Slovenija

Simoniti zanika obtožbe

Ljubljana, 27. 11. 2006 14.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Kulturno ministrstvo je navedbe poslanke Širca o vprašljivem delovanju ministra označilo za pavšalne in netočne.

Ministrstvo za kulturo je v preteklih dveh letih povečalo proračunska sredstva za produkcijo knjig s področja leposlovja in humanistike, sredstva za področje vizualnih umetnosti, ki, kot je dejal minister za kulturo Vasko Simoniti, doslej "niso bile v fokusu premislekov", ter sredstva za ohranjanje kulturne dediščine.

Minister Simoniti je naklonjen knjigi in vizualnim umetnostim.
Minister Simoniti je naklonjen knjigi in vizualnim umetnostim. FOTO: POP TV
Med dosežki ministrstva v preteklem letu je Simoniti med drugim izpostavil še, da je ministrstvo pri pripravi predlogov zakonov v okviru davčne reforme doseglo, da je kultura večinoma ohranila dosedanje bonitete, vključene pa so bile tudi nekatere nove.

Leta 2004 je ministrstvo za produkcijo knjig in revij s področja leposlovja in humanistike namenilo 1,09 milijarde tolarjev, leta 2006 pa 1,19 milijarde. Sredstva je ministrstvo namenilo tudi gradnji novih knjižnic in nakupom bibilobusov, s čimer je prispevalo k boljši dostopnosti knjig, je poudaril Simoniti. Ministrstvo je večji poudarek namenilo tudi nakupu gradiva zlasti pri osrednjih območnih knjižnicah, zagotovilo pa je tudi sredstva za nadomestilo izpada obveznega izvoda po sprejetju novega zakona v višini 100 milijonov tolarjev. Tako so dobile knjižnice na voljo, da same izbirajo knjige, kar po eni strani pomeni "ohranjanje stabilnosti knjižnic, po drugi pa je v prid založnikom," je dejal Simoniti

Na področju nepremične kulturne dediščine je minister izpostavil obnove gradov Grad, Pišece, Snežnik in Negova, ki se sofinancirajo iz sredstev strukturnih skladov, ter nekaterih sakralnih spomenikov, na področju premične dediščine pa rešitev denacionalizacijskega zahtevka za osem slik slovenskega impresionističnega slikarja Ivana Groharja, ki bodo ostale v lasti države in bodo v javnosti predstavljene v Narodni galeriji.
V zvezi z izgradnjo NUK II je izrazil upanje, da se bo gradnja začela že v letu 2007 ali vsaj v letu 2008
V zvezi z izgradnjo NUK II je izrazil upanje, da se bo gradnja začela že v letu 2007 ali vsaj v letu 2008 FOTO: Dare Čekeliš

Na področju denacionalizacije je bilo ob Simonitijevem nastopu mandata, decembra 2004, od skupno 977 prejetih denacionalizacijskih zadev nerešenih 154, v 67 zadevah pa je bil zoper odločbe ministrstva sprožen upravni spor. Ministrstvo je nato v reševanje prejelo še 11 novih denacionalizacijskih zahtev, tako da se je skupno število povzpelo na 988. Septembra je ostalo nerešenih še 125 denacionalizacijskih zadev, v 46 primerih pa zoper odločbe ministrstva teče upravni spor.

Ta teden znana usoda Simonitija

Poslanke in poslanci naj bi sicer v sredo začeli razpravo o prvi interpelaciji zoper ministra aktualne vlade, in sicer ministra Simonitija. Obravnava interpelacije, ki jo je vložila opozicijska LDS, naj bi potekala kar 16 ur, zato obstaja možnost, da bo do glasovanja o morebitni razrešitvi ministra prišlo v četrtek.

Ministrstvo za kulturo je današnje navedbe poslanke LDS Majde Širca o vprašljivem delovanju ministra za kulturo Vaska Simonitija, označilo za pavšalne in netočne, predvsem pa neutemeljene in z mestoma žaljivimi navedbami. Tako na očitek, da komentatorjev in analitikov s področja kulturne politike ni več, na ministrstvu odgovarjajo, da Širca očitno ne spremlja medijev, kjer je o problemih kulturne politike napisano več kot kdajkoli.

Največja opozicijska stranka v interpelaciji Simonitiju očita razkorak med obljubljenim in dejanskim stanjem po sprejetju zakona o RTV Slovenija, ki se ne izvršuje, ter politični vpliv na RTVS in ostale medije prek državnih subvencij. Sledijo očitki glede politike do Kobilarne Lipica in upravljanja Blejskega gradu ter "škodljivega političnega kadrovanja" v javnih zavodih. Poslanci največje opozicijske stranke sicer predlagajo, da državni zbor ministra razreši.

Simoniti očitke v celoti zavrača. Med drugim o razkoraku med obljubljenim in dejanskim stanjem po sprejetju zakona o RTV Slovenija, ki naj se ne bi izvrševal, ter o političnem vplivu na RTVS in ostale medije prek državnih subvencij.

Predpriprave na interpelacijo

Širca priznava, da je minister za kulturo v letu 2005 nekoliko povišal sredstva za kulturo, toda ta so predvsem v prid političnemu nadzoru slovenskih medijev. V znesku pa se skrivajo tudi evropska sredstva, ki so lahko tudi virtualna, v kolikor Slovenija ne pridobi želenih projektov.

Namestnica vodje poslanske skupine LDS Majda Širca se je odzvala na izjave ministra za kulturo Vaska Simonitija, ki je predstavil opravljeno delo in dosežke na ministrstvu za kulturo v preteklem letu. Ko je minister ocenjeval svoje delo, se sprašujemo, katero ministrstvo je ocenjeval oziroma ali je morebiti izgubil stik z realnostjo, je uvodoma povedala Širca. V LDS so prepričani, da je minister v preteklem času "pridno izvrševal cilje", ki jih je zastavil na začetku mandata, toda potrebno se je vprašati, na kakšen način te cilje dosega in kakšen učinek imajo.

Širca opozarja, da komentatorjev in analitikov s področja kulturne politike skorajda ni več
Širca opozarja, da komentatorjev in analitikov s področja kulturne politike skorajda ni več FOTO: POP TV

Na področju kulturne politike je vse več problemov in nezadovoljstva. O stiskah in nadzorih se v javnosti ne govori, komentatorjev in analitikov s področja kulturne politike po mnenju Širce skorajda ni več, medtem ko se zaposleni v javnem sektorju bojijo kazni, ki bi jih doletela, če bi o težavah spregovorili javno. Tisti, ki so v preteklosti izrazili kritično stališče, so danes na cesti, tistim, "ki pojamrajo", pa zagrozijo, da jim bodo projekte, v kolikor ne bodo kooperativni, odvzeli.

Razmere v medijih, za katere je pristojen minister za kulturo, so vsem dobro znane, meni Širca, ki je še posebej poudarila razmere na RTV Slovenija, kjer vlada cenzura. Uveljavljanje pravice do popravka odliva kritične refleksije v oddajah o kulturi, je prepričana Širca, ki je ob tem spomnila na prispevek o kobilarni Lipica ter na "discipliniranje s suspenzom", če stališča novinarja niso po meri oblasti. Zato, tako Širca, če minister meni, da na RTV Slovenija ni težav, potem še vedno verjame svojim lažem, ki jih je zastavil pred letom dni, ko je branil zakon o RTV Slovenija.

Širca ne more pristati na Simonitijevo mnenje glede televizijskega prispevka, češ da "se ni podražil, ker se ni pocenil". To je po njenem mnenju absurd, zato je potrebno razpravo o "fiktivnih znižanjih naročnine" enkrat za vselej zaključiti. Širca se je dotaknila tudi ministrovega prepričanja, da je RTV Slovenija zaradi zakona v boljšem finančnem položaju. RTV Slovenija se po njenih besedah v dobri kondiciji drži zaradi kapitala, ki izvira iz minulih let.

Res je sicer, da je minister za kulturo razdelil milijardo tolarjev znotraj medijskega sklada, toda na način, ki vzbuja dvom. Pri razdeljevanju denarja je minister po prepričanju Širce gledal skozi rožnata očala, ki si jih je nataknila koalicija in ki bodo vplivala na neavtonomijo slovenskega novinarstva. Denar, ki je bil namenjen uravnoteženju medijskih vsebin, je med drugim šel tistim, denimo Novi reviji, ki nikoli ne izstavijo preglednih računov.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.