Slovenija

Silvestrske večerje: v restavracijah nič ni prepuščeno naključju

Ljubljana, 30. 12. 2011 06.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
M.K./S.P./Ž.K.
Komentarji
30

Veliko je takih, ki se na silvestrovo predajo kulinaričnim užitkom restavracij. In jedlo se bo veliko, od gosjih jeter in račjih prsi do mangovega tiramisuja in silvestrske rezine. In seveda je obvezno tudi nazdravljanje s penino.

Le še en dan nas loči od najdaljše noči in velika večina Slovencev verjetno že ve, kje bo preživela silvestrovo. Seveda so tudi taki, ki se v zadnjem trenutku odločijo, kje bodo silvestrovali, a hoteli in restavracije ničesar ne prepuščajo naključju.

Tisti, ki niso najbolj navdušeni nad kuhanjem doma, lahko izbirajo med ponudbo slovenskih hotelov in gostiln. Vsi po vrsti zatrjujejo, da je bilo povpraševanja že v začetku decembra veliko.
Tisti, ki niso najbolj navdušeni nad kuhanjem doma, lahko izbirajo med ponudbo slovenskih hotelov in gostiln. Vsi po vrsti zatrjujejo, da je bilo povpraševanja že v začetku decembra veliko. FOTO: iStockphoto
Tako so bili številni že v začetku decembra pripravljeni na najdaljšo noč v letu, na silvestrsko pojedino in novoletno praznovanje. Znani so bili jedilniki, eni bolj, drugi manj izvirni, najeti so bili animatorji, nekateri so se celo tako potrudili, da bodo imeli na silvestrovo tematske zabave. In kaj zanimivega se bo znašlo na krožnikih slovenskih restavracij?

Razvajanje brbončic

V eni od ljubljanskih prestižnejših restavracij so si izmislili kar štirinajst novih jedi, nekatere med njimi so sicer še skrivnost, a sestavljene naj bi bile iz najboljših sestavin, ki se pri nas lahko sploh dobijo. Med drugim bodo postregli z gosjimi jetri s pistacijevo kremo in filejem bakalaveja v omaki iz bivoljega masla s peteršiljevim pirejem. Gostje drugih ljubljanskih hotelov in gostiln pa bodo medtem med drugim razvajali brbončice s trofi testeninami v jelenovem raguju, dimljenimi račjimi prsmi na hruški s kostanjem in hrenom ter tartufovimi blazinicami s piranskim brancinom.

Gostilne in restavracije so že poskrbele za novoletno vzdušje.
Gostilne in restavracije so že poskrbele za novoletno vzdušje. FOTO: Reuters

A tudi drugod po Sloveniji restavracije ne bodo zaostajale s svojo ponudbo. Tako bodo gostje v enem od mariborskih hotelov za 60 evrov lahko izbirali med umirjenim ali malo bolj živahnim večerom, pravi poudarek pa bo na kulinariki. V petih hodih bodo prisotne med drugim razvajali z rezinami dimljenega jelena z domačim ženofom in jetrno pašteto, pa s hrustljavimi ravioli, polnjenimi z rakci na bisque kremni omaki. In za vrhunec si bodo ob polnoči na terasi lahko ogledali ognjemet.

Latino ritmi in go-go plesalke

Meniji so pripravljeni, zdaj so na vrsti kuharski mojstri.
Meniji so pripravljeni, zdaj so na vrsti kuharski mojstri. FOTO: Reuters

Na Gorenjskem v enem najstarejših hotelov v Sloveniji bo novoletni meni še 20 evrov dražji, za to pa bodo dobili večerjo s šestimi hodi, za specialitete, ki ostajajo skrivnost, pa bo poskrbel glavni kuhar Igor Jagodic, član slovenske olimpijske kuharske reprezentance. Tudi Dolenjci so se dobro pripravili na najdaljšo noč v letu. V Šmarjeških Toplicah na primer bodo ob latino ritmih in go-go plesalkah postregli prepeličjo terino ob rezini kraškega pršuta, kostanjevo kremno juho s praženimi mandlji in med drugim tudi s pljučnim filejem in ocvrtimi piščančjimi medaljoni s sezamom v domači lepinji z zelenjavo in zeliščnim maslom.

Na Primorskem bodo meniji pričakovano bolj morsko obarvani. Eden od portoroških hotelov bo ponudil prekajenega lososa z drobnjakovim namazom na semenski brusketi, sirov mošnjiček v nežni škampovi omaki z belimi tartufi, pa pisano rižoto z morsko rakovico in zvitek oradinega fileja z brokolovim pirejem na koromačevi ladjici. V najdražjem portoroškem hotelu pa o hrani niso želeli prav podrobno govoriti, povedali so le, da bo večerjo sestavljalo pet hodov, kjer se bodo vrstile morske jedi, med njimi tudi losos, ostrige in brancin, praznovanje pa bo v znamenju vrtnic.

Bi nekaj sladkega?

Tudi na najbolj sladkosnede niso pozabili.
Tudi na najbolj sladkosnede niso pozabili. FOTO: Shutterstock

Seveda so povsod poskrbeli tudi za tiste najbolj sladkosnede. Tako se bo na silvestrskih menijih znašlo kar nekaj zanimivih sladic: mangov tiramisu z jagodno kremo, čokoladna torta s pistacijo in čokoladna torta s slivami v konjaku na jagodnem pireju, pa cimetov zavitek z jabolki in lešniki, pomarančna krema z ingverjem, silvestrska rezina in posebna silvestrska sadna torta, če jih naštejemo le nekaj.

In koliko bodo gostje, ki so se odločili za tovrstno zabavo na najdaljšo noč v letu, odšteli? Večinoma se cene za večerjo s programom ali brez njega gibljejo med 40 in 80 evri, je pa tudi kar nekaj silvestrovanj, kjer bodo morali gostje seči nekoliko globlje v žep ter za pojedino in spremljevalni program plačati precej nad 100 evri. In potem so tudi taki, ki so za eksotiko in vrsto izbranih dobrot pripravljeni plačati več kot 200 evrov.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (30)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lolipoly
30. 12. 2011 22.06
+7
Za koga so to res dobrote, ki so nastevana zgoraj? Zame ze ne....Kislo zelje z rebrnico ali klobasico, je veliko bolj okusno in tudi zdravo. Potem se pa vrnejo domov in bodo iskali po hladilnikih, ce je kaj za ust dat! Ne hvala , penecega vina se ne odrecem vse drugo , pa ni za kmete !
Jules_Verne
30. 12. 2011 22.21
+5
Pa segedin golaž ali pa krvavica s kislim zejem in krompirjem tudi ni slaba izbira. Namesto slabega šampanjca pa raje izberem dobro pivo.
BMWmunja
31. 12. 2011 09.43
-1
Če bi rad spil kaj močnega pridi na Dravsko polje po vodo in si naredi malinovec. To je vsled pesticidov in ostalih svinjarij v vodi pri nas sedaj najbolj "žestoko piće"...
periot22
30. 12. 2011 21.27
+8
Tudi mi ki bomo doma ne bomo lačni!
BMWmunja
31. 12. 2011 09.40
-1
binmister
30. 12. 2011 21.22
+6
Ja eni se bodo mastili in kozlali od žrtja saj imajo denar ker so z lahkoto prišli do njega .So pa družine in reveži da bodo jedli margarino in kruh .Sramota kam smo prišli .Želim in privoščim bogatunom da bi jim želodci popokali od žrtja naj se zadavijo .
Jesus Christ
30. 12. 2011 21.21
+2
Preseravanje (TM)
modrix
30. 12. 2011 20.15
+0
tu morš zele pa fižol jest, da fajn prdneš pol ne pa tu sraje
Triera
30. 12. 2011 19.51
+5
Jastogi se mi smilijo. Se na posnetku vidi, da jih dajo žive v krop. Grozno. :(
Gavrilo
30. 12. 2011 20.52
+0
Bajkerrado
30. 12. 2011 21.20
+6
geovedina pa perutnina pa od starosti crkne :)
Tonček Balonček
30. 12. 2011 19.37
+0
Pa kaj naj bi bila gosja jetra kakšna eksotika? Tiramisu je najbolj banalna jed pod soncem! Najbolje eje jedlo tistega pol leta, ko je Slovenija predsedovala Uniji, razkošje, vam povem, vsi so bili navdušeni nad Slovenijo, še najbolj pa nad tem, ker je bilo zanje vse zastonj, mi smo imeli pa gospodarsko rast, saj so vse gostilne izstavljale račune vladi! Hočemo predčasen in poštene volitve! Vse mlajše uslužbenke so takrat zamenjale spodnje perilo na državne stroške, saj je šlo menda za promocijo Slovenije na vse naćine! Tur je to tradicijo le še nadgradil!
Tine Glavic
30. 12. 2011 15.26
+12
Žganci in repa to je prava novoletna jed:))!Ne pa tele kemijske stvari..!!
BMWmunja
31. 12. 2011 09.37
+1
mimic
30. 12. 2011 14.13
+12
NEKATERI PA SAMO SANJAJO O TEM
hotchilipoper
31. 12. 2011 06.23
+2
Sem že vse probal pa prisegam na zdravo slovensko hrano Pečenka tenstan krompir in solata
buderus
30. 12. 2011 12.48
+12
Kakšnih - gosjih jeter in račjih prsi do mangovega tiramisuja in silvestrske rezine in penine - kruh z ocvirki, šamrola in borovničevec...
lolipoly
30. 12. 2011 21.57
To je tud zame najboljse, pred vsem drugimi specialitetami, ki so ogabni za pomislit, kaj sele za jest!
BMWmunja
31. 12. 2011 09.39
Važno je, da se ob takih prilikah vidi, kako nižji sloj streže višjemu....
Nipakia
30. 12. 2011 08.56
+4
Dobra morska večerja,potem pa na vasi s sosedi in prijatelji do jutra:)
miha900
30. 12. 2011 14.54
+10
najbolš riba je svinjska ribica, ponoči pa še divjačinski golaž,pa smo zmagal
Tine Glavic
30. 12. 2011 15.27
-3
Repa in zelje je taprava reč!!Morska hrana pa kar neeee!