Slovenija

Simoniti obdržal stolček

Ljubljana, 30. 11. 2006 07.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Vasko Simoniti ostaja kulturni minister, potem ko so poslanci in poslanke zavrnili predlog za njegovo razrešitev.

Po prvi interpelaciji v mandatu aktualne vlade minister za kulturo Vasko Simoniti ostaja na svojem položaju. Poslanke in poslanci so po dvodnevni razpravi o delu in odgovornosti ministra Simonitija z 41 glasovi proti 33 zavrnili predlog poslancev LDS za njegovo razrešitev.

Vasko Simoniti ostaja minister za kulturo
Vasko Simoniti ostaja minister za kulturo FOTO: POP TV

Tudi današnji del poslanske razprave o delu in odgovornosti ministra za kulturo Simonitija je prinesel že večkrat slišane očitke tako na račun ministra Simonitija kot predlagateljev interpelacije, poslancev LDS. Razprava poslank in poslancev se je po dveh dneh zasedanja zaključila, državni zbor pa mora z glasovanjem še odločiti, ali bo minister za kulturo ohranil svoj položaj.

Simoniti s svojim zagovorom poslancev opozicijskih LDS, SD in SNS ni prepričal, saj so menili, da očitkov ni zavrnil z nobenim argumentom, pač pa le z aroganco in diskreditacijo predlagateljev.

Tudi danes je bila večina razprave namenjena zakonu o RTV Slovenija in tudi njegovemu avtorstvu. Potem ko je poslanec SDS Branko Grims v sredo potrdil, da je sam avtor večine besedila zakona, so poslanci LDS danes ministra za kulturo opominjali, da je v času sprejemanja zakona trdil drugače. Tedaj je namreč v javnosti zatrjeval, da je zakon nastal na ministrstvu v sodelovanju z mnogimi strokovnjaki. Po besedah Jožefa Školča (LDS) to dokazuje, da je Simoniti "na kulturi laži in prevare" prepričevali ljudi na referendumu. "In laž je povsod po svetu zadosten razlog za zahtevo po ministrovem odstopu."

Za Ljuba Germiča (LDS) pa "seveda to govori o tem, da je Simoniti pravzaprav izvajalec tistega, kar se dogaja v vrhu vladajoče stranke". Spomnil je na vse obljube pred sprejetjem zakona o RTVS, ko je govoril o boljši in cenejši RTV. Njegov poslanski kolega Slavko Gaber pa je spomnil na zadnjo oddajo Piramida na TVS, ki je po njegovem mnenju resnica Simonitijeve zgodbe. "To je rezultat vašega dela, to je rezultat tistega, kar ste z zakonom pripeljali."

Simoniti je ob očitku dejal, da si oddaje ni ogledal, zato se do nje tudi ni mogel opredeliti, je pa poslancem ponudil, da jim prebere izjavo vodstva RTV Slovenija, v kateri so zapisali, da se Televizija distancira od izjav in hujskaškega nastopa Jelinčiča ter da "obžalujejo dejstvo, da je Zmago Jelinčič zlorabil nastop v oddaji, ki je želela predvsem prispevati k razumevanju romske problematike in predstaviti Rome kot povsem enakovredne državljane".

Milan M. Cvikl je ministru tudi očital, da je "nekulturno, v nasprotju s finančno kulturo izvrševal proračun za leto 2005. Je prvi med ministri, ki je dobil negativno mnenje računskega sodišča".

Koalicijski poslanci so Simonitija branili z argumenti, da so za to, kar se dogaja v zavodu RTV, pristojni organi zavoda, programski svet, nadzorni svet, direktor in ostali, ki nimajo povezave z ministrom.
Koalicijski poslanci so Simonitija branili z argumenti, da so za to, kar se dogaja v zavodu RTV, pristojni organi zavoda, programski svet, nadzorni svet, direktor in ostali, ki nimajo povezave z ministrom. FOTO: POP TV

V koalicijskih poslanskih skupinah so takšne očitke zavračali. Jože Tanko (SDS) pravi, da minister za ukrepanje v zavodu RTV ni pristojen. "Za to, kar se dogaja v zavodu RTV, so pristojni organi zavoda, programski svet, nadzorni svet, direktor in ostali. In v teh svojih ravnanjih so to povsem neodvisni organi, nimajo nobene povezave z ministrom. Minil je čas, ko sta lahko intervenirala Borut Pahor ali pa Anton Rop."

Kritike koalicije so letele tudi na vlagatelje interpelacije. Po mnenju Jožefa Jerovška (SDS) LDS tega inštituta parlamentarne demokracije ni znala uporabiti. V interpelaciji namreč ni nobenih argumentov in nobenih listinskih dokazov o kakršnemkoli napačnem delovanju, ravnanju ali protizakonitem delovanju ministra za kulturo. Zvonko Černač pa se je spraševal, zakaj so v LDS vložili interpelacijo ravno zoper Simonitija. Prišel je do zaključka, da so v LDS pred lokalnimi volitvami ugotovili, da se je treba začeti pojavljati v javnosti, "vrgli so kroglice v en koš in povlekli ven prvo, na njej je bilo napisano ime Vasko Simoniti".

Tudi minister za kulturo je odgovarjal na številne kritike opozicijskih poslancev, velik del njegovih očitkov pa je šel na račun prvopodpisane pod interpelacijo Majdo Širca (LDS). Predlagateljem je še očital, da so ves čas kampanje ob referendumu o zakonu o RTVS izpostavljali, da RTV ne bo več neodvisna, "na drugi strani pa naravnost želite, da bi posredoval na vseh mogočih zadevah na televiziji. Morda imate refleks iz prejšnjih časov, ko ste javno priznali, da ste RTVS seveda tudi obvladovali."

Opozicijski poslamci so ministru očitali tudi odpuščanje neposlušnih strokovnjakov v Kobilarni Lipica.
Opozicijski poslamci so ministru očitali tudi odpuščanje neposlušnih strokovnjakov v Kobilarni Lipica. FOTO: Reuters

Poslanci opozicije so Simonitiju očitali tudi politično kadrovanje v Arhivu Republike Slovenije, odpuščanje neposlušnih strokovnjakov v Kobilarni Lipica, šikaniranje in premeščanje položajnih javnih uslužbencev, imenovanje novih direktorjev javnih zavodov, na primer v Slovenski kinoteki, ter krnitev avtonomije filmskih institucij. Simoniti je zavrnil tudi te očitke.

V zvezi s Kobilarno Lipica je dejal, da je večina težav posledica dolgoletnega neprimernega vodenja kobilarne in nezadostne skrbi vsakokratnih vladnih koalicij, ki so prek posameznih vladnih resorjev izvajale nedosledno in med seboj neusklajeno politiko varstva in razvoja kobilarne.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Franc Mihi? 1
01. 12. 2006 07.17
Bilo je res tesno, a je vseeno šlo.
Franc Mihi? 1
01. 12. 2006 07.13
Ministru Simonitiju je torej le uspelo preživeti interpelacijo.
gadni@email.si
01. 12. 2006 00.54
jaka37 zelo se mi smiliš. Tudi takim kot si ti z svojim razmišljanjem je potrebno pomagati.
jaka37
30. 11. 2006 23.54
Odlično gospod minister. Tako ali tako je bilo jasno, da je opozicija razsuta in nesposobna, saj je za večino očitkov kriva sama, ko po 12 letih vladanja ni naredila nič.
djordjevic.dejan@triera.net
30. 11. 2006 21.47
Sekundiram, bosuti. Res, thumbs up.
kgb@akcija.net
30. 11. 2006 18.02
take interpelacije so samo zguba časa, itak se je že prej vedlo da ga bo koalicija podprla ne glede na vse argumente opozicije
Tonček Balonček
30. 11. 2006 17.54
Mi, Slovenci sewveda, smo kulturni in res je pomembno, kdo je minister za te zadeve. Ne ve, zakaj v tej lepi jeseni tratimo čas s temi nekulturnimi neumnostmi, le kaj si bo mislil kdo čez nekaj dest let! Baje nas drži kultura, le kdo si je izmislil to neumno floskulo?
IT_kritik
30. 11. 2006 17.02
Kar se tiče pa oćitka glede kobilarne Lipica se mi zdi, da je očitek na mestu saj lahko obstaja Lipica kot golf igrišče le za tiste ljudi, ki ne poznajo osnovnih načel krajinske arhitekture. Ampak v tem primeru za to ni kriv minister ampak tisti strokovnjaki na kulturnem ministerstvu, ki so bili za razvoj zadolženi do sedaj.Možno je, da so hoteli nekateri politiki, v svojem podjetniškem duhu kaj podobnega svetovali ampak to bi moralo biti postranskega pomena in bi jih morali strokovnjaki na kulturnem ministerstvu utišati. Dobro bi bilo torej vedeti ali so Simonitija pristojni na kulturnem ministerstvu opozorili na ta problem ali ne. Ne razumem pa najbolj problema glede oddaje Piramida. Kako naj bo minister zanjo odgovoren, če je z prejšnjim zakonom predal vso odgovornost za upravljanje nadzornim svetom....torej obtožba bi se glasila: Ker ste dali novinarjem proste roke , da lahko delajo karkoli hočejo in se ne prilagajajo trenutnim razmeram (čeprav je bila oddaja res škodljiva) ste naredili veliko napako. Oddaja Piramida NI bila ravno voda na mlin trenutni oblasti, ki se trudi pomiriti strasti ljudstva do Strojanovih. Ali pa se motim ?? Torej če iščemo objektivno odgovornost jo sigurno najdemo v programskem svetu RTV in ne v trenutni politiki.
IT_kritik
30. 11. 2006 16.12
Glede na to, da imajo novinarji svoj forum (Društvo novinarjev Slovenije) me močno čudi, da ne izkoristijo (če že ne morejo izkoristiti običajnih medijev) svojega foruma na Društvu Novinarjev Slovenije. Tako bi lahko vanj novinarji vpisali svoje pritožbe anonimno, če se že bojijo objaviti svoje ime in mnenje v ostalih medijih. Tako pa imate na strani omenjenega društva punBB forum, ki očitno že dolgo ni bil vdrževan in so ga popisali robotki iz interneta, kar kaže na zelo slab odnos do spoštovanja mnenj posameznih novinarjev. Ko bom na njihovem forumu prebral ogromno anonimk o tiranskem odnosu sedajšne vlade do novinarjev bom vsej zgodbi verjel. Prej ne ...
Gruub73
30. 11. 2006 15.54
Če bi letel on, bi moral Grims, kar pa ne bo šlo. Če Grims nekaj napiše to tudi velja, saj pa je naredil magisterij z 9.9 (vsaj tako se je včeraj hvalil v DZ...like we care). Še naprej bomo lepo plačevali za cerkveni spored, spored za neke Madžare in ostalo zamejsko srenjo, ki pomoje tega niti noben ne gleda, neke "kulturne" umotvore in kvazi smešne oddaje by Davor Božič&Co. ter upali da ujamemo tista 2 dobra filma, ki se v celem mesecu pojavita na TVS. Ej, raje bi dal romom tiste 3 jurje mesečno, nekomu bi resnično koristili pa še hvaležni bi bili, ne pa enim preseratorjem zato da bo za nov Audi.
bosuti@yahoo.com
30. 11. 2006 15.49
Čisto normalno je, da je Simoniti ostal, saj ima vladajoča koalicija še vedno večino. Še zelo daleč smo (na žalost vedno bolj daleč) od tega, da je pomembno delo, rezultati, dvig kulturnega in političnega nivoja, ne pa strankarska pripadnost. Kdor hoče videti in slišati objektivno, je marsikaj videl in slišal. Kdor noče slišati, ta ne bo nikoli slišal in bo namesto kontra argumentov pljuval na kritike. Sicer pa je že Andersen pisal o cesarju, ki so mu vsi občudovali obleko, ko je hodil gol. In sedanja vladna koalicija je vedno bolj gola, a cesarjevi podložniki tega pač ne smejo videti.
theykilledKenny
30. 11. 2006 15.42
Srboriti ga kardinalno lomi!
svobodnjak@email.si
30. 11. 2006 15.33
Če je kaj pravice na tem svetu, bi moral Simoniti letet, kolikor je dolg in širok. Ker pa vrana vrani ne izkljuje oči, je pač ostal na položaju. Barabe branijo drug drugega. to je jasno.
SnowWhite
30. 11. 2006 15.18
* Zdej je čas zakone ulice in NE čas spoštovanja pravne države.
SnowWhite
30. 11. 2006 15.17
Zakon o medijih že za časa prejšnje vlade ni bil optimalen in že takrat se je začelo z iskanjem novih rešitev. To pa kar smo dobili lani in ko so strokovnjaki in ne laiki opozarjali, da je nov zakon pisan na kožo katerikoli koaliciji, ki bo na vladi, pa se je zdej žal iskazalo za res. Odpovedi, odstavljanja, prepovedi, cenzura .... Prišli smo v obdobje, ko nam bodo kvazi strokovnjaki ( Grims ) pisali zakone in nam diktirali način obnašanja, oblikovali, preko javnih medijev, javno mnenje. Pa sej je na vse področjih enako. Zdej je čas zakona ulice in čas spoštovanja pravne države.
toxicox
30. 11. 2006 14.03
mah lds je živčn ker ni na oblasti je pa lds bil veliko slabši kot ti zdaj
Peter Jurcek
30. 11. 2006 12.50
Nekater poslanci SDS-a in ostalik koaliacijskih strank so očitno za odstavitev Simonitija, vendar za njegovo odstranitev ne smejo glasovati ker so dobili drugačne direktive z vrha. Je to kakšna politična svoboda o kateri je govoril Janša gre za čisto diktaturo enovladje.
Peter Jurcek
30. 11. 2006 12.35
Še em dokaz da se vračajo časi partije in diktature.
KESS
30. 11. 2006 10.42
verjetn bi janša (poleg drobniča) žrtvoval prej simonitija kot pa mate-ja....., so pa poslanci res strankarske ovce (še posebej opozicijski), drugač bi še kdo od opozicije glasoval proti interpelaciji, ker bi lohk vidl kakšno oblast je prej imel Kocjančič, pa še predsednik stranke je bil istočasno....!
malasutra@gmail.com
30. 11. 2006 10.28
škoda, da so poslanci take strankarske ovce. simonitti bi zaradi zakona o rtv, razdeljevanja za "uravnoteženje medijev" in podobnih akrobacij moral odleteti. pa ne bo. tako kot tudi mate ne. jasno, ko pa so to janševi stebri oblasti. ali pač (mate), glede na to, da se koalicija krha?