Slovenija

Simon Zajc dobil zeleno luč matičnega odbora

Ljubljana, 25. 03. 2019 06.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
STA, / Ti.Š.
Komentarji
56

Kandidat za ministra za okolje in prostor Simon Zajc je dobil zeleno luč matičnega parlamentarnega odbora, tako da bo državni zbor o njegovem imenovanju odločal že v sredo. Na predstavitvi je Zajc napovedal nadaljevanje Lebnovega dela, med ključnimi koraki bodo osvežitev gradbene in stanovanjske zakonodaje, prenova zakona o vodah ter ureditev področja odpadkov.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Simon Zajc dobil zeleno luč
    02:48
    Iz 24UR: Simon Zajc dobil zeleno luč
  • Iz SVETA: Predstavitev kandidatov
    04:00
    Iz SVETA: Predstavitev kandidatov
Simon Zajc je napovedal dokončanje zastavljenih aktivnosti iz časa njegovega predhodnika Jureta Lebna.
Simon Zajc je napovedal dokončanje zastavljenih aktivnosti iz časa njegovega predhodnika Jureta Lebna. FOTO: Ministrstvo za okolje in prostor

Odbor DZ za infrastrukturo, okolje in prostor je današnjo predstavitev kandidata za ministra za okolje in prostor Simona Zajca z desetimi glasovi za in petimi proti ocenil kot ustrezno. Če ga v sredo na glasovanju potrdi še celoten DZ, Zajc napoveduje takojšnje nadaljevanje že zastavljenega dela na ministrstvu.

Zajc za okoljskega ministra kandidira potem, ko je zadnjih šest mesecev v ekipi dosedanjega ministra Jureta Lebna delal kot državni sekretar. "Mislim, da smo pod vodstvom ministra Lebna pravilno prepoznali probleme, si zastavili prioritete in predvideno časovnico in aktivnosti, in moj glavni fokus bo, da te prioritete in te aktivnosti izpeljemo do konca in da se problemi, s katerimi se soočamo, ne vlečejo več v naslednje mandate," je dejal v svoji predstavitvi pred odborom. "Če mi boste to omogočili, bomo z delom nadaljevali takoj," je še dodal.

Že naslednji teden s predlogom osvežitve gradbene zakonodaje?

Med prvimi ključnimi koraki je izpostavil osvežitev gradbene zakonodaje. Poslancem je obljubil, da bo k njim že prihodnji teden, če mu podelijo mandat, prišel s predlogom sprememb oziroma osvežitve gradbene zakonodaje. Posvetovanje bo potekalo tako z vsemi poslanskimi skupinami kot tudi občinami, je obljubil.

Cilj je osrednje spremembe izpeljati do konca leta 2020, je povedal Zajc. Ko bo Slovenija v letu 2021 predsedovala EU, bodo namreč domače naloge v ozadju, je spomnil.
Drugi korak bo osvežitev stanovanjske zakonodaje, saj mladi vse težje pridejo do stanovanja, kredita, celo najema, je opozoril Zajc. Stanovanjski sklad bo gradil stanovanja le še za oddajanje, neprofitno najemnino bo nadomestila stroškovna, država pa bo garantirala za kredite za mlade družine.

Etažni lastniki bodo lažje menjali upravnika in bodo imeli boljši nadzor in moč odločanja o upravljanju sredstev za prenovo. Meja soglasij etažnih lastnikov za prenove se bo znižala.

Napoveduje prenovo zakona o vodah, ureditev področja odpadkov in nadaljevanje boja proti plastiki

Spremenil se bo zakon o ohranjanju narave, še v prvi polovici letošnjega leta bo v javno obravnavo prišel zakon o vodah, je napovedal. Naloge instituta za vode bo novela prenesla na ministrstvo oziroma na direkcijo za vodo. Ukinjene bodo izjeme za gradnjo objektov, ki bi lahko imeli vpliv na podtalnico, vodni sklad pa bo po novem sofinanciral tudi vodovode in vodooskrbo v primerih, ko za to ni mogoče dobiti evropskih sredstev.

Nadaljuje se delo v smeri spremembe zakonodaje, ki bo v prakso prenesla novo ustavno pravico do pitne vode.

Pri novi odpadkovni zakonodaji, ki jo bo treba sprejeti do konca leta, je Zajc napovedal znižanje meje za plačevanje embalažnine s 15 ton na nič. Nov zakon naj bi vzpostavil tudi pogoje, v skladu s katerimi bi za odpadno embalažo skrbela le še ena družba. V zakon sicer ni mogoče zapisati, da lahko to nalogo opravlja le ena družba, bodo pa po njegovih besedah zapisali take pogoje, da bodo odpravljene vse anomalije in da bo končna posledica ena taka družba, ki bo bolj učinkovita. Podjetja bodo hkrati morala poročati štirikrat letno in ne enkrat, kot doslej.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Proti hidroelektrarnam na Muri in 'frackingu', za ogljično nevtralno Slovenijo

Sicer pa se je Zajc med drugim izrekel proti hidroelektrarnam na Muri, ki jih v tem mandatu "ne bomo gradili". Prav tako je proti postopku hidravličnega lomljenja oziroma frackingu. Spomnil je, da postopki na Agenciji RS za okolje (Arso) še tečejo, zagotovil pa je, da sam še ni doživel nobenih neprimernih pritiskov potencialnih vlagateljev ali tuje države. "Če jih bom, bom to prijavil pristojnim institucijam," je poudaril.

Izrekel se je za ambiciozno podnebno politiko in ukinjanje plastičnih vrečk ter plastičnih izdelkov za enkratno uporabo. Pomembna naloga bo tako priprava dolgoročne podnebne strategije. "Cilj države mora biti, da do sredine stoletja postanemo ogljično nevtralna država," je izpostavil. To za sabo potegne celo vrsto vprašanj, na katere moramo najti odgovore - kaj bomo s prometom, kako bomo prilagodili kmetijstvo, od kje bomo dobivali električno energijo, potrebovali bomo zeleno davčno reformo, nujno bo zagotoviti, da bo prehod na nizkoogljično družbo socialno pravičen.

Sanacija degradiranih območij, tudi s pomočjo posebnega sklada

Zajc namerava izpeljati tudi že pod Lebnom zastavljene spremembe zakona o varstvu okolja. V njem nameravajo urediti področje stečajev in sanacije degradiranih območij. Med drugim kandidat napoveduje končno ureditev vprašanja Jernejevega kanala, sanacijo območja Ekosistemov s sredstvi države, izvedbo že zastavljene sanacije igrišč celjskih vrtcev, sanacij Mežiške doline. Med drugim je izpostavil še založitev sredstev podjetij, ki se ukvarjajo z rizično dejavnostjo, ter poseben sklad za sanacijo degradiranih območij.

Kandidat za okoljskega ministra Simon Zajc je dobil podporo odbora DZ.
Kandidat za okoljskega ministra Simon Zajc je dobil podporo odbora DZ. FOTO: SMC

Kandidat za ministra je napovedal tudi prenovo dimnikarske zakonodaje ter spremembo zakona o odpravi posledic naravnih nesreč, obljubil pa je nadaljnje sodelovanje z nevladnimi organizacijami.

Bo Slovenija dobila sežigalnico odpadkov?

Ni se sicer želel jasno izreči o podpori oziroma nasprotovanju sežigalnici, na vprašanje glede termične obdelave odpadkov je odgovoril, da "mora vsaka država poskrbeti za svoje odpadke".

Zavzel se je za samozadostnost Slovenije pri končni obdelavi odpadkov. Ministrstvo za okolje in prostor je že izvedlo javno razpravo na temo morebitne sežigalnice, Zajc je že tudi poslal dopis na združenje občin, da preverijo, če je katera od občina zainteresirana, da se tak obrat zgradi pri njih.

Zajc je sicer prepričan, da glede na količino odpadkov novega objekta ne potrebujemo, ampak lahko prilagodimo obstoječe. Pri tem pa bi v primeru, da bi se odločili za sežigalnico, država morala določiti količino in vrsto odpadkov, ki bi bili termično obdelani, sprejeti odločitev o najboljši tehnologiji, izvajati bi bilo treba stalni monitoring, podatki o njem pa bi morali biti vsem na voljo na spletu. In nenazadnje, tak obrat bi moral biti neprofiten, je še izpostavil.

Simon Zajc bo v primeru potrditve v DZ na položaju ministra za okolje in prostor zamenjal Lebna, ki je odstopil s položaja, potem ko se je znašel pod plazom očitkov zaradi naročila makete za drugi tir železniške proge Divača–Koper, ki jo je vlada Mira Cerarja marca lani postavila v Kopru, sam pa je bil vodja tega projekta.

V stranki SMC, iz katere je Leben medtem izstopil, so za novega ministra predlagali Zajca, ki je državni sekretar na okoljskem ministrstvu. Predsednik stranke Cerar je dejal, da je vlada z Lebnom "izgubila človeka s pogumom, vizijo in znanjem ter človeka, ki je znal stopiti v akcijo", ter da bo prav Zajc Lebnovo vizijo najbolje vodil naprej.

 Člani parlamentarnega odbora so večinoma izražali obžalovanje, da je moral Leben odstopiti z mesta ministra. Ta je, kot se je izrazil Boris Doblekar (SDS), "nekako dobro zastavil tole zadevo okoli okolja in prostora". So pa uspešno delo zaželeli tudi Zajcu kot Lebnovemu nasledniku in poudarjali pomen okoljskega resorja.

Zvonko Černač (SDS) je med drugim pozdravil Zajčevo pripravljenost na sodelovanje, a izpostavil "izkušnje iz preteklosti", ki kažejo, da tudi če so se z ministri uskladili glede konkretnih rešitev in izboljšav, te niso bile sprejete, če jih je vložila opozicija oziroma konkretno SDS. Zato je ministra opozoril, da "se bo moral poslužiti bolj zvitega mehanizma in te predloge predlagati preko katere od ostalih koalicijskih ali nadkoalicijske poslanske skupine".

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (56)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MountainVibes
26. 03. 2019 09.52
+2
Zelena luč, zajec prihaja med živali v živalski vrt hehh
MountainVibes
25. 03. 2019 21.02
+10
Same živali mamo v tem cirkusu, pa naj še zajc zdj pride, če je že prašiček šel..
mijavci
25. 03. 2019 13.29
+4
Za teh par mesecev je vsak dober tud če dajo Šmarskega župnika.
santamaura
25. 03. 2019 12.44
+17
Če mu ni uspelo pri legalizaciji marihuane, mu bo pa sto posto uspelo pri legalizaciji črnih gradenj njegovih šefov - Evo - Vsak teliček je lahko koristen - Samo na jajca je treba paziti, da ne bi postal bik, ko bo velik
TistoPravo
25. 03. 2019 12.25
+6
Zakaj pa ne...bo reševal okolje izhajajoč iz družinske pronlematike. V prostoru se najprej ureja ljudi. Marjan+
Scipion
25. 03. 2019 12.18
+18
"Poleg tega je bil aktiven na medijskem področju, saj se je med drugim preizkusil v vlogi televizijskega voditelja na Televiziji Slovenija in TV Paprika, bil pa je tudi radijski voditelj in povezovalec prireditev ter edini moški sodelavec na reviji za ženske Cosmopolitan. Ob tem se je preskusil še kot stand-up komik.Še najbolj so si ga volivci zapomnili po tem, da je zagovarjal legalizacijo marihuane in se zavzel za družinski zakonik ter pravice istospolno usmerjenih"....bom samo rekel no commenta, in o moj bog
sodelujem
25. 03. 2019 12.12
+0
Sedaj bo prepovedano obolevanje,druženje bolnikov naj se odvija v "kafičih",da se dvigne gospodarska rast,da bo poskrbljeno za priviligirane na stara leta je treba graditi domove za ostarele,ki jih že sedaj ne morejo plačati,bo šarec potegnil zaveso pa pika.! Predstave je konec.Premalo ste plačali....Levica ima premalo,bo treba še poštudirat kje rajo.....
karolinakarolina
25. 03. 2019 11.15
+32
Oh joj pa kje Šarec pobira vse te kandidate.
maršal Broz
25. 03. 2019 11.37
+1
01xxy
25. 03. 2019 11.05
+9
Naj bo za Zajca Prekmurje njegov zrelostni izpit.
maršal Broz
25. 03. 2019 10.26
-6
Ponedeljek je.....a je že kdo kaj poklical na Terstenjakovo ???
krtofl
25. 03. 2019 10.45
-3
mallonge
25. 03. 2019 10.47
+7
Kdo pa Šarkota kliče? Edino Murgle z rdečo linio!
jakec1575
25. 03. 2019 10.20
+5
Zajec je prvi minister, ki je povedal res nekaj relevantnega. Če pomislim, da je bil minister za okolje Karel Erjavec, me takoj na skret stisne. Koliko bo Zajc lahko uresnicil je drugo vprasanje. Odprl si je fronte, se pred nastopom mandata. Ampak po tem kar je povedal, vsaj ve, probleme države, za razliko od erjaca, ki je državi na razlicnih pozicijah ukradel najmanj 10 let.
resslovenka
25. 03. 2019 10.09
+17
Ukinit dopolnilo no zdravstveno zavarovanje zavarovanje in sredstva, ki jih plačujemo v ta namen preusmerit v eno skupno blagajno. Sprejeti nacionalni program, kjer bodo tisti, ki zaslužijo več, prispevali več. Zakaj bi zdravstvene zavarovalnice kovale dobičke na naš račun? Je to smisel njihovega delovanja? 🤔 Menim da ne.
hotchilipoper
25. 03. 2019 10.01
+9
Iščem pametne komentarje pa jih ni
mallonge
25. 03. 2019 10.06
+19
bonkintos
25. 03. 2019 10.07
+10
Za zajca bi še bil za ministra je močno prekratek.
Krajnc22
25. 03. 2019 09.58
+6
Zbogom gospa zdravnica novak in veliko srece in zdravja na zahodu.dobrodošla gospa zdravnica đurđica..zelim vam cim prejsnje obvladovanje dlovenskega jezika
mallonge
25. 03. 2019 10.05
+9
Namesto naših politikov, ki skrbijo za zdravstvo je najbolje. da zaposlijo kar nekaj genocidnih politikov z Balkana. Šarko imajo tam, kar dosti Pošvedranih.
poneumljanje
25. 03. 2019 10.06
-6
A ti to iz zaprtega oddelka Trstenjakove pišeš, kakšen je to "dlovenski" jezik?
mallonge
25. 03. 2019 10.08
+6
Razloži, kako so te neumnega še poneumili?
resslovenka
25. 03. 2019 09.46
+10
Saj ne vem, a naj gledam prenos ali ne? Bo tako kot bodo rekli "izvoljenci ljudstva" v imenu "ljudstva" 🤩
Castrum
25. 03. 2019 09.28
+22
Minister za kulturo ima pri 60ih letih točno 12 let delovne dobe......Minister za okolje bo gospod , ki se bori za gojenje kanabisa v tržne namene....Minister za zdravstvo bo pa gospod, ki ima zelo male izkušnje iz sistema zdravstva.....
korintos23
25. 03. 2019 09.34
-9
poneumljanje
25. 03. 2019 09.45
-8
Castrum, a si fovšen, zato to pišeš. Če bi bil rad minister pojdi k Šarcu in se ponudi. Morda te postavi za ministre, ker imaš veliko delovne dobe in si zelo sposoben na vseh področjih !
RupniK
25. 03. 2019 10.19
-5
Glede na to, da Šarec ne mara levih in desnih komunistov, je to edina pametna izbira.
Mauzahecmauzares
25. 03. 2019 11.43
+3
ina5785
25. 03. 2019 13.08
poneumljanje - +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ Točno! Opažam, da se pa CASTRUM spozna na ČISTO VSE! On bi bil tapravi ZDRAVSTVENI minister. Samo, ko bi moral kaj konkretno odgovoriti, ga več ne bi bilo, bi se potuhnil. . . . . . . . .
poneumljanje
25. 03. 2019 09.27
-9
Mislim, da je crknila prijava sovražnega govora. Moderatorji že nekaj časa ne reagirajo na prijave !
mallonge
25. 03. 2019 09.50
+12
Ti si navajen še starega načina udbovskega ovajanja.
poneumljanje
25. 03. 2019 10.07
-5
Ja red je bil, pazi se še zdaj berejo kar pišeš !
poneumljanje
25. 03. 2019 10.08
-5
Mallonge, kam si pa obleko od krajnca vrgel ?
mallonge
25. 03. 2019 10.28
+3
Prijavi se na kakšen seksualen portal me vojerje.
Krajnc22
25. 03. 2019 09.26
+3
Hiter nalepko nalimat hahaha zdravstvo se razpada...
poneumljanje
25. 03. 2019 09.32
-4
Ja mallonge, si se danes pa hitro preoblekel v krajnca ?
maršal Broz
25. 03. 2019 08.50
+0
Danes je ponedeljek.....a mogoče kdo ve, če je že kdo poklical na Terstenjakovo ???
komarec
25. 03. 2019 09.05
+0
Na Terstenjakovi so popolnoma brez idej in rešitev.
prašek
25. 03. 2019 09.15
+0
Danes je čakalnik, ne pa ponedeljek !!!!!!☺
poneumljanje
25. 03. 2019 09.18
-7
Nč ne bo, izklopli so jim telefone, ker niso plačali. Denarja ni Orban ne da več, zdaj k Salviniju tečejo po pomoč !
mallonge
25. 03. 2019 09.52
+5
Mauzahecmauzares
25. 03. 2019 09.59
-3
Mejbi drugo zimo odmrzne telegraf bandera.
mallonge
25. 03. 2019 08.27
+17
Šarko in Zemljarić iščeta operativca in grešnega teleta!
poneumljanje
25. 03. 2019 09.13
-5