Slovenija

Si predstavljate, da v 90. letu živite visoko v hribih, sosedov pa skorajda ni?

Rakitna, 25. 05. 2023 19.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Barbara Bašič
Komentarji
14

Danes 89-letna Milena Koprivnikar že 30 let, vse odkar je upokojena, živi visoko v hribih. Še vedno je vitalna in lahko poskrbi sama zase, za vsak slučaj pa ima na roki tudi zapestnico, s katero lahko kadar koli sproži poziv za pomoč. Obiskala jo je naša novinarka Barbara Bašič.

V vasici s samo štirimi sosedi na 900 metrih nadmorske višine, ne malo stran od Rakitne, živi 89-letna Milena Koprivnikar. Z nasmehom na obrazu nas sprejme v svoj dom, kjer živi že 30 let, zadnjih 16 let je vdova.

"Imam veliko njivo, poglejte. Moram posaditi še čebulo," pove Koprivnikarjeva in doda: "Če bi imela delovno obleko, bi vas pa povabila tudi na njivo okopavati." Tej skorajšnji 90-letnici nasmeh ne izgine z obraza tudi, ko razlaga in s prstom kaže na bližnji gozd, da v resnici tukaj ne živi čisto sama: "Videla sem medveda, še mladega. Po cesti je pa še letal za njim zajec, za njim pa maček. Kot v pravljici, gredo na sestanek." 

V hiši, obdani z gozdom, živi brez vodovoda. Pokaže, kje zbira deževnico: "To neprestano menjavam, ker po žlebu priteče in gre potem naprej v 'štirno'. Poglejte še to vodo. Prinesla jo je hči, ki mi je napolnila te posode. Ta je za piti in kuhati." Po drugi strani pa se gospa Koprivnikarjeva, ko gre za njeno zdravje, zadnjih pet let lahko zanaša na moderno tehnologijo. Na roki ima namreč zapestnico z gumbom, na katerega bi lahko pritisnila, če bi potrebovala zdravniško pomoč. Oglasila bi se ji operaterka, ki bi jo povezala z zdravniško ekipo in obvestila svojce. Gospa Milena je na srečo doslej še ni potrebovala. "Sem pa nevede preverila, ali zapestnica zares deluje," doda v smehu. "Nekdo je začel klicati ime Milena, pa sem rekla, da sem v sadovnjaku. Očitno sem se morala z zapestnico kam nasloniti in se je oglasila pomoč, a s seboj nisem imela telefona. Potem je bila panika, ker so javili hčeri in sosedu."  Doda še, da se zaradi zapestnice počuti varneje.

Zapestnico, ki je del e-oskrbe na domu in jo v sodelovanju z Zvezo društev upokojencev Slovenije zagotavlja Telekom Slovenije, trenutno uporablja 5000 oseb. Med njimi so starejši, invalidi in kronični bolniki, ki lahko, ker so 24 ur na dan povezani z asistenčnim centrom oziroma zdravstvenim osebjem in organizacijo pomoči, v domačem okolju živijo bolj varno in neodvisno. Vsaj desetina med njimi je takih, ki bi morali brez e-oskrbe v dom za starejše ali pa bi potrebovali drugačno pomoč. 

Peter Pustatičnik iz Telekoma pove, da je v slabem letu asistenčni klicni center, ki je dostopen 24 ur na dan, prejel več kot 20.000 klicev alarmov za pomoč. "Od teh alarmov za pomoč so klici različni. Kar je najbolj izstopajoče in kjer smo lahko v določenih primerih preprečili tudi smrt, je 201 uporabnikov, ki so potrebovali nujno medicinsko pomoč, ostali so bili hospitalizirani. Če ti ne bi pomoči dobili takoj, bi bil izid zdravljenja zelo vprašljiv," še dodaja. "Ta sistem pripomore k temu, da se človek ne čuti socialno izključenega, svojci pa lažje delajo v svojih službah. Ravno tako pa so ljudje bolj varni tudi ponoči. Morate vedeti, da mi oskrbujemo tako na daljavo kot tudi s prostovoljstvom tri in polkrat več, kot je ljudi v institucionalnem varstvu," pa dodaja Vera Pečnik z ZDUSA.

Vera Pečnik želi odgovore, kaj se bo zgodilo po koncu financiranja.
Vera Pečnik želi odgovore, kaj se bo zgodilo po koncu financiranja. FOTO: Kanal A

In zdaj težava, takšna, kot rečeno, za marsikoga nepogrešljiva oskrba stane do 37 evrov na mesec, a denar za to le še do konca septembra zagotavlja Bruselj. Po podatkih ankete je namreč razvidno, da si večina, kar 80 odstotkov anketiranih uporabnikov, želi, da bi lahko e-oskrbo uporabljali tudi v prihodnje, le tretjina upravičencev pa pravi, da bi si jo lahko plačala sama. A kaj, ko se projekt konec septembra, torej čez štiri mesece, izteče in s tem tudi financiranje. In kaj potem? Odgovore od pristojnega ministrstva in ministra za solidarno prihodnost je iskala predstavnica upokojencev Vera Pečnik: "Ljudje so menda od kod, ne vem dobili obvestilo, da naj do sredine septembra vrnejo naprave, češ da od septembra naprej ne bo financirano. Gospod državni sekretar, tudi na vas apeliram, da lahko konkretno damo odgovore in rečemo: Tako bo financirano, ne se bati, ne jokati, ne biti obupani, ne se izklapljati, ker marsikdo lahko zaradi tega tudi umre."

A konkretnega odgovora na to, kdo bo to plačeval, razen da si tudi sami želijo, da bi bila e-oskrba na voljo tudi v okviru novega zakona o dolgotrajni oskrbi, od državnega sekretarja ni dobila. Predstavnika ministrstva smo povabili tudi v studio, a so tudi nam odgovorili, da informacij o financiranju še nimajo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Raček Pujsaček
26. 05. 2023 18.24
S to šlampasto in naduto vlado;ki dela za svoj imič! Si je moč predstavljati prav vse! Tudi nemogoče je možno doživeti! Hvala
Iteb Tona
26. 05. 2023 13.38
Smo danes teden imeli obletnico valete. Povabljene so bile tudi razredničarke!! Prišlo jih je 5 ena izmed njih je februarja praznovala 100 let!!!!!!! S svojo neizmerno energijo nam je polepšala dan, pa sem si rekel, od kod njej toliko energije, pozitivizma, upanja....!!!!! 🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇
graf
26. 05. 2023 11.52
Uporabniki Telekoma : ugibajte na čigav račun ta telekomov tip nosi Armanijeva oblačila ? Zase vem da sem v tem življenju zdelal s to lopovsko firmo , lupili so nas v časih ISDN ja , se sam tožaril z njimi zaradi terjatev za storitve ki jih nisem naredil itn itn itn ! Tako da polagam vsem na srce : naredite dooolg ovinek preden vzamete njihove storitve ...
Mio56
26. 05. 2023 08.00
+5
Kkrkol obrnete...ampak Rakitna ne spada pod "visoko v hribih"! Drugace pa ta zapestnica zelooo uporabna zadeva, pa ne samo za starejse, tud mladi ki so dosti po hribih, gozdu, na samem,... pa gozdarji, ki se sami odpravlajo na posek,....
Ravenstein
25. 05. 2023 21.30
+4
Sanje vsake ženske po 29 letu.
Dragica Cegler
25. 05. 2023 21.20
+9
Čestitke gospej,pa še veliko let.Tudi moja mama je že 30 let v penziji,upam,da bo še dolgo.
Raček Pujsaček
25. 05. 2023 20.53
+17
Tej gospe bi moral mercator vsak teden dostaviti fasngo zastonj! Pa wolt in glovo!
Raček Pujsaček
25. 05. 2023 21.07
+10
Pa nekaj štek vode : ali pa ji namestit avtomat zavodo( tist pitnik)
Dany75
25. 05. 2023 20.53
+20
tako de je zivelo vcasih..lepse in bolj zdravo...brez elektronike in raznih aparatov...tudi sam sem okusil zlata 80'a! Naj gospa zivi še na mnooga zdrava leta 💪
desirous
25. 05. 2023 20.49
+9
Te zapestnice so super rešitev, je pa precej visoka cena.
SlepiSlovenc
25. 05. 2023 20.33
+13
Čestitke za 30. let v penziji. Jo bo vsaj pokoristila, če jo je plačevala.
Raček Pujsaček
25. 05. 2023 19.55
+18
To gospo bi bilo potrebno predstaviti v našem parlamentu & dz! Še zlasti sedaj ; ko je govora o srebrni niti in njihovi diskrepanci! Za gospo Mileno Koprivnikar 👏čestitke za pogum; za visoko starost; in predvsem izžareva žarek toplote! Povabite jo v dz na pogovor!