Slovenija

Besedni dvoboj med Simonitijem in Nemcem: 'Nič ne znate, nič!'

Ljubljana, 25. 03. 2021 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Maruša Slana, Tadej Grešovnik, STA
Komentarji
753

Državni zbor je bil v sredo prizorišče nove interpelacije. Tokrat se je na maratonski seji zagovarjal kulturni minister Vasko Simoniti, ki mu opozicijske stranke LMŠ, SD, Levica in SAB očitajo škodljiv odnos do medijev ter neukrepanje v času epidemije. V razgreti debati o delu ministra je bilo moč slišati veliko prerekanja. V besednem boju sta se soočila Simoniti in Nemec, postopkovna nesoglasja pa so nato celo prekinila sejo.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Pred glasovanjem
    03:45
    Iz 24UR ZVEČER: Pred glasovanjem
  • Iz 24UR ZVEČER: Interpelacija zoper Simonitija
    04:02
    Iz 24UR ZVEČER: Interpelacija zoper Simonitija
  • Iz 24UR: Interpelacija Simoniti
    05:40
    Iz 24UR: Interpelacija Simoniti

Matjaž Nemec iz SD se je uvodoma obregnil ob ministrov odnos do dveh najbolj ranljivih skupin – samozaposlenih na eni strani in nevladnih organizacijah na drugi. "Kdor vam verjame, ima jeklene živce," je dejal. 

Nemec je ocenil, da se minister ne more izmikati odgovornosti za nedopustno poslabšanje razmer na področju medijev in se hvaliti z neobstoječimi ukrepi. "Govorite, da si želite ameriški sistem kulture. Pa to reče Evropejec, to reče Slovenec in to reče na način, da ga mora narekovat diktat denarja, torej govorim o sistemu kulture. Tak sistem, spoštovani minister, noben v preteklosti in tudi v prihodnosti ne bo omogočal svobodnega izražanja, kar je v bistvu bistvo umetnosti ali pa kulture, če želite. In to težko razumem, da slovenski minister za kulturo tega ne prepozna. In mislim da, to je moje mnenje, da niti nimate legitimnosti na tem položaju tako razmišljati, kajti sam ste živ primer diametralno nasprotnega odraščanja v okolju, ki vam je omogočalo osebno rast, da ste postali to, kar ste. In gotovo to ni bil ameriški sistem, gotovo ni bil," je dejal Nemec, ki meni, da si Simoniti želi sistem, v katerem še sam ne bi preživel. 

Vasko Simoniti je Nemčeve komentarje označil za žalitev in podtikanje. "Jaz vam povem, da vi če ne bi bili politik, tukaj ne bi preživeli. Nikoli ne bi preživeli, ker nič ne znate. Nič. Ne znate nič," je dejal. "Gospod, v Trstu vam Kitajci ne bodo zaupali marel prodajati," je še Nemcu sporočil Simoniti. 

"Vi govorite še vedno, da smo, pardon izrazu, mi tukaj nesposobni. Vi ste pa velecenjeni minister. Saj vaš oče bi se v grobu obračal," je dejal Nemec. "Oče - sin. To je, kako bi rekel, relacija, ki je vi ne poznate. Ali pa ste slabo vzgojen," pa je bil oster Simoniti. 

Nato je minister še na kratko pokomentiral praznično voščilo nekdanjega državnega sekretarja iz vrst SD Jerneja Štromajerja.  

Glasovanje o interpelaciji se bo odvilo danes. 

"Prosim za mir v dvorani! Čakajte, da končam! Da napiše vaš, ne vem kako se imenuje, en človek malo močnejše postave iz vaše stranke... Merry christmas you filthy animals! To je rekel gospod Štromajer, da želi vesele božične praznike, umazane svinje. Lepo vas prosim. " 

Besedilo vložene interpelacije sicer po oceni Simonitija kaže na raven politične komunikacije, zmedenosti in nasilja nad slovenskim jezikom, vsebinsko šibkost, preplet neresnic in skromnega miselnega napora predlagateljev. "Kultura ni otok sam od sebe, ampak je odvisna od nekega sozvočja. Tu ste omenjali tudi mojega predsednika, ker imate probleme z njim, ker ste nekako obsedeni s tem. Gospod predsednik in celotna vlada so kulturi zelo naklonjeni," je ocenil Simoniti. 

Simoniti je tako vse očitke zavrnil, ob tem pa poudaril, da je aktualna vlada kljub krizi kulturi namenila več denarja od njenih predhodnic. 

Nestrinjanje z delom ministra so sicer na Trgu republike pokazali tudi številni kulturniki. Simoniti jih je označil za idiote in 'tretjerazrednike'. 

Interpelacija zoper ministra Vaska Simonitija
Interpelacija zoper ministra Vaska Simonitija FOTO: Bobo

Postopkovna nesoglasja prekinila razpravo o interpelaciji Simonitija

Sejo je nato po več kot 10 urah zaznamovala prekinitev zaradi postopkovnih nesoglasij. V opoziciji se niso strinjali z načinom vodenja seje podpredsednika DZ Jožeta Tanka, ta pa je ocenil, da ga je Nemec med tem razžalil in ga napotil s seje.

Zaplet se je zgodil potem, ko je Tina Heferle (LMŠ) opozorila na odločbo o odvzemu statusa kulturnega delavca raperju Zlatku, ki jo je Simoniti podpisal, upravno sodišče pa po njenih besedah "raztrgalo". Sodba je po mnenju poslanke pokazala, da so na ministrstvu v primeru Zlatka ravnali nezakonito in so mu status vzeli izključno iz političnih razlogov.

Simoniti je očitke zavrnil in dejal, da je bil primer Zlatka vrnjen v ponovno odločanje, zadeva pa je v teku.

Ko je Heferletova po ministrovem odgovoru zahtevala repliko, je prišlo do prerekanja glede tega, da je ni pravilno izrabila. V bran sta ji stopila Nemec in poslanka Levice Violeta Tomić, Tanko (SDS), ki je vodil sejo, pa je nato sprva Nemcu in Tomićevi dal vsakemu po dva opomina, na koncu pa je Nemca odstranil s seje zaradi razžalitve.

Nemec je za medije ob prekinitvi potrdil, da je Tanka vprašal, "če je normalen", v smislu njegovega početja. Kot je pojasnil, je namreč prekinil podpredsednico oz. ji vzel besedo, njega pa "nagnal ven", po besedah Nemca brez opomina.

Da je ob takšni razpravi marsikakšna beseda izrečena "v afektu", pa je za medije dejal vodja poslancev SD Matjaž Han. Po njegovi oceni Tanko ni ravnal v skladu s poslovnikom. Razprava je resda "huda", toda nekih pravil se je pri vodenju seje treba državi, je dejal. Kdor je naredil napako, se bo moral opravičiti, če želimo obdržati neke meje dostojanstva, je še povedal Han.

Podpredsednik DZ Tanko je sicer pred prekinitvijo zatrdil, da sejo vodi korektno in v skladu s poslovnikom.

Balažic: Razpravo zaznamovali čustveni odzivi in provociranja 

Dogajanje v DZ sta v oddaji 24UR ZVEČER komentirala politična analitika Marko Balažic in Alem Maksuti. Kot je dejal prvi, je bila sredina razprava verjetno najbolj dinamična doslej. Debata je bila po njegovi oceni nekulturna, kar pa je nekoliko absurdno, saj govorimo o ministru za kulturo. 

Po oceni Balažica so razpravo zaznamovali provociranje in veliko čustvenih odzivov. Maksuti je opozoril, da v parlamentu sicer sedi 90 poslancev in se vsi ne obnašajo neprimerno. Ocenil je, da je Simoniti veliko časa posvetil temam, ki niso bile stvar interpelacije, in teorijam zarote. 

Koronavirus pasica nova
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (753)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

andy.m
05. 04. 2021 14.23
+2
Ti prostak nemarni, zabiti, smetana skisana! Kaj pa ti veš koliko znanja ima ta gospod. Preden usta odpreš raje obišči kak tečaj bontona!
stokviz
06. 04. 2021 09.41
stokviz
28. 03. 2021 14.02
-1
Odkar je Vasko zaprl gobec Nemcu, ga ni slišat. Potegnil se je v ilegalo !!!
Jasmin Suljic
27. 03. 2021 18.08
+0
Somoniti Uliti brez SDS zaledja bi bil ze zdavnaj zgodovina
Jan zan 1234
26. 03. 2021 19.40
+2
Zapiti prostak...pa je lahko minister in to za kulturo...?? Ja jasno...samo v slo!!
stokviz
06. 04. 2021 09.44
-1
A bi morala biti ministrica za kulturo Violeta ???
puspan
25. 03. 2021 16.00
-1
Menda so morali ta malega spet obleči v prisilni jopič, ke bi postal prenevaren zase in njegovo okolico.
srebrnibreg
25. 03. 2021 17.26
+3
puspan
25. 03. 2021 15.57
-3
Vse čestitka najboljšemu ministru kulture v svobodni državi Sloveniji.
puspan
25. 03. 2021 15.55
+0
Divjakinja Mirnik, komaj čakam, da izgine tvoj zoprn fris iz ekrana, ki sem ga bil danes obsojen cel dan gledati.
puspan
25. 03. 2021 15.53
-2
Violeta, po hvalisanju nekaterih umetnikov, ki menda prinesejo ogromne denarce v našo državo, vam sporočam samo nekaj. Zakaj potem cvilite, da nimajo za preživetje? Iz vsega srca jim želim, da si velike denarje zadržijo kar zase, da ne bodo lačni.
najvsivedo
25. 03. 2021 14.56
+2
Evo BRIHTA Jerca KO ...Njena mama je prava kulturnica ...je kar v dogovoru z pralno mafijo kulturno pomagala oprati eno milijardo Iranskega denarja ...BRAVO KULTURNA FAMILIJA KORČE.
rdeča petokraka
25. 03. 2021 14.53
-4
Alenka bo tudi na glasovanju. Bravo !
najvsivedo
25. 03. 2021 14.58
+0
malaraja
25. 03. 2021 15.07
+6
Kopriva je ponosna na odlično angleščino tvitota. Novinarki je očital ležanje hahahaha, ali pa pozabi brisat če vam prav pride predsednik hahaha. Vi v SDS se pa res lahko iz koga delate norca. Vedno ste v vsem najslabpi in se vam smeje cel svet. Kdo se oglaša hahaha!
malaraja
25. 03. 2021 15.08
+3
Naš zunanji minister in njegova angleščina pa sploh zmagata, iz aviona je slišat, da v šoli ni poslušal. Sami prostaki ste v stranki!
resslovenka
25. 03. 2021 14.53
+6
Pa kje dobijo sdsovci take ljudi. En sam dolgčas, stalno ponavljanje ene in iste mantre, kot bi plonkali eden od drugega, sam besede obrnejo. Ravnokar en tak "možganski trust" naklada nekaj, kar sam čisto gotovo ni spesnil. Zanimivo, ampak niti enkrat nisem slišala, desničarje reči "naš predsednik bi se res lahko obnašal malo bolj spoštljivo in kulturno". Niti enkrat samkrat. Zadeva je jasna, ima jih na špagi. 😎
malaraja
25. 03. 2021 15.09
+5
Pravkar nabija Lisec, še en možganski trust iz kvote SDS. Eden bolj pameten kot drug hahaha!
malaraja
25. 03. 2021 14.48
+6
Pravkar v parlamentu sper en možganski trust iz SDS. Pa kje jih Janša najde in kdo te osebke voli? To mi bo vedno uganka. Koga nagovarjajo s temi partijskimi govori in zamrznjeni obrazi? Videti je, da mu branje z listka povzroča maskimalni napor. Groza!!!
delbond
25. 03. 2021 14.41
+0
Nemec je blefer, mu nabijecc, njegovo bivšo na k...
rdeča petokraka
25. 03. 2021 14.44
+3
prašek
25. 03. 2021 14.38
+2
rdeča petokraka 25.03.2021, 14:23:35 ......... En lep, prav prijazen pozdrav tudi tebi !
RedCell
25. 03. 2021 14.24
+10
V prenosu DZ vidimo govoriti loleke, ki jih v treh letih še nismo videli... berejo sicer, kar so jim napisali, pa vendar znajo vsaj brati.
resslovenka
25. 03. 2021 14.54
+6
prašek
25. 03. 2021 14.22
+2
Koprive ...... Zdaj grem pa ven, na sonček lepo popit eno kavico v miru ! Ampak, na vašo žalost, še se vrnem !!!
malaraja
25. 03. 2021 15.10
+5
Naj ti tekne prašek in naj ti jo sonček lepo pogreje! Zanesljivo se vrni, ker bo danes še pestro. V SDS se veča panika in ne znajo več štet do 46.
nikhrast
25. 03. 2021 14.21
-5
Ni čudno da interpelacije ne poznajo po svetu, to je samo mlatenje prazne slame. Če opozicija misli da vlada ne deluje dobro, potem naj glasuje za nezaupnico, konec, pa nobene debate.
rdeča petokraka
25. 03. 2021 14.28
+6
Interpelacije v civiliziranem svetu niso potrebne, ker nesposobni za svoje napake odgovarjajo z odstopom
resslovenka
25. 03. 2021 14.57
+5
Sej bi, pa si koalicijski zavezniki ne upajo. Jim je Janez zagrozil, da jim bo že pokazal kaj je komanda in kdo je kdo. Ni kej. Šef je šef, čeprav slab! 😎
Ponosno na DESNO
25. 03. 2021 14.18
-1
prašek 25.03.2021, 14:07:08 -1 Prej si rekel, da sem Bandelli. Daj se že počasi nekaj odloči ☺☺☺ .................... //////////////////////////// ..................... nooo, ti si mešanica vsega tega kar pade ven .... mimogrede ... kako kaj Somalijci, kok jih maš prjavljenih v garaži ? ....
prašek
25. 03. 2021 14.19
+0
Vse katere si mi pripeljal ! Jaz nimam problema s tem !☺☺☺ Ampak ti pa imaš probleme ........... ☺☺☺
rdeča petokraka
25. 03. 2021 14.23
+0
Ponosno na DESNO
25. 03. 2021 14.13
-3
vonbongo 25.03.2021, 13:11:16 +1 Ti desbak imas hujse , sploh ni problem v neplacevanju , ampak zakaj je do tega prslo . Tok o temu , da desnaki razumete , kaj vam " vasi" sploh delajo 😭😭😭🇸🇮🇸🇮🇸🇮 ..................... /////////////////////////////////// .................... daj 1x že razumi no, .... hotu je izigravat (nas vse davkoplačevalce) .... ker je svoje "repanje" - ustvarjanje - prenesel iz S.P.ja ki ga je zapri na društvo, da se je izognil vsem davkom, obveznostim do kulturnega ministrstva in je hotu samo molz denar.
prašek
25. 03. 2021 14.17
+1
marela...... Spodaj mi nisi odgovoril !!!!
prašek
25. 03. 2021 14.12
+4
Koliko časa bomo še gledali to sramoto od ministra ????