Slovenija

Simoniti: Napad brez vsebine

Ljubljana, 29. 11. 2006 08.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Kljub številnim očitkom s strani opozicije bo kulturni minister najverjetneje še naprej vodil svoj resor.

Minister za kulturo Vasko Simoniti je očitke zavrnil kot "pavšalne, zavajajoče in neverodostojne".
Minister za kulturo Vasko Simoniti je očitke zavrnil kot "pavšalne, zavajajoče in neverodostojne". FOTO: POP TV
Simoniti: Družinsko-korupcijske naveze družine Širca

Minister se je sicer uvodoma dotaknil tudi preteklosti opozicijske poslanke LDS Majde Širca, ki je prvopodpisana pod interpelacijo. Neverodostojnost interpelacije po njegovem mnenju dodatno podkrepljuje dejstvo, da je prvopodpisana Majda Širca, "očitno tudi avtorica besedila, dolgoletna politična delavka, bivša podpredsednica LDS in nekdanja predsednica Sveta slovenske kinoteke".

Komisija za preprečevanje korupcije je namreč ugotovila, da kinoteka ne bi smela preko javnih naročil poslovati z družbo Ravnikar-Potokar, katerega družbenik s poslovnim deležem preko 20 odstotkov je družinski član Širce, ki je bila članica sveta javnega zavoda, pojasnjuje minister. To "etično sporno dejanje" po njegovem mnenju jemlje tudi verodostojnost očitkom, ki jih ministru navajajo v interpelaciji.

Državnemu zboru zaradi velikega števila poslancev, ki želijo predstaviti svoje stališče o delu in odgovornosti ministra za kulturo Vaska Simonitija, ni uspelo zaključiti razprave o interpelaciji. Ali bo minister za kulturo ohranil svoj položaj, bo znano v četrtek, ko bo DZ nadaljeval z zasedanjem. Glede na napovedi poslanskih skupin - interpelacijo podpirajo opozicijski, nasprotujejo pa koalicijski poslanci - je pričakovati, da bo Simoniti tudi od četrtka dalje še vedno vodil svoj resor.

Razpravo o interpelaciji zoper Simonitija je uvedla poslanka Majda Širca (LDS), prvopodpisana pod interpelacijo, ki jo je o delu in odgovornosti ministra vložila LDS. V obrazložitvi interpelacije se je posvetila razkoraku med obljubljenim in dejanskim stanjem pri sprejetju zakona o RTV Slovenija. Uveljavitev zakona je del širšega koncepta aktualne oblasti, ki si ne želi podrediti le medijev, temveč tudi javno upravo, policijo, gospodarstvo, tožilstvo, sodstvo, vse do posameznikove intime, je dejala Širca. Ta je ministru tudi oponesla, da je z obljubami glede zakona o RTV zavajal volivce, ko je obljubil, da bo zakon prinesel boljšo, predvsem cenejšo televizijo in tudi tretji parlamentarni program.

Poslanka LDS Majda Širca meni, da je interpelacija upravičena.
Poslanka LDS Majda Širca meni, da je interpelacija upravičena. FOTO: POP TV
Znižali so se demokratični standardi, z ministrovimi odločitvami in odločitvami vlade pa postaja družbeni in kulturni prostor vse bolj zaprt in mračen. Majda Širca (LDS)

Poslanka se je posvetila tudi zakonu o medijih, ki je prinesel milijardo tolarjev proračunskih sredstev za medije. Denar se zdaj deli, toda Širca ugotavlja, da vlada ne daje prednost tistemu financiranju, ki izhaja iz evropske direktive in govori o pomoči medijskim avdiovizualnim vsebinam. "Denar ste zagotovili, ga razdelili in medije s tem tudi nagradili," je dejala Širca, ki Simonitiju očita, da se je največ državne pomoči zlilo "neki mariborski lokalni televiziji, ki jo vodi mariborski svetnik". Sprašuje se tudi, kaj je botrovalo sofinanciranju Info TV, ki "zelo vneto" spremlja delegacije slovenske vlade po svetu in katere lastnik je tudi sestavljal določila popravkov novega medijskega zakona.

Simoniti zavrača očitke

Simoniti je očitke v interpelaciji zavrnil kot "pavšalne, zavajajoče in neverodostojne". Glede političnega vpliva na RTV Slovenija je Simoniti dejal, da tudi če bi to bilo res, "bi to pomenilo, da je še bolj res, da je bila prej pod političnim diktatom prejšnje opcije". Po njegovem mnenju je imela LDS pred sprejetjem zakona tako močan politični vpliv na RTVS, da njegove izgube ne morejo "preboleti in sprožajo pravi kulturni boj o politični avtonomiji medijev". Simoniti se je dotaknil tudi očitka, da se RTV prispevek ni znižal, kot je to obljubljal ob sprejemu zakona in tudi v okviru referendumske kampanje. Po njegovem mnenju gre tudi tu za posplošene in netočne navedbe. Ponovil je, da se je prispevek glede na stopnjo inflacije in rasti življenjskih stroškov "realno znižal za znesek inflacije".

Očitki na Simonitija letijo tudi zaradi naročnine RTVS.
Očitki na Simonitija letijo tudi zaradi naročnine RTVS. FOTO: POP TV

Zavrnil je tudi očitke v zvezi s Kobilarno Lipica in opozoril na po njegovem mnenju nenehno izkrivljanje dejstev in manipulacije, ki se pojavljajo v javnosti. Večina težav v Lipici je po Simonitijevih besedah posledica dolgoletnega neprimernega vodenja kobilarne in nezadostne skrbi vsakokratnih vladnih koalicij, ki so prek posameznih vladnih resorjev izvajale nedosledno in med seboj neusklajeno politiko varstva in razvoja kobilarne.

Opozicija podpira interpelacijo

Interpelacijo in razrešitev ministra za kulturo podpirajo vse opozicijske stranke, in sicer LDS, ki je tudi predlagateljica interpelacije, Socialni demokrati in SNS. Na drugi strani pa delo Simonitija podpirajo vse koalicije stranke SDS, NSi, SLS in DeSUS. Slednji sicer menijo, da ni razlogov za interpelacijo, prava ocena o delu ministra pa bo po njihovem mnenju možna šele po zaključku razprave.

Opozicijski poslanci so Simonitiju v razpravi očitali številna škodljiva politična kadrovanja, nesposobnost za dialog in nespoštovanje zakonodajne vloge parlamenta. Koalicija je po drugi strani ministrovo delo zagovarjala ter na predlagatelje interpelacije naslavljala očitke, da je bila ta le del predvolilne kampanje.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hhelena.si@gmail.com
29. 11. 2006 21.44
jaka37, strinjam se s predlogom, najbolje kar direkten prenos vseh maš, vse komuniste, tudi tiste, ki so izstopili, preselit v prazne vikendice v ambrus, naročnino pa, glede na kvaliteten in nadpovprečno gledan program, občutno zvišat. Kvaliteta se plača.
jaka37
29. 11. 2006 21.21
Spoštovani g. minister. Vsekakor bi bilo potrebno uvesti več verskega programa, če se da na dnevni osnovi. Preprosto zato, da bi jezili tovarišico Širco in partijske somišljenike. Sicer pa bi bilo potrebno iz uredništev odstraniti še kakšnega preveč partijskega novinarja ali urednika, ki za verodostojno jemlje le tisto, ker je partijsko in ga razni Kocjančiči, Šetinci in Meršoli sploh niso motili, še manj da bi bilo to vmešavanje države v medije, danes pa se nek urednik samo rokuje s predsednikom vlade in že je ogenj v strehi, da vlada podreja medije. Le tako naprej g. ministre, le RTV naročnino ne pozabit znižat. Potem bo vse ok.
svobodnjak@email.si
29. 11. 2006 19.25
Simoniti naj spoka kufre. Vendar na žalost tudi njegov odhod ne bo pomagal, ker je vlada v celoti arogantna in grebatorska. Pogram na RTV je slabši kot prej, pa še naročnino naj bi v kratkem povišali. In še ogromno cenzure. Zapomnite si: program RTV se kroji v vladnih prostorih, samo telefone je treba zavrtet.
OldSkul
29. 11. 2006 19.09
Ah ja, program na RTV smrdi do NEBA! Polega tega so reklame nedopustne, vsaj ne v teki količini. Prosim vas. Da ob vsej tej naročnini reklamah nimajo dovolj denarja za spodoben program potem pa... Njihov izgovor glede programa je, da morajo ustrezati vsem skupinam, kaj pa potem HTV? Oni imajo reznovrsten program z dobrimi filmi, nadaljevankami, pa delajo isto delo...skrbijo za čimvečjo populacijo. Zupancicevajama je dal lep primer njihovega programa, na katerem je velčina njihove bedne produkcije same ponovitive te njihove bedne produkcije. Tudi športa je vse manj, kdo pa še gleda tisto bedno smučanje, pa biatlon, eh... škoda izgubljati besed.
Gruub73
29. 11. 2006 15.47
Že dejstvo da zavrača VSE očitke dokazuje da laže. Tudi nevem kaj ni jasnega z RTV naročnino, če je tomesečni znesek isti kot lanskoletni - niso znižali. Pa res mislijo da smo vsi zabiti?
Peter Jurcek
29. 11. 2006 15.22
Res je in program se bistveno ni izboljšal in naročnine so ostale iste in ravno zaradi tega bi moral simoniti leteti iz položaja in tudi Janša bi moral zagovarjati neizpolnjevanje svojih predvolilnih obljub namesto da zvišuje plače vodilnim, ki jih je sam nastavil sebi v podporo.
zupancicevajama@email.si
29. 11. 2006 15.06
peter_svetlicic Daj nehaj.kaksni zamejci? Koliko jih pa gleda "zamejske "oddaje? Hendikepirani? Koliko pa je taksnih oddaj na rtv? Ali mogoce spremljas razne slovenske "nadaljevanke", "celovecerne "filme..Na bruhanje mi gre.Kadar odprem so reklame, kakor na komercijali.(Tudi spanske in mehiske nadaljevanke..haloo)Prenosi nekaksnih proslav.Mario (Spet doma)? Kulturna oddaja? PRiznam! Nekaj pa le gledam.Tednik,Zrcalo tedna, ... poglej program..same ponovitve!09:05 ŠPORT ŠPAS, ODDAJA O ŠPORTU, ZDRAVJU IN OKOLJU, 9/11, PONOVITEV v živo prek interneta 09:35 RISANKA 09:40 POTEPANJA: PO IDRIJI, 1. DEL, IGRANO-DOKUMENTARNA NANIZANKA, 9/10, PONOVITEV oddaja je podnaslovljena za gluhe in naglušne v živo prek interneta 10:05 KNJIGA MENE BRIGA - ALEKSANDER HEMON: NOWHERE MAN, PONOVITEV oddaja je podnaslovljena za gluhe in naglušne v živo prek interneta 10:30 HOMO SAPIENS, FRANCOSKO-KANADSKA DOKUMENTARNA SERIJA, 2/3, PONOVITEV oddaja je podnaslovljena za gluhe in naglušne 11:20 SPET DOMA, PONOVITEV oddaja je podnaslovljena za gluhe in naglušne v živo prek interneta 13:00 POROČILA, ŠPORT, VREME oddaja je podnaslovljena za gluhe in naglušne v živo prek interneta 13:25 NEKAJ MINUT ZA DOMAČO GLASBO v živo prek interneta 13:40 LJUDJE IN ZEMLJA, ODDAJA TV MARIBOR, PONOVITEV oddaja je podnaslovljena za gluhe in naglušne v živo prek interneta 14:30 VOJKO ANZELJC,TOMAŽ GRUBAR, MIRAN MATE,SAŠO KOLARIČ: MI SE MAMO RADI, DOMAČA TV NADALJEVANKA, 7/13, PONOVITEV oddaja je podnaslovljena za gluhe in naglušne v živo prek interneta Pa poglejmo..mogoce bo zvecer kaj pametnega? O ne..!!! 19:00 DNEVNIK oddaja je podnaslovljena za gluhe in naglušne v živo prek interneta 19:35 VREME, MAGNET, ŠPORT oddaja je podnaslovljena za gluhe in naglušne v živo prek interneta 20:00 KLIC DOBROTE, PRENOS v živo prek interneta 22:00 ODMEVI, KULTURA, ŠPORT, VREME oddaja je podnaslovljena za gluhe in naglušne v živo prek interneta 22:55 OMIZJE v živo prek interneta 00:05 Z VAMI, PONOVITEV v živo prek interneta 00:55 DNEVNIK, VREME, MAGNET, ŠPORT v živo prek interneta
Peter Jurcek
29. 11. 2006 14.44
zupanciceva_jama ni res da komercialne televizije vrtijo dober program, ker le kopirajo ameriske programe in nimajo kvalitetnih oddaj. Zakaj plačujemo naročnino? Da dobijo del programa rudi hendikepirani, gluhi gluhonemi, zamejci... in da lahko ljudje javno izrazijo svoje mnenje o svojih problemih. Žal pod desnico ne bo več prostora za drugačne, ker je za vladajoče profit pred ljudmi.
zupancicevajama@email.si
29. 11. 2006 14.37
ja2rise Imas prav, vendar, ce zelijo znizati stroske, bi morali pol te leno-pijane golazni, katera se sonci na RTV poslati na zavod za zaposlovanje.No to bi sele bil hudic, saj bi opozicija streljala z vsemi topovi kako odpuscajo zaradi politicnih razlogov.Samo pomislite, zakaj komercijalne televizije zivijo zelo dobro brez narocnine!! Ker delajo dobro?
Peter Jurcek
29. 11. 2006 14.37
ja2rise torej Janša tudi laže javnosti. Še njega na interpelacijo.
ja2rise@email.si
29. 11. 2006 14.32
zupancicevajama: ali res verjameš da se je naročnina znižala?Janša rekel, da bodo ZNIŽALI naročnino, ne pa OBDRŽALI staro...
zupancicevajama@email.si
29. 11. 2006 14.19
Seveda bivse oblastnike boli, ker ne kontrolirajo vec RTV! Boli jih tudi, da niso vec na oblasti.Najvecja neumnost-krivicna je tudi obvezna-neprostovoljna narocnina na RTV Slovenija.Ali jo spremljas ali ne, ali dobis signal ali ne, prevec reklam..itd.Zakon je bil sprejet pod vladavino LDS-a.Realno gledano se je neprostovoljna narocnina resnicno znizala zaradi inflacije!
Peter Jurcek
29. 11. 2006 14.00
Res je revolucionar SDS žal ne zna drugega kot pljuvati po bivši vladi sami pa so nesposobni ustvariti prav nič. Če bo šlo tako naprej bodo uničili čisto vsr kar jr bivša vlada ustvarila in to zaradi svoje požrešnosti. Simoniti je tipičen predstavnik SDS-a: nesposoben grebator, ki mu je vseeno za prebivalce Slovenije in pleše tako kot diktator Janša žvižga. Očitno je da je pred referendumom o RTV lagal javnosti o boljšem programu in znižanju naročnine. Kapitalistični diktator JJ pač rabi v svojih rokah medije, cerkev in gospodarstvo za svoj obstoj na vrhu
revolucionar
29. 11. 2006 13.49
Ma kdaj se bodo tej ljudje nehali sklicevat na prejšnja obdobja in enkrat za vselej začeli prevzemat odgovornost za lastna dejanja!?!? Toliko gobezdajo okoli kako so oni boljši od unih prej a obnašajo se popolnoma enako!! NEHAJTE SE IZGOVARJATI IN ZAČNITE ODGOVARJATI ZA LASTNE NEUMNOSTI, ZA BOŽJO VOLJO!! KI GRE ŽE VSEM NA KOZLANJE OD ENIH IN ISTIH IZGOVOROV!!!!
?rni panter 1
29. 11. 2006 13.46
@ aurelius, a te moti da jim ga ne bo uspelo razrešit?Sedaj ko LDS ne fura več nacionalne TV se na vse pretege trudijo, da bi prikazali da to dela SDS.Hehe, smešno,...
theykilledKenny
29. 11. 2006 12.40
Srboriti, pejd nazaj profesuro furat na filofax - pa še tam študentje z očmi zavijajo...