Slovenija

Izigrani agencijski delavci: v času koronakrize ostali brez nadomestila za čakanje na delo

Sevnica, 21. 05. 2020 06.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Urša Vrečar
Komentarji
149

Brez plačila nadomestila za čakanje na delo ter na koncu celo brez zaposlitve je ostalo več deset delavcev, ki so preko agencije za posredovanje delovne sile Kalisa delali v proizvodnji podjetja Siliko v Sevnici. Tu so zaradi velikega upada prodaje v času koronakrize tako za lastne zaposlene kot agencijske delavce odredili čakanje na delo, na koncu pa so z omenjeno agencijo prekinili pogodbo. Zakon je jasen - za izplačilo nadomestila za zaposlene bi morala poskrbeti agencija kot delodajalec, a pri Kalisi krivdo za (ne)izplačilo nadomestila valijo na Siliko, ob tem pa priznavajo, da denarja za zaposlene enostavno nimajo. Delavcem so v začetku meseca tako poslali zgolj odpovedi. Tem pa preostane še prijava na Inšpektorat za delo, ki jo je že podpisalo nekaj deset delavcev.

Za podjetje Siliko, d.o.o., je prek agencije Kalisa, d.o.o., v njihovem proizvodnem obratu v Sevnici delalo 58 zaposlenih, med njimi tudi Paša Šljivić, ki je bila na ta način zaposlena že štiri leta. 

V začetku aprila je prejela napotitev na začasno čakanje na delo, ki je bila odrejena od 8. aprila. Kot delodajalec je na omenjenem dokumentu navedena agencija Kalisa, d.o.o.. Navedeno je seveda tudi, da delavcu na čakanju pripada pravica do nadomestila plače v višini 80 odstotkov osnove. A 18. maja so zaposleni na nadomestilo čakali zaman. Paša Šljivić je tako na svoj računa prejela zgolj 20 evrov plačila za bolniško odsotnost zaradi otroka, v tistih prvih dneh meseca. 

Da se zaradi krize koronavirusa avtomobilska industrija sooča z radikalnim padcem naročil, tudi sami pa so tako zabeležili velik upad prodaje, zaradi česar so se odločili za napotitev delavcev na čakanje – tako zaposlenih neposredno pri Siliku kot agencijskih delavcev, pravijo v podjetju Siliko. Zgolj v aprilu je podjetje prodalo 55 odstotkov manj kot prvotno načrtovano, v maju pa pričakujejo 60-odstotni padec prodaje. 

"V trenutku, ko smo ocenili, da rasti prodaje ne bomo dosegli v srednjeročnem obdobju, smo se odločili, da s ciljem optimizacije stroškov prekinemo sodelovanje z omenjeno agencijo. Konec koncev je možnost prilagajanja števila zaposlenih tudi razlog za sodelovanje z agencijo," dodaja izvršni direktor Darko Gorjup

S Kaliso so torej prekinili pogodbo, a ob tem poravnali vse svoje obveznosti do agencije, zatrjujejo. 

Da so pri Siliku plačali vse svoje račune, v telefonskem pogovoru prizna tudi Nazif Štulanović, prokurist  agencije Kalisa. A krivdo za nastalo situacijo in neizplačilo nadomestila pripisuje Siliku. V telefonskem pogovoru je med drugim večkrat dejal, da delavcev na čakanje ni poslala Kalisa, ampak Siliko - čeprav je na dokumentu napotitve na čakanje kot delodajalec navedena njegova agencija. A ta dokument so po njegovih besedah pripravili pri Siliku in ga posredovali agenciji.  

Njegovi zaposleni sicer povedo tudi, da do težav pri izplačilu plač ni prišlo prvič. Težave in zamude so se dogajale že v preteklosti, zaposleni naj med drugim ne bi prejemali plačila za prevoz na delo. 

Štulanović prizna, da delavci njegove agencije niso prejeli izplačanega nadomestila. Dodaja, da sam povračila nadomestila od države ni vzel, ker je vedel, da bo moral ta denar vrniti, saj pogojev, določenih za povračilo, ne bo izpolnjeval. Prav tako trdi, da je Siliku predlagal, naj oni plačajo nadomestila delavcem.

Zatrjuje še, da je imel v pogodbi s Silikom predviden 90-dnevni odpovedni rok, katerega izplačilo sedaj zahteva. Pripravljen je iti tudi na sodišče, še napoveduje. Denar pa bi namenil izključno za izplačila plač delavcem, trdi. 

Štulanović na koncu pogovora prizna - agencija denarja za izplačilo nadomestila plač delavcem nima. 

Med Silikom in Kaliso, ki se otepata odgovornosti, so se tako znašli zaposleni, ki so ostali brez svojega denarja. Da primer potrjuje, kar vztrajno ponavljajo - da je agencijski delavec v resnici prekarni delavec, pravi Andrej Zorko, izvršni sekretar Zveze svobodnih sindikatov Slovenije. Plačilo agencijskega delavca je namreč po njegovih besedah v preveliki meri odvisno od naročnika, uporabnika agencijskega dela. Čas koronakrize, v kateri smo se trenutno znašli, pa to zgolj še potrjuje. 

Spomnimo, da so tudi pri novomeškem Revozu napovedali, da bodo zaradi velikega upada povpraševanja prekinili sodelovanje z agencijami. Brez dela bo tako ostalo vsaj 400 agencijskih delavcev. 

"Pravno-formalno in zakonsko gledano je agencijski delavec delavec agencije. Za njega veljajo vse pravice in obveznosti, kot jih ima delavec, ki je redno zaposlen v nekem podjetju," je jasen Zorko. Tudi v času koronakrize vsi ukrepi, ki jih je vlada sprejela za ublažitev posledic krize v gospodarstvu, veljajo za vse zaposlene, tudi agencijske delavce. Tudi v tem primeru je torej agencija ta, ki bi morala izplačati nadomestilo plače. 

Če delavec nadomestila za čas čakanja na delo ni prejel, gre za očitno kršitev delovnopravne zakonodaje, kršitev pravic delavcev, ki lahko izplačilo zahtevajo pisno od delodajalca - v tem primeru torej agencije ali pa slednjo prijavijo inšpektoratu za delo. Zoper agencijo pa lahko na koncu vložijo tudi tožbo. 

Tudi če delodajalec, v tem primeru agencija, ne izpolnjuje pogojev za dodelitev povračila nadomestila od države, ga to "ne odvezuje od obveznosti do delavcev", je jasen Zorko. Zaposlenim so dolžni izplačati nadomestilo, in če tega niso storili, so kršili pravice zaposlenih. "Odpoved pogodbe agencije ne odvezuje, delavcem so dolžni plačati to, kar jim pripada v skladu s pogodbo o zaposlitvi. Če agencija tega ne naredi, pomeni, da dejansko namerno krši pravice zaposlenih." 

Zaposleni agencije Kalisa so že zbrali tudi več deset podpisov pod prijavo, ki jo bodo vložili na Inšpektorat za delo.

Da gre za pretresljive zgodbe, je v oddaji Svet zgodbo komentiral pristojni minister Janez Cigler Kralj. Vsem delavcem, ki se znajdejo v podobni situaciji, sporoča, naj se nemudoma obrnejo na inšpektorat za delo. Delavcem, ki bodo v času koronakrize ostali brez zaposlitve, bodo z najkrajšimi postopki zagotovili krizno nadomestilo za brezposelnost v višini 400 evrov neto. Napoveduje pa tudi, da bodo tovrstnim delavcem pomagali zagotoviti dodatno izobrazbo ali prekvalifikacije, da bi čim prej lahko prišli do nove zaposlitve. 

V podjetju Siliku so prekinili pogodbo z agencijo Kalisa, preko katere je v njihovi proizvodnji delalo 58 ljudi.
V podjetju Siliku so prekinili pogodbo z agencijo Kalisa, preko katere je v njihovi proizvodnji delalo 58 ljudi. FOTO: Kanal A

Kot že omenjeno, so pri Siliku pogodbo z agencijo Kalifa prekinili. Vsi delavci Kalife so tako v začetku meseca dobili odpovedi. Paša Šljivić je ena izmed redkih zaposlenih, ki so se jih v podjetju Siliko nato odločili zaposliti. Teh je skupaj 16. 

Pri podjetju Siliko so se sicer odločili, da bodo agencijskim delavcem Kalise pomagali s finančnim nakazilom, "ampak to bomo izvedli direktno oškodovanim zaposlenim in ne agenciji, saj kot prvo ta nima nobenih osnov za izkazovanje terjatve do Siliko d.o.o., in kot drugo želimo biti prepričani, da bodo oškodovani znesek tudi dejansko prejeli. Pri tem jim vsekakor ostane še terjatev, ki jo imajo do navedene agencije in upamo, da jo bodo uspešno izterjali." 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (149)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Voznik Chuck
24. 05. 2020 14.47
AL4444
22. 05. 2020 13.11
+10
Ko je Jutranka propadla je Siliko dobil denar za zagon svojega podjetja v Sevnici. Nato pa je pripeljal same bulgare in bosance v Sevnico. Slovencev sploh ne zaposlujejo subvencije so pa pobrali.
AL4444
22. 05. 2020 13.05
+7
V Siliku ni zaposlenega nobenega slovenca bolje da ga zaprejo zaradi tega podjetja je Sevnica polna južnjakov.
okinse
22. 05. 2020 12.04
+1
Vsega je kriva vlada, ki bruha butaste ukrepe! Prvo zaprejo vse z ukrepom in obljubljajo da bodo vsem pomagal. Potem pa pomagajo samo določenim in z polno pogoji, ki jih določen del ne izpolnjuje. Če so ukrepi za vse, mora biti tudi pomoč za vse in to brez izjem! Lahko bi bilo vse zelo jasno, transparentno in pošteno. Vendar je pri nas pomembno le mutenje in prikrivanje. Da so vsi totalno nesposobni na položajih pa je druga zgodba! Zakaj so pa nastale agencije je pa tretja zgodba. Če bi bilo zaposlovanje pošteno za delavca in tudi delodajalca, jih sploh nebi bilo!
EEgon
21. 05. 2020 21.18
+18
Bodimo iskreni, podjetja se poslužujejo agencij, ker je delavno pravna zakonodaja preveč toga in ne omogoča hitrejših postopkov prijave in odjave delavca z delovnega razmerja. 1.) Delavec, bi moral imeti možnost ko ga delodajalec več ne potrebuje takojšnje prejemanje nadomestila in ponovno iskanje zaposlitve. 2.) Če bi država pritisnila na uvoz poceni delovne sile iz exYU bi se čudežno pojavilo vsaj 30.000 novih delovnih mest. Enako bi bilo če bi ukinila študentske servise!. Cena dela bi se seveda dvignila, saj bi delodajalci bili prisiljeni poiskati delavce, tako pa vedno grozijo z delavci z Juga. Delodajalci, ki ne morejo proizvajati brez nizko plačanih delavcev pa naj zaprejo tovarne, ne potrebujemo sužnjelastništva niti uničenega okolja saj po večini so delavci zaposleni v umazani industriji.
yanay
21. 05. 2020 20.59
+9
Za agencijo še nekako razumeš, da se gredo 'mutne posle', ko pa zveš, da določene državne firme niso izplačevale prispevkov za zaposlene, se pa res lahko vprašaš, koliko je naša država res pravna.
proofreader
21. 05. 2020 19.56
+5
Naj država torej čimprej nakaže pomoč.
kaplja?
21. 05. 2020 19.14
+16
V takšnih primerih bi plače delavcem morala prevzeti in izplačati država, sama pa bi zoper neplačnike morala povzeti zakonske ukrepe , se tudi takoj usesti na celotno premoženje podjetja in lastnikov podjetja!
fowler
21. 05. 2020 17.54
-11
Sam delam v eni takšni zaposlitveni agenciji, večinoma imamo tujce, ker Slovencem delo smrdi... Vsi naši zaposleni imajo pogodbe za nedoločen čas, imajo zagotovljenih 40 ur dela tedensko in imajo zagotovljenih 940,58€ bruto... v praksi delajo cca. 200 mesečno, 6 dni tedensko, imajo 4 tedne dopusta,... Vsi prispevki, ki so zakonsko določeni, so plačani... v povprečju zaslužijo 1000€ neto, nekateri krepko več... Čedalje več podjetij se odloča za takšen koncept poslovanja, ker 0,5€/uro/delavca manj pri 100 ljudeh znese cca. 10k€/mesečno manj.... Se pa ogromno truda vloži v zagotavljanje dela tem delavcem, ker ni tako enostavno poslati 100 ljudi domov...
misterbin
21. 05. 2020 18.05
+6
fovler ............ Pazi ,da ne boš tukaj gor za nekaj časa pisal drugače
Škrat na kvadrat
21. 05. 2020 18.14
+0
Slovencu oz. balkancu lahko daš evropsko plačo in bo nezadovoljen.... preiskusil na lastni koži. In še danes me kličejo ljudje, če jim lahko zrihtam službo in jih gladko nekam pošlem.
brezcasni
21. 05. 2020 19.14
+12
........za 940,58 bruto si ti in podobni niti budilke ne nastavite ,delavci ki jih zaposljujete pa garajo ko konji in to ni pošteno.Slovenec ni len le za ta denar ne bo šel delat garaškega dela,medtem ko pisarniški mladeniči in mladenke z neko levo visoko šolo,za tipkanje po telefonu zaslužijo 1200 neto
fowler
21. 05. 2020 20.00
-4
razdeli 200 ur na 25 dni, pa boš videl, da ni tako hudo... za 1100 neto + 100 nagrade, če je vse bp... je pa res, da se ravno ne tipka po telefonu...
flojdi
21. 05. 2020 17.48
+2
..kaj ni več tako kot je bilo : da ko se zaposliš preko A Gen cije , si zaposlen TAM
flojdi
21. 05. 2020 17.49
+4
franz1988
21. 05. 2020 17.45
+21
Ali bo kdaj nastopila vlada, ki bo prvi dan prepovedala fevdalistične agencije za zaposlovanje?
Škrat na kvadrat
21. 05. 2020 17.25
+15
To je Slo sistem, kjer vsak lahko dela po balkansko in nič se ne zgodi. Zato rabimo nekoga, ki bo imel jajca in znanje, da bo naredil osnovni red. Kjer bodo odgovorni, odgovarjali za svoja dejanja.
Firnk
21. 05. 2020 16.26
+14
u enih firmah so ugasnal avtomate za kavo. da si delovc ne sme privoščit topu napitek je pa višek nesramnosti direktorja. ja ja kam se je vse zapeljalo v en sam pohlep in goljufijo. kako pa kaj dobički letos kako kaže s čem se bo gzs hvalila. požeruheki.
Škrat na kvadrat
21. 05. 2020 17.46
-2
aristotel
21. 05. 2020 16.23
+21
To pa je kapitalizem - takoimenovana demokracija... AGENCISKI DELAVCI...TO JE ČISTO POPOLNO ISKORIŠČANJE LJUDI - DELAVCEV da lahko nekdo služi na tem. Ampak kdo je za to kriv ne sodstvo ne pravna država ki ne deluje...AMPAK ZAKONODAJNA OBLAST POLITIKA - PARLAMENT ki sprejema takšne zakone in pri tem dobro ve kaj sprejema in kaj to pomeni tu je ključ vsega tu država ali pada ali pa je pravo v korist poštenih ljudi pri nas na žalost je večkrat v korist nepoštenja in ribarjenja v kalnem zato pa je tako kot je !
lord94
21. 05. 2020 16.13
+10
delu en dan v siliku...hvala lepa
Cookie74
21. 05. 2020 16.53
+10
jst tut. ze 20 let nazaj. sam ne v sevnici. Ampak sm zdrzal bistveno dalj kot ti. jst sm delal dva dni.
arafat9
21. 05. 2020 15.16
+12
Drugace po novi zakonodaji je vedno dolzan placat narocnik in to je Siliko. Pravice so enake in ravno zato je treba vedet s katero agencijo delas in ji moras zaupat.. poznam firme ki so placali veliko trojno celo krr agen ni delavcem placali prispevvke..
arafat9
21. 05. 2020 15.10
+22
Niso vse agencije enake, poznam veliko ki delajo po zakonodaji, problem nastane ko so lastniki na ić in take bi morali izbrisat iz registra...
pero86
21. 05. 2020 14.58
+39
Narobe svet. Ljudje na socialni(verjetno je takšnih, ki so upravičeno na socialni nekih 20%) so poleg socialne prejeli še krizni dodatek. Vse lepo in prav dokler ne pogledamo za koliko pa večina ljudi v tej prekrasni Sloveniji dela. Adijo pamet in povrhu ti isti, ki jih sistem izkorišča do konca sedaj še ne dobijo izplačila. A je to sploh humano. Na jok mi gre. Se človek vpraša kaj ljudi sploh še motivira, da gredo v službo. Za bruhat. Vzet plačo vsem poslancem dokler se to ne uredi. Me je sram, da živim v državi, ki to dopušča.
Uporabnik1152447
21. 05. 2020 14.57
+24
Ko delavci delajo, agencije brez problema pobirajo provizije, ko je pa za plačat čakanje, pa očitno nimajo denarja, ker so prej že vse pogonili. Zdaj pa krivijo podjetje, ki dela, pa verjetno se bodo spravili še na vlado in bogve koga. Je treba varčevati, da ima človek financ vsaj za nekaj let, če pride do težke situacije, žal pa je v svetu moderno, da se jemlje in plačuje kredite in živi preko finančnih zmožnosti.
Vinnur
24. 05. 2020 16.54
V Švici je potrebno za ustanovitev ti Agencije položiti cca 1 Miljon Chf depozita ,plus je treba pridobiti dovoljenje-šolanje-za vodenje Agencije. Niso v CH tako neumni kot pri nas. LP
TistoPravo
21. 05. 2020 14.34
+23
Škoda pisat. Kako imet narod za norca, in se nazven postavljat po predsedniško...če je narava pravična, se tole ne bo dobro končalo!