Slovenija

Pavšič od Simiča zaradi zlorabe davčnih podatkov pričakuje odstop in opozarja: Ni zastonj kosila

Ljubljana, 09. 12. 2021 11.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Kaya Kamenarič
Komentarji
385

Direktor Fursa Ivan Simič vsako leto na kosilo povabi najboljšega dohodninskega plačnika, s čimer se tudi javno hvali. Medtem ko na Fursu pravijo, da direktor z vpogledom v podatke ničesar ne krši, pa Pavšič opozarja, da ni problem vpogled v podatke, pač pa uporaba teh podatkov. Tudi odvetnica Nataša Pirc Musar poudarja, da je ključen namen obdelave podatka, pri čemer vabilo na kosilo ni ustrezen namen.

Da smo v torek na zaslišanju preiskovalne komisije o ukrepanju v epidemiji covida-19 slišali "priznanje prvega moža Finančne uprave republike Slovenije, da je zlorabil podatke v neprofesionalne namene," je v izjavi za medije danes poudaril predsednik preiskovalne komisije Robert Pavšič. Neustrezno ravnanje je prepoznala tudi informacijska pooblaščenka, ki je napovedala pregled. "Upam, da se bo ta zgodil čim prej in da ji bodo omogočili, da bo lahko delo opravila korektno," je dejal Pavšič. 

Pavšič je povedal še, da bi morali epilog doseči vsaj na nivoju ministra za finance Andreja Širclja, ki mu očita, da se še ni odzval niti na dogajanje niti na nadaljnji razvoj dogodkov. "V normalni državi bi minister zahteval vsaj pojasnila in se nato javno odzval. Še bolj 'normalno' pa bi bilo, če bi direktor finančne uprave zaradi takšne zlorabe podatkov takoj ponudil svoj odstop," je prepričan Pavšič.

S Fursa so sicer včeraj sporočili, da generalni direktor po njihovem mnenju ni kršil davčne tajnosti. Izpostavili so 17. člen Zakona o davčnem postopku, ki določa, da imajo dostop do podatkov, ki so davčna tajnost, vse zaposlene osebe davčnega organa, v obsegu, ki ga potrebujejo za opravljanje delovnih nalog.

Dodali so še, da generalni direktor odloča v postopku letne odmere dohodnine na podlagi informativnih izračunov dohodnine, ki jih tudi podpiše. "Generalni direktor je torej upravičeno, v skladu z zakonom, seznanjen s podatkom o letni odmeri dohodnine zavezancem, saj v teh postopkih odloča." Vendar pa, kot so pojasnili tudi na Fursu, ne gre za lastnoročni podpis, ampak faksimile podpisa. 

Pavšič pa je poudaril, da Furs ni tisti, ki bo odločal o tem, če je Simič kršil zakone ali ne. "Če dobro preberemo sporočilo Fursa ,vidimo, da niso zanikali tistega, kar mu je bilo pravzaprav očitano," je pripomnil in še enkrat poudaril, da je normalno, da ima direktor Fursa v skladu z zakonom vpogled v podatke, problem je njihova uporaba. "To, da vpogledaš v podatke, zato da nekoga povabiš na kosilo, to pa ne gre," je dejal in spomnil na angleški pregovor "There is no such thing as a free lunch", torej "brezplačno kosilo ne obstaja". 

"Bistven element je, da morata iti pravni temelj, torej zakonska podlaga za obdelavo podatkov, in namen obdelave z roko v roki," je pojasnila odvetnica Nataša Pirc Musar in dodala, da v omenjenem primeru tega ni bilo. Čeprav direktor Fursa sicer ima pravico do omenjenih podatkov, je tu torej ključen namen njihove obdelave. 

"Da iz baze vzameš podatek za tistega, ki je plačal največ dohodnine in ga povabiš na kosilo, da ga boš potrepljal po rami? Oprostite, to prvo kot prvo ni naloga direktorja Fursa, kot drugo pa gre za popolnoma drug namen obdelave tega osebnega podatka," pravi in poudarja, da je pri tem GDPR zelo strog. "Z vidika varstva osebnih podatkov je bil ta podatek pridobljen izven namena primarne obdelave. Tu je treba ustaviti konje," je odločena. 

Ivan SImič-1
Ivan SImič-1 FOTO: Bobo

Direktor Fursa je tudi solastnik podjetja, ki svetuje na področju davkov in davčne optimizacije

Simič je hkrati tudi solastnik podjetja, ki svetuje na področju davkov in pomaga pri davčni optimizaciji. Številni, med njimi tudi poslanec državnega zbora Brane Golubović, so zato že opozorili na morebiten konflikt interesov. "Vsekakor gre za konflikt interesov in še kakšen sum, dvom se poraja. Dejstvo je, da so podatki o dohodninskih zavezancih zanimivi za vsako podjetje v tej panogi," je zapisal Golubovič (LMŠ).

"Konflikta interesov, dokler ne sedi na dveh stolih, ni," je komentirala Pirc Musarjeva, a dodala, da bi moral biti, glede na to, da je solastnik davčno svetovalnega podjetja, izrazito previden. Pojasnila je, da imajo direktorju Fursa vedno dostop do ogromno nekih podatkov, do katerih ima vso pravico, zato Simiču trenutno ne očita konflikta interesov. "Ker je direktor Fursa, mora opravljati naloge Fursa," je dodala. 

Vprašanja glede morebitnega konflikta interesov smo naslovili tudi na Komisijo za preiskovanje korupcije, a kot pojasnjuje, KPK primera ni obravnavala, zato se do njega ne more opredeljevati. Ali gre za okoliščine nasprotja interesov, je namreč potrebno presojati v vsakem posameznem primeru, so pojasnili. 

"Pri tem pa mora biti izpolnjenih več kriterijev, med drugim da gre za uradno osebo (to so v skladu z določbami Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije (ZIntPK) funkcionarji, uradniki na položaju in drugi javni uslužbenci, poslovodne osebe in člani organov upravljanja, vodenja in nadzora v subjektih javnega sektorja) in da izločitev uradne osebe ni urejena z drugim zakonom (za uradnike na primer velja 100. člen Zakona o javnih uslužbencih (ZJU)), saj v teh primerih KPK ni pristojna za ugotavljanje nasprotja interesov, pač pa so za to pristojni drugi organi," so zapisali. 

"V primeru, kot ga omenjate, je direktor Fursa uradnik na položaju in se zanj zato uporabljajo določbe ZJU - 100. člen Zakona o javnih uslužbencih. Samo na podlagi podatkov, ki jih navajate, o nasprotju interesov po določbah ZIntPK ne moremo govoriti," so dodali.
 

Anonimen seznam največjih davčnih plačnikov ni problematičen

Direktor Fursa sicer vsako leto tudi izda anonimen seznam o največjih davčnih plačnikih, po sredini debati pa je zagrozil, da letos seznama ne bo objavil. Kot pojasnjuje Pirc Musarjeva, tovrstni seznami, kadar gre za statistične agregate, iz katerih se posameznikov ne da razbrati, niso problematični. Dodala je, da je sicer treba biti pri fizičnih osebah bolj pazljiv, pri pravnih osebah je težav manj, saj varstvo osebnih podatkov za pravne osebe ne velja. 

Zagotovila je, da statistični podatki z vidika varnosti osebnih podatkov niso popolnoma nič problematični. "Če je prejšnja leta objavljal seznam, ne vidim razloga, zakaj ga letos ne bi," je dodala, saj da gre za obveščanje javnosti o tem, v kakšen razponu se pri nas plačuje dohodnino. 

Pirc Musarjeva, ki je tudi nekdanja informacijska pooblaščenka, se je glede dogajanja odzvala za več medijev. Da bi podala izjavo, so jo povabili tudi z RTV, vendar pa kot trdi izjave nato niso uporabili. "Zgrožen sem nad njenimi navedbami in informacijami, ki jih imamo, da je prišlo do cenzure zaradi vplivov vodilnih na javni Radioteleviziji," je dejal Pavšič in poudaril, da se kaj takšnega v normalni državi ne bi smelo zgoditi.

Dodal je še, da bomo, če to na javni radioteleviziji postane praksa, prišli v "neko novo republiko, kjer neodvisnega novinarstva ne bo več", in sicer zaradi vsebine, "ki ni po godu tistim, ki trenutno izvršujejo oblast v Sloveniji". 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (385)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

serumresnice
16. 12. 2021 08.59
Pod to vlado lahko pišeš prošnje za odstop iz funkcije, pa ne bo uspeha in bodo vsi srečna družinica, ki bo brodila po blatu!
babik
15. 12. 2021 08.04
to je več kot čudno, enkrat je direktor v bosni, drugič v sloveniji...ta pa je
babik
15. 12. 2021 08.03
f06
14. 12. 2021 13.12
Pavšič nima pojma o pravu in tudi ne o tem, kaj je davčna skrivnost, 24 ur pa si ne upa objaviti novice o manjkajoči diplomi Masleše, pa zato kar nekaj objavljajo. Takle mamo.
fverdi
15. 12. 2021 17.01
Točno to, tu vsi kvazipravni strokovnjaki razlagajo, da direktor Fursa zlorablja mehanizem davčne tajnosti, obenem pa nihče nima pojma kaj je to sploh davčna tajnost. Direktor FURSA mora imeti vpogled v bazo davkov in to v nobeni kapitalistični državi ni davčna tajnost, ker vse te zrele države bazirajo na urejenem sistemu davčnih predpisov, kjer davlnih podatkov ne skrivajo tako zavzeto kot pri nas. Pri nas pač 50% delovno aktivnih še vedno "fuša" na takšen in drugačen način in za to delo ne plačuje davkov in seveda vsi želijo prikriti davčne podatke in zganjajo vik in krik, ko gre za kakršenkoli poskus nadzora nad davčnimi podakti državljanov.
Jon Bacek
14. 12. 2021 08.28
Predvolilno ropotanje.
Zvedav
13. 12. 2021 14.39
-2
g. Simčić, lepo bi prosili, da se dostojno umaknete. Želja nas slovencev je, da živimo v državi brez korupcije, klientelizma in posebnežev. S kakšno moralno osnovo ste lahko lastnik podjetja, ki svetuje in pomaga z davki, če sedite na nasprotni strani kot direktor davčne uprave. Ali vas pogled v ogledalo ne moti?
plavimil
13. 12. 2021 08.04
+3
A diploma se je že našla, samo vprašam Pavšiča, Carlova ne bo raziskovala, MSM ste se zavili v molk, SRAMOTA, kaj pa če je vse res in ima osebek samo po vojaškem defoltu naziv
peter veliki
11. 12. 2021 21.15
+3
Ma res ste bolani. Prosim poglejte na obračun dohodnine ki ste ga prejeli. Podpisan Simič. Podpisal bi lahko odločbo, pogledati pa je nebi smel. Beda*ki
maske-so-padle
11. 12. 2021 08.43
Zelo zanimiv podatek bi bil, za koliko so se spremenili prihodki od dohodnine javnih uslužbencev od osamosvojitve do danes. Lahko tudi kar na primeru vodilnih na Fursu.
maske-so-padle
11. 12. 2021 08.40
Na kosilo bi bilo bolj zanimivo peljati politika, ki je plačal največ dohodnine, pa morda zdravnika, ki je plačal največ dohodnine, pa morda policista ali vojaka, ki je plačal največ dohodnine.
Stane Adami?
10. 12. 2021 20.16
+0
Direktor lahko v vsakem trenutku ve ali poizve kaj delajo podrejeni. Tudi s čim se ukavrjajo in je podpisnik vsek izdelkov. Kaj tukaj nekaterimlevim nabijačem ni jasno?
MladInPerspektiven
10. 12. 2021 21.11
+3
Ne Stane nimaš prov. Zakon je jasen in NIHČE niti direktor ne sme dostopati, do tvojih ali mojih podatkov brez tehtne osnove ...dej no že enkrat preberite kake zakone ne lapajte na pamet
marker1
10. 12. 2021 16.05
-1
Pavšič je rek da ni zastonj kosila, kopiral od dr. Lahovnika. Odstop takoj!
Kreden2
10. 12. 2021 14.44
+1
... je solastnik podjetja, ki svetuje na področju davkov in pomaga pri davčni optimizaciji... Simič je v bistvu Snežič, samo da še ni bil obsojen.
Maki3322
10. 12. 2021 13.48
-2
Lov na čarovnice Pavšič naj odstopi.
MladInPerspektiven
10. 12. 2021 15.04
+4
Poglej malo anketo ob strani ...kako se narod odloča.. ampak tega ni na listku polnega belega praha
zdrava.pamet
10. 12. 2021 09.54
-2
seveda so malenkosti res pomembne, med tem ko so milijonske vsote odpisane levičarskim prisklednikom, vključno z jankovići, za bruhat ste
zdrava.pamet
10. 12. 2021 09.52
-2
kaj ste levičarji res že čisto zmešani?
sebe..
09. 12. 2021 19.11
-2
ŽAL bodo mediji naredili vse, da bodo pokopali nekoga, ki ni "njihov". ŠE POSEBEJ pa to velja za 24 ur, oz. STA, ki so se v zadnjem času že tako izkazali. Verjemite mi, iz osebnih izkušenj vam povem, da je g. Simič zelo sposoben človek z izkušnjami in kilometrino, po vrhu vsega pa izhaja iz ZASEBNEGA sektorja. Marsikdo, ki pred tem (poleg dohodnine) ni imel opravka z drzavo in davki ne ve, da je FURS zaradi svojih nekoliko zgrešenih načel izrazito potreben "prenove". In kdo bi to prenovo lahko izpeljal bolje kot oseba iz zasebnega-privat sektorja? PONOVNO videvamo upor tistih, ki so pripeti na javni proracun, ki jih je v Sloveniji mnogo prevec, kar sploh ne preseneca. Prvic: Vzemite clanke na 24 ur nekoliko z rezervo, ker ni vedno cisto vse tako, kot pise. Drugic: (Ne zagovarjam nikogar, pa vendar...) Kosilo gor ali dol, preprican sem, da bo g. Simic naredil mnogo vec koristi kot skode, če ne bo prej odstopil, ker mu boste mediji metali polena pod noge. Na 24 ur pa o teh koristih po vsej verjetnosti ne bo veliko govora, ce so se ze zdaj odlocili, da oseba iz zasebnega sektorja ne igra po njihovih pravilih.
MladInPerspektiven
09. 12. 2021 19.15
+4
Veš meni moja pamet govori, da bo ta tvoj vrli g.Simić kot prvo res mogoče naredil obrat v FURSU a v škodo navadnemu državljanu in KORIST BOGATIM. KER vrana vrani ne ... to so dejstva. Njega SO TU NASTAVILI in vemo že 30 let, da taki MORAJO VRAČATI USLUGE. NE rečem, da nima znanja ima vendar ne za reveža
pulse77
09. 12. 2021 21.00
-3
Tistim, ki ves čas morajo vračati usluge, res ne gre v glavo, kako je možno da nekdo naredi nekaj brez vračanja uslug... če nekdo kot lepo gesto povabi nekoga na kosilo, ker je lahko vzor drugim ljudem s tem, ko plačuje davke, potem jim je to popolnoma nerazumljivo... Kam so padli nekateri ljudje?
MladInPerspektiven
10. 12. 2021 08.45
+2
V SLoveniji povabiti kr tako nekoga ... jaz ne verjamem v te pravljice. Da se pa preveriti v knjigah ali je, KDO od teh stranka podjetja SImić to je čisto enostavno
Pomnim
09. 12. 2021 18.33
+2
In kakšen je kriterij za najboljšega dohodninskega plačnika. Je to oseba/firma, ki glede na svoje prihodke plača največji delež le teh kot dohodnino? Dvomim. Bolj verjetno je, da gospod spleta mrežo za nečedne posle, pa naj izjavlja kar hoče. Vsak med nami zna rožice sadit.
24urbutalci
09. 12. 2021 18.06
+5
Ena taka ta prava državotvorna bratovščina sinjega galeba je ta vladajoča druščina: Vizjak, Počivavšek, Simič, Grah Lazar, in vonj po Roku Snežiču od vsepovsod... sami taki, ki propagirajo plačevanje davkov in spoštovanje zakonodaje...
simc167
09. 12. 2021 17.02
+4
Pelje največjega davčnega plačnika na kosilo in mu razloži da je plačevanje davkov glupo. Potem se lepo zmenita za kaksen fajn biznis in drugo leto sigurno ne bo največji plačnik davkov. In tako vsako leto. In s tem se ta pacient še pohvali. Pa kje mi živimo?
24urbutalci
09. 12. 2021 18.02
+4
Ja, nekak tako. Ker če bi to res bilo spodbujanje plačebanja davkov, bi se zadevo novinarsko ovekovečilo s kamerami, fanfarami, striženjem trakov ipd. Ne bi se skrivala, anede... Se vidi, da želi za nazaj opravičit, pa ne bo šlo.
pulse77
09. 12. 2021 21.01
-2