Slovenija

Delodajalci obžalujejo odhod sindikatov iz ESS

Ljubljana, 13. 05. 2021 10.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Predstavniki delodajalcev so nad odločitvijo sindikatov, da se umikajo iz Ekonomsko-socialnega sveta (ESS), razočarani in jo obžalujejo. Tristranski dialog je zelo pomemben posebej v času sprejemanja reform in določanja prihodnjih usmeritev družbe, so povedali v odzivih.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Umik sindikalnih central
    01:55
    Iz 24UR: Umik sindikalnih central
  • Iz SVETA: Umik sindikatov iz Ekonomsko-socialnega sveta
    01:42
    Iz SVETA: Umik sindikatov iz Ekonomsko-socialnega sveta

 

"Ta odločitev me je izjemno presenetila, kljub temu da je legalna in legitimna," je dejal generalni sekretar Združenja delodajalcev Slovenije (ZDS) Jože Smole. Dodal je, da predlog davčnih sprememb ravnokar obravnava strokovna skupina v okviru ESS. "Če to primerjam z zakonom o minimalni plači, pri katerem ni bilo nobene diskusije, še več, pri njem tudi ni bilo nobene analize posledic, pa takrat nobenega ni motilo, da ni bilo socialnega dialoga, sem zelo razočaran nad njihovo odločitvijo," je povedal Smole in izrazil upanje, da bodo sindikati še enkrat premislili.

Gospodarska zbornica Slovenije
Gospodarska zbornica Slovenije FOTO: POP TV

Predlaga tudi, da se sestanejo, saj "v času reformnih sprememb s tem tudi nas kot socialnega partnerja izločajo iz tripartitnega dialoga". "Na delodajalski strani si od lanskega avgusta prizadevamo, da bi prišlo do razprave in sprejema socialnega sporazuma. A ob nedelovanju tripartitnega dialoga si česa takšnega ne znamo predstavljati," je kritičen Smole.

O socialnem dialogu v času aktualne vlade je dejal, da je ta v primerjavi z dialogom pod prejšnjo vlado ves čas potekal v času krize s koronavirusom in je bil nujno prilagojen tem izjemnim razmeram. "Dialog je z nekaterimi ministrstvi potekal bolje, z nekaterimi slabše, a so bili v času izrednih razmer potrebni tudi izredni ukrepi in takšen način delovanja," pravi Smole. O rešitvi nastalega položaja meni, da je treba ločiti socialni dialog od drugih vrst dialogov, kot sta politični in medijski, in odprta vprašanja rešiti izključno v sodelovanju med socialnimi partnerji, "kar pa v zadnjem času ni bilo na dovolj visokem nivoju". Tudi dialog med delodajalsko in sindikalno stranjo je bil po njegovi oceni v zadnjem času šibek, predvsem je pogrešal več zaupanja med socialnimi partnerji.

Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) obžaluje novico, da se sindikalne centrale umikajo iz ESS. "ESS vidimo kot pomembno posvetovalno telo, sestavljeno iz predstavnikov vlade, delodajalcev in sindikatov, ki omogoča kakovostno razpravo o prihodnjih usmeritvah naše družbe," so zapisali v odzivu. Dodali so, da se kot predsedujoči ESS v obdobju med oktobrom lani in oktobrom letos zavzemajo za nemoteno delovanje ESS "z dopuščanjem in spodbujanjem demokratičnega socialnega dialoga" ter da si socialni partnerji prav v zadnjih tednih prizadevajo za nadaljevanje priprave novega socialnega sporazuma. "Na GZS menimo, da je v danih razmerah, ko se soočamo s posledicami epidemije covida-19, konstruktivni dialog med socialnimi partnerji izrednega pomena za izhod iz krize. Zato se bomo zavzemali za tvorno rešitev nastale situacije," so še zapisali.

Umik iz ESS

Sindikalne centrale so danes namreč sporočile, da se umikajo iz Ekonomsko-socialnega sveta. Kot so sporočili, so se za ta korak odločili zaradi sistematičnega kršenja pravil o delovanju Ekonomsko-socialnega sveta s strani vlade. O razlogih za umik bodo več povedali na petkovi tiskovni konferenci.

Reprezentativne sindikalne centrale so že dalj časa opozarjale, da je vlada s svojim odnosom uničila socialni dialog. Kritični so bili do tega, da je vlada socialne partnerje zgolj informirala, niso pa bili aktivno udeleženi pri oblikovanju zakonov in drugih predpisov, katerih posledice čutijo državljani. Sindikati so že konec marca sporočili, da se pojavljajo razmišljanja o začasnem izstopu iz ESS.

Po pisanju Večera naj bi sodu nezadovoljstva dno izbilo dejstvo, da predlog sprememb davčne zakonodaje sploh ni prišel na mizo ESS. Zato se bodo predstavniki sindikalnih central danes odločali, kako ukrepati. Kot še piše časnik, naj v času predsedovanja Slovenije Svetu EU ne bi želeli biti fasada socialnega partnerstva, če je jasno, da je socialni dialog tako rekoč mrtev in se ignorira interese zaposlenih.

Pred sestankom predstavniki central niso želeli napovedovati nadaljnjih potez. Po neuradnih, a zanesljivih informacijah Večera naj bi vodje central med drugim odločali o obstrukciji ESS zaradi vladnega ponavljajočega se kršenja pravil delovanja sveta in nižanja ravni socialnega dialoga, pa tudi o tem, ali bodo članstvo pozvali k demonstracijam.

ESS je tristranski organ socialnih partnerjev in vlade, ustanovljen zato, da obravnava vprašanja in ukrepe, povezane z ekonomsko in socialno politiko, in druga vprašanja, ki se nanašajo na posebna področja dogovarjanja partnerjev.

Sindikalne centrale zapuščajo Ekonomsko-socialni svet
Sindikalne centrale zapuščajo Ekonomsko-socialni svet FOTO: Shutterstock

Ministrstvo za finance presenečeno nad umikom sindikatov iz ESS

Ministrstvo za finance je obvestilo, da sindikalne centrale ne bodo več sodelovale pri delu Ekonomsko socialnega sveta (ESS), presenetilo. Poudarili so, da si vseskozi prizadevajo za dialog in sodelovanje z vsemi deležniki. Vlada odločitve sindikatov ne komentira.

Na ministrstvu za finance so v sporočilu za javnost danes zagotovili, da si prizadevajo za dialog in da so odprti "za vse tehtne in konstruktivne predloge". Postopek priprave in sprejemanja posameznih zakonskih predlogov se ne konča niti s sprejemom teh na seji vlade, ampak so možne spremembe in dopolnitve tudi v nadaljnjem procesu z amandmaji, so spomnili. "S tem so seznanjeni tudi socialni partnerji," so poudarili.

Na to dejstvo je ministrstvo za finance po lastnih navedbah socialne partnerje spomnilo tudi 23. aprila, ko se je ESS med drugim dotaknil teme davčne reforme. Socialni partnerji so se takrat dogovorili o ustanovitvi posebne skupine, za katero morajo predlagati člane.

"Na seji 23. aprila je bilo dogovorjeno, da vse tri strani do 30. aprila predlagajo člane pogajalske skupine. To je do roka storila vladna stran," so zapisali na finančnem ministrstvu.

V političnih strankah različni odzivi na umik sindikatov

Opozicijske LMŠ, SD, SAB ter nepovezani poslanci obžalujejo umik sindikalnih central iz ESS, a potezo razumejo. "Tako kot vlada Janeza Janše pri sprejemanju protikriznih ukrepov ignorira opozicijo, ignorira tudi ESS," so zapisali v LMŠ. V SMC pa si želijo, da bi bil v teh občutljivih časih v ospredju socialni in ne toliko na politični dialog.

"Socialni demokrati bomo sicer počakali na petkovo novinarsko konferenco sindikatov, kjer bodo podali razloge za umik iz Ekonomsko-socialnega sveta (ESS). Njihovo odločitev za izstop v času sprejemanja reform ter določanja prihodnjih usmeritev in okrevanja družbe v času po epidemiji covida-19 sicer obžalujemo, a jo razumemo, saj želimo, da se spoštuje in spodbuja demokratični socialni dialog," so se na sporočilo sindikalnih central odzvali v SD.

Kot so dodali, se zavedajo, da je ta kriza povzročila veliko brezposelnost, veliko strahov in stisk ljudi. "Upamo, da se bo med vsemi deležniki, tako na ravni države kot tudi socialnih partnerjev, čim prej vzpostavil konstruktivni socialni dialog, ki ga Slovenija nujno potrebuje - sploh v času, ko se soočamo s posledicami epidemije covida-19," so dodali.

"Vsak umik katerekoli strani iz socialnega dialoga je slab za Slovenijo in njene državljane. Razloge, ki jih sindikati navajajo, pa lahko razumemo, saj ta vlada ni pokazala nobenega interesa za dialog, odločitve pa je sprejemala enostransko in pogosto avtoritarno," je kritična vodja poslanske skupine nepovezanih poslancev Janja Sluga. Kot je dodala, je tak način dela vlade tudi pomemben razlog, da so nepovezani poslanci zapustili poslanske skupine koalicijskih strank.

Odhod sindikatov obžalujejo tudi v SAB, a kot izpostavljajo, je za učinkovit in kakovosten socialni dialog ključno zlasti tvorno sodelovanje vlade. "Ta pa zelo pomembne zakone in odločitve sprejema mimo socialnih partnerjev. To je slabo sporočilo, zato nas ob takšnem odnosu vlade ne čudi, da so se sindikati odločili za ta korak. Še eden od alarmov, da gredo stvari v naši državi v napačno smer," so navedli.

V LMŠ pa so zapisali, da skuša vlada ves čas vsiljevati enostranske rešitve in ukrepe, ki škodijo Sloveniji in javnim financam. "Zato razumemo, da imajo sindikati takšnega brezbrižnega in arogantnega odnosa te vlade dovolj," so navedli. Ob tem so spomnili še na zapis prvaka stranke Marjana Šarca na družbenem omrežju lansko jesen, ko je zapisal, "da je morda čas, da gredo sindikati na ulice in prispevajo svoj delež pri zahtevah za normalizacijo države".

Tudi v SMC umik obžalujejo. Kot so poudarili, je ESS namenjen tristranskemu dialogu, ki je v teh občutljivih časih za dosego skupnih ciljev še kako pomemben. "Želeli bi si, da bi se v tovrstnih primerih osredotočali le na socialni in ne toliko na politični dialog," so dodali.

Sindikalne centrale so danes sporočile, da se iz ESS umikajo zaradi "sistematičnega kršenja pravil o delovanju ESS s strani vlade". Napovedale so, da bodo o razlogih za umik spregovorile na petkovi novinarski konferenci.

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (189)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

toti mišek
14. 05. 2021 08.33
Burek pečen ne!
zibertmi
13. 05. 2021 15.58
+2
počasi boste za vekomaj odžvižgali
zibertmi
13. 05. 2021 15.52
+1
terapija po sds.najprej globoko vdihni.si priznaj ,da je bil tvoj jajo in vsi v sds komunisti.in to najmlajši v jugoslaviji,da je bil titov štipendist.do leta 84 ,ko so ga iz partije izbrisali.da je stranka sds nastala iz komunistične stranke SZDL ,se pravi komunistične stranke delavnega ljudstva ,ki jo je vodiltomšič in preko demosa je nastala sds.razlog ,ker tvoj janez ni mogel nikjer do korita.pa gorenak je bil učitel predmeta temelji marksizma v tacnu.pa jokali so vsi sds poslanci 4.5.1980 .ko je umrl tito ,ki so ga zdravili v ukc ljubljana,ki je bila ena bolj priznanih bolnic v svetu ,pa tudi bolj pri zadnjih ,ki se je v sloveniji zgradila.današnja država ni praktično zgradila nič,vse je iz tistih časov,kar se ni seveda peivatiziralo,tajkunizarano,zaradi nezavarovanih kreditov,ki jih je odobril tvoj jajo med 04/08 koje bil na oblasti.pa upokojencem je z zujfom vzel okoli 8% usklajevanja zaradi zamrznitve usklajevanj
zibertmi
13. 05. 2021 15.57
+3
in kaj od tega ni res kletarji.pa ne delajte mi mastnega komentarja z burekom
Stanchy55
13. 05. 2021 14.29
+0
Le kdo bo obžaloval odhod preživelih in neuporabnih sindikatov.
prašek
13. 05. 2021 14.30
+2
bovin
13. 05. 2021 13.52
+5
Zagovorniki sindikatov povejte kaj imate drugega od sindikata kot mogoče enkrat na leto sindikalni izlet kje se ga lahko v navednicah zastonj napijete pa še tu in tam katero podrete in ob koncu leta eno plastično kulico.
borec91
13. 05. 2021 13.46
+0
tu majo eni ful cez sindilate za povedat res vodstvo ma res prevelike place a brez sindikatov bi ble place 400e za veliko vecino raje z vsemi dodatki
asgard
13. 05. 2021 14.12
+1
ja v JU. Drugi sindikati se itak ne brigajo za svoje "duše"
KMET70
13. 05. 2021 13.44
+5
Kdor pozna sekretarja in predsednika obalno kraške regije SKEI, ve, kakšni luzerji so plačani iz članarin
malaraja
13. 05. 2021 13.42
+0
Če beremo koprivine nicke, so v SDS prepričani, da Slovenija potrebuje samo Tvitota in koprive. Vsi ostali smo v napoto. Čas je, da jih nehamo plačevat in naj se znajdejo na trgu. Vrhunsko bi se zabavali. Vsi skupaj niso za enega šoferja mestnega avtobusa. Nesposobni in žleht. Kopriva nehaj trolat s 5 nicki, ker si bolano prozorna!
bovin
13. 05. 2021 13.38
+0
Sindikati isti nebodigatreba kot ljubljanski inštituti pač inštitucije za cuzanje delavcev.
plavimil
13. 05. 2021 13.30
+2
Itak bi bilo treba te cuzialistične sindikaliste prepovedati, oni se ne borijo za delavce, ampak za svojo RIT, vsi pa vemo, zakaj so zapustili pogajanja, ti levičarski sindikalisti so kulašem še zadnja bilka v sesuvanju te vlade, zato so na migljaj zapustili pogajanja.
borec91
13. 05. 2021 13.44
+1
najvecje zlo slovenije pa ze 35letsekta sds in tebi podobni
Tylers
13. 05. 2021 13.15
+1
Kako je že tisto v živalski farmi? Vse živali so enakopravne, samo prašiči jedo v hiši za mizo z gospodarji, ostale živali pa pobirajo ostanke. Vsake vzporednice s sindikalisti so zgolj naključne...
marker1
13. 05. 2021 13.14
-4
Sindikati se obnašate, kot da ste politične stranke. Delavci imajo vse pravice že precej let in ni treba delati lažnega vtisa, kot da se z vsako vlado začne boj na novo. Res je tudi , da stavkate najraje samo takrat, kadar vaši mentorji niso na oblasti. Če podjetje ne zasluži dovolj, potem tudi plače ne morejo biti visoke, zato je odveč vsako jamranje o krčenju pravic delavcev. Sicer pa ste sindikati precej kontradiktorni. Višina minimalne plače je potrjena od sindikatov, zato ne jamrajte, da je prenizka. Sindikati ste lastniki dela Delavske Hranilnice in še nekaj podjetij ter hkrati zastopate delavski razred. Ste obenem kapitalisti in tudi vodite boj proti samemu sebi. To ni etično in ne moralno.
Gorje
13. 05. 2021 13.41
+3
In zakaj podjetje ne zasluži dovolj? Ker so oni na vrh nesposobni, jaz pa tudi, ker se pustim izkoriščat za 785 bruto. In krog je sklenjen. Temu podjetju niti 5milijonov eur dobička ni bilo dovolj, da bi nam dvignilo plače. "Upam, da enkrat nekdo pogrunta ogledalo, kjer si bodo nekateri delodajalci lahko ogledali svoj karakter."
Uporabnik543728
13. 05. 2021 13.03
-2
Kako, da ni bilo dialoga, če na RTV pišejo, da so se več mesecev pogajali? Problem je nastal, ker so sindikati zahtevali enostavno preveč in vlada je poslala predlog, ki jim ni bil po godu. "Letošnji regres za letni dopust bi bil vreden 1050 evrov, kar je nekaj več od predvidenih 1024 evrov in manj od sindikalnega predloga 1300€. Vlada predlaga obračun kilometrske oddaljenosti, in sicer 10 odstotkov cene 95-oktanskega bencina za kilometer, sindikati 12 odstotkov. " Slovenija je že sedaj neke vrste fenomen, saj spada med zelo redke države na svetu, kjer ima javni sektor višje plače od zasebnega, ki je gonilo gospodarske rasti. Kam to vodi, pa lahko vsak ugotovi sam pri sebi.
popovec
13. 05. 2021 13.19
+5
To pomeni,da imajo v zasebnem sektorju premajhne plače. Večina.
lakala28
13. 05. 2021 13.40
-1
Pogajati se s kradovlado je enako pogajati se. Lahko govoriš, kar hočeš, kradovlada dela in ponuja svoje in jih ne zanima, kakšne argumente in zahteve ima nasprotna stran. Na krqatko: vzemi ali pusti. In potem so zgroženi, ko se nekdo umakne iz te igre norca se delanja. Seveda imajo eni za meter daljše audije po tem, drugi pa čakajo na boljše cajte z nekom, ki je normalen in ne vidi zgolj lastnega žepa.
KMET70
13. 05. 2021 12.59
+12
Delavci na minimalcu plačujejo članarino sindikatom in nabirajo sredstva za STA, medtem pa se jim liderji direktno smejijo v glavo
poneumljanje
13. 05. 2021 13.04
+3
Velika laž in zavajanje, kopriva marela, nobenemu ni treba biti član sindikata, članstvo je prostovoljno, seveda ne pri vas v kleti !
Jožajoža
13. 05. 2021 13.09
+2
KMET70
13. 05. 2021 13.19
+4
Zavajaš ti, nikjer nisem napisal. da je članstvo obvezno, vendar pa je večina prostovljnih članov na minimalcu
Z0r98xyw
13. 05. 2021 12.58
+2
Svečarija pa še naprej s podporo pacientu bruh
Realni
13. 05. 2021 12.56
+5
Kdo rabi sindikate, ko so samo sebi namen. V javnem sektorju ima vsak fikus svoj sindikat, ki uspešno izsiljuje, v gospifarstvu jih noben ne šljivi.
poneumljanje
13. 05. 2021 13.04
-2
Kopriva, kdo pa koga sili, da je član sindikata ?
fNovak
13. 05. 2021 12.48
+2
Svečkarji ne rabijo sindikata, jim bo jajo zrihtal da dobijo100€ več na leto. Bogataši pa 20000€ več na leto, če na hitro poenostavim. Opranoglavci ne vedo, da bo zato zdravstvo in šolstvo veliko dražje in bodo na koncu 1000€ letnomanj dobili...
Kollerik
13. 05. 2021 12.51
-1
Svečkoti delajo za tujce in razprodajajo državo
DAEMONIUM
13. 05. 2021 12.47
-2
Zanimovo, edinstven primer na svetu kjer bodo delavci demonstrirali proti razbremenitvi plac???? Pa je ta slovenski komunizem se lahko bolj zavozen? Torej vlada naj nicesar ne spremeni na podrocju davkarije in delavstvo naj po mnenju rdecih sindikatov se naprej obdavceno z 45%???
mali.mato
13. 05. 2021 12.47
+2
Po podatkih iz EU, smo v samem vrhu držav po gospodarski rasti. Med krizo je zaradi ukrepov vlade bila brezposelnost ravno tako v vrhu EU. In sedaj se grejo sindikati vojno?!?!? Oni bi odločali o davčni politiki države??!?!?!? Pa kje v svetu je to praksa?
Rothschild1
13. 05. 2021 12.46
-4
"Sindikalne centrale zapuščajo Ekonomsko-socialni svet"....skrajni cas. Cas je, da se z zakonom ukine sindikate. So cisti paraziti
Kollerik
13. 05. 2021 12.52
+3
Tebe in tebi podobne ukinit in poslat delat. Ne mutit, delat!