Slovenija

Silvo Plut priprt

Ljubljana, 26. 02. 2006 08.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
N.Š.K./Š.Z./E.Ž/I.H.
Komentarji
5

Silvo Plut, ki naj bi na Jančah pri Ljubljani na okruten način umoril 32-letno žensko, bo do nadaljnjega v priporu.

Policijsko vozilo z zatemnjenimi stekli s Silvom Plutom pred sodiščem
Policijsko vozilo z zatemnjenimi stekli s Silvom Plutom pred sodiščem FOTO: POP TV

Preiskovalna sodnica je za Silva Pluta, ki naj bi na Dolgem Brdu blizu Janč pri Ljubljani na okruten način umoril 32-letno žensko, odredila pripor, je za 24ur.com potrdila tiskovna predstavnica policijske uprave v Ljubljani Martina Gramec.

Zaslišanje je trajalo kar tri ure. Odreditev pripora je bila pričakovana. Razloga za odreditev pripora sta dva - lahko bi pobegnil ali pa kaznivo dejanje ponovil. Obtoženi je šel po zaslišanju v pripor v zapore na Povšetovi ulici v Ljubljani.

Plut trdi, da je šlo za nesrečo

Odvetnik Andrej Žabjek
Odvetnik Andrej Žabjek FOTO: POP TV
Silvu Plutu je preiskovalna sodnica odredila enomesečni pripor. Po izteku tega roka lahko sodišče pripor podaljša. To se bo verjetno zgodilo, saj mu je sodnica pripor odredila na podlagi begosumnosti in možne ponovitve dejanja.

Odvetnik obtoženega Andrej Žabjek je za 24UR pojasnil, da je Plut osumljen kaznivega dejanja umora na grozovit način, vendar se pred sodiščem ni zagovarjal. Zagovor je Plut podal na policiji, kjer je povedal, da dejansko ne gre za umor, ampak je prišlo do dejanja po nesreči, ko je hotel oškodovanko prenesti iz enega prostora v drugega. Med potjo naj bi z žrtvijo padla na nož, oškodovanka pa naj bi se tako nesrečno porezala, da je umrla. Plut dejanje obžaluje in zagotavlja, da ga ne bo več ponovil, je še pojasnil odvetnik.

Plut je poleg tega odvetniku pojasnil, da je v hišo na Dolgem Brdu prišel, ker je želel moža oškodovanke vprašati, zakaj ga je po krivem obdolžil za dejanje ropa v Polhovem Gradcu. Zvezal naj bi ga zato, da bi iz moža izvlekel odgovor.

Na vprašanje, kaj piše v ovadbi, je Žabjek pojasnil, da Plutu policija očita, da je oškodovanko porezal po vratu ter jo nato zabodel, da je izkrvavela.

Hiša, kjer naj bi Plut na grozovit način ubil 32-letnico
Hiša, kjer naj bi Plut na grozovit način ubil 32-letnico FOTO: POP TV

Povedal je še, da mu je Plut naročil, naj se na odredbo sodišča pritoži, saj ni begosumen in ga v Sloveniji vsi poznajo, dejanja pa tudi nima namena povnoviti.

Žensko naj bi zvezal, spolno zlorabil in ubil

Osumljenec naj bi v petek zjutraj v naselju Dolgo Brdo na Jančah nad Ljubljano napadel zakonca Ulčar ter pri tem žensko najprej spolno zlorabil, nato pa zabodel z nožem, da je na kraju zločina umrla. Moškemu je uspelo pobegniti - stekel je do bližnjega soseda in poklical na pomoč.

Pluta je v petek iskalo več kot sto policistov, ki so jim pomagali helikopter, pripadniki specialne enote in psi
Pluta je v petek iskalo več kot sto policistov, ki so jim pomagali helikopter, pripadniki specialne enote in psi FOTO: E plus
Pluta je policija aretirala v soboto, nekaj minut čez polnoč, pred preiskovalno sodnico je pa stopil danes okoli 15. ure.

Na policiji so sicer potrdili, da sta bila Plut in mož umorjene v konfliktu, saj naj bi se pred kratkim stepla, imela pa sta tudi več neporavnanih računov. Moški naj bi pričal proti Plutu v zvezi z ropom, za katerega je bil osumljen Plut. Zato domnevajo, da bi motiv za zločin lahko bilo maščevanje.

Že tretji umor?

Plut je zaradi umora v zaporih Dob že odsedel 13 let zaporne kazni. Okrožno sodišče v Novem mestu ga je namreč spoznalo za krivega, da je pred 16 leti v Beli krajini na okruten način posilil in umoril takrat 22-letno Marjanco Matjašič iz Božakovega pri Metliki. Osumljen pa je tudi, da je na krut način ubil tudi Jasmino Đosić v Srbiji, slovenska policija pa ga je lani obravnavala zaradi suma, da je izvedel dva ropa.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.