovražnik na vratih je pomemben ampak je znan in nosi svoj prapor javno. Toda IZDAJALEC se prosto giblje med vrati, njegov potuhnjeni šepet šumi po vseh ulicah in slišati ga je tudi v dvoranah vlade same. IZDAJALEC ne izgleda kot IZDAJALEC , govori s tonom, ki je domač žrtvam, nosi njihov obraz in njihove argumente, pritožuje se nad podlostjo, ki jo kakor opaža. Razkraja dušo naroda in dela tajno, v noči ogrozi stebre na katerih sloni moč mesta. Okuži politično telo, da se ne more več upreti. Morilcev se je manj bati kot izdajalcev. (Markus Tilius CICERO leto 50 pred n.š.)
Maks Novak
23. 01. 2020 19.21
+20
Ministrica KATIČEVA JE IZ STRANKE SD KATERI SO GLAVNI ŠVERCERJ MIGRANTOV ,ZATO SE NI ZA ČUDIT,KAJ SE DOGAJA,TO IZDAJALSKO SD STRANKO JE TREBA RAZPUSTIT,VELEIZDAJALCI SLOVENIJE ,SRAM VAS BODI.
tovarišinajuriš
23. 01. 2020 19.14
+14
...zakaj so blokirali komentarje na temo policajskih plač...POLICIJSKA DRŽAVA !!!
Maks Novak
23. 01. 2020 19.07
+25
Tej tožilki je treba razbit njen auto,če se že lahko to dela,ali so to dvojna merila,za prišleke in domačine,rad bi videl obsodbo za enako dejanje ,če bi ga storil kak domačin.
milan-hisan
23. 01. 2020 19.06
+24
To je samo začetek. Sedaj čakamo, da začnejo zažigati avtomobile ....
NPC24ur
23. 01. 2020 19.01
+17
Ndzoko, infokolpa in sorosevi priskledniki so pridno pomagali, da kriminalca nista docakala obsodbe. Kvizlingi nasega naroda
zefa20
23. 01. 2020 18.56
+27
Vso škodo ki jo povzročajo ti t.e.r.o.r.i.s.t.i bi moral kriti Serpetinšek in njegova veleizdajalska kompanija!
Dark Knight
23. 01. 2020 18.54
+31
Delovala je v skladu z marakaešom, katerim je Šarec dal zeleno luč.
Levicarjikmeee
23. 01. 2020 18.50
+14
Ko se spomnim na primer Janković, a je potrebno še kaj dodat. Mislim da ne.
tlunar
23. 01. 2020 18.50
+9
Ja in naštejte mi medije in novinarje,ki se obnašajo drugače???? Ja najprej je potrebno pospravit pred lastnim pragom preden nam mečete pesek v uči!!
štrekeljc
23. 01. 2020 18.37
+29
OK, tožilko razumem, kdo bo ta dva zdaj še našel nekje v Nemčiji? Nihče. Ne razumem pa tistega, ki sta ti dve barabi dali v azilni dom in ne v pripor. Novinarji, tega bizgeca poiščite in ga dajte na tapeto!
tlunar
23. 01. 2020 18.52
+9
kateri novinarji,tisti ki upajo jih imajo za .....
flexi22
23. 01. 2020 18.36
+18
sedaj mi je pa res žal ,da me niso naučili krast . bol ko krademo bolši smo pa še nič nam ne morejo.Res lepo kam nas pelje to ,
jured100
23. 01. 2020 18.20
+26
Naj ta tožilka gre pred sodnika govorit svojo zgodbo. Me prav zanima kako dolgo jo bo poslušal...
HerrFlick
23. 01. 2020 18.19
+33
sama naj plača vso nastalo škodo oškodovancu. šele ko bodo sodniki pri nas materialno odgovorni za svoje razsodbe bodo razsojali pravično. Do takrat pa tako kot jim bodirigirala naša lavaška FDV falanga