Slovenija

V Mislinji za milijon evrov škode, v Ljubljani odneslo streho finančnega ministrstva

Ljubljana/Celje, 03. 07. 2019 10.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
/ A.K., L.Š.
Komentarji
47

Neurja s točo so prizadela kar 43 slovenskih občin. Meteorne vode so zalivale večinoma kletne prostore objektov ter poplavile nekaj cest in podvozov. Zaradi velikih količin vode na cestišču so bile zaprte tudi nekatere ceste. Groba ocena škode po neurju na območju občine Mislinja je okoli en milijon evrov.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Neurje prizadelo 43 občin
    03:47
    Iz 24UR: Neurje prizadelo 43 občin
  • Iz SVETA: Škoda po neurju
    03:23
    Iz SVETA: Škoda po neurju

V povezavi s silovitimi neurji s točo, ki so v popoldanskih urah zajela skoraj vso državo, so na Centru za obveščanje Uprave RS za zaščito in reševanje zabeležili kar 227 dogodkov, prizadetih pa je bilo kar 43 občin: Beltinci, Brezovica, Brežice, Črnomelj, Dolenjske Toplice, Domžale, Ivančna Gorica, Kamnik, Komenda, Kozje, Kranj, Krško, Litija, Ljubljana, Lukovica, Metlika, Mirna, Mislinja, Mokronog Trebelno, Moravče, Mozirje, Murska Sobota, Naklo, Nazarje, Podlehnik, Polzela, Prebold, Rogaška Slatina, Semič, Sevnica, Slovenj Gradec, Šalovci, Šenčur, Šentrupert, Škocjan, Šmarješke Toplice, Šoštanj, Trebnje, Tržič, Vransko, Vrhnika, Žalec, Žužemberk. 

Meteorne vode so zalivale kleti ter poplavljale ceste in podvoze. Sprožilo se je tudi nekaj zemeljskih plazov. Močan veter je podiral drevje ter odkrival strehe stanovanjskih in drugih objektov ter poškodoval električno napeljavo. Posledično je v dveh primerih prišlo do izpada dobave električne energije. V treh primerih je zagorelo zaradi udara strele. S sanacijo posledic so imele delo gasilske enote ter delavci cestnih, komunalnih, elektro in drugih služb.

Groba ocena škode po neurju na območju občine Mislinja okoli en milijon evrov

Na območju občine Mislinja danes nadaljujejo z odstranjevanjem posledic neurja, ki je v torek že drugič v tednu in pol pustošilo na tem območju. Župan občine Bojan Borovnik pričakuje, da bo Uprava RS za zaščito in reševanje izdala sklep o ocenjevanju škode. Sam jo zdaj v grobem ocenjuje na okoli en milijon evrov, je povedal.

Potem ko so za silo odstranili posledice naliva, ki je območje občine Mislinja zajelo prejšnjo soboto, so se domačini, gasilci ter delavci komunalnih in cestnih služb v torek popoldne vnovič spopadali z meteornimi vodami in hudourniki, ki so zalivali kleti in garaže ter se razlivali na ceste in kmetijske površine. Klestila je tudi toča.

Sprožilo se je nekaj plazov in med drugim odneslo manjši most preko reke Pake, zaradi česar se je prekinil dovoz do dveh hiš. Trenutno po Borovnikovih besedah za ta most iščejo začasno rešitev. Druge ceste so večinoma prevozne, potem ko so odstranili material, ki ga je nanosilo na ceste. Zaradi posledic naliva je bilo namreč več cest zaprtih, med drugim nekaj časa tudi glavna cesta Gornji Dolič-Vitanje.

Če bo uprava za zaščito in reševanje izdala sklep o ocenjevanju škode, bo občinska komisija šla na teren popisovati škodo, je še povedal Borovnik, ki pravi, da je zdaj nujno tudi očistiti struge vodotokov, saj se bojijo novih ujm.

Torkovo neurje povzročilo težave tudi v Ljubljani

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V Cankarjevi ulici v Ljubljani je neurje odkrilo in odtrgalo del pločevinaste strehe, ki je nato padel na dve parkirani osebni vozili, na katerih je nastala manjša gmotna škoda. Poškodovana pa ni bila nobena oseba. Kot so na Facebooku sporočili gasilci Ljubljana mesto: "zaradi včerajšnjega neurja smo ljubljanski gasilci posredovali na trinajstih lokacijah. Naša ekipa je zasilno prekrila streho na Ministrstvu za finance. Odtrgano streho je odneslo na avtomobile v sosednji ulici."

V Ljubljani so zaradi podrtih daljnovodov, drogov javne razsvetljave ali padlih kablov na vozišče, policisti zavarovali promet oziroma mimoidoče, dokler delavci elektro podjetja niso odpravili vseh nevarnosti. Prav tako so posredovali pri poplavljenem vozišču in objektu, kjer je zalilo kletne prostore.

Obvestili so jih tudi o udaru strele v stanovanjsko hišo v okolici Domžal. Pri tem je nastala manjša materialna škoda, ni pa bila poškodovana nobena oseba.

Policisti so posredovali tudi na območju Ivančne Gorice, kjer je neurje prav tako odkrilo objekt. Gasilcem so pomagali zavarovati okolico, dokler niso objekta zavarovali in sanirali.

Ivančna Gorica: najhuje v središču mesta

Neurje je škodo povzročilo tudi v Ivančni Gorici. Kot so sporočili z občine, je bilo najhuje v središču mesta, kjer je razkrivalo ostrešja stavb in podiralo drevesa. 

Po podatkih občine je največ škode na stavbi tamkajšnjega gostinskega lokala in fitnes studia, kjer je razkrilo pločevinasto streho. Veter je prav tako odpihnil svetlobne kupole v dolžini 20 metrov nad skladiščnimi prostori podjetja IMP Armature. V obeh primerih so posredovali gasilci prostovoljnih gasilskih društev Ivančna Gorica in Stična. Ogled škode sta si ogledala tudi župan Dušan Strnad in predsednik Gasilske zveze Ivančna Gorica Jure Strmole.

Poleg razkritih streh je na območju občine podrtih tudi več dreves – predvsem na cesti Leskovec – Sela pri Višnji Gori, kjer so posredovali prostovoljni gasilci Vrha pri Višnji Gori, krški gasilci pa so odstranili podrto drevo na cesti Krka – Hočevje.

Na cesti, ki pelje proti Vzgojno-izobraževalnem centru Ivančna Gorica, pa je odlomilo dve lipi v drevoredu, ki krasi pogled proti šolskemu centru.

Trčenje vozil na štajerski avtocesti 

Včerajšnje popoldansko neurje je nevšečnosti povzročalo tudi na nekaterih cestah. Zaradi velike količine vode na cestišču je bil večino včerajšnjega popoldneva promet oviran na dolenjski avtocesti na različnih odsekih med Šmarjem Sapom in Višnjo Goro v obe smeri.

V Prekmurju je bila toča velika kot žogica za namizni tenis, ledena zrna so klestila tudi v Kamniku. Pred sunkovitim vetrom so v Trzinu in Naklem klonila drevesa, strehe je odkrivalo v Domžalah in središču Ljubljane. V prestolnici in na Brezovici je meteorna voda zalila nekaj kleti, na Koroškem pa so poplavljali hudourniki.

Zaradi izlitja vode je bila nekaj časa zaprta tudi cesta med Gornjim Doličem in Vitanjem. V Šempetru v Savinjski dolini je promet oviralo drevje, ki se je podrlo na vozišče. Med Latkovo vasjo in Šempetrom je promet oviralo večje vejevje, ki je padlo na cesto. Podrto drevje je promet oviralo še na relaciji Podsreda–Gorjane.

Celjski policisti so v času hujšega naliva, ko je več vozil ustavljajo pod nadvozom, obravnavali tudi prometno nesrečo na avtocesti v bližini izvoza Šempeter. V osebno vozilo voznice, ki je v močnem nalivu ustavila pod nadvozom, je namreč trčil voznik drugega osebnega vozila. Čeprav v trčenju, na srečo, nihče ni bil poškodovan, policisti vnovič opozarjajo vse voznike, da ustavljanje pod nadvozi ni dovoljeno in je hudo nevarno. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (47)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

white31
03. 07. 2019 20.05
+4
vaška občina ena izmed mnogih ki jih je spravil JJ do korita.mi smo velki kot ZDA z mnogimi občinami he he he
1918
03. 07. 2019 19.30
+3
zakaj pa ni odneslo evidenco davčnih dolžnikov
Pan1
03. 07. 2019 19.21
+9
Ni pomembno Prekmurje, Koroška, Štajerska, in tako naprej. V Ljublanagradu, je odkrilo streho. To je konec, to je katastrofa. In sedaj pametni iz blokov v Lj, ki ste se norčevali iz kmetov, ki jim je uničilo pridelek? Aja šiba ima na žalost, dva konca
Kollerik
03. 07. 2019 18.59
+6
Eh, ubogi sodržavljani. Vreme nori še bolj kot ljudje.
nomis1
03. 07. 2019 18.27
+22
zdaj se bosta ustanovili parlamentarna komisija in posebna delovna skupina fin.ministerstva kateri bosta v naslednjih 5 letih podali porocilo kako je mozno da je pihal veter in ce ima veter sploh pooblastila da uničuje strehe...
Skunk Works
03. 07. 2019 17.46
+13
Odneslo streho finančnega ministrstva?....pa ste sigurni da je kriva nevihta?....da ni odneslo pokrovke s proračuna, pa je zraven povleklo še streho....Pri ta levih nikoli ne veš kako in kaj, kadar imajo prste zraven tujega denarja......
Brakedirt
03. 07. 2019 18.37
-1
se nisem videl, da bi levakom uspelo pripeljati drzavo pred bankrot, tako kot ste komunisti skoraj uspeli.
weed28
03. 07. 2019 17.41
+17
se pravi na strehi financerjev bo zihr 2 miljona škode
PiggyBank
03. 07. 2019 16.49
+29
Poslanec ki dela dr3k v državi, 5k plače, gasilci, ki jim gradijo streho v zasilnih primerih nad glavo, 600€. Logika pa pol!
zemoo
03. 07. 2019 16.38
+19
Furs kar položnico pošljite.. bomo prvo vašo zrihtali potem šele naše
RamzesII
03. 07. 2019 15.32
+42
Torej je bila tista pločevina (zgleda kot polivinil) za katero najprej niso hoteli priznati iz katere strehe je, dejansko iz strehe stavbe Finančnega ministrstva. To ni nesreča pač pa ironija.
Justiceiscoming81
03. 07. 2019 15.08
+28
Ne sekirajte se, to je še vse light izvedba neurij... počakajte kakšno desetletje, bo še kaj drugega odneslo kot samo strehe...
batman
03. 07. 2019 14.16
+21
Očitno nekaterim pomeni pločevina več kot življenje. Takim bi naložil krepko kazen potem bi drugič mogoče krepko ramislili kaj delajo. Pravijo da pločevino še delajo človeka pa težko sestaviš nazaj in to drži. Ko sem imel karambol sem najprej pogledal če smo vsi v avtu celi šele nato kaj je z avtom.
26277
03. 07. 2019 13.01
+28
Predlagam 1000 občin, bo večji obseg, škoda bo enaka, bo bolj hard naslov.
zjolah
03. 07. 2019 15.33
+12
Vec obcin kot v N.Y. Ali Londons kvartirjev. Oj oj
hisne
03. 07. 2019 12.53
+36
joj kako nespametno ravnanje nekaterih voznikov ali se sploh zavedajo da stem ogrožajo sebe in druge odzem vozniškega in še globa pa bodo le prišli k pameti
John_Gotti
03. 07. 2019 12.52
-37
dobro če je ustavila na odstavnem pasu v čem je problem..
RiskAnalysis
03. 07. 2019 12.52
-24
Če se ti avto pokvari, lahko ustaviš na odstavnem pasu? Lahko. A se lahko pokvari točno pri nadvozu? Lahko. Torej..
aslavko
03. 07. 2019 13.45
+41
Če se ti avto pokvari moraš prižgati vse 4 smernike, izstopiti na sovoznikovi strani, postavit varnostni trikotnik, obleči ustrezen telovnik (viden tudi ponoči) in poklicati pomoč stran od avtomobila.... včeraj pa so tudi na primorski AC ustavljali sredi odstavnega pasu, brez prižganih smernikov in čakali na boljše vreme, čeprav niti deževalo ni tako močno ampak je bila slabša vidljivost zaradi močnega vetra. Če to zate ni neodgovorno, potem tebi in tvojim somišljenikom svetujem ponovitev CPP ali pa poskusite svoje ustavljanje pred utrujenim voznikom največjega kamiona na AC, ki bo vozil po odstavnem pasu. Pa srečno ...
RamzesII
03. 07. 2019 14.43
-8
'in poklicati pomoč stran od avtomobila' in poklicati pomoč, stran od avtomobila
CenzuriraniPolde
03. 07. 2019 12.41
+39
Upam, da jo je vsaj porinu tja na dež!
Acohonda Majhonda
03. 07. 2019 12.33
+27
ko jim je pločevina več kot življenje
kr en 1
03. 07. 2019 12.00
+51
voznica je.mogoče mislila, da je že doma v garaži. ne jo obsojat po krivem... LOL
RamzesII
03. 07. 2019 14.44
-7
Jo obsojajo, čeprav ne vedo zakaj je ustavila, ker ne piše zakaj, temveč v kakšnih okoliščinah. Piše v močnem nalivu, ne zaradi močnega naliva, tako da zna biti vprašanje, kaj je dejanski razlog da je ustavila. Morda je že pred njo kdo stal.
kr en 1
03. 07. 2019 11.59
+27
ampak tisti ki v teh časih nima hiše ali stanovanja zavarovanega pa je za v Polje.... važno, da imajo vsi avto kasko, pa četudi ni vreden več kot 3 jurje ...